Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... i faktycznie oszukał mnie na silnikach... miały być z wyłącznikami przeciążeniowymi, a nie były... a w kilka dni po montażu ktoś na budowie zostawił parapet pod żaluzją i trach... okazało się, że nie ma wyłacznika przeciążeniowego...!!! ....

wybacz ale w tej stytuacji przeciazeniowka nie zadziala

Zadziala gdy masz zlozone blokady maksymalnego podniesienia - wtedy gdy cos ci sie do rolety "przyklei" powodujac ze zacznie Ci sie jej jakby wiecej nawijac powodujac ze krancowka nie zadziala - zadziala wtedy przeciazeniowka

Przy ruchu w dol przeciazeniowka realnie nei zadziala nigdy

prawde mówiąc to po wymianie silników nie próbowałem działania wyłaczników przeciążeniowych, a le według producenta /Simu/ działaja w dwie strony... nie jest tak..?

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ależ ja nikogo nie przkonuję. Sprawa gustu :D

tylko tak mnie zastanawia, dlaczego ludzie mają takie problemy z roletami. Coś się urywa, pęka... Może za bardzo "przybajerzone"? Moje ą proste do bólu i najtansze. Używam je sobie spokojnie i nic mi nie pęka, nie mam problemów... :roll: Acha, koszt 10 rolet, w tym bakonowe, był ok 5 tysięcy. montowane na oknach, w otworach... rewizja od dołu.

...prawde mówiąc to po wymianie silników nie próbowałem działania wyłaczników przeciążeniowych, a le według producenta /Simu/ działaja w dwie strony... nie jest tak..?

by zadziałał wyłącznik przeciazeniowy musi zaistnieć sytuacja która uniemożliwi ruch pancerzowi przed zadziałaniem wyłącznika krańcowego

I nie pomogą tu żadne bajery i pełny wypas ani tez prościzna jak sugeruje EZS

Prosta mechanika i elektryka

ruch w gore - co może spowodować zadziałanie przeciazeniowki? Jesli nie masz blokad - takie wystające dwa "cycki" z dolnej lameli - nigdy nie zadziała bo nic nie zablokuje jej ruchu. Przy awarii krańcówki wciągnie ci pancerz do srodka i będzie sie kręciła w kolko... kręciła.... kręciła az zareagujesz. jeśli masz te "cycuszki" :lol: i np. wiatr na wilgotna roletę nawieje ci gazetę która zacznie wraz z roleta byc nawijana na wałek - zwiększy ci sie średnica nawijanego pancerza i zanim zadziała krańcówka (ona reaguje na liniowy ruch a nie wyczuwa pozycji) zablokuje ci sie roleta na "cycuszkach" i przeciazeniowka zadziała

ruch w dol - jeśli masz wieszaki blaszane nic nie zablokuje Ci ruchu w dol, jak roleta opuści sie i nie zadziała krańcówka - zacznie ci sie ponownie nawijać i kiedyś tam w tym ruchu zabezpieczenie przeciazeniowe zadziała

jeśli zaś masz wieszaki z blokada powinna zadziałać

Najczęstsze "uszkodzenie" rolety ma miejsce gdy ktoś zapomni coś zabrać z parapetu lub tarasu. Wtedy roleta rozwija sie i zahamowana przed osiągnięciem swej pozycji napotykając opór rozwija sie w skrzynce. Zacznie rozwijać sie w skrzynce i często zanim ja całkowicie sobą wypełni - by zadziałała przeciazeniowka szkód sporo narobi

EZS - to nie tak ze ludzie maja nagminnie z roletami kłopoty. To tylko tak ze sami nieświadomi często z pewnych oczywistych rzeczy sami rolety niszczą - zrzucając później winę na mechanizm

Jareko jesteś dla mnie na tym forum zdecydowanie autorytetem w dziedzinie jaką się zajmujesz. Ale na litość Boską sposób w jaki komentujesz czyjeś (w tym przypadku moje) wypowiedzi zwala mnie z nóg i nie chce mi się nawet z Tobą dyskutować. Napisz po prostu swoje zdanie i daruj sobie punktowanie czyjejś wypowiedzi i to w sposób jakbyś nie do końca zrozumiał co zostało napisane. Sorry, ale podniosłeś mi ciśnienie. :)

Sorry, jareko, ale najbardziej nawet wypasione okna nie dadzą tego, co daja rolety. Cieplochronnosc - byc moze. Ale tylko to.

Ja dostalem wycene takich wypasow i chyba podziekuje. Koszt ok 70 tys. przy zwyklakach ok. 30 tys. I to bez P4 i WK2. Jeszcze nie dawalem do wyceny, ale za takie pieniadze spokojnie mam rolety wszedzie i to moze nawet nie te podstawowe.

Rozwazam wciaz obie opcje ale rolety na ten moment wydaja mi sie rozsadniejsze - po prostu maja X zastosowan, a nie tylko jedno (ew. 2) w wypadku okien.

U mnie szala sie przychylila wyraznie na rzecz rolet. Ale tak jak z wiekszoscia rzeczy kwestia jest indywidualna - musisz zwazyc SWOJE INDYWIDUALNE preferancje i oczekiwania. Czy X, Y, Z sa dla ciebie wazne, czy nie. I na tej podstawie podjac decyzje. Dla jednego rolety beda super, dla innego idiotyczne.

Et c'est tout selon moi.

od samego początku mowie o SWOIM spojrzeniu na rolety

i nie zamierzam nikogo namawiać na nie lub odwodzić od tego

I jak na razie - a mam prawo do takiej oceny ze swojego punktu widzenia - żaden z podanych tu argumentów nie zmienił mojej opinii na ich temat

tez mam do tego prawo :)

giness - sorki- nie miałem zamiaru podnosić Ci ciśnienia przed snem - wykorzystałem Twa wypowiedz by z lekka popolemizować z ogólnymi o roletach pogladami a Twoj post wydal mi sie wyjątkowo pomocy

sorki jeszcze raz

jmoi znajomi całe lato spędzają z prawie opuszczonymi roletami i czuję się tam jak w bunkrze

Ale oni chyba czuja sie dobrze, bo ich nie podnoszą, prawda? Czyli de gustibus cośtam cośtam. Ja jak sobie pomyslę o moich kilkunastu metrach kwadratowych szkla skierowanego na południe latem, to już mi się robi gorąco.

Ale jak ktos mam małe okienka, dom w lesie albo lubi, jak mu pot wsiąka w kanapę, to w sumie nie potrzebuje rolet...

Wedlug mnie lepiej te pieniadze zainewstowac w lepsze okna. Z tymi 5 minutami dodatkowo dla ochrony bym polemizowal (opierajac sie na wypowiedziach niektorych forumowiczow).

Zastanawiam się co masz na myśli. Czy to znaczy, że pokonuje je się szybciej niz w 5 minut? :o

maksimum 15 sekund

im szersza tym szybciej :(

i bynajmniej nie poprzez jej podnoszenie

Wiecie - odpowiednio uderzone okno P4 wpada po jednym uderzeniu do środka. Z framugą lub bez. Wszystko kwestia użytych środków. Roleta być może wymusi dwa uderzenia lub jej uprzednie zdjęcie.
nie jest to do konca prawda. Patent na rzucanie workiem z piaskiem nie skutkuje gdy prawidlowo sa przyciete listwy przyszybowe - nie wypna sie wbrew pozorom a skrzydlo Ci nie wleci do srodka jesli jest okute WK-2

zas oscieznica NIE MA PRAWA wpasc - jesli tak sie stalo to wina zlego montazu - na sama pianke

Worek z piaskiem, taran stalowy (taki a la siły specjalne) - różnie może być. Jak się poczyta specyfikacje, to widać, że P4 ma tylko wytrzymać chwilę ataku cięzkim narzędziem - czytaj siekierą czy młotem kilka kilo. Kilkudziesięcio-kilowy ciężar odpowiednio rozpędzony i po sprawie. Nawet lepiej dla złodzieja, bo szyba jest klejona folią, więc mniej brzdęku ;-)

Kraty wyrywa się ze ściany za pomocą samochodu czy ciągnika.

Wszystko jest do przejścia.

Nie chce przez to powiedzieć, że szyba P4 jest bez sensu, ale też nie daje ochrony przed fachowym i zdeterminowanym włamywaczem.

Roleta (taka zwykła) ma tylko tę zaletę, że utrudnia i opóźnia dostęp do samego okna. Oczywiście naruszenie jej nie stanowi większego problemu.

Jareko - zawsze piszesz, że jej nie podnoszą. To co robią? Myślałem, że podważają prowadnice, ale piszesz że to zależy od szerokości tak jakby atakowali ją w centrum.

Dziękuje za wszystkie wypowiedzi.

Przyznam się, że jeszcze nie dawno myślałam, że rolety są dobrym zabezpieczeniem przed włamaniem i głównie dlatego chciałam je zamontować.

W domu bedzie dużo przeszkleń a przecież nawet najlepsze okna antywłamaniowe nie są dla złodziei żadną przeszkodą.

Jeśli chodzi o pozostałe funkcje rolet to dla mnie są one mniej istotne.

Działka jest zalesiona i położona w drugiej linii zabudowy, więc mam nadzieję że hałas i nadmiar słońca nam nie grożą :)

Fajną rzeczą jest na pewno możliwośc całkowitego zaciemnienia pokoju i ochrony przed wiatrem.

Jest tylko jedno ale........ale ile to kosztuje!!! :o

Dostaliśmy wycenę na rolety z silniczkami i pilotami - kwota astronomiczna.

Do tego będziemy musieli zrobić zmiany w projekcie bo nasz architekt o roletach zapomniał.

Mam mnóstwo wątpliwości, dlatego dziękuje za każdy głos, na pewno pomoże mi w podjęciu decyzji.