Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie , to zacznij sobie robić na wiosnę wszystkie instalacje i otynkuj .,Wszystko Ci przynajmniej ładnie wyschnie ,a okna ,to już niestety wydatek niemały :wink:

dokładnie taki jak elektryka z tynkami :wink: dlatego mogę na ten moment zrobić jedno lub drugie :lol:

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Brat mojego męża jest właśnie po tynkach i instalacjach - elektryka kosztowała Go 10 tys., a wylewki 18tys. Dom b.podobny powierzchnią ścian do naszego. Do tego wylewki 10 tys.

Okna mają nas jeszcze kosztować ok. 30 tys., więc to dokładnie tyle co koszt instalacji elektr. i tynków. Mogą być minimalne różnice, ale w tej sytuacji 2tys. w jedną lub w drugą nie mają wielkiego znaczenia.

Ja myślę, tak jak Beatka instalacje to "pikuś" :( przy oknach...

ale rób jak czujesz dla własnego spokoju.

Wiele ludzi robi domy na gotowo z zewnątrz (dla oka) a w środku cegiełki widać i też jest dobrze :roll:

Nie zależy mi na robieniu "dla oka", tylko dla siebie. Gdybym zrobiła okna, to gdyby jakimś cudem znalazły się fundusze w czasie zimy, moglibyśmy coś robić wewnątrz. Przy foliowych atrapach okien nie będzie to możliwe.Tylko dlatego wolałabym najpierw okna. Wstrzymuje mnie niestety również to, że na wykonanie okien trzeba czekać min.4tygodnie, a to już jest ryzyko, że temp. końcem grudnia nie dopisze, aby wstawić i co wtedy? Leci czas gwarancji, a okna w garażu :roll: Właśnie to przeważyło, że jednak się wstrzymamy. Na razie kupimy cały materiał na elektrykę, bo zrobić to już nie zdążymy, a na wiosnę zobaczymy co najpierw zrobimy - okna czy elektrykę. Zaczęta jest również woda i kanalizacja wewn. i to na pewno trzeba skończyć w pierwszej kolejności.

MOnia, a nie da sie tak umówić, ze w przypadku niepogody, przetrzymają te okna u siebie? Bo wiesz, na wiosnę mogą podać całkiem inną cene..

da się tak zrobić, nawet sami wyszli z tą propozycją, ale właśnie szkoda mi tego, że gwarancja będzie "szła" :roll:

A z ceną, to fakt - moze się podnieść :( Na razie miałabym wg cen uzgodnionych 3 miesiące temu, kiedy kupiłam małe okienka do lukarn :roll:

Trawy pokryły rudym dywanem okoliczne łąki i spokojnie czekają na zimowy sen ..... :roll: Cześc misis Monia :wink: ten piękny tekst chyba znasz , bo jest twój , :p A ten znasz ??No i tak biję się z myślami kolejny dzień. M. daje mi pełną swobodę w decydowaniu (tak jest wygodniej )

A Ja chciałem się tylko p. Moniko , eeee dowiedzieć eee, komu jest wygodniej ?? :wink: :wink: :wink: Ps. kobiety mysle są stworzone do wyzszych celów :roll: nie powinny myśleć o tynkach , wylewkach tfu tfu , jednym słowem betonie :evil: :evil: :evil: noo czasem moga swojemu miśiowi coś ugotować hi hi :p :p :p pozdrawiam --doctor--tomek

dobry wieczór

Moniu mnie się wydaje że jeśli teraz zamówisz okna i będą sobie czekały u producenta to gwarancja będzie się liczyła od momentu ich wstawienia a nie od wyprodukowania ja się dokładnie dopytam mojego pana okiennego bo jakby tak liczyli to mnie by musieli liczyć w sumie od grudnia zeszłego roku kiedy je zamówiłam no ostatecznie od marca kiedy były wyprodukowane :roll: z w wolnej chwili zobacz czy ja dobrze te róże :oops: :D

Trawy pokryły rudym dywanem okoliczne łąki i spokojnie czekają na zimowy sen ..... :roll: Cześc misis Monia :wink: ten piękny tekst chyba znasz , bo jest twój , :p A ten znasz ??No i tak biję się z myślami kolejny dzień. M. daje mi pełną swobodę w decydowaniu (tak jest wygodniej )

A Ja chciałem się tylko p. Moniko , eeee dowiedzieć eee, komu jest wygodniej ?? :wink: :wink: :wink: Ps. kobiety mysle są stworzone do wyzszych celów :roll: nie powinny myśleć o tynkach , wylewkach tfu tfu , jednym słowem betonie :evil: :evil: :evil: noo czasem moga swojemu miśiowi coś ugotować hi hi :p :p :p pozdrawiam --doctor--tomek

Witaj, Doctorku :wink: Wygodniej jest oczywiście mojemu M. :evil: , ale z drugiej strony ... ja lubię się zajmować bud. :lol: , więc nie powinnam narzekać :wink:

A obiadki czasami gotuję :lol: :lol: Czasem nawet smakowite mi wychodzą, bo gotować też lubię :wink:

Witam Monisiu :wink:

Przepraszam,że tak dawno nie pisałam :-?

Domek ma juz częściowo okna.........piękne....warto poczekac :wink:

i to zdjęcie dębu na tle domku ........fajne :wink:

A co do pieska, może mógłby już zostac?

pozdrawiam

Witaj, Danusiu po długim niebycie :D

Piesek jest raczej nieuchwytny :roll: Zauważyłam też, że teraz rzadziej bywa (nie siedzi tu cały dzień), tylko przybiega gdzieś od strony miasta. Doszłam do wniosku, że może ma jednak swój domek, tylko niedożywiony jest albo co :roll: Możliwe też, że na podobnej zasadzie koczuje gdzieś na innym osiedlu i nie może zdecydować gdzie ostatecznie zostać :lol:

dobry wieczór

Moniu mnie się wydaje że jeśli teraz zamówisz okna i będą sobie czekały u producenta to gwarancja będzie się liczyła od momentu ich wstawienia a nie od wyprodukowania ja się dokładnie dopytam mojego pana okiennego bo jakby tak liczyli to mnie by musieli liczyć w sumie od grudnia zeszłego roku kiedy je zamówiłam no ostatecznie od marca kiedy były wyprodukowane :roll: z w wolnej chwili zobacz czy ja dobrze te róże :oops: :D

Wunia, wiesz, może masz rację - możliwe, że gwarancja liczy się od czasu wstawienia, a nie od wyprodukowania :roll: Nie zastanawiałam się nad tym wcześniej, a faktycznie potwierdzenie, że okna otrzymałam wraz z kartą kwarancyjną na odwrocie dostałam dopiero po wstawieniu okien :D . Muszę w takim razie zaraz napisać e-mail do firmy i dopytać o tę sprawę. Gdyby tak faktycznie było, to bez zastanowienia kupiłabym te okna, żeby zachować pewność co do ceny. Na wiosnę faktycznie moze cena wzrosnąć :-?