Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Depi - jeśli podobają Ci się skrzynki elewacyjne - nie jesteś estetą ani praktykiem.

Nie od dzisiaj wiadomo że na takich skrzynkach zbiera się kurz , siadają tam ptaszki które zalatwiają tam swoje potrzeby a póżniej nie jest to bez znaczenia jeśli chodzi o wygląd elewacji

A kto powiedział, że skrzynki muszą być widoczne. Jest chociażby system integro (chowany w warstwie styro), są systemy które montuje się do ramy okiennej, tak że skrzynka nie wystaje poza lico gotowej elewacji (ptak nie ma jak usiąść a i kurzyć nie ma się jak).

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja proponuję inny eksperyment - stań sobie w nocy zimą, najlepiej nago:

a) w nieosłoniętej wnęce okiennej

b) we wnęce okiennej osłoniętej zamkniętą roletą.

I donieś nam o efektach tego eksperymentu.

:lol:

Rozumiem, że specjalnie nie masz jakis merytorycznych uwag do mojego rozumowania. A może chciałbyś, żeby nikt przypadkiem nie sprawdził jak to jest naprawdę. Zawsze lepiej wierzyć w to, co sie chce i lubi. Zalerży Ci na tym? Sprzedajesz rolety? A ja przecież wcale kategorycznie nie zaprzeczam ich znaczeniu w ciepłochronności.

Twój eksperyment ciekawy - rozumiem, że juz stałeś i wiesz :D Daj znać, może ktoś Cię sfilmował kamerą termowizyjną :D

Ja doświadczenia niestety nie wykonam :cry: Nie mam rolet - nie stac mnie było :(

Rozumiem, że specjalnie nie masz jakis merytorycznych uwag do mojego rozumowania. A może chciałbyś, żeby nikt przypadkiem nie sprawdził jak to jest naprawdę.

Ależ ja wiem, jak jest naprawde! Właśnie tak - jak zasuniesz roletę, to będzie Ci cieplej, ponieważ mniejszy będzie efekt wychładzający wiatru i stworzy się strefa buforowa o wyższej T niż na zewnątrz, przez co zmniejszy się dT między oknem, a powietrzem.

To Ty szukasz mitycznego Graala! :) Merytoryczne uwagi mam takie - efekt jest i nie ma co do tego wątpliwości. Skwantyfikowanie czy zmierzenie ilościowe tego efektu jest raczej trudne i wymagałoby, moim zdaniem, przeprowadzenia b. skomplikowanych eksperymentów. Termometr w wolnej przestrzeniu coś nam powie, ale na pewno nie wszystko.

Merytoryczne uwagi mam takie - efekt jest i nie ma co do tego wątpliwości. Skwantyfikowanie czy zmierzenie ilościowe tego efektu jest raczej trudne i wymagałoby, moim zdaniem, przeprowadzenia b. skomplikowanych eksperymentów. Termometr w wolnej przestrzeniu coś nam powie, ale na pewno nie wszystko.

Nie masz naprawde żadnych merytorycznych argumentów poza swoim przekonaniem popartym teoretycznymi założeniami.

Termometr nie mówi, tylko wskazuje temperaturę. Przyklej na szybie od zewnątrz zwykły termometr zaokienny tak, żebyś miał odczyt od wewnątrz domu i sprawdź tak jak radzę. Nię będziesz musiał wychodzić nago :D

Nie widzę tu nic skomplikowanego.

Niestety w ścianie 3W, gdzie lico jest z klinkieru Integro się nie zmieści

Tam jest tylko 12cm między murami, które trzeba byłoby zabrać ociepleniu (mostek)

To nie do końca prawda jeżeli już się ktoś decyduje na integro na etapie stanu surowego to można zrobić to z zachowaniem wszystkich parametrów również termicznych nadproża za skrzynką rolety:

W moim przypadku przekrój ściany 3W wygląda tak:

ściana konstrukcyjna- 24 cm bk

izolacja- 15 cm styro

osłonowa -12 cm bk

Nadproże ściany osłonowej podniesione o ok 22-23 cm

Zakładając, że okna montujemy zgodnie ze sztuką czyli w warstwie ocieplenia

zabiera nam to dodatkowe 7cm w ten sposób do wykorzystania pod skrzynkę rolety zostaje 20 - 21 cm czyli w sam raz, izolacja za skrzynką jest na grubość okna czyli 7cm.

Jest jescze pewien dodatkowy patent na pogrubienie izolacji za skrzynką rolety, z którego większość osób nie korzysta. U mnie nadproża ściany konstrukcyjnej zostały zwężone o 5cm względem grubości ściany nośnej tj do 19 cm. dzięki temu grubość izolacji pod skrzynką wynosić będzie 12 cm. :lol:

Pozdrawiam

tak tylko, że ja mam 3 warstwę z klinkieru

mogę ew. dać Integro, ale będzie to wyglądało tak:

okno 7 cm + 17cm Integro = 12cm ocieplenia i 12 cm klinkier

wychodzi na równo z 7cm ociepleniem

da się to opitolić płytkami zrobionymi z cegieł? (cegła ręcznie formowana)

jak wysoka roleta wejdzie w skrzynkę 17cm?

gdzie rewizja?

Jakieś dwa lata temu wsadziłem z ciekawości termometr we wnękę okienną na noc, rolety mam natynkowe. Zważywszy że zazwyczaj w okresie zimowym wiatr występuję niemal zawsze pozwolę sobie na założenie że pomiar temp. po innej stronie budynku spowoduje nie większy błąd niż 1st. C. Nad ranem termometr zewnętrzny pokazywał jeśli dobrze pamiętam ok -5 st. a we wnęce były 2-3 st. na plusie, mogę się mylić o 1 st. Sam byłem mile zaskoczony taką różnicą. Zapewne jak już to ktoś zauważył różnica mogłaby być większa w wietrzną noc.

Jakieś dwa lata temu wsadziłem z ciekawości termometr we wnękę okienną na noc, rolety mam natynkowe. Zważywszy że zazwyczaj w okresie zimowym wiatr występuję niemal zawsze pozwolę sobie na założenie że pomiar temp. po innej stronie budynku spowoduje nie większy błąd niż 1st. C. Nad ranem termometr zewnętrzny pokazywał jeśli dobrze pamiętam ok -5 st. a we wnęce były 2-3 st. na plusie, mogę się mylić o 1 st. Sam byłem mile zaskoczony taką różnicą. Zapewne jak już to ktoś zauważył różnica mogłaby być większa w wietrzną noc.

Dzięki za info. Czy mógłbyś kiedyś zrobic pomiar przy samej szybie na zewnątrz, z zaciągniętą roletą i po odsłonieciu? Bo właśnie o to chodzi, żeby ten sam termometr umieszczony w tym samym miejscu pokazał różnicę we wskazaniu. Gdyby istotna różnica wystąpiłaby przy szybie to szacun - ma to znaczenie. Ktoś powie, że sie czepiam. Sądzę że nawet bez rolet przy samej szybie przy temperaturze zewn np -5st, nie będzie dokładnie -5 tylko jakaś wyższa temperatura, bo okno oddaje ciepło. To akurat sam sobie sprawdzę w domu. Ciekawe.

prześledź sobie swoje ostatnie 10 postów w temacie i sprawdź ile razy odpowiedziałeś na pytanie tytułowe

OK - przyjmuję do wiadomości - wynoszę się ze swoim off topikiem

ale proszę Was również o niezapętlanie się w temacie

przerabiałem ostatnio wątki dotyczące REKU i ręce mi opadały jak np. w temacie jaki wybrać REKU na 10 stron conajmniej połowa to były wzajemne ataki zwolenników i przeciwników went. mech.

Ja, choc narazie nie jestem entuazjastą rolet ale też ich nie przekreslam i obserwując wasza dyskusję, szukam zalet które dla mnie byłyby istotne. Osobiście nie zakwestionuje, że w pewnym stopniu one zwiększają izolacyjność okien. Problem w tym (i tu pozwolę sobie na mały OT od głównego dylematu "czy rolety stosować czy nie"), że w kwesti zwiększania izolacyjności domu i jego cieplochronności a zatem mniejszego zapotrzebowania na energię (w moim przypadku gaz) szukając złotego środka mysle, że lepiej wybrać kilka sposobów na to oszczędzanie a nie wszytskie. Oczywiście można zastosować piec kondensacyjny (a nie tradycyjny), grubą i dobra wartwe ocieplenia ścian i dachu, Grubo styropianu na podłodze, wentylacja mechaniczna + reku + gwc, rolety (jeżeli mają głównie słuzych temu by dom się nie wychładzał zimą i nie nagrzewał latem) i jeszcze kilka patentów, gdzie każdy z nich napewno ma sens i daje realne oszczędności. Z tym, że każde z nich daje duże oszczędności jeżeli jest zastosowane jako jedyne, czyli bez pozostalych. Jeżeli będziemy stosowac każde z tych rozwiązań to nalezy pamiętac, że jego skuteczność będzie coraz mneijsza (a co za tym idzie rentownośc-bo po to generalnie się je stosuje, by dały oszczędności) bo coraz mniej jest do zaoszczędzenia.

Jeżeli w surowym domu (surowym w sensie - bez żadnych wspomnianych rozwiązań zwiększających jego ciepłochronność) zastosujemy:

a) dobre ocieplenie ścian i dachu zyskamy np 30% ciepła (UWAGA!!! wartości przykładowe więc moga dalece odbiegać od rzeczywistych), lub

b) wentylację mechaniczną+reku+gwc to zyskamy np 50% ciepła, lub

c) dobrze ocieplimy podlogę to zyskamy np 20% ciepła, lub

d) piec kondensacyjny zamiast tradycyjnego to zyskamy np 20% ciepła, lub

e) rolety zewnętrzne to zyskamy np 20% ciepła, lub

f, g, h) inne rozwiązania i patenty to zyskamy np 30% ciepła, itp. itd.

to nalezy pamiętać, że każde z nich daje taką skuteczność, jak przykladowo podalem gdy jest zastosowane w domu jako jedyne - bez pozostałych. Tych zysków nie wolno sumowac bo by nam wyszla zyskowność ciepla 150% (!!!) jak w serialu "Alternatywy 4" w odcinku "20-sty stopień zailania" kierownikowi elektrocieplowni :lol: :lol: :lol: Okaże się komuś, że jego dom nie tylko nie traci ciepla choćby w 1% ale nawet je zyskuje bez żadnego żródła ciepła (pominąwszy piec kondensacyjny), że sama ochrona przed strata ciepła nagrzewa dom! :lol:

Zastosowanie rozwiązań a + b + c + d + e + ... daje większę oszczędności jednak te zyski oszczędności nie będa juz takie jak podawałem wczesniej. Zastoswanie każdego dodatkowego "patentu" na oszczędzanie daje coraz mniejsze jego oszczędności bo jest coraz mniej do zaoszczędzenia.

Natomiast koszty wykonania każdego z tych rozwiązań (na ogół kilka/naście tys zł) zwracaja się "w miare" szybko gdy to rozwiązanie jest jako jedyne. Gdy stosujemy tych rozwiązań kilka lub nawet wszystkie to zysk z oszczędzonego ciepła z każdego "patentu" maleje ale koszt jego wykonania na ogół nie - jest taki sam niezaleznie czy jest to jedyne rozwiązanie w naszym domu czy uzupełnia wachlarz wszystkich wspomnianych rozwiązań ciepłochronności.

Dlatego osobiście będe stosował kilka wspomnianych rozwiązań, które mają ochronić mój dom przed wychładzaniem.

Dlatego wspomniany zysk mniejszej utraty ciepła przy zastosowaniu rolet, choc niewątpliwy, to chyba jednak nie pokrywa kosztów ich wykonania, ewentualnej eksploatacji, serwisowania, itp.

Nie mówie, że rolety są złe tylko trochę chce złagodzic podnoszony argument ochrony ciepła dzięki roletom. Do oszczędzania ciepla lepsze (stosunek efektywnośc do poniesionych kosztów) są chyba jednak inne sposoby.

Całkowicie sie Taba zgadzam, himalaje. I z rozumowaniem nt sumowania korzyści różnych odszczędności i w zakresie wyważenia za i przeciw roletom. Przecież np nie całą dobe w zimie mamy je zaciągnięte, więc wtedy nie chronią przed ew ucieczka ciepła. Sam zresztą nie wypowiadam sie w tonie kategorycznym przeciw, choc nie zamontowałem. Po prostu tą ciepłochronność rolet można całkiem fajnie i jednoznacznie zbadać. Ba, nawet jeśli są zyski to można je policzyć dla konkretnego przypadku z dość prostych wzorów (wyrażone w % redukcji strat cieplnych przez okna). Troche podyskutowaliśmy, bo są tacy, którzy twierdzą, że "są korzyści i już".

Ale może ok - dość juz na ten temat. Jak ktoś pomierzy wg mojej sugestii i podzieli sie wynikami, fajnie. Jak nie to też dobrze. To, że tego nie wyjaśnimy do końca i tak nie wpłynie na fakt, ile ciepła faktycznie zatrzymuja rolety. :p

Pozdrawiam :D

Na emblemacie może tego nie widać, ale w projekcie mojej chałupki są przeszklone boczne ściany na poddaszu, przeca nie po to wydaję masę kasy na okna,żeby je potem zasłaniać. jakbym chciała zasłaniać, to bym zrobiła mniejsze okna.

W ogóle doskwiera mi coraz bardziej nasza polarna noc, chcę wiosny nie rolet!