Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

adi_ albo nie kumasz ;) albo prowokujesz ;)

jest szyba

jest ramka dystansowa

jest druga szyba

jest coś co łączy te ramkę z szyba

jest cuś trwale plastycznego co dodatkowo to uszczelnia

Chyba nie rozumiesz ze jeśli gaz zacznie Ci uciekać to szyba przestaje być szczelna

No chyba ze Argon w swej konstrukcji molekularnej te cząsteczki ma o wiele mniejsze od tlenu azotu i innych gazów jak i wilgoci które składają sie na skład powietrza i on sobie ucieknie a na jego miejsce nic a nic nie wejdzie

A jak on sobie ucieknie - jako ze zajmuje jakaś tam objetosc w zamkniętej szybie to szybki Ci sie zejdą ze sobą - no bo na ich miejsce to nic sie nei dostanie

Tak rozumujesz?

A może jak jeden z teoretyków ucieczki argonu udowadniał mi ze szyba to przecież piasek i miedzy drobinkami piasku un sobie ucieknie :lol:

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piasek to byl przed obrubka termiczna a teraz to jest szklo

a co do tego gazu ja laik jestem skoro ty to jakis ekspert to wytlumacz nam laika jak krowie na rowie jak dlugi czas ten gaz i te wlasciwosci termoizolacyjne koien trwaja bo skoro okno ma 7 komur i szybe 0.7 to pi uj rolety do ozdoby ? przes sloncem mozna zamontowac folje na szyby wyglada to jak na autkach tylko ze wtedy to juz lustrzana sie zaklada

widzialem na jednym domu okien od groma w domku cien caly dzien pozdrawiam

Mostki termiczne?
Właśnie z tymi mostkami mam problem. Jak zamontować rolety w ścianie 2 warstwowej nie pogarszając jej izolacyjności?

Skrzynka na rolety nad oknem tworzy mostek, na ścianie zastępuje styropian i też jest mostek. Jeszcze nie znalazłem skrzynki na rolety tak ciepłej żeby tych mostków nie było.

....Skrzynka na rolety nad oknem tworzy mostek, na ścianie zastępuje styropian i też jest mostek. Jeszcze nie znalazłem skrzynki na rolety tak ciepłej żeby tych mostków nie było.

bo nie ma takiej w Integro

Pomyśl jak to zrobić. Pomyśl chwilkę i chyba jzu znasz odpowiedz :)

Trzeba skrzynkę docieplić ale nie z frontu jak to często.... hmmm bez komentarza :) tylko miedzy nią a nadprożem

Jak to zrobić?

odsunąć cale okno ze skrzynka od lica ściany na tyle by wsadzić pod skrzynkę np. 2 cm styroduru

Powiedz mi gdzie jeszcze masz mostki termiczne ? ;)

piasek to byl przed obrubka termiczna a teraz to jest szklo

a co do tego gazu ja laik jestem skoro ty to jakis ekspert to wytlumacz nam laika jak krowie na rowie jak dlugi czas ten gaz i te wlasciwosci termoizolacyjne koien trwaja bo skoro okno ma 7 komur i szybe 0.7 to pi uj rolety do ozdoby ?...

nie mnie pytaj po co. Ja mam troszke popaprany jesli chodzi o te k o którego każdy walczy - czasem ma to sens, czasem jest bez sensu. Nie ja decyduje tylko Inwestor i zasobność jego portfela

Czy ma racje okaże sie za 10... 20... czy 50 lat

tylko ze za 50 lat to jzu na pewno mnie robaczki będą chrupać i az tak daleko w przyszłość nie wybiegam

Cos co nie zwraca mi poniesionych nakładów w ciągu maksimum 10 lat jest dla mnie nieopłacalne - dlaczego? po prostu rozwój technologi idzie tak do przodu ze ekonomiczniej będzie wynalazki z 2018 roku zastosować nawet jeśli związane to będzie z pewna rewolucja w konstrukcji chałupy

moim zdaniem nie warto montować rolet bo są drogie - byłoby warto gdyby za zamontowanie rolet płacono inwestorowi kasę... ;)

w sumie jak dobrze się zastanowić to budować domu też nie warto... :roll: no chyba że na wynajem...

:lol:

Pewien poeta już jakiś czas temu stwierdził, że "...jedno co warto - to upić się warto!" :wink:

Co za bzdury wypisujecie tutaj :evil:

Czego nie warto?

Nie masz kasy to nie odpisuj n w temacie, ciekawe,ze "pisza" Ci ktorzy juz albo nie moga miec rolet (bo np. zeszpeca im dom lub zaslonia okna) albo nie maja kasy na nie. Dlaczego torpedujecie fakt, ze ktos kto je ma i jest zadowolony a Wy (Ci ktorzy rzekomo nie chca) krytykujecie to, pomyslcie , ze moze ten "ON" kto je ma wie lepiej czy sa przydatne czy nie. Skoro ich nie macie to o czym wogole "piszecie"? Sami nie wiecie, ja zamierzam zalozych na wszystkich pionowych oknach zaluzje ochronne, ale na dachowych (polaciowych) nie daje bo juz kasy zabraknie, a bardzo chcialbym -ale coz, jak sie nie ma na wszystko to trzeba chociaz wybrac to na co mnie bedzie stac :cry:

Rolety chronia zimowa noca przedchlodem a latem w ciagu dnia przed przegrzewaniem sie pomieszczen -nawet do polowy zasloniete. Nie zawsze wystarcza okap, jak jest dosc wysoko to guzik daje. Mozna je "uzbroic" z kontaktrony i wtedy chronia (czujak ruchu nie jest chyba dobrym pomyslem, w czasie wichury bedzie sie uruchamiac)

Sa dodatkowa ochrona (izolacja) termiczna, czy sie to komus podoba czy nie, wystarczy, ze chronia przed mroznym, zimowym wiatrem, a to juz bardzo duzo.

Jasne ze mozna wewnetrzne zamontowac, ale fizyki nie oszukacie. Systemy wewnetrzne maja podstawowa wade latem, promienie nagrzewaja owe zaluzje/rolety wewnatrz domu a jak myslicie co dzieje sie z tym cieplem? Tak, tak, pozostaje w domciu i nagrzewa go ...

Pzdr.

siedzę w tej chwili w pokoju (od południowej strony) w którym jest 6 okien w nich tylko żaluzje wewnętrzne a temperatura jest taka jaką się ustawi na klimatyzatorze

parę dni temu jak na dworze było w słońcu 40stopni to tu było 24 (akurat w sam raz)

ciekawe ile by kosztowały rolety z czujnikami "antywichrowymi" do tych wszystkich okien...

jareko napisał
jaki plastik?o jakich roletach Ty mówisz? Mostki termiczne? Coraz ciekawiej to wszystko brzmi i jakby bez sensu -możesz dokładnie powiedzieć co masz na myśli pisząc te słowa ?
jak najbardziej nastąpiła pomyłka , chciałam napisać że wyglądają jak plastikowe natomiast jeśli chodzi o mostki termiczne panowie budowlańcy którzy stawiali znajomym dom stwierdzili że w miejscu gdzie w ścianie umieszczona jest kaseta nie można dostatecznie dobrze ocieplić i dlatego powstają mostki termiczne to ich słowa nie moje i dlatego międzt innymi mam dylemat bo każdy co innego mówi ale wiadomo co człowiek to opinia w związku z tym czytam forum muratora rzeby jak najwięcej się dowiedzieć i nauczyć aga

3 x TAK dla rolet!

Argumenty na 'nie' tych ludzi, którzy rolet nie mają są po prostu naciągane. Ciekawe ile jest przypadków rezygnacji z ich montażu w następnym domu przez tych, co już mieli poprzednio porządne rolety. Przy ogólnych kosztach budowy i wykończenia cena rolet jest do przełknięcia, a nawet warto zainwestować w lepsze jakościowo. Ja mam porównanie, warunki lokalizacyjne i budowalne podobne, jak rolet nie było, to nie rozumiałam tematu i też byłam na nie (koszty). Wszystko to potwierdzam, co już tu zostało powiedziane. Zimą to doskonała izolacja od wiatru, latem opuszczone ledwie trochę i to działa jak markiza ma tarasie :-) Sypialnia od wschodu, to od 4 rano juz jasno i gorąco - na zewnątrz, a tutaj miły rześki poranek. Bardzo ciemno jest tylko po zamknięciu rolet na amen, ale dobrze jest dostawić te szczelinki otwarte. Nie ma żadnego porównania do nagrzewających się żaluzji, czy zasłon - żadnego. To jak dzień do nocy. Nie żałuję ani złotówki.

Acha, nie bójcie się zakładać rolet natynkowych. Mam właśnie takie z konieczności, ale idealnie dobrane kolorystycznie do ram i podbitki, z okragłymi skrzynkami (znaczy się walec, a nie prostopadłościan). Z tego co widzę, wszyscy w okolicy mają takie 'wpuszczane w mur'. Wyglądają bardziej plaskato ;-) i chyba są bliżej szyb. Moje są inne, moim zdaniem ładniejsze, ale też i z sąsiedztwa pytano kilkakrotnie, jaka firma takie fajne rolety robi.

Pozdrawiam

Ewa

ps. w jednym tylko racja. Funkcja antywłamaniowa, blokada i inne takie to tylko bajer, pic i fotomontaż. Fachowy złodziej będzie wiedział, jak to wyważyć, poza tym, po pewnym czasie już się nawet nie chce tego blokować. Natomiast ochrona jest taka, że pospolite złodziejaszki myszkujące nocą po osiedlu dom z roletami ominą, bo faktycznie trudniej wleźć oknem nie robiąc hałasu, nie?

nikt się nie przyzna, że niepotrzebnie wyrzucił kasę w błoto - nawet niezadowolony, będzie zachwalał do upadłego i wymyślał kolejne argumenty "za" ...

wiem bo sam tak mam...

faktycznie rolety spełniają jedną ważną funkcję - informują wszystkich dookoła kiedy właściciele pojechali na urlop.

... ps. w jednym tylko racja. Funkcja antywłamaniowa, blokada i inne takie to tylko bajer, pic i fotomontaż. Fachowy złodziej będzie wiedział, jak to wyważyć, poza tym, po pewnym czasie już się nawet nie chce tego blokować. Natomiast ochrona jest taka, że pospolite złodziejaszki myszkujące nocą po osiedlu dom z roletami ominą, bo faktycznie trudniej wleźć oknem nie robiąc hałasu, nie?

To tez napisalem ochronne a nie antywlamaniowe :D

One maja za zadanie chronic..., ale przed wiatrem, sloncem, troszke halasem no i przed wspomnianymi "menelami" co to na piwko szukaja. Na wlam "prawdziwy" to pewnie mozna w dzien isc, przed brama w glowe czyms oberwiesz i wlamywac sie nie musza :x

Pzdr.

nikt się nie przyzna, że niepotrzebnie wyrzucił kasę w błoto - nawet niezadowolony, będzie zachwalał do upadłego i wymyślał kolejne argumenty "za" ...

wiem bo sam tak mam...

faktycznie rolety spełniają jedną ważną funkcję - informują wszystkich dookoła kiedy właściciele pojechali na urlop.

niby jak? ja mam np okna od ulicy na południe i to w takich pomieszczeniach, że latem rolety są non stop spuszczone

Pierwek, troche wiary w ludzi :p może i Ty tak masz, że będziesz zachwalał do upadłego nietrafiony zakup, bo się wstydzisz przyznać, ale choinka jasna ja mam takie przekonanie, że z reguły ludziska piszą tutaj jak jest naprawdę, bez ściemniania, tym bardziej, że są anonimowi i nie muszą się popisywać przed rodziną i sąsiadami. Ja się tu za często nie udzielam, ale forum starałam się 'od deski do deski' przejrzeć i było mi to bardzo pomocne. Jak coś wiedziałam, to też chciałam się podzielić swoją opinią. Zobacz ile jest wątków w stylu: "Czego w ... nie zrobilibyście ponownie", gdzie ludzie piszą o swoich autentycznych doświadczeniach, albo "czy warto coś tam". Ja tam bym się zastanowiła, jakbym widziała, że 95% użytkowników jest zadowolonych, że może coś w tym jest, no nie? Sory, nie będę Cie przekonywać do rolet, swoje zdanie masz i tyle, jeszcze tylko chciałam napisać coby inni wiedzieli odnośnie zapuszczania rolet na nieobecność w domu. Myśmy się tak bawili jakieś 3 mies. i przestaliśmy. Nikt z sąsiadów tego też nie robi, bo faktycznie widać, że kogoś nie ma 2 tyg. Nie warto. W domu jeszcze masa roślin i to mnie wkurzało. Mamy alarm i to jest wystarczające. Dodatkowo zawsze się informujemy z sąsiadami o wyjazdach, żeby wiedzieli dlaczego samochód stoi tydzień, albo, że będą wchodzić dziadkowie - w razie czego i to mimo, że jesteśmy tu nowi i w zasadzie na dzień dobry. Tak się dostosowaliśmy do miejscowych manier :wink: No cóż, niestety nie wiem, co możnaby doradzić w sytuacji, kiedy dom stoi na uboczu i nikt kwiatków podlewać nie przyjdzie...

I jeszcze jeden przykład z mojego podwórka: sąsiedzi parę lat temu padli ofiarą (znaczy się dom padł) nocnych złodzieji. Ludzie spali na górze, a jakaś szajka obrobiła im dół chaty. Jakby były rolety, to przy manipulacjach z nimi pobudziłoby się pół osiedla, bo to straszny hałas jest. uff, się rozpisałam :)

E.

odsunąć cale okno ze skrzynka od lica ściany na tyle by wsadzić pod skrzynkę np. 2 cm styroduru
Może i masz rację, ale to jednak nie to samo co 20 cm styropianu który trzeba "wyciąć" na wstawienie skrzynki :)

Nie chcę się kłócić, nie twierdzę że mam rację. Są to tylko takie moje luźne przemyślenia.

Może i masz rację, ale to jednak nie to samo co 20 cm styropianu który trzeba "wyciąć" na wstawienie skrzynki :)

Nie chcę się kłócić, nie twierdzę że mam rację. Są to tylko takie moje luźne przemyślenia.

ja wiem ze to każde 0,00000000000000001 :lol: we współczynniku k to już mostek termiczny bądź co gorsze miejsce gdzie sciana będzie Ci przemarzać :lol: ale bądź jednym z rozsądnych i nie daj sie zwariować

policz sobie jaka będzie to powierzchnia w całości powierzchni ścian gdzie zamiast 20 cm styropianu będziesz miał "raptem" 2 cm styroduru

Integro to tak naprawdę jedyny system rolet gwarantujący Ci zmniejszenie izolacyjności. Jesli jesteś maniakiem jak najniższego k to daj pod skrzynkę i 10 cm styroduru i odpowiednio wypchnij okno na zewnątrz - odpowiedni montaż Ci to zagwarantuje ale.... ale czy to mas realnie sens?

jedna łyżeczka oleju opalowego na sezon grzewczy to aż taki wydatek? :lol: