Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Więc skąd ta dodatkowa ochrona cieplna?

A stąd, że okno osłonięte rolętą ma o wiele lepsze parametry - a mnie onegdaj braki wytykałeś. Policz sobie nawet jako szczelinę słabo wentylowaną. Na samych Rse i Rsi się ładnie zarabia.

No chyba, że nie chce Ci się liczyć.

Oczywiście, że minusem jest gorzej ocieplone nadproże, ale nadproże (mój przykład) ma powierzchnie 0,8m2 a okno ponad 11m2. No i zasłania wtedy, kiedy jest to najbardziej porządane - tzn. nocą.

I to zakładając, że faktycznie mostek powstaje - jak ktoś zamontuje sobie skrzynki np. w ścianie 3W to w ogóle nie ma tematu (albo na styro, ale to już wyższa szkoła jazdy chyba).

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam rolety montowane tak, że pod skrzynką jest 5 cm styropianu (na domu jest 12), więc mostek nieco mniejszy. Ale o to już trzeba prosić montażystę - jak się mu nie powie, że ma montować tak, żeby pod spód styro wszedł, to nie zamontuje. Potem przyszli panowie od elewacji, ładnie obudowali roletki styropianem i jest git. ;)

Moje rolety zew. na 4 najwiekszych oknach sie sprawdzaja.Zima chronia przez zimnem,wczoraj przed zamarznietym deszczem i sniegiem walacym po szybach.To to zadne rewelacja,ale mysle,ze chronia przed wychladzaniem.Zamontowane mam od wrzesnia,niestety latem nie wykorzystalem ich zalet,mam nadzieje,ze w tym roku mnie ich dzialanie ograniczajace w operowaniu slonca,pomoze dodatkowo schlodzic wnetrze.Mysle nad roletami zew. Poki co,wew. podwojne do veli sie sprawdzily znakomicie,juz na nich czuc jak dziala destruktywnie wplyw slonca na elementy domu.Poki co,nie wypalily sie,ale czuc ile slonca normalnie wlaziloby do wnetrza,gdyby nie one,choc i tak sporo ciepla wnika....Poelcam.

jesli juz ,to zamontowane rolety mają same plusy i są przydatne.nie rozumiem ludz którzy wmawiaja ze -nie warto.ktos je wymyslil by innym slużyly

Witam,

ja rowniez podpisze sie pod wnioskami "za" roletami. Juz pomijam fakt,ze mieszkam w parterowce i wieczorami cenie sobie troche intymnosci. Rolety poki co dzialaja bez zarzutu 1.5 roku (wszystkie elektryczne -14 szt) uzytkowane oczywiscie codziennie.

Ogolnie oceniam to jako jeden z lepszych pomyslow w calej swojej budowie.

Co do antywlamaniowosci - to oczywiscie szkoda nafty, praktycznie zabezpieczenie zadne, natomiast co do zalet takich jak :

-przyslanianie okien w letnie dni

-spanie w lecie przy otwartych oknach -przy roletach zaslonietych i lekko rzszczelnionych -spelnia swietnie role moskitiery

-komfort swobodnego poruszania sie wieczorem po oswietlonym mieszkaniu

-odczuwalne oszczednosci na ogrzewaniu w zimie

-pozytywne dzialanie na psyche zony :-) jesli zdarzy sie,ze zostaje w domu sama

W moim konkretnym przypadku zdecydowanie warto bylo zainwestowac.

Co do estetyki - na zewnatrz praktycznie nic nie widac, minimalnie rowki prowadnic bocznych

od wewnatrz -takze praktycznie nic nie widac bo przykryte tynkiem, a biala rewizja od spodu wlasciwie zlewa sie kolorystycznie z kremowa sciana.

Wiec da sie to zrobic.

Ostatnia uwaga - jakies pogorszenie termicznej ochrony okna , nadproza itp, to kompletne banialuki. Od zewnatrz na skrzynke przychodzi normalne ocieplenie, a okno jest zlicowane z koncem skrzynki, wiec w ogole nie ma tematu.

Wiadomo jak to w Polsce - gdzie dwoch Rodakow - tam trzy opinie :) wiec zamieszam swoj punkt widzenia, moze kogos tym zachece. Polecam :D

Aha - nie jestem producentem ani sprzedawca rolet :D :D :D

Więc skąd ta dodatkowa ochrona cieplna?

A stąd, że okno osłonięte rolętą ma o wiele lepsze parametry - a mnie onegdaj braki wytykałeś. Policz sobie nawet jako szczelinę słabo wentylowaną. Na samych Rse i Rsi się ładnie zarabia.

No chyba, że nie chce Ci się liczyć.

Oczywiście, że minusem jest gorzej ocieplone nadproże, ale nadproże (mój przykład) ma powierzchnie 0,8m2 a okno ponad 11m2. No i zasłania wtedy, kiedy jest to najbardziej porządane - tzn. nocą.

I to zakładając, że faktycznie mostek powstaje - jak ktoś zamontuje sobie skrzynki np. w ścianie 3W to w ogóle nie ma tematu (albo na styro, ale to już wyższa szkoła jazdy chyba).

Okno osłonięte roletą ma lepsze parametry (trochę lepsze a nie wiele lepsze) niestety sporo traci gdy roletę podniesiemy.

W dzień zimowy zwłaszcza w miastach jest niebo najczęściej zachmurzone - w powietrzu unoszą się spaliny z samochodów i kominów. W każdym bądź razie słońca najczęściej brak. A zatem okno może przynieść straty energii cieplnej a zamontowana roleta te straty powiększy. Jak by na to nie patrzeć:

podniesiona roleta to dziura, w której wiatr hula

Jeśli chodzi o obliczenia. Piszesz, że na samych Rse i Rsi ładnie się zarabia.

Pytanie tylko, czy przypadkiem przy liczeniu U dla szyby, ramy producenci nie uwzględniają już tych parametrów. Wszak typowa sytuacja to brak rolet! A tu każdy ułamek dobrze wygląda. Jeśli uwzględniają to niestety Rse i Rsi są w tej sytuacji bez znaczenia.

I druga strona medalu: Największy zysk po zasłonięciu rolety jest w jej środkowej części, czyli tam gdzie jest najmniej potrzebny.

Problemem dalej są brzegi, więc zysk sumaryczny nie jest taki znów wielki.

Oczywiście sytuacja zmienia się latem. Ale mój post dotyczył tylko pory zimowej.

Okno osłonięte roletą ma lepsze parametry (trochę lepsze a nie wiele lepsze) niestety sporo traci gdy roletę podniesiemy.

W dzień zimowy zwłaszcza w miastach jest niebo najczęściej zachmurzone - w powietrzu unoszą się spaliny z samochodów i kominów. W każdym bądź razie słońca najczęściej brak. A zatem okno może przynieść straty energii cieplnej a zamontowana roleta te straty powiększy. Jak by na to nie patrzeć:

Jeśli chodzi o obliczenia. Piszesz, że na samych Rse i Rsi ładnie się zarabia.

Pytanie tylko, czy przypadkiem przy liczeniu U dla szyby, ramy producenci nie uwzględniają już tych parametrów. Wszak typowa sytuacja to brak rolet! A tu każdy ułamek dobrze wygląda. Jeśli uwzględniają to niestety Rse i Rsi są w tej sytuacji bez znaczenia.

I druga strona medalu: Największy zysk po zasłonięciu rolety jest w jej środkowej części, czyli tam gdzie jest najmniej potrzebny.

Problemem dalej są brzegi, więc zysk sumaryczny nie jest taki znów wielki.

Oczywiście sytuacja zmienia się latem. Ale mój post dotyczył tylko pory zimowej.

Niedawno zrobiłem zdjęcia termowizyjne mojego domu.

Między innymi byłem ciekaw wpływu rolet na izolacyjność okien.

Te dwa zdjęcia pokazują okno tarasowe z roletami i w chwilę po ich podniesieniu.

http://republika.pl/hanko2005/foto/IR_0567.jpg

http://republika.pl/hanko2005/foto/IR_0571.jpg

Zdjęcie dotyczy tego okna z daszkiem:

http://republika.pl/hanko2005/foto/zima1.JPG

Jak widać powierzchnia szyby jest o ok. 7K cieplejsza od powierzchni rolety.

Obliczyłem, że jeżeli sama szyba ma U=1,1W/(m2*K), to zestaw okna z roletami ma U=0,9W/(m2*K)

Dziwne te twoje rolety: dół wykazuje się niezłymi parametrami ale góra i środek już tak dobre nie są.

Jeśli mamy okno z przegrodami to jak widać straty są mocno na tychże przegrodach tłumione, ale jeśli oknem byłby fix lub okno bez przegród to wpływ rolet nie byłby już taki optymistyczny.

Może przybliżyłbyś nam również swoje obliczenia ( a nie tylko wyniki końcowe) abyśmy mogli ustosunkować się do nich?

Najciekawasze moim zdaniem byłyby obliczenia w oparciu o rozkład temperatur uzyskany np. przy pomocy kamery termowizyjnej.

Bo jak wiadomo teoria to tylko pewne uproszczenie rzeczywistości.

@orko, nie wiem co chcesz udowodnic tym zacieciem. Masz pokazany ewidentny zysk w przypadku rolet, ale nadal starasz sie udowodnic ze rolety nie wplywaja korzystnie na wsp., ciekawe dlaczego tak ciezko Cie przekonac do oczywistej rzeczy. Nie chodzi tutaj juz o rzad wielkosci, bo mam wrazenie ze kazdy zysk bylby przez Ciebie torpedowany jako niejasny, malo oplacalny etc.

Rolety poprawiaja wsp. calego okna i bez wzgledu na jego obszar, wewnaytrz czy obrys okna (ramy). Tutaj juz jest kwestia wielkosci tego wpspolczynnika, czy to bedzie 0,2 czy mniej lub wiecej

Masz rolety w Swoim domu zamontowane, jesli tak to jakie?

Ja mam i jest odczuwalna roznica, szczegolnie przy silniejszym wietrze. Nie bardzo rozumiem stwierdzenie:

Niby gdzie on tak hula?

Nie zauwazylem zeby mial ku temu mozliwosci, podniesiona roleta to zwykle okno bez rolety -przynajmniej w moim przypadku, gdziez ten wiatr ma byc?

Pzdr.

Dziwne te twoje rolety: dół wykazuje się niezłymi parametrami ale góra i środek już tak dobre nie są.

Jeśli mamy okno z przegrodami to jak widać straty są mocno na tychże przegrodach tłumione, ale jeśli oknem byłby fix lub okno bez przegród to wpływ rolet nie byłby już taki optymistyczny.

Może przybliżyłbyś nam również swoje obliczenia ( a nie tylko wyniki końcowe) abyśmy mogli ustosunkować się do nich?

Najciekawasze moim zdaniem byłyby obliczenia w oparciu o rozkład temperatur uzyskany np. przy pomocy kamery termowizyjnej.

Myślę, że w moich roletach nie ma nic dziwnego. Górna część jest cieplejsza, bo zbiera się tam cieplejsze powietrze ogrzewane przez straty cieplne okna. Na dole powietrze między oknem i roletą jest chłodniejsze.

Na samej górze widać wpływ skrzynki rolety, ale nawet tam temperatura nie przekracza -9st. C.

Może jeszcze jedno okno.

Pierwsze zdjęcie okna z roletą zamknietą:

http://republika.pl/hanko2005/foto/IR_0547.jpg

Drugie - z roletą podniesioną po ok. 20 minutach:

http://republika.pl/hanko2005/foto/IR_0574.jpg

Drugie zdjęcie pokazuje, że w oknie są spore mostki termiczne, chociaż pewnie 20 minut, to trochę za krótki czas, aby określić, je precyzyjnie - okno było za roletami cieplejsze, podobnie jak wcześniej pokazane okno tarasowe.

Jednak rolety nie pozostawiają wątpliwości co do swej skuteczności. Oprócz wąskiego paska na górze (max. 10% powierzchni okna), gdzie temperatura jest wyraźnie wyższa, prawie cała powierzchnia rolety ma wyrównana temperaturę -16 - -14st. C, czyli zbliżoną do temperatury powietrza zewnętrznego

Obliczenia są proste.

Jeżeli dla szyby U=1,1W/(m2*K) i Tw=+21st. C i Tz=-8stC, to dT=29K. Przez szybę przenika 1,1*29=31,9W/m2. Taka sama ilość ciepła przenika przez układ szyba + roleta przy Tz=-15st.C, czyli dT=36K

stąd U=31,9/36=0,89 ~ 0,9W/(m2*K).

Biorąc pod uwagę to, że przez ramy przenika więcej ciepła i dla całego okna U~1,4W/(m2*K), oraz to, że powierzchnia całego okna jest cieplejsza o min. 3K wyszłoby trochę inaczej dT=26K Q=1,4*26=36,4W/m2, U1=36,4/36 ~ 1,0W/(m2*K), czyli wpływ rolet wychodzi jeszcze większy.

Jest jeden drobiazg:

A co jeśli po dłuższym okresie czasu te mostki termiczne z drugiego zdjęcia nie znikną? Bo może jest tak, że zamontowanie rolety je spowodowało?

Cały czas powtarzam, że owszem wpływ opuszczonej rolety jest widoczny - podniesienie temperatury średniej okna o 3oC, ale jakiego okna - okna z zamontowaną roletą!

W dalszym ciągu nie mamy porównania do okna bez zamontowanej rolety i w tym kontekście wasze wywody mają potężną lukę!

@orko, nie wiem co chcesz udowodnic tym zacieciem.

Nie nazwałbym tego zacięciem - po prostu wskazuję na "drobiazgi" które pomijacie.

Niby gdzie on tak hula?

Nie zauwazylem zeby mial ku temu mozliwosci, podniesiona roleta to zwykle okno bez rolety -przynajmniej w moim przypadku, gdziez ten wiatr ma byc?

W skrzynce z roletami rzecz jasna - bo chyba jej nie zamykasz w ciągu dnia?

Okno tez nie jest takie jak bez rolety bo po prostu ma ją zamontowaną i tyle.

Myślę, że w moich roletach nie ma nic dziwnego. Górna część jest cieplejsza, bo zbiera się tam cieplejsze powietrze ogrzewane przez straty cieplne okna. Na dole powietrze między oknem i roletą jest chłodniejsze.

Na samej górze widać wpływ skrzynki rolety, ale nawet tam temperatura nie przekracza -9st. C.

Może jeszcze jedno okno.

Pierwsze zdjęcie okna z roletą zamknietą:

http://republika.pl/hanko2005/foto/IR_0547.jpg

Drugie - z roletą podniesioną po ok. 20 minutach:

http://republika.pl/hanko2005/foto/IR_0574.jpg

Drugie zdjęcie pokazuje, że w oknie są spore mostki termiczne, chociaż pewnie 20 minut, to trochę za krótki czas, aby określić, je precyzyjnie - okno było za roletami cieplejsze, podobnie jak wcześniej pokazane okno tarasowe.

Jednak rolety nie pozostawiają wątpliwości co do swej skuteczności. Oprócz wąskiego paska na górze (max. 10% powierzchni okna), gdzie temperatura jest wyraźnie wyższa, prawie cała powierzchnia rolety ma wyrównana temperaturę -16 - -14st. C, czyli zbliżoną do temperatury powietrza zewnętrznego

Obliczenia są proste.

Jeżeli dla szyby U=1,1W/(m2*K) i Tw=+21st. C i Tz=-8stC, to dT=29K. Przez szybę przenika 1,1*29=31,9W/m2. Taka sama ilość ciepła przenika przez układ szyba + roleta przy Tz=-15st.C, czyli dT=36K

stąd U=31,9/36=0,89 ~ 0,9W/(m2*K).

Biorąc pod uwagę to, że przez ramy przenika więcej ciepła i dla całego okna U~1,4W/(m2*K), oraz to, że powierzchnia całego okna jest cieplejsza o min. 3K wyszłoby trochę inaczej dT=26K Q=1,4*26=36,4W/m2, U1=36,4/36 ~ 1,0W/(m2*K), czyli wpływ rolet wychodzi jeszcze większy.

Witam

Mam pytanie do autora tych zdjęć a mianowicie....jaki system rolet zewnętrznych został zastosowany ( Integro , Beclever , RKS ? ) , gdyż nie ukrywam że jestem trochę przerażony mostkiem termicznym w miejscu skrzynki rolety.

Mam pytanie do autora tych zdjęć a mianowicie....jaki system rolet zewnętrznych został zastosowany ( Integro , Beclever , RKS ? ) , gdyż nie ukrywam że jestem trochę przerażony mostkiem termicznym w miejscu skrzynki rolety.
Beclever

W porównaniu z oknem bez rolet ilość ciepła uciekająca przez ten mostek jest dużo mniejsza, tak jak pisałem cieplejsze jest ok. 10% powierzchni rolety, przy czym znaczny wpływ ma tu też konwekcja występująca pomiedzy oknem i roletą - jak widać dół rolety jest wyraźnie chłodniejszy.

Dla pełniejszego obrazu dodaję jeszcze zdjęcie okna tarasowego od wewnątrz z opuszczonymi roletami.

http://republika.pl/hanko2005/foto/IR_0583.jpg

Widać pewien wpływ mostka poprzez skrzynkę rolety, ale czy jest on aż tak wielki?