duduś 08.02.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 no tak a jak to będzie 7 to kto mi to zakwestionuje? a jak będą miały niektóre 4 lata i zetnę a ktoś stwierdzi że miały 5 ? Czy to możliwe że ktoś będzie bawił się w takie detale jak rok czy dwa lata ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 08.02.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Ustawa obowiązujaca od kwietnia 2010 pozwala na wycinkę drzew młodszych niż 10 lat bez uzyskiwania zgody Urzędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 09.02.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 no tak a jak to będzie 7 to kto mi to zakwestionuje? a jak będą miały niektóre 4 lata i zetnę a ktoś stwierdzi że miały 5 ? Czy to możliwe że ktoś będzie bawił się w takie detale jak rok czy dwa lata ? Duduś - zrób zdjęcie drzewka a pod nim swoje dziecko, lub coś innego wskazujacego upływajacy czas (chyba że masz aparat z RAW - format pliku, któru ciężko zakwestionować) i scinaj. Zdjęcie powino zabezpieczyć ciebie w razie czego przed sąsiadmi którzy bedę opowadać że ściełaś dąb Bartka. Ta ustawa brzmi ciekawie - jak mozna 10 letnie to raj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 09.02.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 ktoś na innym forum napisał " ale generalnie powinnaś mieć zgodę jezeli średnica pnia przekracza 12cm " ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 09.02.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Witam Raczej nie jest istotna srednica. http://www.architeon.pl/index.php/wiadomosci/aktualnosci/509-zmiana-w-prawie-nowe-przepisy-dotyczce-wycinki-drzew.html wiek sosny mozna obliczyc tak: http://www.jezioro.com.pl/artykuly.html?id=2209 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0wy 09.02.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Witam, Zgodnie z nowelizacją z 20 lipca 2010 ustawy prawo ochrony przyrody, nie wymaga zezwolenia wycięcie drzewa, która ma mniej niż 10 lat. PozdrawiamMark0wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 09.02.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Czy wycięcie jednego czy dwóch drzew rosnących razem (taka kępa) jest traktowane jako wycięcie drzewa czy odcięcie gałęzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 09.02.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 09.02.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Mam przed domem 25 letnią jodłę koreańskę karłowatą. Sięga mi do pasa. Czy na przesadzenie też trzeba mieć papier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 nie, przesadzenie rośliny nie jest objęte zezwoleniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.02.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Jak chcesz być pewien to idź do gminy, ewentualnie zostaw wniosek o zgodę na wycinkę. Wtedy będziesz kryty jakby jakiś miły sąsiad chciał Ci narobić koło kupra.W najgorszym wypadku każą Ci posadzić w innym miejscu jakieś inne drzewka lub krzewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 10.02.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Czy można bez pozwolenia wyciąć jedną z dwóch razem rosnących ( taka kępa ) brzóz, czy to jest wycinka drzewa czy ucięcie gałęzi ( jak by skasował mniejszą odnogę ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Nie, jest o usunięcie drzewa, jeśli rozgałęzia się poniżej 1,3 m: Art 85.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sami03 14.02.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 z reguly zawsze gmina wydaje zezwolenie na wycinke na wlasnej dzialce, chyba ze mialbys tam jakies pomniki przyrody:) na mojej dzialce wyciete byly brzozy ok 10szt, trzebabylo zlozyc pismo (gotowy druk z gminy) w ktorym trzeba bylo podac powod wycinki i zmierzyc obwod pnia, wpisalismy rowniez ze jako rekompensate posadzimy dziesiec szt innych drzew ale to chyba bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 14.02.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Z tego co wiem to zobowiązanie do rekompensaty w postaci nowych nasadzeń ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.02.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 ja mam teraz problem z drzewem - rośnie spory już miłorząb na maleńkiej działce (zabudowa szeregowa). Za chwilę zacznie wchodzić na dom. Boję się, że właściciel nie dostanie zgody na wycinkę, bo miłorząb traktowany jest tako drzewo o szczególnych walorach. I na dodatek w zamian niespecjalnie mogę zaproponować dosadzenie innego drzewa, bo poprzedni właściciel nasadził kilka większych roślin, które teraz już nie pasują skalą do ogródka i raczej zamierzam usuwać niż dodawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 15.02.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 ja mam teraz problem z drzewem - rośnie spory już miłorząb na maleńkiej działce (zabudowa szeregowa). Za chwilę zacznie wchodzić na dom. Boję się, że właściciel nie dostanie zgody na wycinkę, bo miłorząb traktowany jest tako drzewo o szczególnych walorach. I na dodatek w zamian niespecjalnie mogę zaproponować dosadzenie innego drzewa, bo poprzedni właściciel nasadził kilka większych roślin, które teraz już nie pasują skalą do ogródka i raczej zamierzam usuwać niż dodawać. Mi też byłoby szkoda miłorzebu - ciąć go nawet drastycznie (wszystko zniesie) ale nie wycinać. A jak juz uważsz ze wyciąć musisz to zaproponuj miastu nasadzenia kompensacyjne nie na działce klienta skoro nie ma na to miejsca lecz na terenach miejskich - w końcu urzednicy traktuję teren gminy jako całość -rekompensata dla przyrody jest taka sam jakby drzewo rosło na prywatnej działce. Ten numer przechodził wiele razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Na tak małej działce ten miłorząb wygląda karykaturalnie. Jest już wyższy od domu. Poza tym posadzony jest jakieś 2 m od budynku i ma po prostu z ciasno. Osobiście miłorząb mi się nie podoba - ponad pół roku to bezlistny pień. W dużym ogrodzie jeszcze ujdzie, bo wtapia się w tło innych roślin, ale w małym ogrodzie, gdzie zwraca się uwagę na drobne szczegóły, raczej idę w rośliny zimozielone lub wcześnie rozpoczynające wegetację.Z resztą wątpię, by duże drzewo drastycznie przycięte wyglądało ładnie. Chętnie bym przesadziła to drzewo, ale tam nie ma nawet jak wjechać samochodem do przesadzania, a na ręczne kopanie jest za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 15.02.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Sąsiad wyciął piękną, ogromną jodłę. W papiery wpisał, że w trakcie wichury trzęsie mu domem. Chodziliśmy do niego bronić drzewa. Ale nie było rady. Przyjachała ekipa i wycięli piękne drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość darinkajj 22.02.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 dodalam zdjecie, mam nadzieje ze wiadomo o co na nim chodzi:) z tych dwoch drzew chcemy sciac tylko jedno, niestyty nie wiemy jaki podac powod. do dwoch mozna podac np. powiekszenie wjazdu, a do jednego? prosze o pomoc. i przepraszam jesli napisalam w zlym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts