Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie ma takiego rozwiązania.

Masz inne możliwości których nie uwzględniłeś

- zmiana grubości styropianu z 20 na 25 - pod skrzynkę 2 cm styroduru i jest git :)

- pozostawienie 20 cm ale wokół okien opaska 5 cm ale musiałaby być szeroka, ponad 20 cm i wygląda to nie zawsze ładnie

I moim zdaniem najlepsze, zrezygnuj z rolet i kasą przeznacz na cieplejsze i np, bardziej użytkowo wyposażone okna

Odpowiedz sobie na podstawowe pytanie - dlaczego chcę mieć rolety?

- zabezpieczenie antywłamaniowe ? MIT i kłamstwo

- dodatkowa ochrona cieplna ? Owszem ale inwestycja w rolety przy dzisiejszej jakości okien nie zwróci się za Twego żywota

Zwiększanie grubości styropianu raczej odpada. I tak 20cm tego grafitowego styropianu daje dużo a zwiększenie grubości tylko dla rolet to jak dla mnie zbędny wydatek. Wciąż zadaje sobie pytanie po co mi rolety?

W kolejności:

1. Uniknięcie wścibskich sąsiadów. Taniej jednak bedzie posadzenie kilku drzew w newralgicznych miejscach lub nawet montaż tzw siatki wiatrowej na ogrodzeniu.

2. Aspekty termiczne. Ochrona przed wiatrem w czasie zimy. Zdecydowaliśmy sie na okna energooszczędne stąd rolety nadstawne odpadły.

Temat wyciszenia nie jest istotny. Dom jest na odludziu. W ślepej ulicy więc dużego ruchu nie będzie nawet jak okolica zabuduje sie nowymi domami

Muszę się jeszcze przespać z opcją poszerzenie elewacji tylko na wysokości 250 i wyżej tworząc tzw boń (bonie- nie wiem jak to odmieniać) .

Chyba rzeczywiście najrozsądniej bedzie zrezygnować z rolet.$ przeznaczyć na lepsze okna i ew drzewka, pergole, siatki ogrodzeniowe i inne metody odizolowania się od wścibskich oczu.

DSC01755.jpg

Okien... wróć otworów okiennych jest 11, 9 z nich ma wys 2,50. Od południa jest spory daszek na tarasem(fot), słońce nie powinno robić problemów. Taras zawija na wschód a potem już są 3 okna 250 od wschodu- sypialnie dzieci. Tu również nie ma problemu ponieważ sąsiad ma wysokie drzewa i ja również mam w planie posadzenie kilku wyższych drzew.

jest wiele innych sposobów na noc w ciągu dnia, choćby roletki materiałowe gumowane

Surgi ale niestety nie masz racji. Odpowiedniej wielkości okap latem zasłania okna w stopniu wystarczającym by nie nagrzewane były pomieszczenia

Już nasi pradziadkowie tak budowali, przyjrzyj się dawnym chałupą w Polsce - zawsze był okap by latem chronić od słońca a zimą słoneczko dogrzewało wnętrze

Decydując się na nowoczesne projekty trzeba mieć świadomość wad dużych przeszkleń

skutecznym zabezpieczeniem nie powodującym komplikacji i o mniejszych kosztach są roletki materiałowe z tkaniną gumowaną - tez masz noc za dnia. zasłony, które wbrew pozorom wracają do łask tak jak i firany.

Gdybym miał mieć noc w dzień za mniej więcej drugie tyle co mnie kosztują okna (tak mniej więcej to wygląda przy roletach z napędem, dobrym napędem) to wolałbym kasę odłożyć na lokatę lub wydać na inne rzczy do domu, bardziej potrzebne

Popieram przedmówcę, koszt okien w moim przypadku to ok 40-50k rolety w najtańszej opcji ze słabymi silnikami to ok 20k plus pogorszenie właściwości izolacyjnych okien gratis. Życie zweryfikowało moje fantazje na temat bajerów w stylu elektryczne rolety zamykane i otwierane na pilota. Są bardziej potrzebne rzeczy niż roletky a ich substytuty sa o wiele tańsze a opcji co nie miara..:yes:

Popieram przedmówcę, koszt okien w moim przypadku to ok 40-50k rolety w najtańszej opcji ze słabymi silnikami to ok 20k plus pogorszenie właściwości izolacyjnych okien gratis. Życie zweryfikowało moje fantazje na temat bajerów w stylu elektryczne rolety zamykane i otwierane na pilota. Są bardziej potrzebne rzeczy niż roletky a ich substytuty sa o wiele tańsze a opcji co nie miara..:yes:

a jak roleta pogarsza ci izolacje okna?

cały czas myślałem że jeszcze poprawi :)

ja jestem za roletami bo choćby najlepsze roletki materiałowe podgumowane czy nie zasłonięta roleta to prawdziwa noc

Pogarsza w moim przypadku. Nie planowałem rolet na etapie projektu a teraz trochę żałuje no nie ma dla nich miejsca. Na całości roleta pod tynkowa nie wejdzie z racji tylko 20cm styropianu na elewacji, a jeszcze okno ma lekko wystawać poza lico. Pogrubianie izolacji odpada. Piłowanie nadproży również. Roleta nadstawna to jeden wielki mostek termiczny czym byś jej nie obłożył. Opcja wstawienia tzw poszerzenia nad oknem i rolety pod tynkowej na tym poszerzeniu oraz cofnięcie okna w światło otworu o klika cm by wszystko zmieściło sie w elewacji napewno nie bedzie lepsze niż okno wysunięte poza lico otworu. Wybrałem opcje bez rolet z oknami lekko wysuniętymi poza lico otworu. Koszt rolet a zysk z ochrony przed wiatrem nigdy sie nie zwróci.

A nad tymi gumkowanymi wewnętrznymi jeszcze sie zastanowie.:confused:

wychodzi tylko na to że przy budowie nie brałeś pod uwagę rolet bo inaczej spokojnie można by było je zamontować tak by nie osłabiały izolacji okna oraz by schowały się pod elewacją

no ale ok zawsze mówię że tyle zwolenników co przeciwników

dla jednego same plusy dla innego same minusy

to co z żaluzją fasadową gdzie to 2x cena rolet :)

możesz cofnąć roletę i okno w światło muru ale to są dodatkowe koszty.

Poszerzenia od góry, na nich skrzynka, ale tym samym okno masz o skrzynkę niższe.

po bokach poszerzenia by nie tworzyć mostków i okno cofnięte względem lica ściany tyle ile potrzeba by zakryć ja ociepleniem

U Jareko widziałem zdjęcia z takiego montażu

Ale to wszystko są koszty i zmniejszenie wielkości okien, jeśli nie masz podniesionych nadproży, a nie masz jak wnioskuję po Twych wypowiedziach

• 6 months później...

Witam,

mam do was pytanie. Około 1,5 roku temu została zakupiona przeze mnie roleta zewnętrzna około 3,5 metrowa(nie była to roleta tania, ale i droga jak na moje odczucia) i powiem szczerze, że już mam jej dość. Problem zaczął się, przy pierwszych opadach śniegu z deszczem, gdy roleta była oblodzona, puścił jedna z tych "klepek" w pancerzu. Od tego momentu, już kilkanaście razy musiałem zdejmować puszkę z mechanizmem, wyjmować roletę z prowadnic, dodatkowo naprowadzałem roleŧę na wieszaki(od konserwy - których zakończenia już wzmacniałem nitem bo pękały). Silnik daje radę, ale moim zdaniem konstrukcja jest źle przemyślana jak na tak długą roletę. Zastanawiam się, czy można zakupić u jednego z producentów rolet, wieszaki przegubowe zamiast tych od konserw? Czy te wieszaki są "na tyle uniwersalne", że będą pasowały do innych rolet, z tego co widzę konstrukcja jest podobna.

Witam,

mam do was pytanie. Około 1,5 roku temu została zakupiona przeze mnie roleta zewnętrzna około 3,5 metrowa(nie była to roleta tania, ale i droga jak na moje odczucia) i powiem szczerze, że już mam jej dość. Problem zaczął się, przy pierwszych opadach śniegu z deszczem, gdy roleta była oblodzona, puścił jedna z tych "klepek" w pancerzu. Od tego momentu, już kilkanaście razy musiałem zdejmować puszkę z mechanizmem, wyjmować roletę z prowadnic, dodatkowo naprowadzałem roleŧę na wieszaki(od konserwy - których zakończenia już wzmacniałem nitem bo pękały). Silnik daje radę, ale moim zdaniem konstrukcja jest źle przemyślana jak na tak długą roletę. Zastanawiam się, czy można zakupić u jednego z producentów rolet, wieszaki przegubowe zamiast tych od konserw? Czy te wieszaki są "na tyle uniwersalne", że będą pasowały do innych rolet, z tego co widzę konstrukcja jest podobna.

wymień je na cos lepszego dostałeś poprostu zwykłe wieszaki zmień na coś takiego nazywa się to wieszakoblokada http://e-rolety.eu/pl/somfy-lock-to-play-wieszak-blokada-2-elementowy-fi-60mm.html

przy tym wieszaku sprawdź tylko średnice rury nawojowej