Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 732
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas rosł sobie dorodny kasztanowiec ale też zaczynał już gubić gałezie

I przyjechała wielkim ciagnikiem wichura i złamała pól drzewa zgłosilismy do gminy 76zł w plecy i pozwolenie w tym samym dniu(dobrze zeby na korze nie było śladów ) :lol:

• 1 month później...
w rejonie, w ktorym intensywnie poszukuje dzialki, na wiekszoci z nich rosna wielkie stare sosny. z jednej strony sa one przepiekne i nadaja niesamowity klimat okolicy, ale tak sobie mysle, ze kilka takich sosen jest ok, ale co zrobic gdy jest ich wiecej?tzn. domyslam sie, ze wyciac, ale ktos mi powiedzial, ze na wyciecie kazdego takie drzewa trzeba miec pozwolenie i ze to mnostwo kosztuje :-? no i o to wlasnie chodzi...ile to kosztuje?wyciecie i pozwolenie?

w rejonie, w ktorym intensywnie poszukuje dzialki, na wiekszoci z nich rosna wielkie stare sosny. z jednej strony sa one przepiekne i nadaja niesamowity klimat okolicy, ale tak sobie mysle, ze kilka takich sosen jest ok, ale co zrobic gdy jest ich wiecej?tzn. domyslam sie, ze wyciac, ale ktos mi powiedzial, ze na wyciecie kazdego takie drzewa trzeba miec pozwolenie i ze to mnostwo kosztuje :-? no i o to wlasnie chodzi...ile to kosztuje?wyciecie i pozwolenie?

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 6 maja 2003 r. w sprawie jednostkowych stawek kar za usuwanie drzew (Dz. U. z dnia 4 czerwca 2003 r.) czytamy:

SOSNA:

Jednostkowe stawki w zł za 1 cm obwodu pnia drzewa mierzonego na wysokości 130 cm

do 25 cm - 143 zl

26-50 cm - 372 zl

51-100 cm -750 zl

101-200 - 1127 zl

powyżej - 1459 zl

czyli moge sobie wyciac, a potem ktos mi wlepi kare?czy musze mimo wszystko starac sie o pozowolenie?

oj - dla przykladu - obwod 51 cm * 0,1 wspolczynnika za osobe fizyczna - wiec kara 3825 zl - stac cie??

Chyba lepiej postarac sie o pozwolenie na wyciecie.

Dz.U.02.130.1112, art.214 -> Usunięcie drzew lub krzewów z terenu nieruchomości może nastąpić za zezwoleniem wójta, burmistrza albo prezydenta miasta wydanym na wniosek władającego, z tym że organ może uzależnić udzielenie zezwolenia od przeniesienia drzew lub krzewów we wskazane przez siebie miejsce albo zastąpienia drzew lub krzewów przewidzianych do usunięcia innymi drzewami lub krzewami.

Asiunia płacą tylko podmioty gospodarcze pod budownictwo mieszkaniowe osób fizycznych nie ma obciążeń.

O pozwolenie musisz się postarać, bo inaczej wlepią tobię karę będącą dwukrotnością stawek.

Stawki i jak przeliczać znajdziesz w Rozporządzeniu na http://www.mos.gov.pl

czyli:jak chce cos wyciac, musze isc po pozwolenie, musze to jakos umotywowac czy po prostu chce wyciac bo mi przeszkadza i dostaje takie pozowolenie?iel sie placi za takie pozowolenie?mam na mysli nie kare, ale oplate za pozwolenie i ewentulanie wyciecie?dlugo sie czeka na takie papiery?

jestem kompletnym laikiem w tym temacie, wiec z gory przepraszam wsyztskich zirytowanych :oops:

asiunia

tak, co do zasady jesli jestes prywatnym inwestorem to po prostu w gminie dostaniesz pozwolenie, chociaz moze byc ono uzaleznione np. od posadzenia jakichs innych drzew. Nie ryzykuj wycinania na dziko, te kary to bardzo duya kasa. Ale upewnij sie najpierw, czy na tych dzialkach nie ma np. kategorii starodrzewu albo lasu ochronnego, bo wtedy chyba moze byc wiekszy problem

A drzew szkoda...

slaw nie bój na wiosnę już w muratorze pisali. 8)

W takim razie tylko ja przegapiłem :)

Pozytywnym aspektem tego przepisu jest pewna zmiana sposobu myślenia. Do tej pory firmy musiały tępić sadzenie drzew i krzewów na swoim terenie, bo później wycięcie czegoś takiego kosztuje majątek. Teraz widać już poluzowanie tej bzdurnej polityki a docelowo należałoby dążyć, żeby każdy kto posadził drzewo mógł je potem wyciąć. To pozwoli na sadzenie "tymczasowych" drzew na obszarach chwilowo nie wykorzystywanych do innych celów. Takie tymczasowe roślinki mogą potem rosnąć kilkanaście lat zanim ktoś sobie przypomni, że teren można inaczej wykorzystać.

Przy dotychczas obowiązujących przepisach takie drzewka trzeba było tępić póki małe. Lepiej mieć gołe klepisko niż mały park a później problemy przy jego wycięciu...