mj2007 17.02.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Mam swoje poczucie estetyki i chciałbym mieszkać w miłym i ładnym miejscu, ale bez pouczania przez władze zawsze wiedzące lepiej ode mnie, co jest dla oczu najlepsze. zgodnie z projektem zmian (w razie decyzij o nasadzeniach zastępczych) to urzędnik wskaże Ci ile drzew, jakiego gatunku, w jakim wieku, kiedy i gdzie masz zasadzić... a nasadzenia zastępcze są totatlnie uznaniowe. jedne gminy dają pozwolenie niemal od ręki i niczym się nie przejmują, a inne maksymalnie wykorzystują sześćdziesięciodniowy termin na rozpatrzenie wniosku, a do tego zmuszają nas do nasadzania nowych drzew. chyba po to wnioskuję o wycinkę jednych żeby odzyskać przestrzeń, a nie zrobić miejsce na nowe drzewa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 17.02.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Czy coś wam wiadomo czy weszła ta ustawa o m ożliwości ścinania drzew na własnej posesj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 17.02.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Wyciąłem zgodnie z pozwoleniem 3 brzozy , śmieciuchy szybko rosnące , nasadziłem jarzębinę [sorbus aucuparia] ... rośnie wolno i ozdobna .Wszystko na legalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 19.02.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 A jak wyglądała ta sprawa pozwolenia ? Jak to załatwiałaś , ile lat miały brzozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 20.02.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Czy coś wam wiadomo czy weszła ta ustawa o m ożliwości ścinania drzew na własnej posesj? wiadomo tyle, że w sierpniu zeszłego roku Sejm skierował ją do kilku komisji... i póki co leży w tych komisjach i nie wiadomo ile jeszcze poleży. ale jeśli masz drzewa większe niż 35 cm obwodu na wysokości 5 cm to radzę załatwić pozwolenie 'po staremu' - nowe przepisy dają urzędnikom narzędzia, dzieki którym mogą zaplanować nam działki wg własnego widzimisię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 20.02.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 A jak wyglądała ta sprawa pozwolenia ? Jak to załatwiałaś , ile lat miały brzozy? z gminy bierzesz wniosek (sprawdź na stronie www), mierzysz obwód każdego drzewa do wycięcia na wysokości pierśnicy (130 cm), rysujesz szkic działki i zaznaczasz na nim położenie drzew i składasz to wszystko w gminie. gmina w ciągu 30 dni (w wyjątkowych przypadkach w ciągu 60 dni) wydaje decyzję, a decyzja uprawomacnia się po 14 dniach. piętnastego dnia prosisz o pieczatkę, bierz siekierę w dłoń i działasz jak w decyzji masz obowiązek nasadzeń zastepczych to musisz kupić sadzonki (musi być faktura!), bierzesz szpadel i sadzisz. potem tylko informujesz urząd, że posadziłeś - to chyba tyle w telegraficznym skrócie za wniosek nie jest pobierana opłata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.02.2015 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 ale jeżeli drzewa mają do 10 lat to wystarcza zgłoszenie ? ( ponoć , tak ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 24.02.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 ale jeżeli drzewa mają do 10 lat to wystarcza zgłoszenie ? ( ponoć , tak ?) jak mają do 10 lat to tniesz i się nie zastanawiasz, żadne zgłoszenia i zezwolenia nie są wymagane. ale musisz mieć pewność, że nie są starsze... albo, że sąsiad Cię nie 'sprzeda' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makarios 04.03.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 3 lata temu uschło mi mniej lub bardziej) 12 jałowców, wokół boku prostokąta mojej kilku-arowej działki. Przedobrzyłem, bo chociaż jałowce miały ok 30 lat i wysokość 3-,3,5 m - to przy dzisiejszej świadomości wyciąłbym je bez pytania. Napisałem podanie. Przyszły panie z gminy. Służbistki nad służbistki. Nie pomogły moje argumenty, że zamierzam posadzić po jalowcach - tuje. Narobiły zdjęć i zawyrokowały, że mogę wyciąć tylko 5 jałowców. Bo tamte jeszcze żyją (zżółknięte w połowie i bardziej szpecą niż dekorują). Czułem się jakby moja działka (stoi na niej dom) była nie moją, a własnością miasta... I tak z goryczą aprobuję stan zeszpecenia jednego z boków posesji... Mam w zamyśle do usunięcia nie tylko w/w jałowce, ale i 20-letnią sosnę. Czytałem o zapowiedziach zmiany przepisów ( w tym i kar). Zamierzam sam usunąć, to co mi nie pasuje na mojej ziemi i bodaj zapłacić karę (jak ktoś doniesie), niż słuchać jak uczniak pouczeń nadgorliwców z Gminy... Czy przepisy coś sie zmieniły? Jaka byłaby kara za sosnę 12-15 cm średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.03.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 "Podlej" dyskretnie Roundup-em, jak uschną to zgłosisz do gminy i wytniesz zgodnie z prawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal194 04.03.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Chory kraj nie przez zezwolenia a przez niedawanie ich zezwolenie to powinna być tylko formalność w końcu i tak byś posadził.Błąd jałowce jak sam napisałeś trzeba było wyrwać a na ich miejsce posadzić tuje a tak to już się udupiłeś bo będą co i raz kontrolować czy nie wyciąłeś ich.Kara to chyba 3-krotna stawka opłaty jakbyś wycinał za zezwoleniem.Podlej jak kolega wyżej radzi co i raz randapem w nocy skoro są zżółknięte to już jest punkt zaczepienia ze dalej same poszły.I pamiętaj następnym razem czasami uczciwość nie popłaca takie drzewka to rach ciach i niema chyba że sąsiedzi są służbistami.Te akty własności co mamy to można użyć tylko w wychodku w wiadomym celu takie prawo. Robili zdjęcia tej sosny?jak nie to przytnij trochę żeby nikt nie widział wtedy zobaczysz czy ktoś się odezwie i po krótkim czasie zetnij resztę przed wiosną.Najlepiej podkopać aby wyrwać karpę. Edytowane 4 Marca 2015 przez rafal194 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makarios 04.03.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Sosny nie fotografowali... Jest oddalona o 15 m. Gdzieś w czasopiśmie czytałem, że prawo co do drzew na posesjach się zmienia i w przypadku niepowiadomienia urzędu, a ujawnienia wycinki, sprawca (właściciel nieruchomości) zostanie ukarany mandatem równym 3 razy koszt wycięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makarios 04.03.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Czy ktoś może mi podać namiary na Dziennik Urzędowy etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.03.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Trochę napisaliście...ale same bzdury. Jest wątek... napisane wszystko. Wystarczy chcieć poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makarios 04.03.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Mirku! Faktycznie masz rację: http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/sejm-wprowadza-nizsze-kary-za-wycinanie-drzew,2103004,4206 Bogu niech będą dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 05.03.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 uważaj z tymi toksycznymi podlewaczami, bo potem Ci się mogą nowe drzewka nie przyjąć na takiej skażonej, chemicznej glebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Wysokość kary za wycinkę bez pozwolenia określa rozporządzenie ministra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 12.03.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 na Twoim miejscu bym wyciął te, na które masz pozwolenie, a zaraz wystąpił o kolejne - może w międzyczasie usnchą bardziej i wtedy dostaniesz zgodę. jak zaczniesz się od razu z nimi przepychać to w końcu nic nie wytniesz - a biurwy mają zdjęcia i będą kontrolowały Cię co jakiś czas. do mnie przyjechała i właziła w chaszcze żeby dokładnie policzyć ile i jakich drzew chcę usunąć. teraz będę sadził nowe - na pewno przyjadą je policzyć...co do sosny - skoro ma 12-15 cm średnicy to podchodzi pod 20 lat - tak mniej więcej. może jednej sztuki nikt nie zobaczy, ale jak masz 'dobrych' sąsiadów to możesz liczyć się ze sporymi kosztami.z podlewaniem też bym uważał - jak zrobią ekspertyzę to wyjdzie im czym było podlane, i jeszcze zapłacisz wszystkie koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 09.06.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 juppi! dostałem zgodę na wycinkę kolejnych czterdziestu kilkunastoletnich sosen!!! pierwszy wniosek odpowiednio 'wspomogłem', a drugi poszedł sote ale żeby nie było, że się chwalę to mam pytanie... sosny mają tak z 8-10 metrów wysokości, w pierśnicy ok. 50-60 cm obwodu czyli kilkanaście lat jak nic. samą wycinkę mam przećwiczoną, ale tym razem zacząłem kombinować i wykombinowałem żeby zrobić to trochę inaczej - cytując klasyka: siły przyrody w służbie człowieka mianowicie mam zamiar okopać drzewo i przeciąć główne boczne korzenie z jednoczesnym nachylaniem drzewa w odpowiednim kierunku - długa lina powinna wystarczyć. dzięki temu drzewo swoim ciężarem wyrwie prawie cały korzeń i później nie będzie problemu karczowania. po obaleniu drzewa wystarczy ściąć gałęzie, pociąć pień i z głowy. metoda chyba niegłupia... faktycznie istnieje ryzyko niekontrolowanego przewrócenia drzewa, ale zagęszczenie drzew mam znaczne więc zawsze gdzieś się zatrzyma, a co najmniej tak spowolni upadek, że zdążę zająć bezpieczną pozycję obserwacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Czyli jak widać ze zgodą na wycinkę nie ma problemów, jak tu niektórzy próbowali jakieś czarne scenariusze tworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts