Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zgodnie z (obowiązującą) Tabelą Wiekową Drzew (rosnących) L.Majdeckiego, jeśli brzoza ma na wysokości 1,3m obwód mniejszy niż 34cm, to jej wiek nie przekracza 10 lat. Edytowane przez sSiwy12
  • Odpowiedzi 732
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chodzi o drzewa, na których wycięcie, wymagane jest zezwolenie jeśli mają więcej niż 10 lat.

Ani drzewa owocowe, ani drzewa z plantacji (uprawy zarobkowej), ani te które wyrosły po przekwalifikowaniu działki na budowlaną nie podlegają tej „ochronie” i można je wycinać bez ograniczeń i zezwoleń

Żłobek, czy przedszkole a i szkółka, nie rzutują na wiek drzewa.:no:

Chcemy usunać drzewa na wysokości tarasu i w odległości do dwóch metrów od niego, jak do tego podejść, by nie ryzykować obstrukcji ze strony WŚ (nowe PB, wymuszanie zmian w zagospodarowaniu działki itp). Drzewa (dąb) powyżej 10 lat , działka w MPZP jako budowlana
a gdzie masz te młode brzozy- ja chętnie wykopię 2 sztuki:) dużo bardziej podobają mi się samosiejki niż kupowane w sklepie. mam też oba rodzaje- samosiejki dużo lepiej rosną. w jakim miejscu działka- pomogę w pozbyciu się 2 sztuk;)
Wystap o wycinkę drzew i dowiesz się czy możesz.

Co to znaczy "mozesz" od czego mialoby to zalezec? Interesuje mnie zwlaszcza prawny aspekt sprawy.

Może zależeć od tego drzewa i od wydziału ochrony środowiska. Wystąp a się dowiesz i będziesz dyskutowal jeśli nie pozwolą. Ale 10 letni Dąb nie powinien być problemem.

pzdr

"Może zależeć od tego drzewa i od wydziału ochrony środowiska. Wystąp a się dowiesz i będziesz dyskutowal jeśli nie pozwolą. Ale 10 letni Dąb nie powinien być problemem."

Sugerujesz, ze uregulowania prawna to wolne wyczucie urzednika?

"Może zależeć od tego drzewa i od wydziału ochrony środowiska. Wystąp a się dowiesz i będziesz dyskutowal jeśli nie pozwolą. Ale 10 letni Dąb nie powinien być problemem."

Sugerujesz, ze uregulowania prawna to wolne wyczucie urzednika?

Nie dziw się j-j, gdyż sam miałem do czynienia z urzędami nie raz i zdarzyło się,że dwa urzędy w tej samej sprawie wydają sprzeczne ze sobą decyzje. :D

Napisz pismo o pozwolenie na wycięcie i w odpowiedzi napiszą ci prawne aspekty sprawy od A do Z.

powodzenia

• 1 month później...

Witam

Mam działkę 8 ar rolną V i VI klasa na której w połowie rośnie samosiejka. Ponieważ drzewa miejscami rosną zbyt gęsto chcę je przerzedzić i tu mam parę pytań i wątpliwości po przeczytaniu wniosku:

1 Jak mam rozpoznać wiek drzew ?

2 Czy każde drzewo muszę mierzyć i zaznaczać na mapce ?

3 Jak mam rozumieć pytanie odnośnie działalności gospodarczej ( mam , ale nie związaną w żaden sposób z ziemią czy tą działką )

Są to sosny i brzozy grubość pin od 25 do 35cm na wysokości 130cm. nad ziemią

IMG_2506..jpg

pozdrawiam

Jeśli wiek drzewa przekracza 10 lat, na jego wycięcie potrzebne jest zezwolenie.

Wiek drzewa można „wyliczyć” z jego obwodu mierzonego na wys. 130cm nad ziemią.

Graniczna wielkość obwodu pnia; dla brzozy to 34cm, a dla sosny 18,5cm.

Dzięki wielki

Czy możesz mi podać gdzie dokładnie jest tak napisane jest to w jakiejś ustawie czy coś :). tak na wszelki wypadek gdyby ktoś się do mnie doczepił :)

Pozdrawiam

Wyliczyłem z :"TABELA WIEKOWA DRZEW Opracowana przez prof. dr Longina Majdeckiego".

W zasadzie wszelkie "urzędy" traktują ją jako "obowiązującą".

• 2 months później...
Na mojej działce , którą zresztą kiedyś planuję sprzedać rosną sosny samosiejki ., już kilkuletnie . Słyszałam że w przyszłości mogę mieć problem z ich wycięciem . Czy ktoś z Was się orientuje jak "ustawa " przewiduje ?