Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie ,myślałam o przeszklonych góra i panelu drewnianym od dołu .Oczywiście muszą być dwuskrzydłowe ,przemyśl to.

aaa, to takie właśnie u nas będą :lol:

już pisałam w dzienniku, że mamy zmniejszony otwór drzwiowy, żeby zrobić drzwi dwuskrzydłowe jak u góry :wink: Będą właśnie z panelem :wink:

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość justyna_m
a to dziwne ponieważ te dopłaty niezależą akurat od miasta. są to dopłaty z unii. monia sprawdź to jeszcze. może w nowym roku coś się zmieni albo nie wydział ochrony środowiska się tym zajmuje tylko ktoś w starostwie,

a to dziwne ponieważ te dopłaty niezależą akurat od miasta. są to dopłaty z unii. monia sprawdź to jeszcze. może w nowym roku coś się zmieni albo nie wydział ochrony środowiska się tym zajmuje tylko ktoś w starostwie,

sprawdzę, ale pamiętam artykuł w lokalnej gazecie, gdzie pisało, że dopłat nie dają - to było w ub.roku, więc może coś się zmieniło :roll:

byłoby świetnie, gdyby taka dopłata była - wówczas nawet bym się nie zastanawiała :D

Gość justyna_m

sprawdzę, ale pamiętam artykuł w lokalnej gazecie, gdzie pisało, że dopłat nie dają - to było w ub.roku, więc może coś się zmieniło :roll:

byłoby świetnie, gdyby taka dopłata była - wówczas nawet bym się nie zastanawiała :D

u nas nadal dają i nawet na solary są już dopłaty 8)

no to super ,bo ja właśnie takie bym zrobiła.Gdyby mi nie było żal tej kasy ,która poszła na okna tarasowe ,to najchętniej bym je wywaliła :wink:

:o dlaczego??

Przede wszystkim tak jak Ci już kiedyś pisałam ,denerwuje mnie sam sposób otwierania.cociaż maja mi zamontować jakiś pochwyt od zewnątrz z zatrzaskiem .Nie było by progu ,który też mnie wkurza.Teraz na pewno bylo by to coś w rodzaju

http://img8.imageshack.us/img8/6243/prowansalski1.jpg

Na pewno przy okazji następnej wymiany okien, będą takie. :lol:

Beatko, piękne te drzwi, które wstawiłaś. Zaniepokoiłaś mnie tym progiem, bo chyba przy zamówieniu u producenta okien jest on nieunikniony :-? Sądzę, że i u nas taki będzie :( Sama o tym myślałam, bo zdaję sobie sprawę, że oprócz wkurzania będzie miał tę wadę, że szybko się zniszczy :roll: Nie wiem, czy da się to rozwiązać inaczej :roll: Bez progu drzwi nie będą w pełni szczelne, co w naszym klimacie (zima) raczej nie jest dobre :wink: Chyba, że masz jakiś patent na to? Może skorzystam, póki jestem przed zamówieniem? Obawiam się też montażu górnych drzwi, bo z tego co słyszę zdarza się, że źle się otwierają, jeśli zrobi się najpierw drzwi, a później wylewki - łatwo się pomylić w obliczeniach poziomu i wystarczy 3mm, żeby nie otworzyć drzwi. Jak myślę o tym wszystkim, to mi od razu słabo :lol:

Właśnie ,najgorsze jest to ,że wszystkiego się nie przewidzi przed czasem .U nas wszędzie jest próg.Wszystkie instalacje ,tudzież wylewki były wykonywane przed pomiarami okien i drzwi .Tobie też radziłabym tak zrobić .Mieliśmy powkładane prowizoryczne okna i działaliśmy w środku .Pomijając strach przed złodziejami jest to o wiele lepsze rozwiązanie ,szczególnie w przypadku , jak okna planujesz drewniane.Wszystko ładnie wyschło ,a tak okna będą chłonęły te wilgoć.

Tak, podobno bardzo długo tynki i wylewki "parują" :roll: To może jednak zrobimy w pierwszej kolejności te instalacje :roll: O, matko, co za dylematy :roll: Gdyby była kasa na wszystko, nie byłoby problemu, a tak ... chciałoby się zabezpieczyć na zimę oknami, a tu kłopot z późniejszym parowaniem. Robić najpierw instalacje - OK, ale tynków nikt nam w zimie nie będzie robił... No i to tak się właśnie wszystko kręci :-? Z kolei mam ten komfort, że nie mam pętli w postaci zajętej hipoteki :wink: Wszystko ma swoje dobre i złe strony. Za każdym razem, gdy trzeba większej gotówki nachodzi mnie myśl o wzięciu kredytu hipotecznego :roll: Teraz pewnie bez kłopotu byśmy dostali, bo zaawansowanie budowy jest spore, ale ... chyba teraz już nie chcę 8)

Mnie to samo chodziło po głowie, ale potem sobie pomyślałam, że w końcu aż tak nam się nie spieszy, choć w przyszłym roku chciałabym już zamieszkać :oops: ale jednak kredyt to jak dla mnie za duże ryzyko, zwłaszcza przy nieregularnych zarobkach :( Spokojnie Moniu, a tynki najlepiej w lecie :wink:

Moniu

oczyszczalnie - my musimy w to isc, gdyz na kanalizacje nie ma szans. z tego co orientowalem sie w temacie, to raczej na pewno nie wezmiemy drenazowych, gdyz jak zapewne slyszalas moze byc po prau latach wiele problemow.

Tak jek pisały Ci osoby juz w komentarzach, sa oczyszczalnie, ktore produkuja juz bardzo oczyszczona ciecz, ktora mozesz juz podlewac ogrod.

My planujemy ta ciecz dodaktowo przepuscic przez poletko trzcin a reszte wrzucac do stawu (wlasnego) - wiec zadne operaty/pozwolenie/studnia chlonna nieptrzebna. Moze masz u siebie na dzialce takie mozliwosci aby cos zrobic z ta woda.

obnizenie poziomu okien - nie doczytalem powodow dlaczego chcesz to uczynic, tylko wez pod uwage wysokosc wylewek, a pozniej odleglosc podlogi do parapetu, pozniej wysoksc blatu kuchennego i synchronizacji z parapetami itp.

Norma o ile wiem jest 90cm, norma powstawala w latach bodajze 60,70 kiedy srednia wysokosc ludzi była niższa, my poniewaz jestesmy ciut wyzsi niz srednia, juz na poczatku zalozylismy, ze ta wyskosc bedzie u nas 95cm.

Pozdrawiam

D.