rübezahl 09.06.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Jedyne co mi się nie podoba, to to, że piła dostanie w kośc. Szarpnąłem się kiedyś na pocięcie korzenia i zajechałem kilka razy łańcuch. Poza tym idea słuszna - karczowanie to taka sobie robota, bez ciężkiego sprzętu to praca za "karę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 10.06.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Jedyne co mi się nie podoba, to to, że piła dostanie w kośc. Szarpnąłem się kiedyś na pocięcie korzenia i zajechałem kilka razy łańcuch. Poza tym idea słuszna - karczowanie to taka sobie robota, bez ciężkiego sprzętu to praca za "karę" korzenie będę siekał siekierą - szkoda piły i łańcucha. piłą jedynie będę ciął zwalone drzewo na mniejsze kawałki. co do ręcznego karczowania to nie ma znowu takiej tragedii. dawno temu wycinałem podobne drzewa w następujący sposób - ścięcie na wysokości ok. 0,5 mkw, obcięcie gałęzi siekierą i pocięcie pnia na kawałki, okopanie pozostałego pnia i obcięcie głównych korzeni, a potem zwiesia, liny stalowe i ręczna wyciągarka... jakoś to szło. miałem za mało miejsca na wejście ciężkiego sprzętu (dosyć gęste zadrzewienie) i musiałem się tak bawić. na początku może i było ciężko, ale jak już wyrobiłem odpowiednią technikę to takie drzewo znikało w ciągu 25-30 minut! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 10.06.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Ja wyciąłem w sumie ok 45 szt., ale takich 60-80 letnich. bez koparki to walczyłbym w korzeniami wieki. Po "przeróbce" 1 sztuki miałem dośc i reszta, razem z gałąźmi, została wywieziona z działki, pozostała jedynie dłużyca do pociącia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 22.07.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 w poniedziałek - 20 lipca - Prezydent podpisał ustawę o zmianie ustawy samorządzie gminnym i innych ustaw, która zmienia również ustawę o ochronie przyrody.teraz nie trzeba będzie się zastanawiać czy drzewo ma 10 czy 11 lat - ustawa precyzyjnie określa jaki ma mieć obwód - 25 lub 35 cm (w zależności od gatunku) na wysokości 5 cm.ustawa wchodzi w życie 30 dni od dnia podpisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mj2007 30.07.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 mam pytanie za 100 punktów w kwestii formalnej...za trzy tygodnie wchodzi w życie nowelizcja ustway i urząd - przy zaleceniu nasadzenia zastępczego - będzie mógł wskazać miejsce sadzenia drzew, ich gatunek i minimalny obwód. jednoczesnie urząd ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku o wycinkę. czy jak złożę wniosek przed wejściem w życie nowelizacji, a urząd będzie czekał do 30 dnia, to czy będzie miał prawo rozpatrzyć mój wniosek wg nowych przepisów. czy może, mimo wejścia w życie nowelizacji w momencie wydawania zezwolenia, będzie musiał mnie traktować 'po staremu', bo wniosek był zlozony jak obowiązywały 'sare' zasady?wniosek tak czy inaczej złożę przed wejściem w życie nowych przepisów, chciałbym jednak wiedzieć co może z tego wyniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.07.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 wg. starych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolekc 08.09.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 a jak ma się nowa ustawa co do przycinania drzew. Mam taką sytuację, że chcę przyciąć kilka sosen i świerków. Mają około 15-20 metrów wysokości i nigdy nie były przycinane. Chcę przyciąć po 3 metry by nie rosły dalej. Dzwoniłem dziś do Referatu Ochrony Przyrody i miła Pani powiedziała mi tak że praktycznie nie wolno nic robić w obrębie korny, bo to drzewa stare ale niby można. Taka enigmatyczna odpowiedź. Na przepisach się nie znam. Najgorsze jest to że nikt w urzędzie nie sprawdzi mi czy moje przycięcie jest zgodne z prawem. Ale gdy ja się pomylę to pewnie będę miał kłopoty. Ja chciałem uzyskać krótką odpowiedź mająca poparcie w przepisach: można przyciąć 20 metrowy świerk do 17 metrów wysokości? Proszę o kilka zdań, może ktoś się z tym już uporał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2015 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 przepis jest, że nie wolno. Natomiast brak przepisów wykonawczych z karami jakie za to grożą. Więc jakby ktoś nakablował na ciebie, to będzie precedensowy proces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolekc 09.09.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 sam nie wiem co zrobić. Nie chcę być tym pierwszym, szczególnie że mam sąsiada któremu wszystko przeszkadza i wszędzie węszy i pewnie tylko czyha na moje potknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 tnij. Wszystkie firmy ogrodnicze tną drzewa w ogrodach, bo przecież nie zawsze jest miejsce na wzrost.Przepis został stworzony po to by gminy nie robiły czegoś takiego: http://bi.gazeta.pl/im/31/d0/10/z17632305AA,Ogolocone-drzewa-przy-spoldzielni-na-Dzialkowej.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 26.05.2018 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Pytanie za 100pkt. Czy jeśli planowana jest wycinka na 400m2 z 2000m2 to inwentaryzacja zieleni i projekt wycinki musi być na calosc czy na obszer podlegajacy pracom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 na to, co podlega wycince. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 29.05.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts