Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Polecam alarm z czujkami od zewnątrz, a nie uruchamiającymi się dopiero po wejściu do domu, naprawialiśmy okna u klienta u którego włamali się do domu, gdzie był Alarm i były kamery, okna antywłamaniowe i szyby P4. Dojazd ochrony potrwał 8 minut w tym czasie wynieśli już wszystkie wartościowe rzeczy.

Czyli wynieśli co - 2 laptopy i telewizor ? Alarm wył, ochrona jechała na sygnale, a złodzieje ładowali się jakby nic do auta przed posesją ?

Już syrena na zewnątrz odstraszy lokalnego obszczymura, a jak mamy kolekcję dzieł Malczewskiego to "profesjonalnych" włamywaczy i tak nic nie powstrzyma ...

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli wynieśli co - 2 laptopy i telewizor ? Alarm wył, ochrona jechała na sygnale, a złodzieje ładowali się jakby nic do auta przed posesją ?

Już syrena na zewnątrz odstraszy lokalnego obszczymura, a jak mamy kolekcję dzieł Malczewskiego to "profesjonalnych" włamywaczy i tak nic nie powstrzyma ...

Nie mierz wszystkich swoją miarką, wynieśli za około 100 tys. zł różnych rzeczy i nie chodzi tu o odstraszenie lokalnego obszczymura, a powiadomienie ochrony bez wiedzy włamywaczy, to raz, dwa tak zgadza się tu też nikt ich nie powstrzymał, ale zanim się włamią następnym razem to ochrona będzie na miejscu bo przeforsowanie okien zajmie im kilka minut...

wynieśli za około 100 tys. zł różnych rzeczy i nie chodzi tu o odstraszenie lokalnego obszczymura, a powiadomienie ochrony bez wiedzy włamywaczy, to raz, dwa tak zgadza się tu też nikt ich nie powstrzymał, ale zanim się włamią następnym razem to ochrona będzie na miejscu bo przeforsowanie okien zajmie im kilka minut...

To widać wiedzieli kogo okradać, zakład ubezpieczeń wypłaci odszkodowanie ... co do ochrony, to wątpię, żeby gonili i szarpali się z włamywaczami i ryzykowali swoje bezpieczeństwo za najniższą krajową. Ochrona woli narobić hałasu podjeżdżając niż rzeczywiście łapać złodziei ryzykując własnym zdrowiem

Też się ciągle zastanawiam nad roletami, na początku byłem do nich przekonany i byłem pewny, że je montujemy ale niestety teraz nie widzę ich zalet.

"Zamknięcie okien na czas wyjazdu" - równoznaczne z obwieszczeniem w okolicy, że nikogo nie ma w domu, bo w antywłamaniowość rolet to chyba nikt juz nie wierzy.

"zapewnienie prywatności" - to samo dają zasłony, które jak mi obwieściła żona i tak w domu będą.

"ochronę przed wiatrem" - dla mnie to nie jest aż tak istotne, żeby wydać 20 000 na komplet rolet do domu, bo dwa dni w roku mocniej powieje.

Jedyny plus jaki widzę to ochrona przed słońcem i nagrzewaniem się pomieszczeń, ale przecież nikt nie będzie siedział przy zamkniętych roletach w dzień, jak w bunkrze jak już to bardziej skłaniam się ku żaluzjom fasadowym. A tak w ogolę to zastanawiam się, czy nie lepiej zaoszczędzić te pieniądze i jak faktycznie zostaną one po budowie kupić za te środki kanalizator kanałowy i wpiąć do wentylacji mechanicznej, albo nawet za jakiś czas jakąś pompę ciepła pow-pow i problem ciepłoty w lato w domu zniknie. Ehh dylematy na budowie i milion decyzji na raz...

Cześć, dokładnie przechodzę taką zmianą poglądów jak ty. Super mi się podobają żaluzje fasadowe. Ochrona przed słońcem, regulacja i wyglądają super!

Nurtują Mnie tylko dwie kwestie, czyszczenie żaluzji oraz fakt, ze chce mieć żaluzje tylko na parterze (dom piętrowy), czy nie będzie to wyglądać kiepsko estetycznie?

Z90 outside.jpg

• 1 month później...

Witam :)

Uff...... Właśnie skończyłem czytanie tego tematu. I jedna z ważniejszych refleksji jest taka, że im więcej było zachwytów nad słusznością instalacji rolet zewnętrznych, tym bardziej przekonywało mnie to by ich nie montować :p Tak mnie zastanawia(może dlatego, że jeszcze nie mieszkamy w domku) po co ludzie wyprowadzają się z miejskich bloków, skoro w swoich domach też się izolują od natury :( Nie wiem jak posiadacze rolet, ale ja( po mimo, że nie lubię się przegrzewać) uwielbiam patrzeć, będąc w ciepłym pomieszczeniu, jak za oknem "duje wiater" lub deszcz zacina w szyby, a krople walą o parapet :yes: Dla mnie jedynym, nie zaprzeczalnym plusem rolet zewn. jest ochrona przed słońcem w pokoju gdzie oglądamy TV. Inne zalety są wg. mnie mało istotne.

Prawie wszyscy ci którzy zamontowali lub chcą zamontować rolety zewnętrze robili to w czasie budowy domu. My będziemy kupować domek już gotowy, z rynku wtórnego i w tym wypadku jest trochę mniej sposobów montażu rolet. Gdy rozważałem jak zabezpieczyć okna(w upatrzonym przez nas domku jest alarm wew. z monitoringiem) czyli krata czy roleta, doszedłem do wniosku, że jeżeli miały by być rolety to tylko antywłamaniowe, z atestem. Zakładam, że trudniej je jest sforsować niż zwykłe standardowe. Korzystając z internetowego kalkulatora jednej z firm tej branży, wyszło mi, że całkowity koszt(rolety+montaż) zabezpieczenia prawie wszystkich okien(+/- 21 m2) to ok.16 tyś! I to w wersji manual czyli "ciągnionej" :( Może jestem dziwny, ale taki wydatek jak dla mnie mija się trochę z celem. Doszedłem do wniosku, że mając wydać takie pieniądze, rolety(na pilota) zamontuję tylko w dwóch oknach balkonowych/tarasowych, a w reszcie będą otwieralne kraty. Do tego dojdzie klima w 2-3 pomieszczeniach i zostanie jeszcze na waciki :rolleyes:

Reasumując - dzięki kratom będę "bliżej" natury, a w nocy miał spokojną głowę :sleep: Dzięki klimie w lecie chłód, a w zimę dodatkowe ciepełko. No i w ogóle trochę dodatkowych wacików......... :cool:

Aha, teraz zacznę czytać temat o kratach, jednak myślę, że zdania już nie zmienię.

Pozdrawiam :)

Wygląda na to, że poszukujesz argumentów na poparcie własnego przekonania co do nie montowania rolet ? Koszt zakrycia dokładnie 21,4 m2 okien, 16 rolet Integry z napędem elektrycznym kosztowały mnie 9 000 zł z montażem, nie żadne tam ciągnione, co byłoby absurdem w domu. Znajomy który założył rolety ze sznurami uzasadniał swój wybór tym że silniki "hałasują na całe osiedle". A faktem było, że z nie miał pieniędzy, tylko że przyznanie się do tego faktu jest emocjonalnie trudne, dlatego też racjonalizuje się swoje wybory... ale to na marginesie.

Koszt zakrycia dokładnie 21,4 m2 okien, 16 rolet Integry z napędem elektrycznym kosztowały mnie 9 000 zł z montażem, .

zauwaz talko:

że jeżeli miały by być rolety to tylko antywłamaniowe, z atestem.
Rolta z atestem potrafi kosztowac nawet 300% ceny zwyklej rolety

tu jednak nie jestem do konca pewny czy te z atestem wystepuja bez silnika. Z tego co wiem te z Aluprofu sa mozliwe tylko z silnikiem

Rolta z atestem potrafi kosztowac nawet 300% ceny zwyklej rolety

tu jednak nie jestem do konca pewny czy te z atestem wystepuja bez silnika. Z tego co wiem te z Aluprofu sa mozliwe tylko z silnikiem

Obawiam się, że jak właściciel domu posiada atrakcyjny łup ... mówmy kolekcję złotych monet ... to żadne systemy nie staną na przeszkodzie przygotowanym i zdeterminowanym złodziejom... Myślę, że 99 % czytelników tego forum nie ma potrzeby robienia z domu twierdzy...

Wygląda na to, że poszukujesz argumentów na poparcie własnego przekonania co do nie montowania rolet ?

[....] A faktem było, że z nie miał pieniędzy, tylko że przyznanie się do tego faktu jest emocjonalnie trudne, dlatego też racjonalizuje się swoje wybory... ale to na marginesie.

Toż to szok! Przejrzałeś mnie na wylot :jawdrop: Nie dość, że diagnozy trafne, to jeszcze za darmochę :) Myślę, że zaoszczędzone pieniądze z kilku takich gratisowych porad, w końcu pozwolą mi na założenie upragnionych rolet :hug:

....... Albo to Ty szukasz argumentów by uzasadnić swój zakup :p

że jeżeli miały by być rolety to tylko antywłamaniowe' date=' z atestem.[/quote']

Obawiam się, że jak właściciel domu posiada atrakcyjny łup ... mówmy kolekcję złotych monet ... to żadne systemy nie staną na przeszkodzie przygotowanym i zdeterminowanym złodziejom... Myślę, że 99 % czytelników tego forum nie ma potrzeby robienia z domu twierdzy

Nie mam powodu, aby dom zamieniać w twierdzę, ale priorytetem było/jest bezpieczeństwo i spokojna głowa (bo ja taki"przejmujący jezdem":()

Dlatego mój wybór padł własnie na rolety typowo antywłamaniowe, a nie "wiatrochrony". Jednak, jak już trafnie zauważono, nie stać mnie na wydanie 16 tyś + ok. 3tyś na silniki z pilotem/pilotami(9 okien = ok.21 m2) i zrezygnowałem z rolet w ogóle.

A idąc tokiem rozumowania kol. piotrek0m, założenie krat też powinno być jednoznaczne z przerobieniem domu w twierdzę, gdyż(tak mi się wydaje) kraty również będą trudniejsze do przejścia, dla potencjalnego włamywacza, w porównaniu ze zwykłymi, standardowymi roletami "przeciwsłonecznymi". Ale jak widać kraty już nie są be :confused:

tu jednak nie jestem do konca pewny czy te z atestem wystepuja bez silnika.

Też tego nie wiem, ale korzystając z tego kalkulatora nie zauważyłem obostrzeń względem rodzaju napędu.

Pozdro.:)

Edytowane przez gustav.pl

Nigdy w życiu nie założyłbym sobie krat w okna. Gdyby mnie nie było stać na rolety/nie widział sensu ich montowania/szukał argumentów żeby ich nie montować (właściwą odpowiedź można sobie wybrać) to po prostu bym ich nie montował :) Śmieszą mnie takie posty "dlaczego ja u siebie nie zamontuję rolet" ;) Ja będę miał rolety bo chcę je mieć i już. Nie szukam na siłę argumentów dla poparcia mojego chciejstwa :)

Ja będę miał rolety bo chcę je mieć i już. Nie szukam na siłę argumentów dla poparcia mojego chciejstwa :)

Tzn. będziesz mieć rolety, ale nie wiesz dlaczego :confused: To jest silniejsze od Ciebie czy jakieś głosy Ci podpowiadają?

Mimo wszystko życzę szybkiego powrotu do zdrowia :(

edit:

Śmieszą mnie takie posty "dlaczego ja u siebie nie zamontuję rolet" ;)

Pewnie nie zauważyłeś, ale piszemy w temacie "ROLETY ZEWNĘTRZNE - Czy warto montowac?"

Edytowane przez gustav.pl

Jeśli trudno Ci zrozumieć, że można sobie fundować coś bez szukania argumentów to Ci współczuję :)

Chyba się nie rozumiemy. Kupiłeś rolety odruchowo, nieświadomie? Można mieć tzw. kaprys i kupić/zrobić coś niepotrzebnego, ale i to jest przeważnie robione na pokaz czyli też czymś umotywowane :rolleyes: Dlatego jeżeli piszesz, że kupiłeś rolety bez powodu, to albo nie jesteś świadom przesłanek które Tobą kierowały albo ....... :(

Ale Twój post wybrzmiał jak kogoś kogo nie stać na rolety więc szuka argumentów przeciwko roletom.

No dobra, masz mnie!! Jaki ja jest nieszczęśliwy. Nie stać mnie na rolety zewnętrzne!! :bash: Jak sobie pomyślę, że inni je mają, a ja będę za kratami siedział, to straszna mnie qrwica bierze i c.huj mnie strzela w biały dzień :bash: Żeby Wam się piloty popsuły i silniczki zatarły...... :D

No, od razu lepiej się poczułem jak wyrzuciłem to z siebie :wiggle::yes:

A w ogóle to się rozpisaliśmy nie na temat :(

Uważam że rolety zewnętrzne w znaczący sposób podnoszą komfort mieszkania w domu i nie żałuję tej decyzji.

Masz na myśli komfort psychiczny, gdy w czasie nieobecności, rolety są podniesione(dla zmyłki) i myślisz czy przypadkiem jakiś czarny charakter nie zechce powiedzieć "sprawdzam"?

A może chcesz porównać swój komfort fizyczny chłodu roletowego z komfortem pomieszczeń klimatyzowanych w upalne dni?(to tak w nawiązaniu do mojej kalkulacji, że za cenę rolet okratuję się i założę klimę)

Oczywiście są to tylko drobne złośliwości drobnego złośliwca, którego nie stać na komfort rolet zewnętrznych :rolleyes:

Gustav wyluzuj chłopie już bo wszyscy wiemy, że wolisz kraty od rolet. Twój wybór Twoja sprawa. Ale nie wmawiaj komuś kto ma rolety i jest z nich zadowolony, że rolety to bezsens żeby tylko usprawiedliwić swój wybór :) Ten wątek jest dla tych co chcą mieć rolety i dla tych co już je mają a nie dla tych co nie chcą mieć rolet i będą udowadniać wszystkim swoją rację, nawet tym co już je mają.

Ten wątek jest dla tych co chcą mieć rolety i dla tych co już je mają a nie dla tych co nie chcą mieć rolet [...].

No żesz ty, to mi się sprawy pomyliły. Do tej pory byłem przekonany, że autor wątku zawarł w tytule pytanie "czy warto montować [rolety]". A teraz się okazuje, że piszę na temat: "Co jest jedynie najlepsze i dlaczego rolety zewnętrzne" :eek:

Twój wybór Twoja sprawa. Ale nie wmawiaj komuś kto ma rolety i jest z nich zadowolony, że rolety to bezsens żeby tylko usprawiedliwić swój wybór :)

Nic nikomu nie wmawiam. Wy chwalicie swój wybór, ja chwalę swój. Jeżeli będzie temat "Co jest jedynie najlepsze i dlaczego rolety zewnętrzne", nie napiszę tam ani sylaby, a nawet żadnego postu nie przeczytam ;) I może, to Wy(roletkowcy) chcecie usprawiedliwić swój chybiony wybór :p