Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• monia i marek

5492

• wu

1878

• anjamen

1325

• OK

888

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam w planach tylko i wyłącznie tego typu kolumny:

http://img329.imageshack.us/img329/2858/kolumnape2.jpg

Dlatego teraz te żelbetonowe wymagają obudowania :wink:

takie kolumny ma bodajże Aagnieszka@ czy jakoś podobnie. kupowała taką formę w składzie budowlanym.

piękna kolumna :D

Aaaa, ta Agnieszka :wink: Ale to zupełnie nie to o co mi chodzi. Agnieszka ma zwykłe kolumny betonowe (te same, które mam teraz), tylko do tego ma doklejone głowice. Ja chcę uzyskać kształt dokładnie taki jak wrzuciłam na fotkach, a to jest możliwe tylko poprzez żmudną pracę, która niestety kosztuje ok.1500zł za 1 filar.

Chodzi mi o taki kształt jak pokazałam na górnym zdjęciu, a mniej więcej tak ma wyglądać po wykonaniu:

http://img364.imageshack.us/img364/4725/dworekkolumnyco9.jpg

Ania pewnie ma na myśłi coś takiego?

http://img364.imageshack.us/img364/7185/dworekcudozs2.png

Prawda, że ładnie??

Dzień dobry :lol:

Monia, piękne te kolumny :D

W klasycznych dworkach chyba nic się po nich nie pięło, przynajmniej nie od frontu :roll:

Ale mam pytanko - są zimozielone winobluszcze? Zawsze myślałam, że tracą liście na zimę :roll: Ale jeśli są zimozielone, to się pewnie nie przebarwiają tak pięknie jesienią?

Są zimozielone bluszcze i nie przebarwiają się wcale nawet jesienią. Piękne z nich powstają żywopłoty, jeśli się puści po pergoli i przycina - cudo :roll: Właśnie te bluszcze wieczniezielone polecałam Ani DarioAS na osłonięcie Jej filarów od frontu. U mnie raczej obsadzenie pnączami nie wchodzi w grę, bo schody mam tak rozbudowane, że nie ma za bardzo możliwości. Poza tym szkoda by było tych kolumn maskować :wink:

No, bluszcze, to wiem, że są zimozielone :lol:

Wyżej pisałaś o zimozielonych winobluszczach i się zakręciłam trochę - mama uparcie i bezskutecznie usiłuje znaleźć na balkonie kompromis właśnie między zimozielonym bluszczem, a winobluszczem :lol:

Eeee, to akurat wczoraj pisałaś :lol:

Ale trudno, już myślałam, że może jaką nową odmianę wyhodowali i mamusię uszczęśliwię :lol: Trudno, musi walczyć dalej :lol:

Aktualnie ma bluszcza, który rośnie jak szalony, a z drugiej strony wiciokrzew.

A propos, czy wiciokrzew się jakoś przycina po kwitnieniu, usuwa kwiaty?