Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dodatkowo zamykam rolety i mam spokój z komórką ;)

Są to złe rolety jak komóra nie działa :lol: :p :wink:

Ja mam przekaźnik Plusa w zasięgu wzroku więc chyba i rolety nie będą mu straszne. BTW mam firmową komórkę więc po cholerę miałaby mi dzwonić w domu, a jak będę chciał ja zadzwonić to wyjdę na balkonik ;-P

Wlasnie przymierzam sie dac zadatek na rolety zew. Heroal,na 4 okna najwieksze w domu.Kupilem wew. do veli,dzialaja dobrze,istotnie poprawily stan w srodku,ale nadal nie zatrzymuja ciepla,wiec dodatkowo role dopelnilyby rolety zew do tychze okien polaciowych.NA razie na dol dam zew.Koszt nie maly ,ale coz....

• 2 weeks później...
Witam- dołączam się do pytania odnośnie firmy - czy ktoś posiada bramę lub rolety zewnętrzne firmy KRISPOL ?? Czy warto kupić czy lepiej sprawdzone marki??

Ja mam bramę garażową krispol z napędem nice. Użytkowana jakieś 2 lata i na razie odpókać żadnych problemów. Gdy decydowaliśmy się na bramę, krispol miał sporo pozytywnych opinii (poszukaj sobie na forum) Aaa tylko jak pokażą Ci projekt bramy (chodzi o układ poszczególnych paneli) to się upewnij czy się nie pomylili bo do mnie przyjechało niestety co innego (zamiast 4 paneli równej wysokości mam 3 pełne i 2 skrawki na górze i na dole :( )

• 3 weeks później...

Ja na etapie projektowym poprosiłem o rolety na wszystkich oknach na parterze oraz na oknach balkonowych na piętrze.

Patrząc jednak na obaloną w tym atku teorię "ochrony" zastanwiam się czy dobrze zrobiłem i czy... nie dać rolet na wszystkich okanch :)

Mam już niewiele czasu na decyzję, więc głowa pęka od myśli

Z punktu widzenia ekonomicznego - żaden pożytek

Z punktu widzenia moich potrzeb i preferencji - dobry wybór

• 4 months później...

Witam.

Przepraszam, że odgrzewam stary temat, ale forum wydaje mi się odpowiednie ;).

Od około miesiąca mam roletę Portos, którą zamontowałem samodzielnie.

Głównym powodem jej montażu, był szczekający w okolicy pies. Nie wiem co jest nie tak, ale roleta bardzo słabo tłumi dźwięk szczekającego psa :(.

Prowadnice rolety uszczelniłem sylikonem, a górną kasetę pianką montażową.

Od tego momentu, jeżeli chodzi o izolację termiczną jest jak najbardziej ok (czuć opór podczas zamykania/otwierania okna), ale akustycznie klapa :(.

Myślę jeszcze nad uszczelnieniem dolnej listwy rolety, która niewszędzie dobrze przylega do parapetu (jest około 1-2mm szpary w niektórych miejscach).

Dodam jeszcze taką ciekawostkę:

W rolecie mam silnik elektryczny bez strowania radiowego, specjalnie taki chciałem, bo sam chciałem zrobić następujące sterowanie: Dość długo szukałem radiolinii specjalistycznej do rolet (Bramster) (przekaźniki na 230v), bo z reguły są na 12v oraz osobno przekaźniki pod otwieranie/zamykanie.

Dodatkowo sterownik ma opcję sterowania ręcznego (dodatkowym przyciskiem, oprócz pilotów), który umieściłem na skrzyneczce z całymi połączeniami, dodatkowo podłączyłem równolegle do tego wyjścia przekaźnik 12v, który to jest wyzwalany przez zasilacz 230v/12v sterowany programatorem czasowym :)

Dodatkowo podłączyłem do tego sterownika żaróweczkę, która pulsuje jak roleta się otwiera/zamyka, aby ktoś nie podłożył ręki.

I w ten sposób mam sterowaną roletę :D

Czy orientujecie się, jakiej jakości są rolety Portos? Ja mam dopiero miesiąc...

Macie jakieś sposoby, aby wyciszyć roletę?

Witam.

Przepraszam, że odgrzewam stary temat, ale forum wydaje mi się odpowiednie ;).

Od około miesiąca mam roletę Portos, którą zamontowałem samodzielnie.

Głównym powodem jej montażu, był szczekający w okolicy pies.

Ja mam tylko jedno pytanie wynikłe z obserwacji mojego domu - a strop jest u ciebie betonowy czy poddasze użytkowe?

Bo ja u siebie zauważyłam, że to raczej nie przez okna słyszę psy, ale przez dach. Bo na korytarzu, gdzie okien nie ma, też go słyszę! Dodam, że najbardziej w okolicy skosu i murłaty... Mam dachówkę a pod nią 30-35 cm wełny. Od razu wyjaśnię - słabo go słyszę i nie przeszkadza mi, ale kiedyś właśnie sobie nawet pomyślałam, że z tym tłumieniem przez wełnę to nie jest tak fajnie, i dobrze, że mam dom murowany.. Ogólnie bardzo cichy

A co do rolet, to też nie zauważyła, żeby tłumiły dźwięki. Chyba, że sobie w przestrzeń między oknem a roletą waty napchasz :lol:

Ale zauważyłam, że rolety na prawdę troszkę chronią przed zimnem, szczególnie jak wieje wiatr prosto w okno. Ostatnio właśnie jakoś było tak zimno u mnie, sterownik w innym pokoju i piec zimna nie czuł :wink: a ja tak. Pozasłaniałam rolety i zrobiło się znacznie przytulniej. Coś w tym jest..

Odnośnie atywłamaniowości można polemizować. Wszystko zależy od montażu. Oczywiście mówię o roletach metalowych, a nie pcv ;)...
Od montażu? A to ciekawy, bardzo ciekawy sposób interpretacji "antywlamaniowosci" rolet np. aluminiowych, które także są metalowe a antywłamaniowe na pewno nie są

Witaj.

Dom jest murowany, stropy oczywiście betonowe, wszystko solidnie zbudowane przez ojca budowlańca :). Dom ma dwa lata.

Roletę mam na pierwszym piętrze - no, wysokim parterze ;).

Okna mam drewniane (mają około 2 lata), które były tak zamontowane przez "producenta", że jak zawiał wiatr, to niemalże wypadały! Przyśrubowałem je i dałem nową piankę montażową (poprzedniej było tyle, co kot napłakał).

Ten zabieg zrobiłem przed montażem rolety, trochę pomógł.

Sam już nie wiem co robić.

Czy ma ktoś rolety Portos dłużej odemnie? :) Jak się sprawują? Nie wiem, czy dalej w nie inwestować, czy poszukać innej firmy...

Kolejny plus rolet Z ŻYCIA: dzisiaj i wczoraj przy 30-to stopniowym upale przy zaciągniętych roletach moja dwuletnia kobietka śpi slodko, ponieważ jest chłodno dzieki roletom.

Między innymi z tego powodu zamontowaliśmy u siebie rolety. :)

Drugi powód to dodatkowa ochrona cieplna w zimie :).

Zapominasz, że zamontowanie rolet obniża ciepłochronność okna bo nie ma jak praktycznie ocieplić skrzynki z roletami. Więc skąd ta dodatkowa ochrona cieplna?

Bo ja u siebie zauważyłam, że to raczej nie przez okna słyszę psy, ale przez dach. Bo na korytarzu, gdzie okien nie ma, też go słyszę! Dodam, że najbardziej w okolicy skosu i murłaty... Mam dachówkę a pod nią 30-35 cm wełny. Od razu wyjaśnię - słabo go słyszę i nie przeszkadza mi, ale kiedyś właśnie sobie nawet pomyślałam, że z tym tłumieniem przez wełnę to nie jest tak fajnie, i dobrze, że mam dom murowany..

Trochę zburzę twój spokój.

30-35 cm wełny to masz być może na środku dachu i może pomiędzy jętkami.

Przy murłacie masz jak dobrze poszło około 10. Ze ścianą szczytową pewnie też różowo nie jest a jak masz jeszcze okna dachowe to możesz być szczęśliwy jak 2 cm wełny lub pianki ci weszło.

I to w takich miejscach jak wyżej masz problemy!

Bo ja u siebie zauważyłam, że to raczej nie przez okna słyszę psy, ale przez dach. Bo na korytarzu, gdzie okien nie ma, też go słyszę! Dodam, że najbardziej w okolicy skosu i murłaty... Mam dachówkę a pod nią 30-35 cm wełny. Od razu wyjaśnię - słabo go słyszę i nie przeszkadza mi, ale kiedyś właśnie sobie nawet pomyślałam, że z tym tłumieniem przez wełnę to nie jest tak fajnie, i dobrze, że mam dom murowany..

Trochę zburzę twój spokój.

30-35 cm wełny to masz być może na środku dachu i może pomiędzy jętkami.

Przy murłacie masz jak dobrze poszło około 10. Ze ścianą szczytową pewnie też różowo nie jest a jak masz jeszcze okna dachowe to możesz być szczęśliwy jak 2 cm wełny lub pianki ci weszło.

I to w takich miejscach jak wyżej masz problemy!

nie mam problemów, mam obserwacje

problem ma ktoś inny :lol:

ale z murłatą możesz mieć trochę racji, usiłuję sobie przypomnieć, jak to z nią było. Wełnę na zewnątrz, za murłatę to może wypuścili, może nie.. ale od środka warstwa wełny chodzi poniżej, więc może nie mam tam 35 cm ale mam drewno i z 15 cm. Nie powinno być tak źle. Ściany szczytowe są opakowane styropianem, co im dolega? U góry są wykończone całkiem przyzwoicie.