Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U znajomej w pięknym salonei nie ma ani jednej roślinki, bo mając rolety czuje sie w obowiązku zaciągać je przed wyjściem do pracy i wraca wieczorem lub poźnym popołudniem.

Więc nawet cieniolubne nie wyrrzymują... :(

My nie mamy rolet gdyż:

- w ich ochronę przed włamaniem nie wierzę - przynajmniej w tych powszechnie stosowanych, nie pancernych

- zaciemnienie w razie potrzeby można uzyskać na wiele bardziej estetycznych i tańszych sposobów, dla mnie widok z wewnątrz domu z opuszczonymi roletami jest klaustrofobiczny i paskudny

- ciepłochronność to śmieszny argument przy ich cenie - no i kłóci się z ideą domu pasywnego - z wielkimi przeszkleniami od południa, aby pozyskiwać w ten sposób ciepło w zimie, może już bardziej ochrona przed nagrzewaniem

- są BRZYDKIE ! - okiennice natomiast do niektórch domów przepiękne, ale cena !!! :cry:

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie.

Jak w temacie. Czy moglibyście w przypływie wolnego czasu opowiedzieć mi o swoim punkcie widzenia na powyższy temat? Czy warto instalować jeśli tak, to jakie, jeśli nie, to dlaczego?

PS: Wszystkim forumowiczom życzę wspaniałych, ciepłych, rodzinnych Świąt w gronie rodziny i znajomych. Życzę też wszystkim (sobie również), abyśmy kolejne Święta spędzili już u siebie w nowym domciu zwanym Andromedą (Amen).

Pozdrawiamy Was wszystkich, Urszula i Wojtek. :D

• 2 months później...
Kolejny plus rolet Z ŻYCIA: dzisiaj i wczoraj przy 30-to stopniowym upale przy zaciągniętych roletach moja dwuletnia kobietka śpi slodko, ponieważ jest chłodno dzieki roletom.

Między innymi z tego powodu zamontowaliśmy u siebie rolety. :)

Drugi powód to dodatkowa ochrona cieplna w zimie :).

właśnie poznałam jeszcze jeden powód, dla którego warto montować rolety. Otóż nie chronią one przed włamaniem, prawda, ale można na nich zamontować czujniki jako jeden z elementów alarmu. Elektromagnesy na rolecie a między oknem a roletą - czujki ruchu. Tanio, łatwo, dom bezpieczny, okna nie wybiją, wewnątrz można sobie chodzić, co dla mnie jest istotne, bo mam dużego psa, który zostaje w domu. Można załączyć na noc bez obawy, że jak ktoś pójdzie do łazienki w nocy to załączy alarm. Niech żyją rolety :D

PS - a jak mam teraz chłodno w domu!

A co do kosztów - cała impreza kosztowała nas ze 2 tyś na 9 okien. Nie mamy elektrycznie opuszczanych tylko zwykłe ale i tak spełniają zadania

oki okna 7 komorowe spoko moze i to dobry pomysl ale co do szyb 0.7 lub 1.1 czy 1.0 to bujda jakiej nie slyszal swiat a dlaczego

gaz znajdujacy sie w tych szybach a raczej miedzy nimi ucieka powili ale znika i potem pozostaje tylko rachunek i nazwa ciepla szyba jestem tylko ciekaw dlazcego producenci okien nikogo z nas o tym nie informuja

a co do rolet

to sam sie nad nimi zastanawiam roslinki chce miec jak bede chcial spac to na poddaszu lub u mnie w sypialni bedzie w poludnie najciemniej pozdrawiam

dlaczego nie mówią? a choćby dlatego by nie odpowiadać na takie bujdy jakie tu Was opowiadasz. Juz słyszałem teorie ze gaz miedzy molekułami piasku - bo szyba to przecież piasek - przecieka i sie ulatnia :lol:

jeśli Ci gaz szlag trafi to maksimum po roku wewnątrz szyby będziesz miał parę wodna gdyż pakiet sie rozszczelni

teoretyzując dalej

pakiet dwuszybowy z warstwa niskoemisyjna ale bez argonu ma k=1,3-1,5

pakiet trzyszybowy bez argonu ma k=1,0-1,2

możesz dać wogole szybe zespolona jednokomorowa bez argonu i bez warstwy niskoemisyjnej (tez słyszałem od jednego z klientów ze jzu po roku jej pod wpływem swiatla nie ma) - będziesz mial k=2,8 ale do takiej szyby dopłacisz - nikt jej juz nie produkuje i zrobią ja specjalnie na Twoje zamówienie - a wiesz.... produkcja jednostkowa jest zawsze droższa

witam

ja zainwestowalem w rolety zewnetrzne i nie zaluje

dla mnie maja one wiecej zalet jak wad , fakt ze to zadna ochrona przed wlamaniem ale ludzie co wam z okien z p-4 , krat i nie wiem jakich jeszcze wynalazkow jak beda Was chcieli "odwiedzic" to i tak wejda najwyzej okna bedziecie mieli cale a stracicie np drzwi do garazu :D

jak ktos chce miec twierdze to proponuje lane sciany z betonu + zero okien i drzwi najlepiej od razu niech sie da w srodku zabetonowac zostawiajac otwor zeby mu tylko posilki donosili :D

pisza niektorzy ze w pomieszczeniach z roletami jest ciemno :D a kto Wam karze je na full opuszczac ? rozszczelnione rolety daja chlod w te upalne dni a w pomieszczeniach wcale nie jest ciemno

ktos pisze ze wyjezdzajac na urlop i zostawiajac opuszczone rolety informuje okolice ze go nie ma :D fakt bo dom ktory ma w takie upalne dni zamkniete wszystkie okna ,niezapalane swiatla wieczorem takiej informacji nieproszonym gosciom nie udziela :D

ten kto ceni sobie cisze, nie lubi zaslonietych zaslonami okien , kto lubi w lato chlod bez inwestowania w klime , kogo zycie zmusza do spania o roznych porach dnia , kto nie lubi sluchac bebnienia deszczu o szyby i parapet , kto boi sie widoku blyskawic w czasie burzy , kto w zime myje okna i nie chce tracic zbyt duzo ciepla , kto ma dziecko ktore zbyt czujnie spi itp itd (moglbym tak pisac i pisac) ten zainwestuje w rolety zas ten ktoremu w/w przyklady sa obojetne ten niech z nich (rolet) zrezygnuje bo to dla niego wywalenie kasy w bloto

pozdrawiam

Zdecydowanie Tak dla rolet,

też nie widziałam większego sensu rolet (tzn. uważałam, że można je sobie odpuścić w ramach oszczędności, ale mój małż postanowił, że jednak zamówimy z okna z roletami - mieliśmy postanowienie inwestować w porządne i ewentualnie droższe rozwiązania w stałych elementach domu - rzadko wymienianych)

I już na etapie stanu surowego zamkniętego jestem bardzo zadowolona z rolet, w domu jest chłodno mimo upału na zewnątrz, i nie do końca spuszczonych rolet

Moim zdaniem są dużo ładniejsze od żaluzji wewnętrznych, na których osadza się tylko kurz, nie wykluczają też zasłon, czy rolet rzymskich dla ozdoby od środka.

Są latwe w obsłudze, mamy taśmy, tylko przy oknach tarasowych mamy silniki - ponieważ rolety byłyby za ciężkie i przygotowane wyprowadzenia w innych oknach na silniki jak się dorobimy.

ja mam. głównie ze względów cieplnych. Jak jest zimno, wieje wiatr to spuszczenie rolet dużo daje. Również w upał robi się miły chłód. co do włamań - dają dodatkowe 5 minut dla ochrony :D Mam na wszystkich oknach oprócz fixów.

a dlaczego do fixów nie ? Chodzi o to, że do nich trudniej się włamać, czy że są bardziej szczelne, czy coś innego ?

P.S. ja mam duzo fixów a z rolet zrezygnowałem kompletnie,

acha, ja mam duzo okien od południa własnie fix-y, duze pomieszczenia, z zewnątrz okap eliminuje rażące promienie słoneczne, a w środku jest przyjemny chłodek, na razie stan surowy, mam nadzieję, że taka temperatura będzie tez po wykończeniu.....

a dlaczego do fixów nie ? Chodzi o to, że do nich trudniej się włamać, czy że są bardziej szczelne, czy coś innego ?

Przy fixach nie ma jak umyć rolety od środka, tylko czy to jest konieczne - ja np. planuję kolor rolet złoty dąb i nie wiem czy samo umycie od zewnątrz wystarczy.

Czy ktoś w ogóle myje rolety od środka pomieszczenia?

w oknach (połódniowe) mam żaluzje i w mieszkaniu mam chłodek co do mycia zdejmuję raz na jakisz czas z okna i myje w wodzie z płynem płuczę i po wyschnięciu są ok. ale sama się zastanawiam nad roletami gdy będziemy budowali domek , na +było to że niby chronią przed włamaniem ale słyszę że to nie prawda natomiast na - nie podoba mi się materiał z jakiego wykonane są rolety plastiik słyszałam też od budowlańców że powstają mostki termiczne no i dopiero teraz mam dylemat :-? :oops: :cry: :roll:

...nie podoba mi się materiał z jakiego wykonane są rolety plastiik słyszałam też od budowlańców że powstają mostki termiczne no i dopiero teraz mam dylemat :-? :oops: :cry: :roll:

jaki plastik? o jakich roletach Ty mówisz? Mostki termiczne? Coraz ciekawiej to wszystko brzmi i jakby bez sensu - możesz dokładnie powiedzieć co masz na myśli pisząc te słowa?

jareko mozesz mi powiedziec jak w takim razie jest zbudowana szyba w oknach plastikowych bo z tego co piszesz to wydaje mi sie ze to jest jeden plat szyby polaczony z drogim a miedzy nimi jest gaz tylko nie rozumie jak ty to laczysz ze wszystko jest ze szkla

dotej pory jak kupowalem takie szyby bylo miedzy nimi jakis profil aluminiowy obklejony czyms w podobie do silikonu lub kleju przez co swobodznie z biegiem czasu gaz ucieknie

no chyba ze robiles doswiadczenia wielo letnie i jestes pewien ze nie jesli tak tro podaj namiary na takiego producenta szyb to kupie do calego domu zebym ten gazik i parametry okna mial do konca zycia pozdrawiam