Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy wybralibyście rolety na polskich profilach Aluprof czy na niemieckich profilach Alukon? Te drugie są droższe i zastanawiam się czy warto dopłacać bo różnica w cenie jest spora...

Montuję obydwa profile od dłuższego czasu. Zarówno w systemach lewo- jak -prawoskrętnych. Dla Ciebie jako użytkownika nie będzie żadnej różnicy.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym natomiast, kto i jak je składa i montuje, poszukał uzytkowników.

Jeśli przewidujesz elektrykę - silniki to połowa kosztów, zapytaj ich o producenta. Polecę Ci Somfy, Simu, Elero, odradzam noname, chiny i tanie włoskie marki.

I tym sugerowałbym się przy zakupie. Inne szczegóły mniej istotne. Powodzenia!

Wojgoc - mam wyselekcjonowanych dwóch producentów rolet. Ich zadaniem jest tak zawęzić asortyment, aby go dobrze poznać, przetestować w boju i być na bieżąco z nowymi rozwiązaniami. Których napędów używamy już pisałem.

Nice nie stosujemy, a jako wykonawca nie chcę powielać opinii jedynie zasłyszanych.

ja już niebawem będę montował u siebie rolety firmy HEROAL i okna firmy BAJCAR. - 6 komorowe- pakiet 3 szybowy.

Jako, że dyskusja tyczy rolet to zastanawia mnie jak długo takie rolety mogą wytrzymać, tzn po jakim czasie zaczną się sypać.

Jeszcze kilka lat temu w modzie były aluminiowe żaluzje. Dziś mało kto chce je widzieć i użytkować. Ciekawe jak to będzie z roletami i ich trwałością.

pierwsze zamontowane przeze mnie rolety maja 13 lat i ani razu nie bylem wzywany do naprawy czy regulacji

Zamontowane rok temu jeszcze w stanie surowym, po ekipach wykonujących następne prace realnie połowa już nadaje się do wyrzucenia, i najgorsze w tym wszystkim że winnego niby nie ma - wszystko zrzuca się na rolety

Tak jak w przypadku HKS HS czy wogole normalnych balkonowe proponuje klientom demontaż klamek i nieużytkowanie ich do czasu wyjścia z budowy ostatniego wykonawcy tak samo proponuje postępować z roletami

Czy wybralibyście rolety na polskich profilach Aluprof czy na niemieckich profilach Alukon? Te drugie są droższe i zastanawiam się czy warto dopłacać bo różnica w cenie jest spora...

Montuję obydwa profile od dłuższego czasu. Zarówno w systemach lewo- jak -prawoskrętnych. Dla Ciebie jako użytkownika nie będzie żadnej różnicy.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym natomiast, kto i jak je składa i montuje, poszukał uzytkowników.

Jeśli przewidujesz elektrykę - silniki to połowa kosztów, zapytaj ich o producenta. Polecę Ci Somfy, Simu, Elero, odradzam noname, chiny i tanie włoskie marki.

I tym sugerowałbym się przy zakupie. Inne szczegóły mniej istotne. Powodzenia!

Wielkie dzięki za pomoc! Firma składająca i montująca, która stosuje rolety Aluprof stosuje silniki Somfy (firma Promyk z Krakowa). Z kolei ta druga, Isofas, pracująca na Alukonach, stosuje silniki Selve (niemieckie).

Czy wg Ciebie Selve też jest OK jako producent silników?

Niestety nie słyszałam wcześniej nic o firmach Promyk i Isofas, więc nie wiem za bardzo czy cieszą się dobrą czy złą opinią, na Forum też nic nie znalazłam w tym temacie. Może Ty coś wiesz?

Aha, jeszcze jedno pytanie: czy zwracałbyś uwagę na to, czy płaszcz rolety jest malowany proszkowo vs. oklejany okleiną? Ponoć te oklejane mogą się wycierać.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.