Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Natomiast co do predkości to jakos nie widze różnicy pomiędzy podnoszeniem ręcznym - 10sekund (?)

Chłopie, to ty lepiej porządne śniadanie w końcu zjedz, jak 10 sekund podniesienie rolety ci zajmuje :p 8)

Nie mam rolet ręcznych więc strzelałem :p

U mnie podniesienie rolety (lub wszystkich rolet w domu) zajmuje tyle co naciśnięcie jednego przycisku :)

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przeczytałem wątek z uśmiechem. Dużo teorii i powtarzania obiegowych opinii, kilka ciekawych wypowiedzi. Chciałbym napisać kilka słów jako posiadacz rolet.

Mamy rolety zewnętrzne typu INTEGRO z silnikami elektrycznymi i generalnie po dwóch latach użytkowania powiem tak - jeśli nie wiesz co zrobić z 15-20 tysiącami i nie masz żadnych innych pomysłów to załóż sobie rolety :) Patrząc przez pryzmat mieszkania w naszym domu to drugi raz bym ich nie zakładał. Przede wszystkim praktycznie ich nie używam, poza trzema oknami w wykuszu gdzie rolety działają wieczorem zamiast zasłon. Jakby rolet zewnętrznych nie było - kupiłbym zasłony albo rolety rzymskie i tez byłoby fajnie :) Zaciągnięcie wszystkich rolet powoduje wrażenie odizolowania od otoczenia domu - czytaj garażu, ogrodu, tarasu z meblami ogrodowymi etc. Przyznam szczerze, że ja się z tym źle czuję - więc nigdy rolet nie zasłaniam. W dzień gdy jedziemy do pracy też nie zasłaniamy, bo kwiatki by poumierały żyjąc w wiecznych ciemnościach - to samo podczas wyjazdów na wakacje. Owszem, zimą gdy wieje wiatr to po zasłonięciu rolet jest fajnie... ale to jak narazie jedyna zaleta jaką dostrzegłem. No jeszcze czasem latem zasłaniam na największym oknie żeby słońce nie świeciło za mocno. Acha, no i frajdę mają wszystkie dzieciaki znajomych jak bawią się przyciskami i zasłaniają poszczególne okna :)

Reasumując - wolałbym polecieć sobie na fajne wakacje zamiast pakować pieniądze w rolety, które w moim przypadku zupełnie nie zdały egzaminu :)

A ja sobie zamontuję.

Rolety chcę mieć bo:

1. Zanim kotś zbije szybę żeby wejść musi poradzić sobie z roletą - i to nie jest sekunda dla niewprawionej osoby (a z daleka nie widac czy to zwykłe roletki czy może antywłamaniowe, nie do ruszenia)

2. Zapewniają cudowny klimatyczny komfort latem chroniąc wnętrze domu przed wypalającym wszystko słońcem (sprawdzone empirycznie u znajomych).

3. Zimą i podczas wiatrów chronią przed hałasem, wiatrem, zimnem i uderzeniem lecącej gałęzi urwanej z drzewa.

4. Umożliwiają calkowite odizolowanie się od świata zewnętrznego (powody mogą byc różne, oglądanie filmu na projektorze, chęc pospania przy sąsiedzie pracusiu co w sobotę o 7 kosi trawnik i hałasuje, i kilka innych).

Rolety w wersji podstawowej z pewnością są tańsze niż zamiana zwykłych okien na wielokomorowe z szybami o k<=0,7 (mam wycenę lokalnej firmy z takimi opcjami - dopłata za zmianę profilu 2-3 kzł, dopłata do szyb już jakieś 8-10 tys).

No i lepiej zrobić je od razu i nawet potem używać sporadycznie niż ich nie zrobić i potem zastanawiać się dlaczego... a to w skali domu nie są wielkie koszta (nie licząc rozbudowanego sterownia).

Ale kazdy może szukac oszczędności gdzie chce ;-P

U mnie rolety na 8 okien ( z czego za to duze balkonowe 2 i 3 kwaterowe) wyszły 10950zł. System integro z napędami Somfa sterowane radiowo. Chciałem coś wiecej napisać ale... po co mam szukac jakis argumentów za/przeciw. Mam rolety bo tak właśnie chciałem. I dalej moje podejście się nie zmieniło :)

Gdzieś juz wcześniej wypowiadałem swoje zdanie na ten temat i toczyłem nawet zażartą dyskusje o jedna z cech (zalet) rolet - szkoda wiec to powielać.

Generalnie uważam, ze nie da sie udowodnić zarówno tego, że warto zainwestować w rolety, jak i tego, że to do niczego niepotrzebne. Nie da sie dlatego, że na końcu i tak zostaje kwestia preferencji, gustów i nawyków. Zwłaszcza na takich forach wszyscy mamy tendencje do bronienia swoich wyborów :D "Szlachetniejszych postaw" i w sumie ciekawszych jest niewiele - czyli opinii tych, którzy maja/nie mają rolety i przyznaja, ze to bład.

A jak powiem, że nie mam rolet i nie potrzebuję to i tak znajdą sie tacy co ocenią, że nie potrzebuje rolet bo ich nie mam :D I vice versa.

Dlatego tyle postów juz sie wykręciło w takim nieroztrzygalnym temacie. :D

Pozdr

• 4 weeks później...

pomocy bo oszaleje pol nocy mi to spac nie dalo ale dalej nie wiem co zrobic

chcialam sobie zrobic rolety tylko u gory w domku (w sypialniach zeby nie bardzo grzalo slonce i nie dawalo po oczach) ale wszyscy mi mowia ze to glupio bedzie wygladalo jak beda na gorze a na dole nie czy ktos tak ma?? bo ja w sumie nie widzialam takiego domku i nie wiem jak to bedzie wygladalo :(

no a rolety na caly domek troszke kosztuja i nie iwem czy moge troche przyciac koszty czy lepiej sie szarpnac a potemnie pluc w brode ze sie nie zrobilo

deyzje musze podjac juz bo musza zrobic odpowiednie nadproza

help!!!!

Mam na dole i na górze, jestem z nich bardzo zadowolona. Kiedyś zapomniałam zamknąć okno i było otwarte cały vikend. Dzięki opuszczonej rolecie nikt się nie domyślił, że okno jest otwarte ( na dole).
ja tak cały rok miałem budynek wietrzony po tynkach i wylewkach. Rolety w dół a okna do rozwarcia.

nie rób ich najlepiej wogóle - rolety to przeszłość po co dom obunkrować - lepiej zainwestuj w dobry sysmtem antywłamaniowy

:roll:...tak sobie myślę , że te rolety po 199/m2 - to raczej mało antywłamaniowe są. Spora część inwestorów montuje je właśnie :

(w sypialniach zeby nie bardzo grzalo slonce i nie dawalo po oczach)

w takich celach.

Ja zamontuje rolety od ulicy m.in. z podobnych względów,

+ kurz i "chałas samochodowy"

+ latarnia (jest na przeciw :evil:)

Kwestia oceny "estetyki" domu przez potencjalnego przechodnia -

kontra koszt rolet do reszty okien ...:roll:

Jeszcze jedno ...

... wszyscy mi mowia ze to glupio bedzie wygladalo ....

Czy ci "wszyscy" mają rolety ? w każdym oknie ? :wink:

Pozdrawiam

rolety nie sluza ochronie antywlamaniowej. Dzieki nim po 1 wieczorem mamy mega komfort ze przy zapalonym swietle nikt nas nie oglada, po 2podczass deszczu/ sniegu nie wali na szyby tylko na rolety(wlasnie piszac to opuscilem rolete na drzwi tarasowe by ja ladnie umylo :wink: po 3 czesto przy tylu oknach umknie uwadze zostawione otwarte okno czy drzwi tarasowe a opuszczone rolety to zaslaniaja. Po 4 uwazam ze oszczednosci przy rezygnacji z elektryki nie sa wspolmierne do komfortu podczas mieszkania. Sam zaluje ze nie dalem role na gorze, ale nie wyobrazam sobie nie miec ich na dole. Do tego prosty za 40zl zegar i rolet same sie rano podnosza, wieczorem same zamykaja. Wyochodzac z domu jeden przycisk zamyka wszysti w ciaggu 30sekund..goraco namawiam...

• 1 month później...