mj2007 29.08.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 niestety takie, które nie są wyłaczone zgodnie z art. 83 ustawy ;(głównie brzozy i sosny, do tego parę klonów, wszystkie w granicach 15-20 lat. raczej spore, więc 10 lat już dawno skończyły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.08.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie demonizuj. Zapikalaj do urzędu! Ja wyciąłem jednorazowo ok 50 drzew, z których większości miała ponad 50 cm średnicy. Razem było kilkadziesiąt kubików drewna... Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bejrut 30.08.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 dokładnie zwłaszcza przed wyborami jak uda się porozmawiać z kimś na wyższym stanowisku to da się dużo załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 01.09.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 wniosek został złożony i jestem po wstępnych rozmowach w urzędzie - póki co nie mówią nie, chociaż ta ilość trochę ich zaskoczyła. zobaczymy jak się sprawa rozwinie. jeżeli nie będzie jakichś komplikacji to w ciągu 30 dni powinna być decyzja - mam nadzieję, że pozytywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 10.10.2014 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 witam! po wielkich bojach dostałem zgodę na wycinkę drzew, teraz czekam na jej uprawomocnienie. sęk w tym, że urząd uzależnił wycinkę od nasadzenia drzew (nie precyzuje jakich) w ilości nie mniejszej niż wycinana. milczeniem pominę kretyństwo tego zapisu - w końcu nie po to chcę oczyścić kawałek działki żeby zadrzewić inny... ale tu nasuwają mi się pytania: czy jako nasadzenie będzie się liczyło drzewo owocowe? w decyzji urząd nie precyzuje gatunku ani wieku drzewa tylko ilość. czy jak zrobię taki myk, że posadzę żywopłot np. z grabu to warunek nasadzenia będzie spełniony? tylko sęk w tym, że z założenia grab jest drzewem, ale grab na żywopłoty to już krzew... za bardzo kombinuję? będę wdzięczny za wszelkie pomysły jak wybrnąć z tej sytuacji żeby nie zakładać lasu w innej części działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 10.10.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 A ja mam pytanie odnośnie wycinania bzu czarnego. Mam na działce taki zakątek, który porośnięty jest praktycznie samym bzem - takie bardzo gęste zarośla pod którymi nic już nie rośnie bo za ciemno. Byłem w urzędzie i Pani powiedziała, że krzewy i drzewa młodsze niż 10 lat można wycinać bez pozwolenia a tak w ogóle to nie jest pewna czy bez nie podpada pod drzewo owocowe. Na koniec podsumowała że powinienem sam stwierdzić ile mają lat i czy zezwolenie jest potrzebne czy nie. I teraz jest problem, bo: 1. Czy bez jest drzewem czy krzewem? Znajomy ogrodnik twierdzi, że z tego co go uczyli krzew to roślina, która nie ma jednego głównego pnia. Bzy które rosną u mnie mają pień, który rozgałęzia się na wysokości około metra nad ziemią. 2. Jak ocenić wiek bzu? Gdy kupiłem działkę kilka lat temu, to już tam rosły. Jakie były duże nie pamiętam, gdyż wtedy ta część działki nie była zagospodarowana i nikt tam nie chodził. Średnica pnia tych bzów na wysokości 1m to około 5-7cm, czyli obwód to 15-22 cm. 3. Jest gdzieś jakieś rozporządzenie z listą drzew owocowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 sęk w tym, że urząd uzależnił wycinkę od nasadzenia drzew (nie precyzuje jakich) w ilości nie mniejszej niż wycinana. milczeniem pominę kretyństwo tego zapisu - w końcu nie po to chcę oczyścić kawałek działki żeby zadrzewić inny... zasadniczo to, co nie jest zapisane jest dozwolone, ale obawiam sie, ze docelowo nie przejdzie ani drzewo owocowe ani zywoplot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 A ja mam pytanie odnośnie wycinania bzu czarnego. Mam na działce taki zakątek, który porośnięty jest praktycznie samym bzem - takie bardzo gęste zarośla pod którymi nic już nie rośnie bo za ciemno. to jest krzew ale nie owocowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.10.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Wszystko zależy od ludzi - czy będę sprawdzać i jak do tego podejdą. U nas nie sprawdzali, choć chciałam pokazywać każde nowe nasadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 10.10.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 to jest krzew ale nie owocowy Tylko z czego to wynika? Jest jakieś rozporządzenie? Bo wg. encyklopedii PWN krzew to "roślina trwała, wysokość 0,5–5 m, z pędami zdrewniałymi, rozgałęziającymi się tuż nad lub pod powierzchnią ziemi na wiele równorzędnych pędów". Bez czarny nie spełnia tej definicji bo rozgałęzia (przynajmniej u mnie) się na wysokości 1.2-1.5m. A jeśli nie ma rozporządzenia to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.10.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 bez czarny sie pozyskuje, ale nie jest roslina sadownicza, ktora uprawia sie w sadach owocowych.Bez czarny na 100% jest krzewem, jedynie cieciem da sie utrzymac jako drzewko http://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 12.10.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 bez czarny sie pozyskuje, ale nie jest roslina sadownicza, ktora uprawia sie w sadach owocowych. Bez czarny na 100% jest krzewem, jedynie cieciem da sie utrzymac jako drzewko http://pl.wikipedia.org/wiki/Bez_czarny U nas bez czarny w zacienionych miejscach przyjmuje formę niskiego drzewka, tzn jeden pień rozgałęziający się na wysokości około 1.5m. U mnie rosną właśnie takie, tylko pień cieńszy: http://static.swiatkwiatow.pl/user_galeria/201006/duze/czarny-bez-i-dziewczynka_12821277489910.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Skoro wiesz lepiej, to pisz o pozwolenie na wycinke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 13.10.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 niestety durne przepisy zmuszają do kombinowania, a dziury w ustawie to ułatwiają. skoro grab pospolity jest z założenia drzewem to dlaczego miałby być inaczej traktkowany jak będzie posadzony wzdłuż ogrodzenia? ktoś to nazwie żywopłotem, inny spalerem drzew mam nadzieję, że osoba kontrolująca nie będzie zbyt dociekliwa. a nawet jeśli to niech mi udowodni, że grab nie jest drzewem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 13.10.2014 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Skoro wiesz lepiej, to pisz o pozwolenie na wycinke Nie wiem lepiej, tylko dopytuję i usiłuję znaleźć źródło. Ty usiłujesz pokazać że "wiesz lepiej" i podpierasz się wikipedią To, że w wikipedii napisano że to krzew to jeszcze nic nie znaczy. Nie można interpretować prawa na podstawie wikipedii. Jeżeli rozporządzenie nie wskazuje wyraźnie, to właśnie mamy sytuację taką, jak poniżej napisała MJ2007 - czy grab to krzew czy drzewo? Mogę Ci bez problemu pokazać zdjęcia dziko rosnących grabów, które spełniają definicję krzewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werbena86 13.10.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 miałam podobną sytuację, grab nie przeszedł;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 . Ty usiłujesz pokazać że "wiesz lepiej" i podpierasz się wikipedią Zareczam ci, ze z racji zawodu wiem lepiej od ciebie. Mam ci podac strone w podreczniku dendrologii Senety, skoro wiki cie nie przekonuje? To interpretacje urzedow prowadza do naduzyc wynika z faktu, ze nie pracuja tam botanicy i ogrodnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 13.10.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Zareczam ci, ze z racji zawodu wiem lepiej od ciebie. Droga Elfir, może i wiesz lepiej jaką definicją posługują się dendrolodzy i inni fachowcy od krzewów, ale mnie chodzi o to, jaką definicję przyjmują urzędnicy. Wątek jest o wycince drzew a nie o dendrologii. Dlatego pytam o rozporządzenie. A swoją drogą, to wiesz może czy według urzędników orzech włoski to drzewo owocowe czy ozdobne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 14.10.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 obawiam się, że ze względu na brak szczegółowych wytycznych każdy 'urzędnik' interpretuje przepisy jak mu pasuje.a z grabem faktycznie jest problem, bo w zasadzie to jest drzewo - tak przynajmniej powiedziała moja pani urzędnik. ale grab ma też formę krzaka, który jest wykorzystywany przy żywopłotach i też nazywa się 'grab pospolity'. w sumie jak zaniesiemy do urzędu papiery, że to jest grab pospolity i wg nas to drzewo, a pani urzędnik pojedzie i stwierdzi, że jednak krzak, to co? czy ja muszę mieć wykształcenie botaniczne żeby odróżnić grab od grabu? tylko to będzie kopanie się z koniem, który niestety ma więcej argumentów w ręku - np. nałożą karę za niewykonanie decyzji i po zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werbena86 14.10.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 rzeczywiście niektóre gatunki mogą być dosyć problematyczne, zwłaszcza dla osoby, która cały czas siedzi za biurkiem i rozpatruje podania;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts