Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

tak patrzę na wielkość Twego domu Monia, a wielkość mego i w tamtym roku u nas cała elektryka wyszła 5 tys.(robocizna + materiał) a nie mamy ani domofonu, ani kabli telefonicznych, tylko elektryka i internet do 3 pokoi. Myśle, że te 6,5 tys. to taka cena minimalna.. :roll:

u nas też bez domofonu i kabli internetowych, telefonicznych, ponieważ to M. zrobi sam :wink:

Sama elektryka :roll: Zobaczymy jaki wyjdzie koszt, ale sądzę, że za 2 tys. kupię to, co trzeba :-? Dodam jeszcze, że prąd mamy już doprowadzony do domu (jest wciągniety ziemią ten grubaśny kabel i mamy go już w wiatrołapie), więc to cena za samą elektrykę w domu. Myślicie, że 4,5tys.zl+2tys.zł za materiał to mało?

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tylko nie kupuj Moniu chinsczyzny, lepiej zaplacic wiecej za porzadne kable niz je potem rwac ;)

u nas sporo wiecej wyszla elektryka :roll: :roll: :roll:

nie kupimy chińszczyzny :lol: :lol:

ile Was kosztowała ta elektryka i dlaczego tak dużo?

Może u nas taniej, bo nie bedzie żadnych ledów, oświetlenia schodów, czy innych bajerów - przyczyna jest prosta - nie pasuje to do naszego domu :wink: Będzie tradycyjne oświetlenie (lampy wiszące i kinkiety), gniazdka itp oraz siła do zasilania płyty w kuchni. Chyba tyle wystarczy? Jest coś jeszcze, co warto zrobić na etapie stanu surowego, zeby później nie kuć?

Monia, nie wiem ale jakoś mi sie wydaje mała ta kwota. Cena oczywiscie zależy od ilości tych punktów, do których masz doprowadzić kable. Ale z tego co na grupie podkarpackiej w tamtym roku płakali, to też mówili, ze kable są drogie bardzo. JA juz poza tematem, ale jakoś wydaje mis ie ze wiecej wyjdzie...

Monia, nie wiem ale jakoś mi sie wydaje mała ta kwota. Cena oczywiscie zależy od ilości tych punktów, do których masz doprowadzić kable. Ale z tego co na grupie podkarpackiej w tamtym roku płakali, to też mówili, ze kable są drogie bardzo. JA juz poza tematem, ale jakoś wydaje mis ie ze wiecej wyjdzie...

u nas uzgodniliśmy cenę od całosci, nie od punktu - facet powiedział 4,5tys., więc mam nadzieję, ze bedzie sie trzymał tej kwoty :-?

nie strasz, Wiolcia :roll: :-?

tylko nie kupuj Moniu chinsczyzny, lepiej zaplacic wiecej za porzadne kable niz je potem rwac ;)

u nas sporo wiecej wyszla elektryka :roll: :roll: :roll:

nie kupimy chińszczyzny :lol: :lol:

ile Was kosztowała ta elektryka i dlaczego tak dużo?

Może u nas taniej, bo nie bedzie żadnych ledów, oświetlenia schodów, czy innych bajerów - przyczyna jest prosta - nie pasuje to do naszego domu :wink: Będzie tradycyjne oświetlenie (lampy wiszące i kinkiety), gniazdka itp oraz siła do zasilania płyty w kuchni. Chyba tyle wystarczy? Jest coś jeszcze, co warto zrobić na etapie stanu surowego, zeby później nie kuć?

pamietam ze robocizna cos kolo 7 tysiecy. a materiał nie wiem bo ciagle sie tych kabli dokupowalo, ale pewnie 5 k jak nic :roll: :roll: :roll: :roll:

dzień dobry

Moniu u mnie jedni elektrycy zapodali cenę za całość 6 tysi materiał i robocizna a grubaśny kabel mamy bliziutko domu więc też nie problem ten który nam bedzie robił też przypuszczam że podobna cena ogólnie wyjdzie i te przez pierwszych proponowane 6 tysi to też nie obejmowało domofonu i internetu co do domofonu to miało być tylko trochę kabelków na zewnątrz wyprowadzonych i ewentualnie peszel na wypadek większej ilości bo to zawsze trzeba liczyć a to domofon, a to może brama na pilota, a może oświetlenie furtki alibo podjazdu więc musi być możliwość "dorobienia" kabelka na zewnątrz :D dlatego wydaje mi się że te 6 tysi to tak oki tylko rozdzielnice drogie dosyć są :roll: no i pytanie czy w tej cenie też jest uzbrojenie rozdzielnicy bo na ogół liczą osobno

u nas uzgodniliśmy cenę od całosci, nie od punktu - facet powiedział 4,5tys., więc mam nadzieję, ze bedzie sie trzymał tej kwoty :-?

Jak tak powiedział, to w porządku, przecież nagle mu się nie odwidzi. Tylko ja o cenie materiału tez piszę, bo faktycznie, u nas umówiliśmy się tak samo jak Ty, ze za całość domu 5 tys. ale z materiałem, to mnie nie obchodziło ile tego kabla idzie. Monia, nie martw sie na zapas ale zrób sobie jakąś zakładke +/- 2 tys. na te materiały, tak na wszelki wypadek, żebyś nie była zaskoczona.

dzień dobry

Moniu u mnie jedni elektrycy zapodali cenę za całość 6 tysi materiał i robocizna a grubaśny kabel mamy bliziutko domu więc też nie problem ten który nam bedzie robił też przypuszczam że podobna cena ogólnie wyjdzie i te przez pierwszych proponowane 6 tysi to też nie obejmowało domofonu i internetu co do domofonu to miało być tylko trochę kabelków na zewnątrz wyprowadzonych i ewentualnie peszel na wypadek większej ilości bo to zawsze trzeba liczyć a to domofon, a to może brama na pilota, a może oświetlenie furtki alibo podjazdu więc musi być możliwość "dorobienia" kabelka na zewnątrz :D dlatego wydaje mi się że te 6 tysi to tak oki tylko rozdzielnice drogie dosyć są :roll: no i pytanie czy w tej cenie też jest uzbrojenie rozdzielnicy bo na ogół liczą osobno

tego nie wiem, czy w cenie jest uzbrojenie :o , bo w ogóle nie wiem nic na temat spraw prundowych :oops: :roll:

Peszel do bramy, ew.dodatkowego oświetlenia mamy już zrobiony przy okazji wprowadzania tego grubego kabla doprowadzonego ziemią do domu - on jest właśnie w takiej specjalnej, grubej rurze, która przyjmie jeszcze inne kable w razie potrzeby :roll:

Jak tak powiedział, to w porządku, przecież nagle mu się nie odwidzi. Tylko ja o cenie materiału tez piszę, bo faktycznie, u nas umówiliśmy się tak samo jak Ty, ze za całość domu 5 tys. ale z materiałem, to mnie nie obchodziło ile tego kabla idzie. Monia, nie martw sie na zapas ale zrób sobie jakąś zakładke +/- 2 tys. na te materiały, tak na wszelki wypadek, żebyś nie była zaskoczona.

Aaa, do tego to jestem przyzwyczajona, że zawsze wychodzi więcej niż sie przewidzi wcześniej :lol: :lol: Cały urok budowania :evil: Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby było odwrotnie :-?

Monia ,za elektrykę zapłaciliśmy 9,8 tys.Ale jest to suma za dom i garaż.Gniazdek mamy mnóstwo ,tudzież kinkietów, w salonie dwa wejścia do telewizora (bo jeszcze nie wiem gdzie ostatecznie będzie), we wszystkich pokojach gniazda telewizyjne i komputerowe.Jeżeli część wykona m ,to myślę ,że cena którą Ci podał majster jet ok.

Moniu, moim zdaniem kwota którą podałaś w zupełności wystarczy, nas materiały wyniosły jakieś 800zł a mamy dużo więcej kabli niż Ty planujesz :wink:

:o :o :o :o to niemożliwe, ponieważ facet nam powiedział, ze materiał wyjdzie nas min.1500zł :roll:

których kabli masz więcej?

ja chcę sporo gniazdek, żeby nie ciągnąć po mieszkaniu przedłużaczy, poza tym jak pisałam - lampy, kinkiety, pstryczki-elektryczki, gniazda tv i chyba wsio :roll: No i oświetlenie piwnicy, przed domem (pod portykiem) i na tarasie pod balkonem :roll:

co jeszcze warto zrobić?

Monia ,za elektrykę zapłaciliśmy 9,8 tys.Ale jest to suma za dom i garaż.Gniazdek mamy mnóstwo ,tudzież kinkietów, w salonie dwa wejścia do telewizora (bo jeszcze nie wiem gdzie ostatecznie będzie), we wszystkich pokojach gniazda telewizyjne i komputerowe.Jeżeli część wykona m ,to myślę ,że cena którą Ci podał majster jet ok.

to chyba wyjdzie nam porównywalnie, ponieważ wszelkie komputerowe sprawy robi mój M. zawodowo, podobnie jak alarm, czy domofon. Nie brałam pod uwagę gniazda tv w innych pokojach poza taty, salonem i Pawełka, ale dobrze, że o tym napisałaś, ponieważ mogą być rzeczywiście przydatne w sypialni i pokoju na górze :wink:

Powiem, że za kable i skrzynkę + bardzo gruby kabel + kable na siłę, to wyszło więcej niż 2 tys. a gdzie jeszcze bezpieczniki... teraz musimy je kupować...

my już ten druby kabel mamy - bez robocizny, sam kabel kosztował 1000zł :roll:

teraz pójdą już tańsze kable, więc tak źle może nie będzie :roll:

jakkolwiek wyjdzie cenowo, to i tak nas nie ominie :lol: