Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wkładany styropian jest dostosowany do wielkości skrzynki przy założeniu maksymalnego wymiaru rolety więc niewiele będzie się różnił między 165 a 205 czy nawet 240. Jak np. Do 240 włożysz rolete która spokojnie zmieści się w 165 to po prostu więcej będzie wolnej przestrzeni a nie więcej styropianu.

• 3 weeks później...
Dostałem ofertę na sterowanie do rolet (11 szt.) z automatyką firmy Somfy w dwóch wariantach:

1. Silniki z radiem, krańcówkami elektronicznymi, pilot 16 kan

2. Silnik bez radia, przełącznik naścienny z radiem oraz pilot 16 kan

Która opcja Waszym zadaniem jest lepsza?

Ja najczęściej sprzedaję zestawy:

sterowanie radiowe + pilot 1-kanałowy do każdego napędu + pilot/y wielokanałowy z zegarem.

Czy te po lewej roleta jest już całkwicie podniesiona? Bo widzę ostatnią listwę na oknie.

nie nie jest całkowicie poniesiona.

Użytkując już rok rolety mogę stwierdzić ,że dobrze że je mam ale nie jest to jakaś rzecz niezbędna.Sporadycznie je spuszczam , nie lubię ciemności ani zamykania się przed światem, może jak się w koło pojawią sąsiedzi to będę je częściej użytkować.Jak wychodzimy do pracy również ich nie opuszczam w obawie,że ciągły cykl tej czynności może być sygnałem że "chata wolna"..

Widzę sens zakładania rolet w naszym domu tylko w oknach dachowych i 3 oknach na południe w salonie.

Powód - spokojnie można TV latem obejrzeć i na kompie popracować :-)

Ale wiążą się z tym pewne problemy.

Otóż ocieplenia chcemy dac 15 cm "cieplejszego" lub 20 cm zwykłego styro. Okna będą trochę wysunięte poza lico muru no i przez to integro nam sie raczej nie zmieści. Musielibyśmy zakładać skrzynki 205 na okna balkonowe. Nijak tego sposobu montażu okien i rolet nie pożenimy. Stawiamy na montaż.

Mamy w planach okiennice. Miały byc na ozdobę ale znalazłam mechanizmy do ich automatycznego lub korbowego zamykania. I też będzie ciemno :-)

• 1 month później...
Dostałem ofertę na sterowanie do rolet (11 szt.) z automatyką firmy Somfy w dwóch wariantach:

1. Silniki z radiem, krańcówkami elektronicznymi, pilot 16 kan

2. Silnik bez radia, przełącznik naścienny z radiem oraz pilot 16 kan

Która opcja Waszym zadaniem jest lepsza?

Mam 6 rolet wiec coś mogę powiedzieć. Silniki nice.

Każdy silnik musi mieć radio, można dokupić ale po co, będzie drożej.

Zastanów się z tym sterowaniem 16 kanałowym bo to może być mało wygodne. Ja mam 2x6 kan. Podzieliłem piętrami. Ale idealnie byłoby gdyby każda roleta miał swój włącznik. Tylko te koszty :( Bo jak chcesz wyjść poza to co zaprogramujesz i otworzyć roletę u dzieciaków to jest trochę zabawy.

• 1 month później...
ja mam tak, tzn. rolety są a połczenie późnije, 16 rolet łacznie na dwóch kndygnacjach. Poprzez DZU srobię dwie strefy dół i góra. Każdą strefę będzie można sterowac jednym przyciskiem przy dzrwiach, np. wychodząc z domu. A też każda roletę możńa z osobna. Z radia zrezygnowałem, bo jak to powiedział od rolet pilota zawsze się szuka, a roletami człowiek się nie bawi non stop. Poza tym zawsze można je zrobić radiowe, bo zamiast DZU wsadza się odbiornik radiowy i już wszytsko jest na radio, albo wsadza sie na końcu sieci centralkę na radio i jest Ok. Ale podobno sa minusy rolet na radio, że jak sa przepięcia to potrafia się rozstroić i trzeba robić strojenie punktów granicznych od nowa, a w moim przypadku wymagac będzie postawienia rusztowania, bo robi sie to też przy zamkniętej rolecie, więc z okna tego nei zrobi się.

• 1 month później...

Witam,

jest na tym forum trochę wątków dotyczących rolet zewnętrznych. Macie problemy dotyczące wyboru, eksploatacji. Ja mam inny dylemat - mianowicie, czy rolety zewnętrzne są w ogóle potrzebne. Oto moje przemyślenia:

1) W lecie chronią przed nagrzewaniem domu. Zgadzam się, bardzo przydatna funkcja, jednak moim zdaniem nie w naszym klimacie. Ile w Polsce jest upalnych dni? Na tyle mało, że promienie słoneczne po wielomiesięcznym wyczekiwaniu bardziej cieszą niż denerwują. Jeśli staną się uciążliwe, to ile ta uciążliwość może trwać? Wydaje mi się, że kilka godzin w ciągu roku.

2) W zimie chronią przed wychładzaniem domu. Teoretycznie brzmi dobrze, ale w praktyce:

a) w ciągu dnia - rolety są podniesione, więc temat nieaktualny,

b) w ciągu nocy – ile osób opuszcza wieczorem wszystkie rolety?

3) Antywłamaniowe. Jeśli rzeczywiście są antywłamaniowe, to nie kwestionuję tej cechy (proszę jednak mieć na uwadze lit. a) i b) w powyższym punkcie 2), jednak ze względu na cenę, większość montuje rolety standardowe. Zatem ta funkcja też odpada.

4) Jeśli rolety nadstawne (najbardziej popularne i rekomendowane przez sprzedawców), to:

a) roleta jest znaczącym mostkiem termicznym – od dołu do skrzynki roletowej „wchodzi zimno” i przechodzi do domu,

b) jak przymocować okno od góry, aby było stabilne?

5) Kolejny element do mycia, a jak wiadomo w domu mycia i tak pod dostatkiem.

6) Cena. Czy nie lepiej zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepsze okna?

Bardzo proszę o Wasze opinie i przemyślenia. Nie jestem malkontentem, nie jestem też przeciwnikiem rolet. Powiem więcej – mam zostawione miejsce na nie w postaci wyższych otworów okiennych. Rozmyślając jednak za i przeciw, coraz bardziej biorę pod uwagę zmniejszenie otworów i zrezygnowanie z rolet.

I właśnie, jeśli zapadnie decyzja o zmniejszeniu otworów okiennych to jak to najlepiej zrobić? Nadmienię, że nie chcę zamurowywać dolnej części otworu, tylko górną. Co myślicie o styrodurze? Wkładanie teraz (kiedy są już ściany i stropy) nadproży jest bardzo pracochłonne.

Mając nadzieję na ciekawą dyskusję, pozdrawiam.

PS To mój pierwszy post na tym forum, zatem WITAM SERDECZNIE :)

Sam sobie odpowiedziałeś co do wyboru rolet wiec tu nie ma co mówic o zaletach i wadach(a mimo to ludzie kupuja:) )

Najlepszy sposób i rozwiazanie to wspomniane przez ciebie przestawienie nadprozy,ale było juz na forum omawianych bardzo wiele rozwiązań typ syropian ,styrodur poszerzenia do okien!

Chyba najłatwiejsze to to ostatnie ,ale za razem najdrozsze!

Najtańsze to przestawienie ale najwiecej roboty przy nim!

I tak bym raczej wybrał rolety:)

Sam sobie odpowiedziałeś co do wyboru rolet wiec tu nie ma co mówic o zaletach i wadach(a mimo to ludzie kupuja:) )

Najlepszy sposób i rozwiazanie to wspomniane przez ciebie przestawienie nadprozy,ale było juz na forum omawianych bardzo wiele rozwiązań typ syropian ,styrodur poszerzenia do okien!

Chyba najłatwiejsze to to ostatnie ,ale za razem najdrozsze!

Najtańsze to przestawienie ale najwiecej roboty przy nim!

I tak bym raczej wybrał rolety:)

"A mimo to ludzie kupują" - brzmi jakbyś się im dziwił. Ja się właśnie zacząłem dziwić po rozpisaniu wad i zalet. Nie chcę iść za tłumem nie myśląc. Jednak i Ty na końcu napisałeś "I tak bym raczej wybrał rolety:)". Nie rozumiem zatem Twojego stanowiska. :)

Nadproży nie mam, więc nie ma czego przestawiać. W miejscach nad oknami jest tylko lekko niżej zalany strop a pod nim bezpośrednio otwór okienny.

Co to są poszerzenia do okien?

"A mimo to ludzie kupują" - brzmi jakbyś się im dziwił. Ja się właśnie zacząłem dziwić po rozpisaniu wad i zalet. Nie chcę iść za tłumem nie myśląc. Jednak i Ty na końcu napisałeś "I tak bym raczej wybrał rolety:)". Nie rozumiem zatem Twojego stanowiska. :)

Nadproży nie mam, więc nie ma czego przestawiać. W miejscach nad oknami jest tylko lekko niżej zalany strop a pod nim bezpośrednio otwór okienny.

Co to są poszerzenia do okien?

Jako przeciwnik rolet nie będę się wypowiadał na temat "montować czy nie" ale co do wypełnienia przestrzeni nad oknami poczytaj;http://http://forum.muratordom.pl/showthread.php?188209-Co-mo%C5%BCna-zrobi%C4%87-z-tak-zamontowanym-oknem i sam wyciągnij wnioski.

Pozdrawiam