Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pierwsze słyszę,a jak nie mam silników to też się zużywają i jak to wygląda??to co mam ne nawiercać tych otworów?

Po pierwsze rygle poruszane są za pomocą line stalowych napinanych podczas rozszczelniania rolety. Linki te pracują w aretkach plastikowych, które z czasem się wycieraja. jeśli rygle przymarznie lub się rozreguluje to wyrywa wtedy areteczke. za dużo takich rolet naprawilem , żeby to choletstwo polecić. często zdaża się że rolety z ryglami nie chcą podnieść się do samej góry albo po podniesieniu nie chce opadać

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mucha56 to chyba musisz zmienić producenta rolet :)

Bez obrazy ale rolety Alu idą u mnie na setki metrów rocznie i nie mam żadnych problemów.

Jeżeli pancerz jest odpowiednio docięty ,czyli większy o 36 mm od światła miedzy prowadnicami wszystko działa paluszkiem.

Edytowane przez sikorb

• 1 month później...

W trakcie murowania ściany trzeba wstawić specjalny element ze styropianu,najczęściej o grubości muru, który ma wbudowane plastikowe mocowanie takiego zwijacza. Po wykonaniu tynków, pasek mocuje się na specjalnym zwijaczu i chowa we wcześniej wmurowanej pusze.

tak to może wyglądać przed wykonaniem tynków i montażem okien

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3031f74447fce309.html

Edytowane przez ClNEK

W trakcie murowania ściany trzeba wstawić specjalny element ze styropianu,najczęściej o grubości muru, który ma wbudowane plastikowe mocowanie takiego zwijacza. Po wykonaniu tynków, pasek mocuje się na specjalnym zwijaczu i chowa we wcześniej wmurowanej pusze.

tak to może wyglądać przed wykonaniem tynków i montażem okien

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3031f74447fce309.html

Dzięki za odpowiedź:) właśnie o to mi chodziło. Tylko dlaczego temat jakoś mało popularny:-?

Poza tym do takiej puszki, pasek musi iść po ścianie, a nie każdą roletę da się tak wykonać, żeby pasek był wysunięty poza okno. Jedynie roleta nadprożowa tzw RKS. Odpadają nadstawne, integro itp

Jeśli prawdą jest to co piszesz to szkoda. Ja mam właśnie rolety intermo (to chyba to samo co integro). Z napędem elektr. tylko 2 szt., myślałam że pozostałe zwijacze zrobię na taśmę pod tynkiem bo taniej i ładnie wygląda.

Edytowane przez kloska

• 2 weeks później...
Wczoraj 18.06.2012 zaczęli ocieplać domek. Zaczyna nabierać kształtów ale pojawił się jeden problem. Podłożyłam pod rolety zewnętrzne styropian 3 cm i teraz jak zaczęli ocieplać okazało się że będzie to brzydko wyglądało. Przykrywają mi prowadnice więc skrzynka będzie wchodziła w ocieplenie. Moim zdaniem błąd zrobił pomiarowiec od rolet, który zrobił rolety tak, że prowadnice w świetle są równe zewnętrznemu wymiarowi okna a powinny nachodzić na profil okienny. Przecież muszę zasłonić szczelinę między murem a oknem. Co zrobić?? Jak można rozwiązać ten problem. Myślałam żeby zrobić bonie nad oknami żeby osłonić skrzynkę ale będą bardzo grube (ok5cm) .

nie wiem jakie mieliście uzgodnienia i nie wnikam

przeważnie robi się tak, że prowadnica mocowana jest do ościeżnicy i szerokość skrzynki a tym samym zewnętrzna odległość prowadnic równa jest szerokości okna - ale mówię jeszcze raz - PRZEWAŻNIE tak się robi ale wszystko uzgadnia się z klientem w trakcie pomiarów lub dalszych ustaleń

....Podkładaliście kiedyś styro pod roletę?
zawsze, gdy klient obudził się z ręką w nocniku i nagle zapragnął mieć rolety a chałupa wymurowana i ich nie uwzględnia

W twoim wypadku, o ile dobrze zrozumiałem opis, nie pozostaje nic innego jak zdemontować rolety, pod prowadnice i skrzynkę dać minimum 20 mm styroduru i dopiero zamontować na ścianie. Zrozumiałem że masz prowadnice przykręcone wprost do ściany - czy tak ? a może jakieś fotki tu wstawisz by nie żywić się domysłami ?