WITEK P. 03.08.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 w powiecie jest oodpowiednia komórka zajmująca sie zezwoleniami na wycinki.WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 03.08.2004 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 jesli są na twojej dzialce to pytaj w urzedzie miasta w ekologii. Do 5 lat (wiek drzewa) nie trzeba zezwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 03.08.2004 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Topola cały czas traktowana jest jako "normalne" drzewo i jest ujęta zarówno w tabeli opłat jak i kar za nielegalne wycięcie.. Mam na działce dwie topole (około 25 lat) obwód pnia ponad 130cm i mam z nimi problem bo sąsiedzi napominają, że w czasie wiatru zdarza się, że jakiś konar spadnie z hukiem na ziemie, nie musze mówić czym to może grozić gdy taki konar upadnie na człowieka.Dodatkowo obydwa drzewa są częściowo uschnięte + brak kory na sporym obszarze ,w tym jedno drzewo po małym pożarze. I nie wiem co mam z tym zrobić, znajomy twierdzi, że jeśli topola jest chora to można ją usunąć bez występowania o pozwolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 03.08.2004 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 nie są na mojej działce, ale prawie na granicy , i będą zastawiać wjazd do przyszłego domu , pozatym gałęzie , liście w rynnach, cień, nie wiem czy to dostateczne argumenty aby je pozwolili wyciąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 03.08.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 hmmm - to musisz sie chyba zwrócić z wnioskiem do właściciela gruntu na którym są drzewa. Bo o wycinke moze wystapic chyba tylko wlasciciel gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefan Sz. 03.08.2004 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Hej A czy wiecie, że Topola uważana jest za tzw. wampira energetycznego. Podobno najwięcej wypadków samochodowych (czarne punkty) jest tam gdzie one rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusik 04.08.2004 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 A czy wiecie, że Topola uważana jest za tzw. wampira energetycznego. Podobno najwięcej wypadków samochodowych (czarne punkty) jest tam gdzie one rosną. A co to, w średniowieczu żyjemy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 04.08.2004 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Mariusz!! Ni cinnego tylko siekiera w dłoń. Posadź w to miejsce jakieś dęby. Toploa to wrodne drewo. Po 50 lat usycha, psuje sie w środku itd. Dęby albo buki rosną z jakies 150 lat conajmniej. Po co masz robić kłopot dzieciom albo wnukom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.08.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 No i proszę Inkwizycja pali czarownice . A braku laku topole . M@riusz jak uschnięte to pismo do gminy o stwarzaniu zagrożenia i powinno być bez żadnych opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 04.08.2004 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Zanim urząd wyda mi decyzję to minie miesiąc, a ja mam już spychacze na placu ) No nic, poczekam na odpowiedź urzedu.. Zresztą, maksymalnie ryzykuję 1400 zł kary za topolę ) Bazując na Dz.U. Nr 113 poz 1074, wynika z tego, ze osoba fizyczna płaci karę pomnozona przez współczynnik 0.1 także juz nie 14.000 za drzewo ale 1400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.08.2004 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Przed zgodą przyjdzie do ciebie urzędnik/czka i jak drzewek nie będzie kara gotowa. Lepiej poczekaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 04.08.2004 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Coś ty się tak uwziął na te drzewa jak chciałeś bydować na wiosnę?Zmieniłeś zdanie, czy co?Zetniesz jak liście spadną to bedziesz miał na opał jak znalazł następnej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 04.08.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 był mały pozar czas na duzy kontrolowany .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 04.08.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Nie uwzialem sie, u siasiada jest na budowie ciezki sprzet i przy okazji wyrwał ze 3 30 letnie topole, teraz pytają mnie czy nie chce sie pozbyć "klopotu" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.08.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 A może szybko wyciąć, szybko wyrwać i wywieźć. Nie ma drzew, nie ma pni, nie ma dowodów... jak ktoś ma udowodnić, że coś tam rosło, zeznania złośliwego sąsiada?, a może się uwziął na Ciebie, a ty tylko kopałeś rów i stąd ta ziemia (po pniakach...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 04.08.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Ech, aj jestem z tych "zboczonych" co zawsze chcą uczciwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 04.08.2004 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Ustawa o ochronie przyrody:Art. 83. 1. Usunięcie drzew lub krzewów z terenu nieruchomości może nastąpić, z zastrzeżeniem ust. 2, po uzyskaniu zezwolenia wydanego przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta na wniosek posiadacza nieruchomości. Jeżeli posiadacz nieruchomości nie jest właścicielem - do wniosku dołącza się zgodę jej właściciela.2. Zezwolenie na usunięcie drzew lub krzewów z terenu nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków wydaje wojewódzki konserwator zabytków. VECTOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 04.08.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Witaj Miałem podobny dylemat Na swojej działce miałem 3 topole 60-letnie o średnicy ok. 230cm. Procedura wycinki jest taka: 1. Złożenie wniosku w Inspektoracie Ochrony Środowiska (znaczek za ok. 5 zł) + mapka sytuacyjna z zaznaczonymi drzewami (miasto ok. 100 tys. mieszkańców) 2. Wizyta przedstawiciela IOŚ - ocena stanu drzew. 3. Odbiór decyzji (znaczki za ok. 20 zł) Czas realizacji od złożenia wniosku do odbioru decyzji ok. 2 miesięcy Koszt ok 25 zł. w przypadku osoby fizycznej, jak na firme ok 13 tys. od Topoli !!! Obecnie szukam drwala który mi je zetnie, może ktoś zna ich cennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 05.08.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 No to sam sobie odpowiedziałeś. Tylko zapytaj życzliwych sąsiadów czy zalegalizowali karczowisko, żebyś im krzywdy nie zrobił. Lub daj im czas na potramplowanie terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 05.08.2004 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 uśmiałbyś się, ale na pniu który został po drzewku zrobili ławeczkę i stolik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts