Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My też co roku po świętach mamy problem z kopaniem dołka :lol: :lol: :lol: , pewnie wiesz, ale napiszę... choinkę trzeba dosyć solidnie podlewać, jak stoi w domu...

wiem i tak właśnie robię :lol: , achoć u nas każde żywe drzewko jest w domu zaledwie 3-4dni, a później od razu do gruntu, żeby się nie wybudziło. Tylko to jest warunkiem przyjęcia się drzewka. Nasz ubiegłoroczny świerk przyjął się świetnie, choć korzeń miał mocno ścięty :-? Mimo zimy, był podlewany nawet wtedy, w gruncie. Gdybyśmy go zostawili gdzieś w piwnicy i czekali do wiosny - nie miałby szans na przyjęcie. Ważne jest również to, zeby kupować w jak największej donicy, bo wówczas jest szansa, że korzeń jest większy i stąd ta większa donica.

My zawsze kupujemy od jednego człowieka, który przygodowywuje drzewka już duuuuużo wcześniej do tych katuszy... Od maleńkiego ogranicza rozrost korzeni :D , wiem bo byłam i widziałam... na co dzień prowadzi szkółkę ogrodniczą...

w jaki sposób ogranicza ten rozrost korzeni?

Taki obcięty korzeń w przypadku świerków nie ma wielkiego znaczenia, jeśli to cięcie nie jest niemal przy pniu, co niestety często ma miejsce. Świerki mają korzeń wiązkowy, więc bez kłopotu odbudują korzeń, tylko troszkę to musi potrwać. Gorzej z sosnami i jodłami, które mają korzeń palowy i jeśli zostanie on ścięty, to raczej nikłe szanse na przyjęcie drzewka. Właśnie z tego powodu kupiłam w tym roku serbskiego świerka i jodłę kalifornijską w normalnym ogrodniczym, z potężną donicą i w cenie ... 90zł i 125zł za drzewka, bo są to rośliny ogrodowe, a nie sprzedawane jako drzewko swiąteczne. Świerków kłujących mam już nadto, więc nie kupuję ich więcej - kupowałam corocznie właśnie te z obciachanym korzeniem (są znacznie tańsze) i przyjęły się, więc teraz dla odmiany serb i kalifornia :lol:, ale za to z gwarancją przyjęcia. Aaa, zapomniałam dodać, że po zimowym sadzeniu warto posypać ziemię grubą warstwą kory, co pomaga w przyjęciu, bo grunt mniej podatny na zamarznięcie.