Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

ja mam inne pytanie, widzę że kilka osób się zna.

Chcę zamontować rolety (projektuje właśnie domek) - jak to zrobić technicznie, już wyjaśniam o co mi chodzi

Generalnie planuję reku, więc chcę dom maksymalnie doszczelnić

Oto jakie propozycje dostałem w sklepach z oknami

-Wg mnie najgorsza opcja rolety nadstawne - takie nad okno ze skrzynką od środka (najgorsza pod względem cieplnym przy opuszczonej rolecie)

-Nie wiem czy dobrze to opiszę - rama okna poszerzona (ta górna) do niej przylega roleta, generalnie chodziło o to że mogą do okna dołożyć pasek z materiału z którego jest okno i umieścić go za roletą (ocieplenie od wewnętrznej i zewnętrznej strony) - wydaje się ciekawe

-Specjalna belka pod nadproże za roletę (znalazłem pojedyncze firmy - wysoki koszt - nawet do 500 zł. za okno 2m)

może jakieś inne pomysły (planuje styropian 20 cm)

pzdr

• 4 weeks później...
czyli kłamią że rolety antywłamaniowe :)

Nie do końca może tylko antywandalowe.

Przykład z mojego osiedla domów z zeszłego roku, w wakacje zostało okradzione 5 domów wszystkie jednej nocy, i co najciekawsze w czasie obecności domowników-włamywacze weszli tylko do domów gdzie nie były zamknięte rolety (w jednym domu roleta tarasowa była uszkodzona, w pozostałych nie zostały zamknięte przez lenistwo) Domów gdzie były rolety zamknięte nie ruszyli,wchodzili oknami.

to nie wina rolet to wina wyposażenia okien:)

zgadzam się z tym że gdy nie ma rolety wejść przez okno jest łatwiej ale roleta nie jest jakimś problemem

równie dobrze może być tak że złodzieje założą że jak w domku klient ma rolety i są zamknięte to jest co ukraść :)

choć osobiście jestem za roletami

to nie wina rolet to wina wyposażenia okien:)

zgadzam się z tym że gdy nie ma rolety wejść przez okno jest łatwiej ale roleta nie jest jakimś problemem

równie dobrze może być tak że złodzieje założą że jak w domku klient ma rolety i są zamknięte to jest co ukraść :)

choć osobiście jestem za roletami

Trudniej wejść ale to nie zapora, to jedno-ale jak odsłonięte okna to widać czy domownicy śpią świecą,itp.gdy jesteśmy zasłonięci to trudniej ocenić co dzieje się w środku.

W tym konkretnym przypadku spodziewali się obecności mieszkańców-były samochody przed domem.

Nie do końca może tylko antywandalowe.

Przykład z mojego osiedla domów z zeszłego roku, w wakacje zostało okradzione 5 domów wszystkie jednej nocy, i co najciekawsze w czasie obecności domowników-włamywacze weszli tylko do domów gdzie nie były zamknięte rolety (w jednym domu roleta tarasowa była uszkodzona, w pozostałych nie zostały zamknięte przez lenistwo) Domów gdzie były rolety zamknięte nie ruszyli,wchodzili oknami.

OK - pytanie za 10 pkt - czy byli też tak leniwi że nie włączyli alarmów ??

nie tylko dla Ciebie taka sytuacja jest niezrozumiała

Wiem, że alarmów część mieszkających nie włącza będąc w domu, nawet wtedy gdy mają rozdzielone na piętro i parter, wiem że często nie opuszczają wszystkich rolet, mało tego, jak nie parkują w garażu to zostawiają nie zamknięte drzwi do samochodu

Ludzie po prostu z czasem mieszkania w swoim wymarzonym domu przestają myśleć

Mam sąsiada który w niedzielę na wyjście 1-2 h nie włączył alarmu ( monitoring ma na stałe włączony ) , zostawił zamknięte psy - i nauka kosztowała go ok. 200 tys PLN ( prowadzi firmę ) - na pamiątkę ma nagranie - ale panowie w maskach . 2 lata minęły i d...a blada Policja nikogo nie złapała - nauka czasami jest kosztowna.