Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 732
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no tak a jak to będzie 7 to kto mi to zakwestionuje? a jak będą miały niektóre 4 lata i zetnę a ktoś stwierdzi że miały 5 ? Czy to możliwe że ktoś będzie bawił się w takie detale jak rok czy dwa lata ?

Duduś - zrób zdjęcie drzewka a pod nim swoje dziecko, lub coś innego wskazujacego upływajacy czas (chyba że masz aparat z RAW - format pliku, któru ciężko zakwestionować) i scinaj. Zdjęcie powino zabezpieczyć ciebie w razie czego przed sąsiadmi którzy bedę opowadać że ściełaś dąb Bartka.

Ta ustawa brzmi ciekawie - jak mozna 10 letnie to raj :)

z reguly zawsze gmina wydaje zezwolenie na wycinke na wlasnej dzialce, chyba ze mialbys tam jakies pomniki przyrody:) na mojej dzialce wyciete byly brzozy ok 10szt, trzebabylo zlozyc pismo (gotowy druk z gminy) w ktorym trzeba bylo podac powod wycinki i zmierzyc obwod pnia, wpisalismy rowniez ze jako rekompensate posadzimy dziesiec szt innych drzew ale to chyba bez znaczenia.

ja mam teraz problem z drzewem - rośnie spory już miłorząb na maleńkiej działce (zabudowa szeregowa). Za chwilę zacznie wchodzić na dom. Boję się, że właściciel nie dostanie zgody na wycinkę, bo miłorząb traktowany jest tako drzewo o szczególnych walorach. I na dodatek w zamian niespecjalnie mogę zaproponować dosadzenie innego drzewa, bo poprzedni właściciel nasadził kilka większych roślin, które teraz już nie pasują skalą do ogródka i raczej zamierzam usuwać niż dodawać.

:-(

ja mam teraz problem z drzewem - rośnie spory już miłorząb na maleńkiej działce (zabudowa szeregowa). Za chwilę zacznie wchodzić na dom. Boję się, że właściciel nie dostanie zgody na wycinkę, bo miłorząb traktowany jest tako drzewo o szczególnych walorach. I na dodatek w zamian niespecjalnie mogę zaproponować dosadzenie innego drzewa, bo poprzedni właściciel nasadził kilka większych roślin, które teraz już nie pasują skalą do ogródka i raczej zamierzam usuwać niż dodawać.

:-(

Mi też byłoby szkoda miłorzebu - ciąć go nawet drastycznie (wszystko zniesie) ale nie wycinać.

A jak juz uważsz ze wyciąć musisz to zaproponuj miastu nasadzenia kompensacyjne nie na działce klienta skoro nie ma na to miejsca lecz na terenach miejskich - w końcu urzednicy traktuję teren gminy jako całość -rekompensata dla przyrody jest taka sam jakby drzewo rosło na prywatnej działce. Ten numer przechodził wiele razy.

Na tak małej działce ten miłorząb wygląda karykaturalnie. Jest już wyższy od domu. Poza tym posadzony jest jakieś 2 m od budynku i ma po prostu z ciasno.

Osobiście miłorząb mi się nie podoba - ponad pół roku to bezlistny pień. W dużym ogrodzie jeszcze ujdzie, bo wtapia się w tło innych roślin, ale w małym ogrodzie, gdzie zwraca się uwagę na drobne szczegóły, raczej idę w rośliny zimozielone lub wcześnie rozpoczynające wegetację.

Z resztą wątpię, by duże drzewo drastycznie przycięte wyglądało ładnie.

Chętnie bym przesadziła to drzewo, ale tam nie ma nawet jak wjechać samochodem do przesadzania, a na ręczne kopanie jest za duży.

Gość darinkajj
dodalam zdjecie, mam nadzieje ze wiadomo o co na nim chodzi:) z tych dwoch drzew chcemy sciac tylko jedno, niestyty nie wiemy jaki podac powod. do dwoch mozna podac np. powiekszenie wjazdu, a do jednego? prosze o pomoc. i przepraszam jesli napisalam w zlym miejscu

rysunek..JPG