Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Snowdwarf!

Dzięki za rady. Drzewka bedą swoją drogą. Natomiast chodzi mi nie o okno tarasowe tylko o drzwi tarasowe. Mam dwuszkrzydłowe otwierane drzwi tarasowe bez szyb antywłamaniowych. Reszta okien znajduje się na wyższym poziomie i zawsze sprawia to więcej trudności złodziejom. Natomiast te drzwi są schowane bo taras znajduje się w narożniku (co stanowi jego niekwestionowaną zaletę), dlatego też wydają mi się najbardziej niebezpieczne spośród wszystkich pozostałych otworów.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

faktycznie takie drzwi tarasowe to problem - boje się tylko że bedą one oierwszym celem wamywaczy - z tego co wiem większość rolet reklamowanych jako "antywłamaniowe" są takimi tylko z nazwy - a prawdziwe antywłąmaiówki są dosc drogie - ile nie wiem nie interesuję się tym jeszvcze :wink:

powodzenia w szukaniu

czekam na jakieś wnioski i wyniki poszukiwań

pozdrowka

snow

• 7 months później...

Okna antywłąmaniowe jak widzę cieszą się różną opinią.

W związku z tym mam pytanie czy warto inwestować w rolety?

1. Podobno dają się bez większych problemów zyważyć lewarkiem samochodowym.

2. Podobno dobrze zimą ocieplają, więc można zastosować tańsze szybu.

3. Podobno latem można je stosować zamiast żaluzji/rolet (zostawić niedomknięte z szczelinami - kto widział ten wie o co chodzi)

4. Na pewno można założyć dodatkowo moskitierę (sam widziałem).

5. Można je opuszczać elektrycznie na przycisk lub a automatu (po zachodzie słońca lub o określonej godzinie, otwieranie podobnie) tylko ile takie rozwiązanie kosztuje?

Tak więc wiem coś ale większość mojej wiedzy to "podobno"

Czy możecie ustosunkowoą się do mojej wiedzy?

Gość Gerry

Mieszkam w mieszkanku ktore ma rolety zewnetrzne ,jest to dobra rzecz ale nie tylko pod wzgledem antywlamaniowym lecz takze uzytkowym,slonce ,wiatry, snieg i deszcz a takze komfort zycia.

W budowanym domu zstosowalem rolety ktore sa montowane razem z oknami i na elewacji bedzie wszystko ocieplone i nic nie bedzie widoczne.Takze fakt nie jest to tanie ale np w Niemczech w co drugim domu sa rolety, i Niemcy korzystaja z tych rozwiazan.

polecam

gery :)

Sądzę, że warto. Wychowałam się w domu z roletami i w moim domu też takowe będą.

-Te, które ja montuja nie są antywłamaniowe ale zamówiłam takie z bolcami antywyważeniowymi. Oczywiście mozna je znisczyć, wybić okno i wejj\ść do domu ale przy tym jest sporo hałasu :D

-Na pewno jest trochę cieplej i ciszej gdy są spuszczone.

- Mozna latem spuścić żaluzje i otworzyć okna - doskonała moskitiera. :D

- Bardzo dobrze zaciemniaja pomieszczenie w dzień - bardzo przydatne przy chorobie lub przy małych dzieciach - sprawdzone i jedno i drugie :D .

- Osobie pozostającej samemu w domu daja poczucie bezpieczeństwa. :D

- Ciekawskim uniemożliwią zaglądanie - ludzie są różni... :roll:

- Odradzam jednak kupowanie rolet montowanych razem z oknami - mostek termiczny 100% i zdaniem mojego sąsiada, które takie okna z roletami posiada w wietrzne dni "dmucha jak diabli" - cytat :cry:

Właśnie naprawiam błąd i instaluję rolety zewnętrzne. Błąd bo nie będę miał juz kaset wmurowanych w ścianę. Jest to najlepsza ochrona przed słońcem. Żaluzje wewnętrzne (też mam) nie chronią szyby przed nagrzaniem, bowiem promienie słoneczne przechodzą przez szybę, nagrzewając ją i robi się taki duży płaski kaloryfer.

(...)

- Odradzam jednak kupowanie rolet montowanych razem z oknami - mostek termiczny 100% i zdaniem mojego sąsiada, które takie okna z roletami posiada w wietrzne dni "dmucha jak diabli" - cytat :cry:

A dlaczego niby takie rolety mają mostki termiczne? Mi jeden sprzedawaca właśnie takie polecał (rama okienna podwyższona na górze okna i na tej ramie zainstalowana kaseta na rolety - dojście do kasety tylko od zewnątrz) specjalnie any zminimalizować mostki.

Co do rolet w ogole - to polecam. Nie chodzi tu o zabezpieczenie przed zlodziejem ale o to by np. spac spokojnie w lecie na parterze przy otwartym oknie i przymknietej rolecie albo zeby zacienic pokoj lub w ogole odciac widok z zewnatrz. Rolety to jeden z lepszych pomyslow ktore wykorzystalem i jestem z niego bardzo zadowolony. Rodzaj rolet nie ma znaczenia - czy montowane do okna SKS czy nadprozowe RKS czy montowane na murze - wszystkie spelnia swa funkcje a mowienie o hulaniu wiatru i mostku termicznym swiadczy raczej o tym ze producent byl slaby a nie rozwiazanie niedobre. Ja w kazdym razie polecam wszystkim rolety. Nawet w celach dekoracyjnych - kto widzial swiatlo przeciskajace sie przez szczeliny w roletach ten wie o co chodzi :-)

D.

dlaczego nie zdecydowałem się na rolety:

- aluminiowe nie stanowią przeszkody dla złodzieja, w dodatku po próbie włamania oprócz uszkodzonego okna miałbym dodatkowo uszkodzoną roletę, chyba że podłączę jeszcze rolety do alarmu stalowe są za ciężkie i za drogie żeby opłacało się je zakładać, a wszystkie bajery silniki + sterowniki to kilkaset złotych więcej na każde okno

- trzeba je wszystkie zamykać i otwierać wkółko i na okrągło, a zamykanie rolety trwa znacznie dłużej niż domknięcie okna - dlatego wolę wydać więcej na porządne okna (antywyważeniowe, antywłamianiowe, z czujnikami otwarcia)

- nie podobają mi się taśmy do spuszczania i podnoszenia rolet (brudzą się - trzeba by myć ręce za każdym razem przed ich użyciem) - korby nie widziałem, ale w salonie na ścianie korba ani taśma chyba nie będzie ozdobą

- funkcję zacieniania spełniają z powodzeniem o wiele tańsze żaluzje wewnętrzne, firanki, zasłonki i rolety wewnętrzne, drzewa, zadaszenia przed domem rzucające cień,

- to kwestia gustu, ale spuszczone rolety nawet z pozostawionymi rozsuniętymi szczelinami tworzą jak dla mnie okropny półmrok w pokoju.

- poczucie bezpieczeństwa: W domu z opuszczonymi wszystkimi roletami w biały dzień jest ciemno jak w nocyi w moim przypadku to sprawia, że chodzą mi ciarki po plecach.

- no i powracający jak bumerang argument, że spuszczone rolety to sygnał "nikogo nie ma w domu".

No i chyba taniej wychodzi dopłacić za wyższe (nie najwyższe) zabezpieczenia okien, zamiast kupować kasety i rolety itede.

dlaczego nie zdecydowałem się na rolety:

- aluminiowe nie stanowią przeszkody dla złodzieja, w dodatku po próbie włamania oprócz uszkodzonego okna miałbym dodatkowo uszkodzoną

rolet nie kupuje sie przeciw zlodziejom. Chociaz na pewno je wylamujac zrobia wiecej halasu niz w przypadku forsowania okna, nawet super zabezpieczonego.

- trzeba je wszystkie zamykać i otwierać wkółko i na okrągło, a zamykanie rolety trwa znacznie dłużej niż domknięcie okna - dlatego wolę wydać więcej na porządne okna (antywyważeniowe, antywłamianiowe, z czujnikami otwarcia)

to fakt. Chyba ze 2 minuty dziennie "trace" na zamykanie i opuszczanie rolet. Pocieszam sie ze troche ruchu nigdy nie zaszkodzi i lepiej sie tym pobawic niz w tym czasie lezec przed TV.

- nie podobają mi się taśmy do spuszczania i podnoszenia rolet (brudzą się - trzeba by myć ręce za każdym razem przed ich użyciem) - korby nie widziałem, ale w salonie na ścianie korba ani taśma chyba nie będzie ozdobą

sa korby jak ktos chce. Nie zauwazylem zadnych brudow na tasmie.

- funkcję zacieniania spełniają z powodzeniem o wiele tańsze żaluzje wewnętrzne, firanki, zasłonki i rolety wewnętrzne, drzewa, zadaszenia przed domem rzucające cień,

zadna zaslona czy zaluzja nie da takiego zaciemnienia jak roleta zewnetrzna. Kto bedzie musial spac w srodku dnia to zrozumie. Poza tym wszystkie rozwiazania z zaslonkami nie dadza przyjemnego chlodu jak w przypadku zamknietej rolety.

- to kwestia gustu, ale spuszczone rolety nawet z pozostawionymi rozsuniętymi szczelinami tworzą jak dla mnie okropny półmrok w pokoju.

faktycznie kwestia gustu. Jak dla mnie tworza fantystyczny nastroj.

- poczucie bezpieczeństwa: W domu z opuszczonymi wszystkimi roletami w biały dzień jest ciemno jak w nocyi w moim przypadku to sprawia, że chodzą mi ciarki po plecach.

a kto ci kaze zamykac rolety w dzien. Mnie by ciarki chodzily po plecach jakbym spal na parterze przy otwartym oknie w duszny dzien. Przy zasunietej rolecie mozesz calkowicie otworzyc okno i spac na luzie nawet na odludziu - halas przy probie forsowania rolety obudzi kazdego.

- no i powracający jak bumerang argument, że spuszczone rolety to sygnał "nikogo nie ma w domu".

nikt ci nie kaze spuszczac rolet jak wyjezdzasz.

No i chyba taniej wychodzi dopłacić za wyższe (nie najwyższe) zabezpieczenia okien, zamiast kupować kasety i rolety itede.

pewnie taniej. ALe nie sadze ze sensowniej.

D.

Wydaje mi się, że nikt póki co nie wskazał (może dlatego, że to oczywiste) jeszcze jednej zalety rolet - dodatkowej izolacji zimą. W ostatnim sezonie systematycznie zamykałem rolety wieczorem i dzięki temu rachunki za ogrzewanie nie wzrosły (wraz z cenami paliwa). Wydaje mi się, że to jest jeden z głównych powodów, dlaczego Niemcy tak chętnie używają rolet.

Jejku, ile zalet. Problem rolet dla nas nie istniał, bo wydawało nam się, że służą tylko antywłamaniowo, a to nas nie przekonywało. Jakoś sami nie pomyśleliśmy o tym, że mogą spełniać jeszcze inne funkcje. No i teraz zaczęliśmy się zastanawiać, że może jednak rolety zewnętrzne, to jest to, co chcielibyśmy mieć...

A znacie jakichś producentów, którzy mają szerszą gamę kolorów?

Bo większość sprzedawanych u nas jest albo brudno-biała albo brązowa. Wolałbym jakiś kolorek, który dopasowałby się do koloru elewacji, np. ciemna oliwka (elwację chciałbym zimno-zółtą).

Super byłyby żaluzje drewniane, ale tego chyba nie można dostać.