Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No niestety kbab jak wszędzie są patologie.

Ale u mnie jak majstry wyrównali strop to po ulewie w kałuże wlazło 3

wiadra wody. ogólnie w każdym zawodzie są lepsi i gorsi fachowcy, a tak wracając do tematu nalezało się odwołać chociażby dla zasady!

Dokładnie!

U mnie byla komisja i pozwolenie dali bez problemu, pod warunkiem że zasadzę nowe drzewo.Nie można uogólniać.

• Odpowiedzi 732
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu za bardzo nie ma miejsca na "widzimisię" nawet urzędasów.

W ustawie o ochronie przyrody są to art. od nr 83 - tu jest opisane jak ma wyglądać zezwolenie:

4. Wniosek o wydanie zezwolenia powinien zawierać:

1) imię, nazwisko i adres albo nazwę i siedzibę posiadacza i właściciela nieruchomości;

2) tytuł prawny władania nieruchomością;

3) nazwę gatunku drzewa lub krzewu;

4) obwód pnia drzewa mierzonego na wysokości 130 cm;

5) przeznaczenia terenu, na którym rośnie drzewo lub krzew;

6) przyczynę i termin zamierzonego usunięcia drzewa lub krzewu;

7) wielkość powierzchni, z której zostaną usunięte krzewy.

Nawet jeżeli będą chcieli zastosować opłaty to nie bedzie ich trzeba ponosić:

Art. 84. 1. Posiadacz nieruchomości ponosi opłaty za usunięcie drzew lub krzewów.

2. Opłaty nalicza i pobiera organ właściwy do wydania zezwolenia na usunięcie drzew lub krzewów.

3. Opłaty za usunięcie drzew lub krzewów ustala się w wydanym zezwoleniu.

4. Organ właściwy do wydania zezwolenia na usunięcie drzew lub krzewów odracza, na okres 3 lat od dnia wydania zezwolenia, termin uiszczenia opłaty za ich usunięcie, jeżeli zezwolenie przewiduje przesadzenie ich w inne miejsce lub zastąpienie innymi drzewami lub krzewami.

5. Jeżeli przesadzone albo posadzone w zamian drzewa lub krzewy zachowały żywotność po upływie 3 lat od dnia ich przesadzenia albo posadzenia lub nie zachowały żywotności z przyczyn niezależnych od posiadacza nieruchomości, należność z tytułu ustalonej opłaty za usunięcie drzew lub krzewów podlega umorzeniu przez organ właściwy do naliczania i pobierania opłat.

Jednak moim zdanie powinieneś załapac się na to:

Art. 86. 1. Nie pobiera się opłat za usunięcie drzew:

7) które posadzono lub wyrosły na nieruchomości po zakwalifikowaniu jej w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego na cele budowlane;

Idź do swojego urzędu to podadzą Ci szczegóły.

• 3 months później...

He!

Widzę, że temat jakby trochę zardzewiał, a ja właśnie dziś z siekierką szalałem na działeczce... Pewnie bym nawet nie szukał takich wątków, gdyby nie gość, który mnie postraszył, że wycinka "krzaczorów" wymaga jakiegoś zezwolenia.

Zostało mi do ścięcia coś, co z jednego miejsca wypuszcza ze dwadzieścia głównych "pni" i pewnie przy ziemi to obwód wszystiego razem jest całkiem spory, ale każdy z nich, to ma z osobna nie więcej niż 25cm obwodu. Ja to traktuję, jako wielki krzak i za chwilę to dziabnę, ale może ktoś z Was mnie przed tym powstrzyma?

He!

Widzę, że temat jakby trochę zardzewiał, a ja właśnie dziś z siekierką szalałem na działeczce... Pewnie bym nawet nie szukał takich wątków, gdyby nie gość, który mnie postraszył, że wycinka "krzaczorów" wymaga jakiegoś zezwolenia.

Zostało mi do ścięcia coś, co z jednego miejsca wypuszcza ze dwadzieścia głównych "pni" i pewnie przy ziemi to obwód wszystiego razem jest całkiem spory, ale każdy z nich, to ma z osobna nie więcej niż 25cm obwodu. Ja to traktuję, jako wielki krzak i za chwilę to dziabnę, ale może ktoś z Was mnie przed tym powstrzyma?

Oj tam, nikt Cię powstrzymywać nie bedzie...

Najwyzej poźniejsza kara ochłodzi Twoję zapędy do kolejnych cięć :(

Dla Ciebie to "krzak", a co to jest jest w rzeczywistośći?? (krzak o gałęziach grubych na 25 cm?? :o )

Jak nie masz w pobliżu "uprzejmnych" sąsiadów to możesz ryzykować - ale czy nie lepiej mieć na to papier??

Oj tam, nikt Cię powstrzymywać nie bedzie...

Najwyzej poźniejsza kara ochłodzi Twoję zapędy do kolejnych cięć :(

Dla Ciebie to "krzak", a co to jest jest w rzeczywistośći?? (krzak o gałęziach grubych na 25 cm?? :o )

Jak nie masz w pobliżu "uprzejmnych" sąsiadów to możesz ryzykować - ale czy nie lepiej mieć na to papier??

Ja nie napisałem "grubych na 25cm", tylko 25cm obwodu. Czyli grubych na maksymalnie 4-5cm i to na samym dole. A jak zdążyłem się w międzyczasie zorientować, to najważniejsza jest grubość na wys. 130cm

hej! dopiero co załatwiałam sprawę w urzędzie - 6 wielkich drzew do usunięcia, 1 lipa do "ujarzmienia" i jakies 20 kilkuletnich topolek. Dostaliśmy zezwolenie na wyciecie wszystkiego oprócz lipy, w zamian mamy posadzić 10 drzewek :)

UWAŻAJCIE NA CENY! Pierwszą wycene dostaliśmy 1200 za drzewko (mamy 6 sztuk + drobnica, suma powala). Inny "drwal" krzyknął... 600 za wszystko!!!! Już to wykonał, szybko i bez problemów. UWAŻAJCIE NA CENY!

Z grubsza mozna okreslić wiek drzewa mierząc jego obwód pnia na wys. 1,30 m i jeśli obwód przekracza podane wielkości, to drzewo ma więcej niż 5 lat.

topola - 27,5 cm

lipa, olsza, czeremcha - 13,3 cm

grab, głóg, buk - 5,5 cm

sosna, świerk, klon, jawor, jesion - 9,5 cm

brzoza - 17 cm

klon, kasztanowiec 16,5 cm

Dane wg. tabeli wiekowej drzew opracowanej przez prof. L.Majdeckiego

• 1 month później...

Ogłowione drzewa będą traktowane tak jak usunięte drzewa bez wymaganego zezwolenia

Do WŁAŚCICIELI, ADMINISTRATORÓW, UŻYTKOWNIKÓW I DZIERŻAWCOW nieruchomości na terenie miasta Nowy Targ

Mając na względzie zapobieganie niszczeniu walorów przyrodniczych oraz dokonywaniu niewłaściwych cięć pielęgnacyjnych drzew w naszym mieście, które polegają przede wszystkim na redukcji korony aż o kilkadziesiąt lub nawet o 100% informuję, iż te działania są niezgodne z ustawą z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody ( Dz. U. z 2004r. Nr 92, poz. 880) oraz sprzeczne z ogólnie przyjętymi zasadami sztuki ogrodniczej. W żadnym wypadku w/w czynności nie można tłumaczyć jako korzystny zabieg pod względem fizjologicznym, gospodarczym, czy estetycznym.

Nikomu nie należy przypominać jak ważną sprawą jest tworzenie pasów zieleni i zieleńców, które są swoistymi „płucami” miast. Drzewa poprawiają warunki życia: zapewniają zdrowy mikroklimat, łagodzą skutki życia w zanieczyszczonym, zindustrializowanym środowisku i są elementem dekoracyjnym. Właśnie w interesie ludzi trzeba tworzyć takie sytuacje, aby drzewa i użytkownicy zieleni mogli bezpiecznie współistnieć. Będzie to możliwe wtedy, gdy do sadzenia wybierane będą gatunki drzew odpowiednie do przestrzeni, w której mają rosnąć, czyli będą brane pod uwagę kształty koron rozmiary jakie drzewa mogą osiągnąć w pełni swego rozwoju. Należy też prawidłowo formować korony drzew już od momentu ich posadzenia. Pozwoli to uniknąć w latach późniejszych „terapii szokowych”, czyli równoczesnego usuwania znacznej liczby konarów. Konar drzewa można usunąć tylko wtedy, gdy jest suchy lub uszkodzony, rośnie krzywo i ociera inny konar / należy pozostawić gałąź silniejszą i lepiej uformowaną / rośnie zbyt blisko nad ulicą, chodnikiem lub budynkiem, korona jest zdeformowana / zbyt wiele konarów po jednej stronie powoduje przechylenie się drzewa, co może spowodować nawet jego wywrócenie /.

Informuję, iż ogłowione drzewa, które nie zachowały żywotności, albo nie odtworzyły swojej korony będą traktowane tak jak usunięte drzewa bez wymaganego zezwolenia.

Zgodnie z art. 88 ust. 1 ustawy z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody / Dz. U. z 2004r. Nr 92, poz. 880 / administracyjne kary pieniężne wynoszą odpowiednio dla:

topoli, wierzby, klonu jesionolistnego – ok. 7 850zł.*

świerka pospolitego, sosny zwyczajnej i modrzewia – ok. 21 340zł.*

dębu i lipy – ok. 51 903zł.*

*stawki kar dla drzew o obwodzie 100cm.

Źródło:http://um.nowytarg.pl/wazne.php?w_id=151

- ustawa o samorządzie terytorialym - 3 x S dla samorządów, pozwala na kreowanie polityki lokalnej, w tym uchwałodawczej, samorządom terytorialnym.

Dynamika uszkodzeń drzewostanów w latach 1998-2002

"W drzewostanach starszych wzrost poziomu uszkodzenia nie był tak wyraźny. Biorąc pod uwagę wszystkie gatunki razem odnotowano spadek udziału drzew zdrowych z 9,94% w 2001 roku do 8,81% w 2002 roku i przyrost udziału drzew uszkodzonych z 30,28% do 32,28%.

Dla gatunków iglastych zmiany te wyrażały się w spadku udziału drzew zdrowych z 9,07% w 2001 roku do 7,79% w 2002 roku i wzrostu drzew uszkodzonych z 30,05% do 32,14%. Podobny kierunek zmian odnotowano dla gatunków liściastych.

W 2002 roku udział drzew zdrowych spadł do 12,10%, a udział drzew uszkodzonych wzrósł do 32,71%. W pięciolatce wyższy udział drzew uszkodzonych niż w 2002 roku odnotowano tylko w roku 1998."

http://monitoring.ibles.waw.pl/rok02/raport02_r04.html

Stan zdrowotny lasów polskich w 2002

http://monitoring.ibles.waw.pl/raport02_spis.html

Szokująca lektura!

Poziom koncentracji SO2 w powietrzu atmosferycznym na przeważającym obszarze kraju wykazuje tendencję malejącą, osiągnął on wartość znacznie poniżej normy. Koncentracja NO2 w powietrzu atmosferycznym na przeważającym obszarze kraju była wyższa w porównaniu do 2001 roku, pozostając jednak poniżej normy.

Kwasowość opadów atmosferycznych zmniejszyła się w okresie 1998-2002. Utrzymuje się wyższa kwasowość opadów w Polsce południowej i w okresie zimowym.

Depozyt siarki siarczanowej w 2002 roku zmniejszył się w porównaniu do roku 2001 na większości obszaru kraju. Depozyt azotu amonowego i azotanowego w 2002 roku utrzymywał się na porównywalnym do roku ubiegłego poziomie. Określony w 2002 roku po raz pierwszy depozyt ołowiu (Pb) i kadmu (Cd) wykazują niskie wartości. Odnotowano jednak wyższe wartości depozytu tych pierwiastków w południowej części kraju

To z raportu, który cytujesz. To tak źle czy może lepiej?

Szokujące jest to, że widzę " zielony, zdrowy" ( bo zielony:-) las, a tu jest wyliczone, że tych zdrowych to niespełna 10% !!!

A dlaczego monitoring kończy się na 2003 roku?????

Z drugiej strony, patrząc na tempo wycinek zdrowych, przedwojennych drzew porastających "przedwojenne, renomowane Bad Rabka", a później polskie Rabka Zdrój, aż się serce kraje.

W Parku Zdrojowym, wciągu 3 lat, ubyło ok. 20% starych, przedwojennych drzew, było kilka alei drzew liściastych, 70-cio letnich - wypiłowano wszystko.

Trzydziestoletnie nasadzenia wzdłuż Poniczanki - ogolono do pni. Skarpy o nachyleniu 28-30stopni, porośnięte drzewami ( na terenach prywatnych) są cięte w soboty i niedziele, gdy nie pracuje Straż Miejska ( podział kompetencji z Policją).

"Miejsce drzewa jest w lesie" - to usłyszałam od Pani zajmującej się ochroną środowiska...

Centralny plac z pomnikiem Mikołaja był porośnięty rabatami i 50-70 letnimi thujami - teraz jest granitowy plac i granitowe gazoniki. Plac " mikołajowy" był obok zacienionej alei platanowo- lipowo- topolowej starych drzew - nie ma już ani jednego !!! Została tylko nazwa - " aleja", jak głupi żart.

Rabka jest...łysa. A nasadzeń uzupełniających się nie robi " bo i tak rozkradną".

W ogródkach - miniaturki, krzaczki, na ulicach spaliny....

To tak różne miejsce od Wrocławia, gdzie osiedla konkurują ze sobą w ilości drzewiastych nasadzeń. gdzie zostawia się Park Olimpijski jako ogród angielski, gdzie realizuje się politykę nasadzeń zastępujących wycinki.

Powiedz Mirku, dlaczego górale nie kupują choinek na boże narodzenie ?

Przecież miejsce drzewa jest w lesie...

Który służy za wysypisko śmieci.

Patrzę na degenerację tego miasteczka i jest to ...okropne.

"GORD zwalnia ludzi i grzęźnie w kredytach i długach, choć dyr. Pyka, robi co może starając się spłacać zobowiązania (także wobec UMiG Rabka), Szpitala Miejskiego już nie ma, Wyższa Zawodowa Szkoła Podhalańska, kształcąca kadry dla lokalnych szpitali i uzdrowisk, już się wyprowadza do Nowego Targu, a Uzdrowisko Rabka S.A., ledwo wiąże koniec z końcem. Rabka borykając się z kłopotami, ewoluuje ku zanikowi.

Gospodarka wodno-ściekowa, to także brak kanalizacji na osiedlach. Efektem są „kwitnące” latem wody Raby, Słonki i Poniczanki oraz sterty śmieci, spławiane przez cały rok z nurtem rzek.

A złoża naturalnych wód leczniczych... Z pięciu eksploatowanych przed wojną źródeł wód mineralnych, ŻADNE obecnie nie spełnia wymogów wody nadającej się do picia! Eksploatowane obecnie przez PPUzdrowiska S.A. źródła: Krakus, Warzelnia, Rabka 18 i Rabka 19, służą wyłącznie do kąpieli i inhalacji. Projekt wspólnej inwestycji Uzdrowisk S.A. i UMiG Rabka, w budowę pijalni i tężni, nie wyszedł poza fazę opracowania dokumentacji. Podobno brak środków finansowych, by zrobić w Rabce drugą Kudowę Zdrój, Krynicę lub Ciechocinek, przyciągających kuracjuszy i turystów leczniczymi wodami do picia."

http://www.rabka24.com/index.php?dzial=1&art=115

Tak zachęcająo wygląda "po wycinankach CENTRUM UZDROWISKA"

http://rabka24.com/umfoto/9_listopad_2005_drzewa3.jpg

http://www.rabka24.com/index.php?dzial=1&art=218

Uwierzysz?

Niestety, to wszystko dzieje sie prawdopodobnie zgodnie z obowiązujacym prawem „ulepszanym" w ramach kreowanej polityki lokalnej przez samorządy.

Są uchwały, są kwity, są decyzje, ale nie ma już drzew :evil:

To jest takie dryfowanie z jednej skrajności w drugą.

Po prostu brak kompetencji, wyobraźni i zdrowego rozsadku a może jeszcze coś więcej :wink:

..

• 3 weeks później...