Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu Teriva

Recommended Posts

są dwa rodzaje drogi przenoszenia dzwięków

powietrzne i materiałowe

jeżeli chodzi o powietrzne to stropy typu fert, terriwa itp dają zdecydowanie iększą tłumienność niż płyta monolityczna

ale jeżeli chodzi o dżwięki materiałowe (uderzeniowe) to jest bez znaczenia jaki strop uderzenia przenoszą się porzez ściany

zrób sobie test: niech ktos stuka obasem w strop a ty słuchaj na dole

następnie daj warstwę np: styropianu i płytke chodnikową, też stukaj i słuchaj,

o wynikach poinformuj wszystkich

zdecydowanie daj warstwę tłumiącą: z

wełny

płtyt pilśniowych miękkich

styropianu sprężystego (styroflex)

nie zapomnij o dylatacji od ściany.

nie dawaj styropianu zwykłego fs20 lub fs 15 bo to nic nie daje

może dlatego jest takie przekonanie że styropian nic nie tłumi bo jest zastosowany zły.

Ja bym zrobił tak-na betonik/zakładam że równiutko/folia i panele lub korek.

@RobertOC:w jaki sposób kolega daje tą wełne?I jaka wychodzi grubosc stropu?

Jest coś takiego jak podłoga pływająca. Na stropie monolitycznym układa się wełnę lub inne wygłuszenie a na nią wylewa ok 4-5 cm wylewki oddylatowanej od ścian. Grubość stropu powiększa się o grubość dodanych warstw. Typowo ok 9 cm. Można dać zamiast wylewki podłogowe płyty gipsowo kartonowe, wtedy grubość jest mniejsza.

Apropos płyt gipsowych. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z taką podłogą?

Witajcie

Jak wynika z waszej wiedzy i doświadczeń, strop pomiędzy parterem a użytkowym poddaszem wykonany jako teriva należy dodatkowo ocieplić/wygłuszyć styropianem czy też nie (jak mi podopwiadają wykonawcy twierdząc, że jest to zaleta terivy)

Należy wykonać tzw. podłogę pływająca.

Dużo więcej na temat akustyki znajdziesz na stronie Stowarzyszenia Producentów Styropianu oraz TERMO ORGANIKI.

• 10 years później...

Odświeżę temat

Wątek stary więc pewnie i wiedza na ten temat już większa

Moje poddasze będzie użytkowe, grzejniki pod oknami połaciowymi, dach ocieplony wełna

Mam strop teriva 24 i w projekcie na to 20 cm styropianu i 5 cm wylewki

Planuję to zmienić na 8 cm styropianu i 4 cm wylewki, ponieważ mam bardzo niską ściankę kolankową i w ten sposób zaoszczędzę 13 cm wysokości/

Co myślicie o takiej zmianie ? Te 20 cm styropianu w projekcie wydaje mi się sporo za dużo

• 2 months później...

rustin Elfir i 12michał jaki macie strop Teriva? belki o jakim rozstawie ? Pytam bo ja w projekcie miałem strop FERT 40 czyli rozstaw belek co 40 cm, niestety z powodu braku pustaków o takich wymiarach na magazynie z którego brałem materiały kupiłem Terive o rozstawie osiowym belek 60cm i teraz pomału zaczynam się zastanawiać czy ten strop wytrzyma dodatkowe 4 cm lub 3 cm zbrojonej wylewki na ociepleniu ... belki mają długość 4m .

Strop o który się martwię przypada nad salonem o wymiarach szerokość 4m długość 8 m w połowie jest jedno żebro pod ściankę działową przedzielająca pokoje .....

W projekcie mam 3cm styropianu FS20 i wylewka betonowa b15 zatarta na gładko zbrojona siatką lub 4 cm niezbrojonej .

Ścianka działowa z cegły dziurawki szer .12 - mam zamiar zastąpić to albo gazobetonem albo zrobić działówkę z Płyt GK -bardziej ten pomysł

Co o tym sądzicie? martwić się ? czy Lać spokojnie?

Ja miałam strop z Konbetu, pustaki podwyższone (Teriva plus) i styropianowe (Teriva Light).

W projekcie mam rozstaw 60 cm, ale w sumie nie wiem czy w rzeczywistości tak jest, bo jak zamawialiśmy strop to daliśmy projekt do fabryki i Konbet sam wszytsko wyliczał, przyslał z rozpiską a majstry ułozyły.

W pomieszczeniu o szerokości 3,8 m jest żebro rozdzielcze

Tak to mniej więcej wyglądąło w projekcie:

http://images64.fotosik.pl/1094/1c374749b015de90gen.jpg

Edytowane przez Elfir

a tak to wyglądało w realu:

http://images63.fotosik.pl/1092/8457db6305a053f4gen.jpg

W jednym miejscu sa dwie belki bo w projekcie była w innym miejscu wylewka monolityczna ale zrobiliśmy z pustaków i został nadmiarowy.

Na pierwszym planie Teriva Plus, w tle Teriva Light.

No to mnie nie pocieszyliście .... hehe z drugiej strony na stropie miałem kilka palet gazobetonu i porotermu i wytrzymało ... dziś sprawdziłem łatą 3m belki stropowe i idealne nic nie wygięte nigdzie nie ma zwisu itp itd ... ale też przemyślałem sobie wszystko i dla bezpieczeństwa rozebrałem ściankę działową która biegła nad salonem .... zastąpię ją ścianką z GK na podłogę wyleje wylewkę samopoziomującą dla idealnego wyrównania dam 4 cm -5cm twardego styropianu i na to płyty OSB-3 albo MFP 22mm .Tym zabiegiem zyskam ok. 70% mniej planowanego obciążenia stropu .

Dzięki

• 2 weeks później...

W pomieszczeniu o szerokości 3,8 m jest żebro rozdzielcze

,,, Strzeżonego Pan Bóg strzeże :) Teoretycznie nie trzeba było dawać tam żebra, bo w większości stropów gęstożebrowych jakie układałem (Porotherm, sprężony beton, itp), żebra zaleca się od 4 metrowych pomieszczeń. Delikatne ugięcie belek w takich stropach to coś normalnego i moim zdaniem jest to korzystne - po takich stropach chodzi się inaczej (lepiej) niż po "biurowych" płytach :)