Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanko Panowie,właśnie zamontowali mi roletki na ocieplone styrodurem(5cm) naproża ,prowadnice tez na mur na styrodurze 5cm,mam też rygle automatyczne.rolety firmy portos.Od zewnątrz przy opuszczonej rolecie można ją podnieść do góry na jakies 20-30 cm i dopiero zaczyna działać rygiel i blokuje.Czy to jest normalne ?czy nie powiniem uniemożliwiać wogóle podniesienie rolety??Może montażyści coś żle zamontowali??

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To są zaślepki żeby pancerz nie wyjechał z prowadnic ,jak nie ma parapetu.Przy montażu parapetu są zbędne ponieważ miedzy listwą a parapetem będzie dziura 5mm

Jak prowadnice zaślepione powinny rygle działać ,chyba że elki zostały włożone i nie rozwiercone przez otwór w prowadnicy.

Proszę sprawdzić otwory do ryglowania ,dokładnie 1cm od końca prowadnicy jest otwór fi 10mm musi być głęboki 2.5cm

Otworu oczywiście szukamy na dole między uszczelkami w przegrodzie prowadnicy :)

Edytowane przez sikorb

ok sprawdzę.czyli po montażuparapetów elki wyjmuję??i parapet nie dochodzi bezpośrednio do prowadnic tylko troszkę niżej 5mm?? chyba dobrze zrozumiałem

co do otworów to zadzwoniłem do montażystów i z rozmowy wyszło że chyba wogóle nie nawiercili tych do rygli,fachowcy nie ma co.czy lepiej je wywiercic teraz czy moze po zamontowaniu parapetów

Edytowane przez qrczak_ntt

ok sprawdzę.czyli po montażuparapetów elki wyjmuję??i parapet nie dochodzi bezpośrednio do prowadnic tylko troszkę niżej 5mm?? chyba dobrze zrozumiałem

co do otworów to zadzwoniłem do montażystów i z rozmowy wyszło że chyba wogóle nie nawiercili tych do rygli,fachowcy nie ma co.czy lepiej je wywiercic teraz czy moze po zamontowaniu parapetów

jeśli masz rolety na mur to lepiej po zamontowaniu parapetów i może nie popełnili błędu bo później by się okazało że po zamontowaniu parapetu nie pasuje!

ale to tylko w przypadku gdy nie zrobili tego celowo i mają zamiar to zrobić ;)

zaślepki od dołu są na czas do zamontowania parapetów.przy montowaniu parapetów trzeba (powinno się) je usunąć aby parapet doszedł bezpośrednio pod prowadnice nie pod zaślepkę co będzie skutkowało szparą.

w lini pancerza, rygiel jest w ostatniej listwie i z niej wychodzi

Robienie otworu pod rygiel gdy nie ma parapetów to dla mnie totalne nieporozumienie

Dokładnie ,tym bardziej jak ktoś nie spuścił prowadnic około 5mm poniżej ramy okna.

Dla mnie z kolei montaż rolet bez parapetów to nie porozumienie nie lubię dziur między prowadnicą a parapetem .

ja proponuję wywalić rygle całkowicie, skracają tylko żywotność rolety, a nie są żadnym zabezpieczeniem. Roleta z ryglami zużywa się trzykrotnie szybciej. (bez rygli też się blokuje tylko trochę wyżej)

jeśli nie wierzycie że to nic nie zabezpiecza to złapcie pancerz 100, 120cm od parapetu i podnieście do góry. Rygle to jest nabijanie ludzi w butelkę i sprawianie że rolety trzeba regulować i serwisować po 2 latach (płatnie). Jak przymarzną to uszkadza się pancerz. Jeśli jest tu ktoś na forum i mi powie że rygle zabezpieczają to chętnie pojadę na swój koszt to zobaczyć :)) Rozwiązanie rygle + silnik = uszkodzenie mechaniczne usuwane na koszt klienta !!!