Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to jest z tym ogrodzeniem

Recommended Posts

U mnie trzeba było z mapką do gminy. Na mapce zaznaczyć bramę bramkę śmietnik itp. Wynotowac z czego będzie ogrodzenie. Urzędnik mnie poinformował, żeprzepis o ażurowości przestał funkcjonować. potem ustawowy czas oczekiwania na ewentualny sprzeciw. W sytuacji gdy taki nie nadszedł można było rozpocząć budowę. Tak wygląda procedura. Co do tego co i jak ma być narysowane to dowiedz się w gminie jakie są ich widzimisie.

Wystarczył odręczny rysunek przęsła. Tak właściwie to teraz mi się przypomniało, że w końcu mogłam zrezygnować z malunków po tym ,jak sie dowiedzieli, że ogrodzenie ma być ze zwykłej siatki. Na wniosku zaznacza się też długość ogrodzenia, ja nie musiałam dawać mapki. Trzeba udać się do urzędu powiatowego i poprosić o druk zgłoszeniowy. Ja nie wiem, gdzie go mam, bo to było w kwietniu, a jak widać w awatarze ogrodzenia jeszcze nie ma :oops:

A jeśli działka jest przy drodze nie gminnej a prywatnej? to też się coś zgłasza? gdziekolwiek?

ogrodzenie z siatki

Mam podobną sytuację i nigdzie niczego nie zgłaszałam płot już dawno stoi ale teraz to już nie wiem może jednak powinniśmy. Może ktoś wie jak to jest z ogrodzeniem przy drodze prywatnej. Za 3 miesiące robię odbiór budynku i chciałabym mieć wszystko ok.

pozdrawiam

Prawo budowlane rozdz. 4 art 29.1 pkt. 23 - ogrodzenie nie wymaga pozwolenia na budowę.

Prawo budowlane Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m

Rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych...:

Rozdział 9

§ 41. 1. Ogrodzenie nie moŜe stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt.

2. Umieszczanie na ogrodzeniach, na wysokości mniejszej niż 1,8 m, ostro zakończonych elementów, drutu kolczastego, tłuczonego szkła oraz innych podobnych wyrobów i materiałów jest zabronione.

3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą ogrodzeń wewnętrznych w zakładach karnych i aresztach śledczych.

§ 42. 1. Bramy i furtki w ogrodzeniu nie mogą otwierać się na zewnątrz działki i mieć progów utrudniających wjazd osób niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich.

2. Zapory ruchome na przejściach i dojazdach powinny mieć oznakowanie widoczne w ciągu całej doby oraz

sygnalizację świetlną lub dźwiękową zmiany połoŜenia ich ramion.

§ 43. Szerokość bramy powinna wynosić w świetle co najmniej 2,4 m, a w przypadku zastosowania furtki jej szerokość powinna być nie mniejsza niż 0,9 m, przy czym na drodze pożarowej szerokości te regulują przepisy odrębne dotyczące ochrony przeciwpożarowej.

Tyle przepisy krajowe.

Gmina w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego może określić bardziej szczegółowe zasady budowy ogrodzenia od strony drogi publicznej.