Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sami przeciwnicy rolet w tym wątku. Też zastanawiam się - montować, czy nie montować. A może odezwie się ktoś kto je ma i jest zadowolony?

Ile orentacyjne kosztuje 1m2 ? Z jakim rzędem wielkości muszę się liczyć?

ja mam rolety i założyłbym je zawsze jescze raz- dlaczego ano dlatego że z założenia w moim domu nie ma firan ani zasłon a kto kiedykolwiek przechadzał sie po okolicy wieczorem i spotkał tak wykończone mieszkania bez rolet to wie że wszyscy mają wtedy przegląd na cały dom - wręcz widać co do lodówki wkładamy :) Tak więc podstawowa zaleta to odsłonięcie się. Za dnia gdy oglądam TV - to nie muszę oglądać odbitych okien w telewirzorze tylko zasłaniam na maksa odpowiednie rolety i po kłopocie. Gdy nie ma nikogo w domu to rolet nie opuszczam - bo i po co (o funkcji antywłamaniowej już było) ja od siebie dodam że moje kwiatki też chcą żyć a do tego potrzebne im światełko. często zdarza się szczególnie w lecie że zasłaniam tylko niektóre rolety a niektóre zostawiam półotwarte aby słońce nie wpadało bezpośrednio do domu - jest wtedy w całym domu wystarczająco jasno i przyjemnie. Wogóle u mnie każda roleta ma "własne" życie i nie ma sytuacji że wszystkie są opuszczone bądź podniesione - wszystko w zależności od potrzeb. na 100% założyłbym jeszcze raz i stwierdzenie że są beee jest bez sensu bo jeden lubi córkę a drugi teściową.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Również przymierzam się do rolet.

Będą pełnić głównie rolę izolacyjną (dom pasywny) i to zarówno w zimie, jak i latem (ograniczenie nasłonecznienia).

Przy mojej grubości ocieplenia nie będzie problemu z umieszczeniem zewnętrznej kasety w warstwie ocieplenia.

U mnie będą rolety.

Nie instaluję ich dla ochrony przed złodziejami bo i nie po to one są w przypadku zwykłych rolet :O0

Gdy będziemy wyjeżdżać to rolety nie opuszczę bo i po co?

Nie ma sensu kusić losu .

Dlaczego ktoś pisze że coś jest beee !!

Przecież każdy ma wolny wybór .

Pozdrawiam

Posiadacze rolet zewnętrznych łączcie się :o)

A ja napisze tak, że dom mam pod lasem i rolety mam wszędzie oprócz garażu

a garaż jest usytuowany od strony, po której są już zamieszkałe domy i co się okazuje, nikt nawet nie próbował wejść od strony lasu, a od strony garażu wybili mi okno. Oczywiście rolety są zabezpieczone alarmem i ich podniesienie jest sygnalizowane natychmiast na telefon jednak złodziej napewno o tym nie wiedział. Poza tym ciemność i spokój w pokoju po nocce super sprawa już nie wspomnę o izolacji w nasłonecznione dni jak w domu jest 20 C a na dworze 30 C oczywiście rolety otwarte są tam gdzie jest cień w danym momencie.

Ogólnie polecam rolety dla samej wygody.

To ja dodam jeszcze od siebie kilka zalet:

- mozna zaciagnac rolety i drzemnac sie w dzien, ja osobiscie nie potrafie spac przy swietle, wiec rolety to jedyna mozliwosc skutecznego zaciemnienia,

- przy zastosowaniu napedow, mozna dolozyc system symulowania obecnosci domownikow. To nawet lepsze niz alarm.

Ja mam rolety w domku od dwóch lat i jestem za - przede wszystkim jako osłona od słonća w lecie, w zimie od wiatrów, wieczorem od wścibskich spacerowiczów zaglądających w okna. Te wszystkie zdecydowane głosy przeciw roletom brzmią jak przekonywanie samego siebie o słuszności własnej decyzji. Jak to kogoś umacnia we własnym zdaniu to nie mam nic przeciw. Nic tak szczelnie nie zasłania okna jak roleta, chyba że podgumowana kotara - rodem z krajów śródziemnomorskich - jeśli ktoś takie lubi.

Prawie wszyscy klienci zwracający sie do mnie ws okien i chcących zainstalować rolety zewnętrzne podkreśla ich zalety jako zabezpieczenie domu przed włamaniem

Czyli skupia się na funkcji której roleta nie spełnia i nigdy nie spełni

By mieć chłód, by mieć ciemno, by zabezpieczyć sie przed wiatrem, by zaoszczędzić trochę na kosztach ogrzewania zima - to materiał do przemyślenia i ewentualnego zainwestowania

• 7 months później...

Pytanie do użytkowników rolet zewnetrznych:

Czy naprawdę warto je montować?

Przed rozpoczęciem budowy myślałam o roletach, a teraz mam mnóstwo watpliwości czy one są potrzebne.

Dowiedziałam sie na forum, ze przed włamaniem nie chronią, nie są zbyt wytrzymałe.

Do tego w moim przypadku dochodzą jakieś problemy techniczne z montażem - wysokość nadproża, okno tarasowe o dużych wymiarach.

W tej chwili jestem skłonna z nich zrezygnować, ale z drugiej strony budowa to jedyny moment, żeby je zamontowac tak, że będą całkiem schowane.

Pomóżcie mi podjąć decyzję :)

Pozdrawiam

ja mam. głównie ze względów cieplnych. Jak jest zimno, wieje wiatr to spuszczenie rolet dużo daje. Również w upał robi się miły chłód. co do włamań - dają dodatkowe 5 minut dla ochrony :D Mam na wszystkich oknach oprócz fixów.

A ja po głębszym zastanowieniu uważam, że nie warto.

Kosztują fortunę, przysparzają wielu kłopotów przy budowaniu, są bardzo nietrwałe i awaryjne, trudno wykończyć wnętrze, bo musi być dostęp od wewnątrz... aha dodam, że mam rolety, ale żałuję teraz...

to chyba dawno zakładałeś te rolety - teraz są takie, że rewizja jest od spodu i nawet jej nie widac

i fortuny też nie kosztują

Moim skromnym zdaniem - WARTO. Z wielu powodów:

1. Estetyczno-praktycznych - dekorujesz wewnątrz okna jak chcesz nie przejmując się jakimś zasłonięciem ich na noc.

2. Jak tego nie zrobisz jakoś będziesz musiała te okna zasłaniać np. wewnętrznymi roletkami, które choćby najlepsze po jakimś czasie są do wymiany, bo wypłowieją, albo się zabrudzą, albo znudzi się kolor, albo nie będzie już pasował itp. - a w dodatku nie są najtańsze.

3. Rolety zewnętrzne choć de facto nie chronią przed włamywaczem profesjonalistą, to przed amatorem owszem.

4. Po ich delikatnym rozszczelnieniu możesz fajnie wietrzyć uchylając okno z zasłoniętą roletą, oczywiście jeśli nie masz wentylacji mechanicznej.

5. Z pewnością zimą zatrzymują trochę ciepło, w lecie nie wpuszczają go do domu.

6. ...

7. ...

Moim skromnym zdaniem - WARTO. Z wielu powodów:

1. Estetyczno-praktycznych - dekorujesz wewnątrz okna jak chcesz nie przejmując się jakimś zasłonięciem ich na noc.

2. Jak tego nie zrobisz jakoś będziesz musiała te okna zasłaniać np. wewnętrznymi roletkami, które choćby najlepsze po jakimś czasie są do wymiany, bo wypłowieją, albo się zabrudzą, albo znudzi się kolor, albo nie będzie już pasował itp. - a w dodatku nie są najtańsze.

3. Rolety zewnętrzne choć de facto nie chronią przed włamywaczem profesjonalistą, to przed amatorem owszem.

4. Po ich delikatnym rozszczelnieniu możesz fajnie wietrzyć uchylając okno z zasłoniętą roletą, oczywiście jeśli nie masz wentylacji mechanicznej.

5. Z pewnością zimą zatrzymują trochę ciepło, w lecie nie wpuszczają go do domu.

6. ...

7. ...

dodam jeszcze:

- idealnie zaciemniają - mozna sie wyspać

- tłumią też hałas

- ułatwiają zimą umyć okno

Kosztują fortunę, przysparzają wielu kłopotów przy budowaniu, są bardzo nietrwałe i awaryjne, trudno wykończyć wnętrze, bo musi być dostęp od wewnątrz... aha dodam, że mam rolety, ale żałuję teraz...

to chyba dawno zakładałeś te rolety - teraz są takie, że rewizja jest od spodu i nawet jej nie widac

to chyba nie widziałeś jak wyglądają skrzynki rks'ów - co z tego że rewizja jest od spodu, jak z reguły nie dobierzesz grubosci skrzynki do grubości muru i jest problem z uzupełnianiem do grubosci muru i z dolnym narożnikiem... wyglada to później tak, że dół trzeba zabudować, a później znów jest problem jak roleta kwęknie, bo trzeba zniszczyć dolną zabudowę...

to chyba nie widziałeś jak wyglądają skrzynki rks'ów - co z tego że rewizja jest od spodu, jak z reguły nie dobierzesz grubosci skrzynki do grubości muru i jest problem z uzupełnianiem do grubosci muru i z dolnym narożnikiem... wyglada to później tak, że dół trzeba zabudować, a później znów jest problem jak roleta kwęknie, bo trzeba zniszczyć dolną zabudowę...

może i nie widziałem RKSów - kupiłem BeClever - podałem jaką mam ściane i wszystko idealnie pasuje...

jaki jest koszt(tak plus minus :oops: ) takich rolet?( domek 120m2)

To chyba nie wymiar domu ma znaczenie, nie sądzisz? :)

Na moje wszystkie okna (bez garażowego i strychowego) rolety integro będą kosztować około 5500zł. Do tego jeżeli bym chciał jakieś 4 tysiące na silniki. Projekt z oknami masz w moim dzienniku.