Jędruś 12.10.2006 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Zastanawiałem się dzisiaj nad podobnym problemem... wolałem jednak poszukac w archiwum niż wystawiać moją biedną głowę do bicia... Zdesperowany szukam metody wysuszenia drzewa bo z sąsiadem nie mogę dojść do ładu. Od roku proszę go by wyciął drzewo iglaste, ogromne drzewo, które zaczyna się niebezpiecznie pochylać nad moim domem. Drzewo rośnie około pół metra od granicy, pochylone zaśmieca mi igłami i szyszkami działkę, samochodu nie mogę na podjeździe do garażu zaparkować bo żywica z niego leci (normalne nie?)... itd, itp... boję się, że przy następnej wichurze wyladuje na moim dachu co nie będzie przyjemne. Dziś właśnie jedna z potężnych gałęzi upadła i leży mi pod domem... prosiłem gościa ale on jak głuchy... jemu nie przeszkadza. No pewnie bo nie pochyla się w jego stronę... Drzewa co prawda lubię... i mam sporą ich ilość na działce ale co za dużo to nie zdrowo... także powód chyba mam by na własną rękę, co prawda po chamsku, wysuszyć tego kolosa i zmusić gościa do wycięcia. Zakładam jednak na wszelki wypadek płaszcz ochronny z azbestu by mnie płomienie nie spaliły w razie ataku... poważnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.10.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Jeden feler, jak już "ususzysz" to korzenia raz dwa zgniją i wtedy na pewno się obali, jak twierdzisz na dom. A w jaki sposób ususzenie ma zmusić sąsiada do wycięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś 13.10.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 No tu muszę Ci przyznać rację. Nie mam pewności, że sąsiad zechce drzewo usunąć nawet jak się posypią wszystkie igły. Gorzej jak zacznie coś podejrzewać i mnie pocichu nagra jak "podlewam". "Bądź mądry, pisz wiersze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.10.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Ano właśnie. W związku z tym:1. informujesz sąsiada, że ma np. miesiąc na usunięcie wszystkiego, co wisi nad Twoją działką (najlepiej przy świadkach)2.Mija miesiąc. Sąsiad olewa. Bierzesz piłę, albo wzywasz firmę z podnośnikiem (drogo,ale taniej niż remont kapitalny domu) i kasujesz to, co na twoim. Masz pełne prawo- Ale- nie powinna ta przycinka doprowadzić do całkowitego uschnięcia drzewa, więc to co zielone i rośnie w jego stronę oszczędź. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędruś 13.10.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 No to ładnie by to drzewo wyglądało tak ogolone 3/4... Spróbuję chociaż jak do tej pory prośby nie poskutkowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 03.01.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Mam na działce 3 brzozy.Największe ma średnicę około 15 cm(przy ziemi)reszta 10 i 8 cm obwodu, sąsiadka mówiła,że to nie samosiejki tylko celowo sadzone?!Czy musze ,mieć pozwolenie na ich ścięcie?Słyszałem że jak drzewo ma powyżej 5 lat?Ile może kosztować i gdzie się udać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.01.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Jak maja 15 cm srednicy to to sa mlode drzewka i ja bym je scioł bez zadnych pozwolen, nie figuruja one na zadnej mapce wiec nie powninno byc problmu. Jezeli chcesz wiedziec czy na scicie tych drzew trzeba miec pozwolenie idz do ochrony tam uzyszkasz informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.01.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Zgodnie z obowiazującym prawem bez zezwolenia mozna wycinac drzewa nie objete ochroną, których wiek nie przekracza 5 lat i krzewy bez wzgledu na wiek. Zapis ten nie dotyczy drzew owocowych i tzw. plantacyjnych.Wiek drzewa określa sie mierząc srednice pnia 1,3m nad ziemią. Dla brzozy przyrost roczny wynosi 1,1 cm. Czyli jesli średnica pnia brzozy na wysokości 1,3m nad ziemią wynosi mniej niż 5,5 cm można takie drzewko wyciąc bez zezwolenia. Jeśli jest wieksza należy uzyskać zezwolenie z "ochrony przyrody". Wycinka nie jest objeta opłatą jeśli prowadzi ja osoba fizyczna.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 03.01.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Jak maja 15 cm srednicy to to sa mlode drzewka i ja bym je scioł bez zadnych pozwolen, nie figuruja one na zadnej mapce wiec nie powninno byc problmu. Jezeli chcesz wiedziec czy na scicie tych drzew trzeba miec pozwolenie idz do ochrony tam uzyszkasz informacji. zajrzyj na tą stronę http://drzewa.net/pytania/Prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 03.01.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 nie ma znaczenia czy są samosiejki czy sadzone ważne że rośnie i ma więcej niż 5 lat pozwolenie na ścięcie drzew kosztowało w zeszłym roku 20 zł chybaw moim przypadku też były to brzozy około 50 sztukprzy czym nie było to opłata za drzewa tylko za wydanie pozwolenia i jest w przypadku osób fizycznych niezależne od ilości drzew jeśli pień ma 15 cm to na pewno ma więcej niż 5 lat i na Twoim miejscu bym wystąpił o pozwolenieno a nóż masz sąsiada który bardzo kocha brzozy i doniesie do urzędu miasta czy gminy a wtedy jak Ci udowodnią że wyciąłeś drzewo bez pozwolenia wlepią Ci karę że hej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 03.01.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Moj kolega miał tez problem z drzewami aż do czasu jak uschły czyt. (randap) i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 03.01.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Moj kolega miał tez problem z drzewami aż do czasu jak uschły czyt. (randap) i po kłopocie pytanie czy lepiej kupić randap i uschnąć drzewa czy wydać 20 zyla na pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.01.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Skoro sasiadka mówi Ci ze to nie sa samosiejki (czyli interesouje sie twoja parcela)to lepiej wystap o pozwolenie na wyciencie tych drzew bo moga byc donosy. Faktycznie wycinka drzew od osub fizycznych nic nie kosztuje placisz tylka jakas drobna opłate. Ale urzad moze kazac Ci w zamian za usuniecie tych kilku drzewek nasadzic kilka innych w odpowiednich dla ciebie miejscach. Powiem jeszcze taka ciekawostke ze jezeli wycinki tych drzew dokona ktos inny kto nie jest wlascicielem dzialki to urzad nie moze dac kary gdyz karze podlega tylko własciciel lub pelnomocnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 03.01.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Powiem jeszcze taka ciekawostke ze jezeli wycinki tych drzew dokona ktos inny kto nie jest wlascicielem dzialki to urzad nie moze dac kary gdyz karze podlega tylko własciciel lub pelnomocnik. tylko że jak ktoś inny wytnie tzn zniszczył Twoje mienie a to oznacza że trza by było zgłosić to na policję aby ochrona środowiska wiedziała i miała podstawę sądzić że to nie TY samo wytłumaczenie że to nie ja nic nie daje znam osoby które za jedno drzewo dostały 12 tys zł kary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 03.01.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Skoro sasiadka mówi Ci ze to nie sa samosiejki (czyli interesouje sie twoja parcela)to lepiej wystap o pozwolenie na wyciencie tych drzew bo moga byc donosy. Faktycznie wycinka drzew od osub fizycznych nic nie kosztuje placisz tylka jakas drobna opłate. Ale urzad moze kazac Ci w zamian za usuniecie tych kilku drzewek nasadzic kilka innych w odpowiednich dla ciebie miejscach. Powiem jeszcze taka ciekawostke ze jezeli wycinki tych drzew dokona ktos inny kto nie jest wlascicielem dzialki to urzad nie moze dac kary gdyz karze podlega tylko własciciel lub pelnomocnik. Sąsiadka mówiła nam,że widziała jak je sadzili!Chyba nie kłamie. Widzę,że żonie szykuje się kolejny kurs do ochrony środowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtartur 04.01.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 nie ma znaczenia czy są samosiejki czy sadzone ważne że rośnie i ma więcej niż 5 lat pozwolenie na ścięcie drzew kosztowało w zeszłym roku 20 zł chyba w moim przypadku też były to brzozy około 50 sztuk przy czym nie było to opłata za drzewa tylko za wydanie pozwolenia i jest w przypadku osób fizycznych niezależne od ilości drzew jeśli pień ma 15 cm to na pewno ma więcej niż 5 lat i na Twoim miejscu bym wystąpił o pozwolenie no a nóż masz sąsiada który bardzo kocha brzozy i doniesie do urzędu miasta czy gminy a wtedy jak Ci udowodnią że wyciąłeś drzewo bez pozwolenia wlepią Ci karę że hej.... od pierwszego stycznia zezwolenia wydawane na wycięcie drzew i krzewów zwolnione są z opłaty. Zmianie uległa ustawa o opłacie skarbowej i jeszcze nie doczytałem jak się przedstawia sprawa z opłatą za wniosek (do tej pory było 5 zł. za podanie + 0,50 zł. za każdy załacznik) ale obecnie tej opłaty bodajże już nie ma. Zezwolenie musisz mieć wydane przez urząd w ciągu miesiąca od daty złożenia wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 04.01.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Moj kolega miał tez problem z drzewami aż do czasu jak uschły czyt. (randap) i po kłopocie Tylko ,że na wycięcie suchych tez trzeba mieć pozwolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 05.01.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Na wycinkę suchych również trzeba mieć zezwolenie.Nie trzebaq mieć zezwolenia jedynie na wycinkę drzew i krzewów:1. rosnących w lasach ("zezwolenie" wydaje leśniczy ds. lasów dozorowanych lub przy zrębach całkowitych lub częściowych starosta)2. owocowych z wyjątkiem posadzonych na posesji wpisanej do rejestu zabytków lub w parku (krajobrazowym, narodowym itd)3. na plantacjach drzew i krzewów4. których wiek nie przekracza 5 latjest jeszcze parę przypadków ale nie dotyczą osób fizycznych.Obecnie od 1 stycznia nie ponosi się żadnej opłaty, i na ogół urzędy nie utrudniają i co najwyrzej nakażą w zamian za wycięte posadzić nowe, ale obecnie wokół domów każdy sadzi cośtam.Zbrodnia wycinki przedawnia się dopiero po 5 latach więc skoro interesuje się tym sąsiadka, a zezwolenie jest wydawane gratisowo to nie widzę sensu kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.01.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Urzędnicy wydający pozwolenie na ścięcie byli (nie wiem czy nadal są) skorumpowani. Przed moim garażem rosło drzewo liściaste, wystąpiłem o jego ścięcie. Drzewo uniemożliwiało wjazd do garażu ciężarówką, osobowym można z biedą wjechać. Przyszło dwoje inspektorów i powiedzieli, że jak je zetnę to kara wyniesie kilkaset tysięcy złotych. Jednak mówili, że przepis ten można w jakiś sposób obejść (wyraźnie sugerowali łapówkę). Nie dałem, dostałem odmowę. Drzewa dzisiaj nie ma, bo nikt mi nie będzie rządził na mojej działce. Za to posadziłem dziesięć innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 05.01.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 No niestety kbab jak wszędzie są patologie.Ale u mnie jak majstry wyrównali strop to po ulewie w kałuże wlazło 3 wiadra wody. ogólnie w każdym zawodzie są lepsi i gorsi fachowcy, a tak wracając do tematu nalezało się odwołać chociażby dla zasady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts