Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie jesteśmy na etapie zakupu zolet zewnętrznych. Domek budujemy pod Krakowem. Czy polecacie konkretnych wykonawców? Zebraliśmy kilka ofert i wahamy się pomiędzy dwiema: jedna to rolety firmy Isofas (profile Alukon a elektronika Selve; ponoć wszystko niemieckie) a druga oferta, tańsza, to rolety firmy Promyk z Krakowa http://www.promyk.krakow.pl (niestety jeszcze nie wiem jakie profile ani elektronika). Wszystkie inne parametry obydwie oferty mają takie same. Które wybrać? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi :-) Z góry serdecznie dziękuję!

Witam,

ja również proszę o Wasze zdanie na temat: okna alphaline 3 szybowe i do tego jeszcze rolety zewnętrzne... Mąż się obawia warunków atmosferycznych, ale skoro inwestujemy w porządne okna to czy to nie wystarczy?

Domek budujemy na żywiecczyźnie. Koleżaka wybudowała dom dwie działki dalej i mówi, że jak wieją wiatry to jej trzeszczą okna. Drugi argument męża to lato i osłona przed słońcem... Wg mnie wystarczą rolety wewnętrzne albo najzwyklejsze zasłony. Do tego w domu ma być rekuperator, gruntowy wymiennik ciepła. Koszt takich rolet zewnętrznych na nasz dom to ładnych parę - paręnaście tysięcy... Reasumując: DA TO COŚ????

Witam,

ja również proszę o Wasze zdanie na temat: okna alphaline 3 szybowe i do tego jeszcze rolety zewnętrzne... Mąż się obawia warunków atmosferycznych, ale skoro inwestujemy w porządne okna to czy to nie wystarczy?

Domek budujemy na żywiecczyźnie. Koleżaka wybudowała dom dwie działki dalej i mówi, że jak wieją wiatry to jej trzeszczą okna. Drugi argument męża to lato i osłona przed słońcem... Wg mnie wystarczą rolety wewnętrzne albo najzwyklejsze zasłony. Do tego w domu ma być rekuperator, gruntowy wymiennik ciepła. Koszt takich rolet zewnętrznych na nasz dom to ładnych parę - paręnaście tysięcy... Reasumując: DA TO COŚ????

ebula, ja też się nad tym zastanawiałam, zwł. czytając krytyczne lub wątpliwe opinie na Forum. Tym bardziej, że w naszym przypadku to wydatek kilkunastu tysięcy. Zdecydowaliśmy jednak na tak ze względu na to, że naszym zdaniem rolety zewnętrzne:

- stanowią dodatkową barierę dla złodzieja

- chronią przed utratą zimna w zimie

- chronią przed wdzieraniem się ciepła latem

- chronią przed słońcem (można sobie w dzień całkowicie zapewnić ciemność i pospać do oporu)

Jeśli chodzi o rolety wewnętrzne czy zasłony to one nie zatrzymują ciepła z zewnątrz w lecie - ciepło i tak się wdziera. Jedyne co się nie dzieje to słońce nie świeci wtedy w oczy.

Życzę owocnego podejmowania decyzji :-)

ulkap

No tak, ale okna które planujemy są przeznaczone do domów pasywnych więc przenikanlność przez nie jest już w dużym stopniu ograniczona....

Złodziej jak ma się włamać, to i tak się włamie... A dom najbardziej ogrzewają właśnie promienie słoneczne przed którymi można się ochronić zaciągając rolety wewnętrzne. A to że przed zimnem nie chronią to wiem ;).

ulkap

No tak, ale okna które planujemy są przeznaczone do domów pasywnych więc przenikanlność przez nie jest już w dużym stopniu ograniczona....

Złodziej jak ma się włamać, to i tak się włamie... A dom najbardziej ogrzewają właśnie promienie słoneczne przed którymi można się ochronić zaciągając rolety wewnętrzne. A to że przed zimnem nie chronią to wiem ;).

ebula, nie wiem jak to jest z oknami do domu pasywnego. My mamy pakiet trzyszybowy, to nie do domów pasywnych ale energooszczędnych, i parametry przenikalności też niezłe. W każdym razie rolety na pewno trochę pomogą.

Złodzieje - nie zgodzę się z Tobą. Oczywiście jeśli złodziej wiedziałby, że trzymasz w domu jakieś skarby i obierze sobie Twój dom za cel, to się pewnie i włamie. Ale jeśli będzie wybierał dom do włamania "idąc ulicą", to wybierze dom sąsiada bez rolet. Mniej roboty :-)

Ogrzewanie domu przez promienie słoneczne - zgadza się, ale w lecie przy upałach nie będziesz chyba chciała dodatkowego nagrzewania przez okna. A uwierz mi, że nie ma co porównywać ochrony przed przenikaniem ciepła przez rolety zewnętrzne a wewnętrzne (te drugie montowane są w środku więc wpuszczają ciepło do środka). A co do ochrony przed zimnem zimą - na pewno trochę chronią.

Podsumowując: rolety zewnętrzne ochronne nie spowodują, że złodziej się na pewno nie włamie, nie spowodują, że będzie idealny chłodek latem i idealne ciepło zimą. Ale POMOGĄ w tym wszystkim. Pytanie, czy dla kogoś ta POMOC jest warta kasy, którą kosztują rolety. Ale to tylko moje laickie zdanie...

jedziesz na weekend, opuszczasz rolety (noc i dzień)....dla mnie to oczywiste, że dom pusty. To tylko moje zdanie więc jak ktoś lubi rolety to je kupuje :p

Rozmawiałem z jednym panem specjalizującym się w zabezpieczeniach wszelkiej maści. Wg niego roleta to wyrzucone pieniądze i przydają się do zaciemnienia wnętrz jak słonko świeci :D lub jak dzieci grają w piłkę na ogródku.

Inna sprawa, że już po zamówieniu swoich okien antywłamaniowych usłyszałem od niego: "dla pijaczka twoje okna są nie do sforsowania ale dla specjalisty....5min nie więcej :evil: " Tak to wygląda

jedziesz na weekend, opuszczasz rolety (noc i dzień)....dla mnie to oczywiste, że dom pusty. To tylko moje zdanie więc jak ktoś lubi rolety to je kupuje :p

Profesjonaliści będa przez miesiąc obserwować Twój domek.....poznają rozkład dnia każdego z domowników i wejdą gdy nikogo nie będzie ( nawet szyba antywlamaniowa nie pomoże )

W domku z roletami, nawet gdy wyjeżdżasz na weekend jest możliwośc zaprogramowania rolet i będą się co jakiś czas opuszczały i podnosiły ( dla amatora oczywisty znak że ktoś jest w domu )

Skupiaćie się na złodziejach zupełnie niepotrzebnie. Rolety aluminiowe-każdy już to chyba wie-nie spełniają żadnej funkcji antywłamaniowej. Natomiast rolety mają inne zalety i na siłę odsuwanie od pomysłu ich zakupu też mija się z celem. Ktoś kto chce niech ma-musi mieć tylko świadomoś że jest to ŻADNE zabezpieczenie.

Nie odnosząc się do wad i zalet rolet (nie mam więc nie będę wymyślał) czytając cały wątek można generalnie (oczywiście z nielicznymi wyjątkami) podzielić ludzi na tych którzy mają i chwalą, oraz na tych, którzy nie mają i piszą że niepotrzebne (z jednym małym haczykiem - większość z nich chętnie kupiłaby te 'beznadziejne' rolety jeśliby kosztowały mniej).

Wydaje mi się, że zadziałał prosty mechanizm - nie stać mnie było / miałem inne wydatki / szkoda mi było takich pieniędzy (niepotrzebne skreślić) więc teraz będę wykazywał, że rolety to zło ;) Gdyby jednak rolety były tanie to zalety by się pojawiły.

Z tego wniosek - rolety mają zalety, a ich wadą jest to, że są drogie. A co do opłacalności - każdy ma inne priorytety. Trudno innym wmawiać, że nasze priorytety są bardziej priorytetowe niż ich ;)

Dodam, że nie znalazłem słów krytyki ze strony osób rolety posiadających.

Jeśli takie są, proszę o wypowiedzi. :wink:

Dokładnie, w Polsce, jak ktoś czegoś nie ma to musi non stop udowadniać sobie i innym jakie to niepotrzebne.

Mnie na rolety średnio stać, ale jakoś nigdy nie wyobrażałem sobie domku bez nich, bo jak dla mnie to wygoda- oczywiście rolety elektryczne.

Lubię dyskrecję,a nie chce mi się dwa razy dziennie przez resztę życie chodzić po domu i odsłaniać czy zasłaniać okien, może drobiazg, ale mnie będzie cieszył.

Druga rzecz to ochrona prze upałami (wystarczy przymknąć rolety i otworzyć okna) i nie potrzebna klima.

Zimą oczywiście delikatne poprawienie współczynnika przenikania dla otworów okiennych, ale to raczej jako dodatek.

Co do bezpieczeństwa to wbrew pozorom rolety sprzęgnięte z czujnikiem udarowym dają wiele bo ciężko bezinwazyjnie otworzyć rolety w odróżnieniu od okien.

Jest jedna z rzeczy jaka zaluje ze nie zamotowalem podczas budowy. Myslalem o tym, ale pieniadze poszly na co innego. Z poczatku chcialem na wszystkich oknach (moze sltego koszt mnie przerazili - ponad 10tys). Dzis byloby to max 4 tys, bo po co mi rolety na wschodniej stronie (akurat tam mam kuchnie i lazienke).

W pochmurne dni daje jakos rade, ale jak przygrzeje latem, to nie idzie wysiedziec. Jako, ze nie mam kasy jeszcze na rolety zewnetrzne w tym sezonie bede sie wspieral powieszonymi na karniszach kocami, ba na zaslony tez nie mam :)

Rolety bedzie to jedna z pierwszych rzeczy jakie zamontuje jak sie dorobie :)

Takze moja dobra rada, jak dajecie okna okna na zachod i poludnie to odzalujcie to 5 tys. W przeciwnym razie czekaja was meki latem, bo zima to juz nie jest taki problem.

....bo jak dla mnie to wygoda- oczywiście rolety elektryczne.

Lubię dyskrecję,a nie chce mi się dwa razy dziennie przez resztę życie chodzić po domu i odsłaniać czy zasłaniać okien, może drobiazg, ale mnie będzie cieszył....

Trochę ruchu nikomu nie zaszkodzi - jak dla mnie elektryka zbędny bajer - z użytkowania wiem że nie codziennie każdą podnosisz, opuszczasz...

Pawlok

....bo jak dla mnie to wygoda- oczywiście rolety elektryczne.

Lubię dyskrecję,a nie chce mi się dwa razy dziennie przez resztę życie chodzić po domu i odsłaniać czy zasłaniać okien, może drobiazg, ale mnie będzie cieszył....

Trochę ruchu nikomu nie zaszkodzi - jak dla mnie elektryka zbędny bajer - z użytkowania wiem że nie codziennie każdą podnosisz, opuszczasz...

Pawlok

pozwolę się z tym nie zgodzić :),

w domu rodzinnym rolety ręczne (6 sztuk) podnosimy/opuszczamy codziennie (a jak trzeba psa wieczorem salonem wypuścić, to tarasową nawet kilka razy) - tak od kilkunastu lat.

ja bardzo lubię ruch, ale to bezsensowne, mechaniczne zajęcie i strata czasu - zwłaszcza jak się człowiek gdzieś rano śpieszy,

w swoim domu zrobiłem elektryczne i w porównaniu do ręcznych to niebo a ziemia - jeden klik i cały dom się odsłania.

a co do samego sensu instalowania rolet - ja się mocno nastawiam na rzutnik, więc takie przyciemnienie w ciągu dnia jest dużą zaletą.