sSiwy12 06.10.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 (edytowane) Zgodnie z (obowiązującą) Tabelą Wiekową Drzew (rosnących) L.Majdeckiego, jeśli brzoza ma na wysokości 1,3m obwód mniejszy niż 34cm, to jej wiek nie przekracza 10 lat. Edytowane 6 Października 2010 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.10.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Czy chodzi tu o wiek drzewa ogólny łącznie z zyciem w szkółce czy tylko w nowym miejscu posadzenia ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.10.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Chodzi o drzewa, na których wycięcie, wymagane jest zezwolenie jeśli mają więcej niż 10 lat. Ani drzewa owocowe, ani drzewa z plantacji (uprawy zarobkowej), ani te które wyrosły po przekwalifikowaniu działki na budowlaną nie podlegają tej „ochronie” i można je wycinać bez ograniczeń i zezwoleń Żłobek, czy przedszkole a i szkółka, nie rzutują na wiek drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa_wo 06.10.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Chcemy usunać drzewa na wysokości tarasu i w odległości do dwóch metrów od niego, jak do tego podejść, by nie ryzykować obstrukcji ze strony WŚ (nowe PB, wymuszanie zmian w zagospodarowaniu działki itp). Drzewa (dąb) powyżej 10 lat , działka w MPZP jako budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa_wo 07.10.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 hmm, nikt nie mial podobnego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 07.10.2010 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Chcesz wyciąć, czy przyciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 08.10.2010 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Wystap o wycinkę drzew i dowiesz się czy możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 09.10.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 a gdzie masz te młode brzozy- ja chętnie wykopię 2 sztuki:) dużo bardziej podobają mi się samosiejki niż kupowane w sklepie. mam też oba rodzaje- samosiejki dużo lepiej rosną. w jakim miejscu działka- pomogę w pozbyciu się 2 sztuk;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa_wo 09.10.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Wystap o wycinkę drzew i dowiesz się czy możesz. Co to znaczy "mozesz" od czego mialoby to zalezec? Interesuje mnie zwlaszcza prawny aspekt sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa_wo 11.10.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Istnieja uregulowania prawne dzialanosci wydzialow srodowiska (poza Ustawa o ochronie przyrody) w interesujacej mnie kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.10.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Może zależeć od tego drzewa i od wydziału ochrony środowiska. Wystąp a się dowiesz i będziesz dyskutowal jeśli nie pozwolą. Ale 10 letni Dąb nie powinien być problemem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa_wo 17.10.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 "Może zależeć od tego drzewa i od wydziału ochrony środowiska. Wystąp a się dowiesz i będziesz dyskutowal jeśli nie pozwolą. Ale 10 letni Dąb nie powinien być problemem." Sugerujesz, ze uregulowania prawna to wolne wyczucie urzednika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 17.10.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 "Może zależeć od tego drzewa i od wydziału ochrony środowiska. Wystąp a się dowiesz i będziesz dyskutowal jeśli nie pozwolą. Ale 10 letni Dąb nie powinien być problemem." Sugerujesz, ze uregulowania prawna to wolne wyczucie urzednika? Nie dziw się j-j, gdyż sam miałem do czynienia z urzędami nie raz i zdarzyło się,że dwa urzędy w tej samej sprawie wydają sprzeczne ze sobą decyzje. Napisz pismo o pozwolenie na wycięcie i w odpowiedzi napiszą ci prawne aspekty sprawy od A do Z. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewiwa 18.10.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 sSiwy12, mam wątpliwości co do średnicy. Z tej tabeli wynika, że do 12 cm ma brzoza do wieku 20 lat. http://drzewa.net/pytania/Pozostale/610 a tu, że 22 cm http://www.interklasa.pl/portal/index/dokumenty/interklasa/oznaczanie_wieku_drzew.pdf?page=info&action=showdoc&oid=309261 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 29.11.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 Witam Mam działkę 8 ar rolną V i VI klasa na której w połowie rośnie samosiejka. Ponieważ drzewa miejscami rosną zbyt gęsto chcę je przerzedzić i tu mam parę pytań i wątpliwości po przeczytaniu wniosku: 1 Jak mam rozpoznać wiek drzew ? 2 Czy każde drzewo muszę mierzyć i zaznaczać na mapce ? 3 Jak mam rozumieć pytanie odnośnie działalności gospodarczej ( mam , ale nie związaną w żaden sposób z ziemią czy tą działką ) Są to sosny i brzozy grubość pin od 25 do 35cm na wysokości 130cm. nad ziemią pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.11.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Jeśli wiek drzewa przekracza 10 lat, na jego wycięcie potrzebne jest zezwolenie.Wiek drzewa można „wyliczyć” z jego obwodu mierzonego na wys. 130cm nad ziemią.Graniczna wielkość obwodu pnia; dla brzozy to 34cm, a dla sosny 18,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 30.11.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Dzięki wielki Czy możesz mi podać gdzie dokładnie jest tak napisane jest to w jakiejś ustawie czy coś . tak na wszelki wypadek gdyby ktoś się do mnie doczepił Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.11.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Wyliczyłem z :"TABELA WIEKOWA DRZEW Opracowana przez prof. dr Longina Majdeckiego".W zasadzie wszelkie "urzędy" traktują ją jako "obowiązującą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 08.02.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Na mojej działce , którą zresztą kiedyś planuję sprzedać rosną sosny samosiejki ., już kilkuletnie . Słyszałam że w przyszłości mogę mieć problem z ich wycięciem . Czy ktoś z Was się orientuje jak "ustawa " przewiduje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 08.02.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 do 5 lat bodajże można wyciąć bezkarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts