Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... jak dla mnie elektryka zbędny bajer...
Ależ oczywiście masz prawo do takiej oceny, z tym tylko, że żeby się poruszać sa inne, mniej lub bardziej wyszukane formy ruchu o wiele ciekawsze jak latanie od okna do okna by roletę zasłonić bądź odsłonić

Ostatnimi czasy większość moich klientów co miała podobne podejście jak ty jest coraz bardziej na to latanie wkurzona i wymienia na silniki i mniej lub bardziej wyszukana formę ich sterowania

I co ciekawe, każdemu z nich przedstawiałem wizję mieszkania w domu z roletami sterowanymi ręcznie - jednak odebrali to jako chęć naciągnięcia ich na dodatkowa kasę :lol: Teraz przyznają się, że szkoda iż od razu nie zamówili gdyż koszt przeróbek teraz jest o wiele większy niż przy zamówieniu

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

,

w domu rodzinnym rolety ręczne (6 sztuk) podnosimy/opuszczamy codziennie (a jak trzeba psa wieczorem salonem wypuścić, to tarasową nawet kilka razy) - tak od kilkunastu lat..

A ja mam pomieszczenia typu PG, dwa pokoje do góry (nieużytkowane) gdzie w grudniu/styczniu opuszczałem rolety raz na tydzień by wywietrzyć pomieszczenia,teraz odsłaniam jak jestem w dzień w domy by słoneczko podziałało...roleta od drzwi tarasowych hmm w porze zimowej jeszcze nie odsłaniałem :-)

[wyszukane formy ruchu o wiele ciekawsze jak latanie od okna do okna by roletę zasłonić bądź odsłonić

A kto lata po całym domu ? - jak pomieszczenia są użytkowane to je ich użytkownicy sami doglądną przy okazji...

Jak ktoś chce to nikomu nie bronie montować - ale jak ktoś nie chce lub się wacha nad kosztem rolet bo elektryka w nich tyle kosztuje to radze zamontować bez elektryki bo to bardzo pżzyteczna moim zdaniem rzecz.

Pawlok

Warto

powód? w jasny słoneczny dzień można w pół minuty zrobić z pokoju ciemny "grobowiec"

Przydaje się w różnych sytuacjach życiowych - dla wywołania romantycznego nastroju :wink: albo w razie konieczności odespania nieprzespanej nocy (po porannym powrocie z imprezy np.) :)

Pomaga w usypianiu dzieci o 19 czy 20 jak jest jeszcze jasno.

Skuteczna osłona przed wścibskim sąsiadem (jeśli ktoś ma)

Milion powodów żeby mieć rolety.

Ja nie będę miała i nawet się nad tym specjalnie nie zastanawiałam.

Nawet nie będę miała zasłon, rolet, żaluzji w środku - są inne ciekawe sposoby żeby odgrodzić się od otoczenia, a poza tym siedzę sobie właśnie przy włączonym świetle przy oknie odsłoniętym i mam balkony i okna sąsiedniego bloku w odległości 15m - ach te nowe budownictwo w centrum miasta :)

Mam znajomych z naprzeciwka :) czasem na papierosku widzimy się w oknie - parę razy piliśmy razem przez szybę :)

Wszystko zależy od tego co kto lubi - ja uwielbiam Big Brother'a ;)

takiej sąsiadki to tylko pozazdrościć

:-)

Wstawiam sobie nowe okna oraz do tego rolety gdzie ta skrzynka bedzie w murze lecz bedzie widoczna od str mieszkania i tak sie zastanawiam jak to wygląda bo muszę zadecydować czy chce kolor biały czy brązowy i mam tego typu dylemat właśnie dotyczący koloru tej skrzynki. Czy ma ktoś z Was taką i mógłby mi pokazać na zdjęciu jak to wygląda taka skrzynka w domu nad oknem ? Bardzo bardzo proszę o pomoc

Ja tez wlasnie jestem na etapie wybierania okien i rolet (chyba jednak zrezygnuje). Wycena jaka dostalem od Jezierskiego to 22,5 tys zl za okna z cieplym montazem, to spoko. Niestety rolety to dodatkowy wydatek rzedu 15 tys zl. jesli chodzi o montaz to sa 3 sposoby:

- zewnetrzny na elewacji (odliczyc 10%)

- krotko mowiac w nadprozu (otwor okienny bez zmian) - nie widac od srodka i od zew (na ta opcje dostalem wycene)

- miedzy oknem a nadprozem (ponad oknem) - wtedy powiekszasz otwor okienny o 18-20 cm (do tej opcji musze doliczyc 40%, drozsze skrzynka :)

Mam nadzieje,ze udalo mi sie to zilustrowac.

Kto ma takie pragnienie, niech montuje rolety, kto ma inne pragnienia np. bezpieczeństwa czy unikanie strat ciepła - niech inwestuje w okna - fachowcy wiedzą co doradzić klientowi, gdy zechce zainwestwoać w okna.

Podpowiedzcie: WK2 , P-4 , Klamka z zamkiem.

Powinno wystarczyć.

Dodajcie cichy alarm z powiadamianiem i będzie ok. / są alarmy, które można stosować mając zwierzęta w domu/.

Żadnych oznak bogactwa i żadnych oznak zabezpieczeń nadzwyczajnych !

Uwaga! Nie stosować czarnych rolet ! Na słońcu - popękają szyby!

Dla mnie plus nawet taki, że nie nastawiam budzika. Mam czasowy nastaw otwierania i zamykania rolet. Rano mnie budzą wieczorem usypiają, a jak wieje wiatr to też same zamykają. Oprócz tego mam 2 piloty do sterowania bez względu na czas i wiatry. Czujniki zmierzchowe zapalają światło i udają, że nikogo nie ma w domu.

Pozdrawiam

AndrzejS

czy funkcja opuszczania rolet jak wieje wiatr to jest jakis ekstras czy standerdowa funkcja elektrycznych rolet?

a czujniki zmierzchowe, które zapalaja światło chyba udaja, ze ktoś jest w domu a nie odwrotnie

Taka centralka to standardzie, a czujniki zmierzchowe to zwykłe dostępne w sklepie.

Ja również miałem ten dylemat, w końcu koszt znaczny, ale zdecydowałem się i nie żałuję.

Przede wszystkim komfort, po zmierzchu opuszczone rolety dają jego poczucie w pełnym słowa znaczeniu, dwa, myślę że w słoneczne dni się sprawdzą super, dodatkowo jak ktoś wcześniej pisał, ja również planuję projektor, więc zaciemnienie pomieszczenia wymagane, również śpi się lepiej jak jest ciemno.

Jeśli chodzi o antywłamaniowość to jest ona znikoma, panel rolety ma cienkie ścianki i jego sforsowanie to chwila roboty, jedyna zaleta, że będzie przy tym trochę hałasu i czujka inercyjna wykryje taką sytuację.

I nie żałujcie na elektryczne, u teściów mamy ręczne, kiedyś jeszcze na noc się je opuszczało, teraz już się nikomu nie chce, a u mnie elektryczne mam spięte z alarmem, i kiedy go na noc uzbrajam, rolety opuszczają się same, dodatkowa możliwość sterowania zegarem, wiatrem itp.

....I nie żałujcie na elektryczne, u teściów mamy ręczne, kiedyś jeszcze na noc się je opuszczało, teraz już się nikomu nie chce, a u mnie elektryczne mam spięte z alarmem, i kiedy go na noc uzbrajam, rolety opuszczają się same, dodatkowa możliwość sterowania zegarem, wiatrem itp.
i to powinna byc podstawowa konkluzja z calej dyskusji. Jak brakuje kasy na osprzęt to lepiej z rolet zrezygnować bo z czasem zaprzstaje się ich użytkowania

Moim zdaniem warto zamontować rolety. Popierwsze choćby ze względȯw bezpieczeństwa, może i przed włamaniem nie chronią, ale napewno przed wandalizmem. Podrugie w lecie zapobiagają nadmiernemu nasłonecznienu, z koleji w zimie są dodatkowym zabezpieczeniem przed zimnym powietrzem. Pozatym są dodatkowym elementem estetycznym. (Przyczym nie każdemu muszą one się podobać). Ja zamontowałem odrazu, jak się wprowadziliśmy do domu i nie żaluje.