Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odnośnie rolet, to polecam je każdemu. Cały dół zrobiłam elektryczny z centralnym sterowaniem. Zastanawiałam się nad górą, czy w ogóle robić- teraz widzę, że to był strzał w 10,! W zimie jest duża różnica w oknach z roletą zaciągniętą i podniesioną-nie spodziewałam się , że tak duża. Koszt rolet taki sam jak okien ,ale warto było.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Blutka można gdzieś zobaczyć zdjęcia Twoich rolet zamontowanych. Rozumiem,że wystają Ci poza ocieplenie? Czy miałaś cofnięte nadproża do środka domu?

U mnie z kolei są w całości schowane w ociepleniu (20cm styropianu), a i mostek zmniejszony, bo zrobiłem cofnięte nadproża i pomiędzy nie, a roletę mam również wsadzone kilka cm styropianu. Polecam taki sposób.

Nie odnosząc się do wad i zalet rolet (nie mam więc nie będę wymyślał) czytając cały wątek można generalnie (oczywiście z nielicznymi wyjątkami) podzielić ludzi na tych którzy mają i chwalą, oraz na tych, którzy nie mają i piszą że niepotrzebne (z jednym małym haczykiem - większość z nich chętnie kupiłaby te 'beznadziejne' rolety jeśliby kosztowały mniej).

Wydaje mi się, że zadziałał prosty mechanizm - nie stać mnie było / miałem inne wydatki / szkoda mi było takich pieniędzy (niepotrzebne skreślić) więc teraz będę wykazywał, że rolety to zło ;) Gdyby jednak rolety były tanie to zalety by się pojawiły.

Z tego wniosek - rolety mają zalety, a ich wadą jest to, że są drogie. A co do opłacalności - każdy ma inne priorytety. Trudno innym wmawiać, że nasze priorytety są bardziej priorytetowe niż ich ;)

Po przestudiowaniu tematu, moje spostrzeżenia kształtują się następująco:

rolety nie spełniają funkcji antywłamaniowej, alarm trzeba mieć tak czy siak, więc w nocy mogę uzbroić same kontaktrony w oknach i drzwiach i bez problemu chodzić po domu i nie martwić się, że ktoś mnie okradnie/ukradnie :lol: na "śpiocha"

Za kasę jaką musiała bym wydać na rolety ( kwoty podobne ) wolę zamontować WM+REKU+GWC

efekt:

-oszczędności na cieple większe niż po zasłonięciu rolet

-cisza w domu też większa bo nie muszę otwierać okien a i tak mam świerze powietrze

-latem chłodno od GWC więc nie muszę opuszczać rolet, "ubijać" roślinek i czuć się jak w piwnicy

+ plus reszta zalet WM, REKU i GWC

Przy nieograniczonych funduszach możliwe, że bym założyła tylko po to żeby "mieć" i najwyżej nie używała, ale w totolotka wygram dopiero za 2lata więc póki co rolety wypadają z "planu"

Ciekawe, ile osób z początku tego wątku zdecydowało się jednak na rolety, mimo wszystko i są teraz zadowoleni. Była taka wypowiedź maydaski, jak to dziecko się dziwi, że ludzie w sklepach mieszkają, bo rolety są. Chacha i hi hi ale nie minęło czasu wiele i jednak okna z roletami zakupili i w dzienniku budowy można podziwiać (domeczek ładny) :lol:

rolety nie spełniają funkcji antywłamaniowej, alarm trzeba mieć tak czy siak, więc w nocy mogę uzbroić same kontaktrony w oknach i drzwiach i bez problemu chodzić po domu i nie martwić się, że ktoś mnie okradnie/ukradnie :lol: na "śpiocha""

Trzeba mieć ???

Jakiś obowiązek istnieje czy coś? :-)

Ile to ja znam domów bez alarmów :-)

Nie trzeba można, tak jak i rolety kto chce ten ma :-)

Jak najbardziej mam i jak się dobrze śpi przy zasłoniętych :-)

pozdrawiam

Pawlok

rolety nie spełniają funkcji antywłamaniowej, alarm trzeba mieć tak czy siak, więc w nocy mogę uzbroić same kontaktrony w oknach i drzwiach i bez problemu chodzić po domu i nie martwić się, że ktoś mnie okradnie/ukradnie :lol: na "śpiocha"

Za kasę jaką musiała bym wydać na rolety ( kwoty podobne ) wolę zamontować WM+REKU+GWC

efekt:

-cisza w domu też większa bo nie muszę otwierać okien a i tak mam świerze powietrze

-latem chłodno od GWC więc nie muszę opuszczać rolet, "ubijać" roślinek i czuć się jak w piwnicy

Przy nieograniczonych funduszach możliwe, że bym założyła tylko po to żeby "mieć" i najwyżej nie używała, ale w totolotka wygram dopiero za 2lata więc póki co rolety wypadają z "planu"

równie dobrze można powiedzieć że alarm nie spełnia funkcji antywłamaniowej bo też jest do przejścia, ja założyłem wszędzie rolety i uważam że był to jesden z trafniejszych wyborów

efekt:

równie dobrze można powiedzieć że alarm nie spełnia funkcji antywłamaniowej bo też jest do przejścia, ja założyłem wszędzie rolety i uważam że był to jesden z trafniejszych wyborów

W żaden sposób nie neguję faktu, że założyłeś rolety, opisałam mój przypadek, w którym mam do wyboru założenie rolet albo WM+REKU+GWC.

Uważam, że w moim przypadku więcej zyskam rezygnują z rolet na rzecz W+R+G

Pisząc, że rolety nie spełniają funkcji antywłamaniowej opierałam się na wypowiedziach zawartych w tym wątku.

Piszesz, że alarm też jest do przejścia, stacjonująca obok jednostka GROMU też jest do przejścia ( kwestia posiadanych środków i motywacji ? ), więc nie popadajmy w paranoję, po prostu z roletami poradzi sobie każdy ( w miarę trzeźwy ) " pijaczyna " z miejscowej piwiarni a z alarmem już raczej nie.

Mam rolety zewnętrzne i jestem zadowolona :)

Dom z Maxa 220+ocieplenie 15cm styropian.Grzejemy od czasu do czasu kozą.Były już mrozy po ok -20stopni i nigdy temperatura w domu nie spadła nam poniżej zera stopni :) Jeszcze nie mieszkamy więc minusów nie widzę.Rolety bardzo mi się podobają i polecam :)

Ja mam rolety zewnetrzne i WM z reku ale widze ze racje ma @yarpenowski w Swojej wypowiedzi. Kto ma chwali, kto nie ma znajduje ich wady -wydumane czy tez nie.

Nie ma znaczenia czy masz WM z reku czy rolety, mozna miec obydwie rzeczy i niewiele ma to wspolnego z ochrona przez zlodziejami.

To nie sa rolety antywlamaniowe tylko ochronne, a chronic maja przed sloncem, wiatrem, "menelami" i gapiami jak rowniez ciut przed chlodem zimowym :)

Pzdr.

• 1 month później...
Wstawiam sobie nowe okna oraz do tego rolety gdzie ta skrzynka bedzie w murze lecz bedzie widoczna od str mieszkania i tak sie zastanawiam jak to wygląda bo muszę zadecydować czy chce kolor biały czy brązowy i mam tego typu dylemat właśnie dotyczący koloru tej skrzynki. Czy ma ktoś z Was taką i mógłby mi pokazać na zdjęciu jak to wygląda taka skrzynka w domu nad oknem ? Bardzo bardzo proszę o pomoc

Jarku okno ma 110 cm i jest białe.... hhmmm może faktycznie rolety niech będą brązowe a skrzynka wewnętrzna nad oknem biała tylko strasznie jestem ciekawa jak to wygląda w mieszaniu gdy juz wszystko jest gotowe. Nie moge znaleźć na necie takich zdjęć gdy np wiszą już jakieś firaneczki i wtedy jak to wygląda... heh wiem może troszke dziwny mam problem ale chciałabym żeby było ładnie :)

Ahaa... i nie wiem czy nie wstyd o tym pisać ale nie wiedziałam o tym że żeby mieć te zatrzaski antywłamaniowe trzeba dodatkowo płacić ..hmm... myślałam że one są w każdym zestawie i że to oczywiste a jednak nie.

załóż

będziesz mógł zasłonić okno jak Ci słońce w tv bedzie przeszkadzać

przy gradobiciu, silnych wiatrach, ostrym słońcu, ulewie - jak znalazł

dla złodzieja super sprawa- jak dom na uboczu i spuszczone tzn ze nikogo nie ma, nawet hałas włamania się rozejdzie

ja mam ale żeby antywłamaniowe nie sądze