Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jest na tym forum trochę wątków dotyczących rolet zewnętrznych. Macie problemy dotyczące wyboru, eksploatacji. Ja mam inny dylemat - mianowicie, czy rolety zewnętrzne są w ogóle potrzebne. Oto moje przemyślenia:

1) W lecie chronią przed nagrzewaniem domu. Zgadzam się, bardzo przydatna funkcja, jednak moim zdaniem nie w naszym klimacie. Ile w Polsce jest upalnych dni? Na tyle mało, że promienie słoneczne po wielomiesięcznym wyczekiwaniu bardziej cieszą niż denerwują. Jeśli staną się uciążliwe, to ile ta uciążliwość może trwać? Wydaje mi się, że kilka godzin w ciągu roku.

2) W zimie chronią przed wychładzaniem domu. Teoretycznie brzmi dobrze, ale w praktyce:

a) w ciągu dnia - rolety są podniesione, więc temat nieaktualny,

b) w ciągu nocy – ile osób opuszcza wieczorem wszystkie rolety?

Rolety zewnętrzne są pomocne zarówno w chłodzeniu pomieszczeń latem, jak i w oszczędzaniu ciepła grzewczego zimą. Dowiodły tego różnego rodzaju badania, m.in. te wykonane na Politechnice w Lublinie. Wynika z nich, że zimą można dzięki roletom zaoszczędzić 30-50% ciepła uciekającego przez okna. A to zależy m.in. od tego czy masz automatyczne zamykanie rolet, które opuszcza rolety po zachodzie Słońca, a podnosi wraz z jego wschodem. Jeżeli taka roleta współpracuje z ciepłym oknem o odpowiednim wsp. g (Solar Factor), to bilans energetyczny takiego "zestawu" może być nawet dodatni ! pzdr

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A to zależy m.in. od tego czy masz automatyczne zamykanie rolet, które opuszcza rolety po zachodzie Słońca, a podnosi wraz z jego wschodem. Jeżeli taka roleta współpracuje z ciepłym oknem o odpowiednim wsp. g (Solar Factor), to bilans energetyczny takiego "zestawu" może być nawet dodatni ! pzdr

Tylko ile trzeba dołożyć do rolet standardowych, żeby nabyć takie, o których piszesz? I ważniejsze pytanie: po ilu latach te dołożone pieniądze zwrócą się dzięki mniejszym rachunkom za gaz (lub też inne źródło energii grzewczej)?

Ja mam rolety zewnetrzne przykrecone do ocieplonego nadproża askrzynki sa w warstwie ocieplenia - nie ma dużych mostków. Natomiast komfort w lecie,możliwość całkowitego zaciemnienia pokoju - sen w dzień, zasłony funkcja tylko dekoracyjna.to sie tez liczy.

• 1 month później...

witam,

mam ten sam problem czy montować rolety zewnętrzne czy nie. Przejrzałem wszystkie fora z roletami zewnętrznymi na muratorze i wypisałem wszystkie argumenty za i przeciw. Zajęło mi to dobrych kilka godzin. Aby (na przyszłość) oszczędzić trochę czasu forumowiczom opisuje je poniżej:

Dlaczego chcę rolety (w kolejności):

1. Ochrona przed nasłonecznieniem.

2. Ochrona przed silnym wiatrem i tym co ze soba niesie - coraz bardziej istotny problem.

3. Ochrona przed ucieczką ciepła.

4. Ochrona przed ciekawskimi (można łazić po domu na golasa i nie martwić się że ktoś z ulicy cię zobaczy).

5. Ochrona przed hałasem.

6.Telewizor się łatwiej oglada w słoneczne dni.

7. Co do ciepła to oczywiście bez przesady - ale przy mroźnym wietrze - od otworu okiennego "nie ciągnie" i podkreślam, że roleta zasłania cały otwór okienny a nie tylko szyby.

8. Estetyczno-praktycznych - dekorujesz wewnątrz okna jak chcesz nie przejmując się jakimś zasłonięciem ich na noc.

9. ułatwiają zimą umyć okno.

10. rolety maja jedną NAJWAŻNIEJSZĄ zalete zaciągasz i spisz jak

niemowlak cicho i CIEMNO.

11. rolety dobre dla tego, kogo zycie zmusza do spania o roznych porach dnia , kto nie lubi sluchac bebnienia deszczu o szyby i parapet , kto boi sie widoku blyskawic w czasie burzy,

kto ma dziecko ktore zbyt czujnie spi.

12. Rolety wewnętrzne nie chronia przed nagrzewaniem pomieszczenia.

13. Roleta nie uniemożliwa Ci nasłoneczniania, za to umożliwia zasłanianie. Nic innego na to nie pozwola. Jeśli myślisz, że reku i GWC ci schłodzą dom, to się baaaaardzo rozczarujesz. Wiesz, ile należy odebrać energii z domu w który wali słońce, żeby go schłodzić? A wiesz, jak jest pojemność cieplna powietrza? To teraz sobie oblicz, ile m3 na godzinę musiałbyś przewalać przez dom, jak realne dT dla reku+GWC latem to może 7st.

14. chcesz się przespać w srodku dnia zasuwasz rolety i jest ciemno jak w nocy.

15. Oglądam sobie film i słońce zaczyna mnie wk...denerwować więc biore pilota i zasuwam rolety.

Dlaczego nie chcę:

1. Bez rolet jakoś ładniej. Z roletami dom jak "ślepiec".

2. Spore kłopoty z montażem. (mostki termiczne-brak ocieplenia nadproża-przemarzanie)

3. Koszt.

4. - ochrona przed wiatrem - polemizowałbym zwłaszcza przy dużych powierzchniach rolety, jakże często hałasują pod podmuchem silnego wiatru.

5. Roleta zewnętrzna montowana metodą "na ramę okienną" zwłaszcza w kolorach ciemnych powoduje bardzo duże nagrzanie okna, a przy oknie otwartym pomieszczenia. Wiadomo oczywiście że od strony słonecznej. Płaszcz rolety jest tak blisko szyby i okna, że temperatury są naprawdę wysokie. Po otwarciu okna całe gorąco wpada do pomieszczenia. I niewiele pomaga nawet perforacja płaszcza. Kilku klientów miało już o to spore pretensje.

6. ciemne rolety po stronie zachodniej w lecie to niezbyt dobre rozwiązanie. Dają cień, to fakt, ale potrafią tak się rozgrzać, że w środku jest nie do wytrzymania.

7. Rygle zabezpieczające montowane w dolnej lamelce (dwa bolce) mają zimą tendencję do zamarzania, Często dochodzi wtedy do uszkodzenia rolety bo niczego nieświadomy użytkownik ciągnie na siłę i kolps.

8. mówią złodziejowi że kogoś nie ma w domu gdy są opuszczone.

9. spuszczone na dzień powodują, że usychają kwiatki.

10. Najczęstsze "uszkodzenie" rolety ma miejsce gdy ktoś zapomni coś zabrać z parapetu lub tarasu. Wtedy roleta rozwija sie i zahamowana przed osiągnięciem swej pozycji napotykając opór rozwija sie w skrzynce. Zacznie rozwijać sie w skrzynce i często zanim ja całkowicie sobą wypełni - by zadziałała przeciazeniowka szkód sporo narobi.

11. Najpierw wydawac tysiace na metry kwadratowe okien, a potem nastepne tysiace zeby sie izolowac od otoczenia, gdzie tu sens , po co salony od poludnia i zachodu wystawione na slonce, ktorego potem sie unika i przeklina, nie są to rolety utrudniające wlamanie wiec nie widze sensu montowania, a na komary, muchy i inne to tylko moskitiera działa , ale kazdy ma co lubi, ja jestem zdecydowanie za roletami wewnetrznymi a ciepelko lubie i czekam na nie przez wiekszosc roku, wystarczy uchylic okna jak jest za gorąco, w koncu do grecji czy hiszpani bardzo nam daleko pozdrawiam

12. Mamy rolety zewnętrzne typu INTEGRO z silnikami elektrycznymi i generalnie po dwóch latach użytkowania powiem tak - jeśli nie wiesz co zrobić z 15-20 tysiącami i nie masz żadnych innych pomysłów to załóż sobie rolety Patrząc przez pryzmat mieszkania w naszym domu to drugi raz bym ich nie zakładał. Przede wszystkim praktycznie ich nie używam, poza trzema oknami w wykuszu gdzie rolety działają wieczorem zamiast zasłon. Jakby rolet zewnętrznych nie było - kupiłbym zasłony albo rolety rzymskie i tez byłoby fajnie Zaciągnięcie wszystkich rolet powoduje wrażenie odizolowania od otoczenia domu - czytaj garażu, ogrodu, tarasu z meblami ogrodowymi etc. Przyznam szczerze, że ja się z tym źle czuję - więc nigdy rolet nie zasłaniam.

13. Otóż dom z roletami wygląda jakoś mniej estetycznie - jak powojenny bunkier - no córka miała jeszcze obawę, że będzie się czuła jak w grobowcu.

14. Mam system Veka i najwiekszym problemem sa............ muchy. Wchodza od zewnatrz do srodka skrzynki uciekajac przed zimnem. Rano przy podnoszeniu rolet czyli ciagnieciu napedu te muchy ktore dostaly sie w poblize paska "wjezdzaja" do srodka pomieszczenia najczesciej zmasakrowane. Widok jest mocno nieciekawy: pasek jest bardza brudny, klejace sie rece od tej muszej mazi.

Powiem tak jeśli myślisz o bezpieczeństwie, ochronie przed włamaniem to lepiej zainwestować w porządny system alarmowy zewnętrzny ( taniej wyjdzie ),

Rolety da się pokonać i najpierw wywalisz kasę na rolety potem na ich naprawę lub wymianę. Przy systemie alarmowym jest szansa że intruz zostanie złapany lub że go to odstraszy.

Pozdr,

Mariusz K

witam,

mam ten sam problem czy montować rolety zewnętrzne czy nie. Przejrzałem wszystkie fora z roletami zewnętrznymi na muratorze i wypisałem wszystkie argumenty za i przeciw. Zajęło mi to dobrych kilka godzin. Aby (na przyszłość) oszczędzić trochę czasu forumowiczom opisuje je poniżej:

Dlaczego chcę rolety (w kolejności):

1. Ochrona przed nasłonecznieniem.

2. Ochrona przed silnym wiatrem i tym co ze soba niesie - coraz bardziej istotny problem.

3. Ochrona przed ucieczką ciepła.

4. Ochrona przed ciekawskimi (można łazić po domu na golasa i nie martwić się że ktoś z ulicy cię zobaczy).

5. Ochrona przed hałasem.

6.Telewizor się łatwiej oglada w słoneczne dni.

7. Co do ciepła to oczywiście bez przesady - ale przy mroźnym wietrze - od otworu okiennego "nie ciągnie" i podkreślam, że roleta zasłania cały otwór okienny a nie tylko szyby.

8. Estetyczno-praktycznych - dekorujesz wewnątrz okna jak chcesz nie przejmując się jakimś zasłonięciem ich na noc.

9. ułatwiają zimą umyć okno.

10. rolety maja jedną NAJWAŻNIEJSZĄ zalete zaciągasz i spisz jak

niemowlak cicho i CIEMNO.

11. rolety dobre dla tego, kogo zycie zmusza do spania o roznych porach dnia , kto nie lubi sluchac bebnienia deszczu o szyby i parapet , kto boi sie widoku blyskawic w czasie burzy, kto ma dziecko ktore zbyt czujnie spi.

12. Rolety wewnętrzne nie chronia przed nagrzewaniem pomieszczenia.

13. Roleta nie uniemożliwa Ci nasłoneczniania, za to umożliwia zasłanianie. Nic innego na to nie pozwola. Jeśli myślisz, że reku i GWC ci schłodzą dom, to się baaaaardzo rozczarujesz. Wiesz, ile należy odebrać energii z domu w który wali słońce, żeby go schłodzić? A wiesz, jak jest pojemność cieplna powietrza? To teraz sobie oblicz, ile m3 na godzinę musiałbyś przewalać przez dom, jak realne dT dla reku+GWC latem to może 7st.

14. chcesz się przespać w srodku dnia zasuwasz rolety i jest ciemno jak w nocy.

15. Oglądam sobie film i słońce zaczyna mnie wk...denerwować więc biore pilota i zasuwam rolety.

Dlaczego nie chcę:

1. Bez rolet jakoś ładniej. Z roletami dom jak "ślepiec".

2. Spore kłopoty z montażem. (mostki termiczne-brak ocieplenia nadproża-przemarzanie)

3. Koszt.

4. - ochrona przed wiatrem - polemizowałbym zwłaszcza przy dużych powierzchniach rolety, jakże często hałasują pod podmuchem silnego wiatru.

5. Roleta zewnętrzna montowana metodą "na ramę okienną" zwłaszcza w kolorach ciemnych powoduje bardzo duże nagrzanie okna, a przy oknie otwartym pomieszczenia. Wiadomo oczywiście że od strony słonecznej. Płaszcz rolety jest tak blisko szyby i okna, że temperatury są naprawdę wysokie. Po otwarciu okna całe gorąco wpada do pomieszczenia. I niewiele pomaga nawet perforacja płaszcza. Kilku klientów miało już o to spore pretensje.

6. ciemne rolety po stronie zachodniej w lecie to niezbyt dobre rozwiązanie. Dają cień, to fakt, ale potrafią tak się rozgrzać, że w środku jest nie do wytrzymania.

7. Rygle zabezpieczające montowane w dolnej lamelce (dwa bolce) mają zimą tendencję do zamarzania, Często dochodzi wtedy do uszkodzenia rolety bo niczego nieświadomy użytkownik ciągnie na siłę i kolps.

8. mówią złodziejowi że kogoś nie ma w domu gdy są opuszczone.

9. spuszczone na dzień powodują, że usychają kwiatki.

10. Najczęstsze "uszkodzenie" rolety ma miejsce gdy ktoś zapomni coś zabrać z parapetu lub tarasu. Wtedy roleta rozwija sie i zahamowana przed osiągnięciem swej pozycji napotykając opór rozwija sie w skrzynce. Zacznie rozwijać sie w skrzynce i często zanim ja całkowicie sobą wypełni - by zadziałała przeciazeniowka szkód sporo narobi.

11. Najpierw wydawac tysiace na metry kwadratowe okien, a potem nastepne tysiace zeby sie izolowac od otoczenia, gdzie tu sens , po co salony od poludnia i zachodu wystawione na slonce, ktorego potem sie unika i przeklina, nie są to rolety utrudniające wlamanie wiec nie widze sensu montowania, a na komary, muchy i inne to tylko moskitiera działa , ale kazdy ma co lubi, ja jestem zdecydowanie za roletami wewnetrznymi a ciepelko lubie i czekam na nie przez wiekszosc roku, wystarczy uchylic okna jak jest za gorąco, w koncu do grecji czy hiszpani bardzo nam daleko pozdrawiam

12. Mamy rolety zewnętrzne typu INTEGRO z silnikami elektrycznymi i generalnie po dwóch latach użytkowania powiem tak - jeśli nie wiesz co zrobić z 15-20 tysiącami i nie masz żadnych innych pomysłów to załóż sobie rolety Patrząc przez pryzmat mieszkania w naszym domu to drugi raz bym ich nie zakładał. Przede wszystkim praktycznie ich nie używam, poza trzema oknami w wykuszu gdzie rolety działają wieczorem zamiast zasłon. Jakby rolet zewnętrznych nie było - kupiłbym zasłony albo rolety rzymskie i tez byłoby fajnie Zaciągnięcie wszystkich rolet powoduje wrażenie odizolowania od otoczenia domu - czytaj garażu, ogrodu, tarasu z meblami ogrodowymi etc. Przyznam szczerze, że ja się z tym źle czuję - więc nigdy rolet nie zasłaniam.

13. Otóż dom z roletami wygląda jakoś mniej estetycznie - jak powojenny bunkier - no córka miała jeszcze obawę, że będzie się czuła jak w grobowcu.

14. Mam system Veka i najwiekszym problemem sa............ muchy. Wchodza od zewnatrz do srodka skrzynki uciekajac przed zimnem. Rano przy podnoszeniu rolet czyli ciagnieciu napedu te muchy ktore dostaly sie w poblize paska "wjezdzaja" do srodka pomieszczenia najczesciej zmasakrowane. Widok jest mocno nieciekawy: pasek jest bardza brudny, klejace sie rece od tej muszej mazi.

Czerwone to wg mnie kompletne bzdury, niebieskie to raczej kwestia dyskusyjna.

Tylko dwa niekolorowane punkty sa prawdziwe i z doswiadczenia moge je potwierdzic a reszta no coz, ludzie czasem narzekaja na pogode, na sasiadow itp. a niekotrzy to wieczni malkontenci...

Ja mam Integro sterowane radiowo i dodatkowo wlacznik dzwonkowy przy kazdym oknie, zaslaniam je codziennie -glownie automatycznie wszystkie na raz pilotem. Zdarza sie najczesciej wlasnie latem ze zaslaniam czesciowo okna od poludnia gdy jest zbyt duze naslonecznienie.

Jesli chodzi o ochrone przed zlodziejem to faktycznie jest to nieporozumienie.

Do wad zaliczyc mozna rowniez -przy elektrycznych roletach, brak mozliwosci ich podniesienia do czasu przywrocenia zasilania.

Pzdr.

.

Do wad zaliczyc mozna rowniez -przy elektrycznych roletach, brak mozliwosci ich podniesienia do czasu przywrocenia zasilania.

Pzdr.

Jest takie rozwiązanie tylko strasznie drogie i ludzie po przemyśleniach wolą zaoszczedzić te pieniądze i siedzieć przy otwartych (zamknietych) roletach jak nastapi brak w zasilaniu!

hehe właśnie ja nadal nie wiem jaką opcję wybrać.....

Ja rolety sobie odpuściłem na parterze, ale mam użytkowe poddasze i tu dumam nad veluxami integra (elektryczne oczywiście) z roletą też elektryczną, co by to poddasze jakoś przed słońcem ochronić ale też się wacham... Nie wiem co począć :confused:

Ja rolety sobie odpuściłem na parterze, ale mam użytkowe poddasze i tu dumam nad veluxami integra (elektryczne oczywiście) z roletą też elektryczną, co by to poddasze jakoś przed słońcem ochronić ale też się wacham... Nie wiem co począć :confused:

ja również mam 6 okien dachowych, też chciałem zakładać rolety, ale cena była o połowę wyższa od samego okna z kołnierzem....jakieś 1500 zł sztuka (fakro), roto był nawet jeszcze lepszy bo 2200zł minus rabat. Poczekam aż stanieją....wtedy kupie....

to ja dodam jeszcze jeden argument "za" - wygodne jeśli codziennie planujesz zasłaniać okna - jeden guzik i cały dom zasłonięty, z pewnością wygodniej niż obejść wszystkie okna i kolejno zasłaniać... Pewnie nie jest to argument przeważający, ale jak już są rolety to taki miły bonus :)

Może ja coś dodam od siebie.

Zamówiłem 25 okien, 10 z roletami, w tym 7 automatyczne z radiówką (3 szt kuchnia i 1szt jadalnia-jeden pilot, 3 szt łazienka na poddaszu-drugi pilot).Pozostałe 3 szt ręcznie podnoszone w sypialniach.

Rolety są we wszystkich oknach od południa i zachodu. Mają za zadanie chronić od światła, wiatru, chłodu, sąsiadów. Czy się sprawdzą, napewno dam znać.

Dokonując wyboru miałem na uwadze;

-kasę (dlatego tylko 10 rolet do okien najbardziej potrzebujących)

-jakość rolet i praktyczność (dobra firma IMO i automatyka jak tylko się da)

-kolor jak okna (miały być jasne bo się pewnie tak nie nagrzewają ale strach przed niedoczyszeniem ich wygrał /kurz, muchy, zakamarki, wysokość/)

Generalnie mają zasłaniać słońce i dać poczucie intymności kiedy ciemność za oknem a osłonę przed wiatrem i temperaturą przy okazji jeśli już.

• 1 month później...

Witam, widzę, że przeciwników jest tylu co zwolenników rolet zewnętrznych :) to dobrze, bo tylko dzięki temu producenci dążą do doskonałości swego wyrobu.

Czytając zauważyłem, że kilka osób zraziło się do rolet.

Mam do czynienia z roletami zewnętrznymi od 7 lat i troszkę się na tym znam.

Zauważam, że większość z was jest niezadowolona z rolet nie z ich winy tylko z winy nieprofesjonalnego doradztwa przy zakupie i jakości montażu.

Bzdurą jest, że silnik z detekcją przeszkód(przeciążeniowy) nie jest skuteczny. Dzisiejsze silniki potrafią zatrzymać roletę jak przymarznie czy napotka przeszkodę na parapecie, ponadto cofną ją do pozycji wyjściowej.

Prawdą jest, że nie są to rolety antywłamaniowe. Żadna firma w Polsce nie posiada polskich atestów na rolety antywłamaniowe, ale dobierając odpowiedni profil i automatykę oraz profesjonalny montaż skutecznie możemy zabezpieczyć dom. Wadą jest cena takiego zestawu dlatego mało kto by sobie pozwolił na taki wariant prócz banków i urzędów.

Tańszym sposobem jest założenie standardowych rolet zewnętrznych i podpięcie ich pod alarm poprzez kontaktrony lub kurtyny.

Rolety zewnętrzne tylko w Polsce uważane są za antywłamaniowe. W krajach z których do nas przyszły czyli z Włoch poprzez Niemcy były montowane do ochrony przed słońcem, które tam dokucza oraz przed ciekawskimi sąsiadami. W Bułgarii całe bloki 10 piętrowe posiadają rolety do ochrony przed słońcem....

nie będę się tu rozpisywał i przynudzał podam Wam w kilku punktach na co zwrócić uwagę zamawiając rolety

1 kolor rolet- im jaśniejszy tym lepszy ( ciemne przyciągają słońce, i widać na nich zarysowania i kurz)

2 sposób montażu- ( odradzam na gotową elewację, powstaną zacieki na ścianie, a nad kasetą może powstać pleśń)

3 automatyka (najbezpieczniejszy przełącznik astabilny jeśli pilot czy zegar tylko z silnikami przeciążeniowymi by uniknąć uszkodzenia rolet przy przymarznięciu do podłoża.)

należy pamiętać o jednym, systemy montowane podtynkowo razem z oknami są tańsze niż systemy natynkowe czy na okienne.

jak ktoś będzie miał jakieś pytania czy wątpliwości co do wyboru sposobu montażu czy zastosowanej automatyki to piszcie postaram się pomóc.