Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę, że nawet jeśłi była niższa, to różnica powierzchni tych płaszczyzn daje dodatni bilans energetyczny.

Zresztą - tam gdzie mam skrzynkę rolety zamiast 18cm silikatu + 20cm grafitu mam 6cm poszerzenie z PVC+10cm grafitu.

Więcej, niż 2C różnicy nie będzie, przynajmniej organoleptycznie nie ma różnicy,

A o ile była niższa temperatura nad oknem, gdzie została pusta skrzynka, niż tam, gdzie skrzynki nie było?

To były rolety na tynku tzw. adaptacyjne, więc dylemat ze skrzynkami wogóle odpadał.. dla mnie ważne było, że empirycznie sprawdzili, że to działa i daje realne korzyści. :-)

Całkiem możliwe, bo jakieś ograniczenie ruchu powietrza taka moskitiera jednak daje.. Natomiast w przypadku rolet przeprowadzono badania m.in. na POlitechnice Rzeszowskiej, gdzie udokumentowano, że zastosowanie rolety spowodowało, że na szybie od wnętrza pomieszczenia temperatura była o 2-3 stopnie wyższa niż tam, gdzie rolety nie było.

Podaj źródło tych informacji, nie mogę przestać się śmiać, kiedy to przeczytałem. :lol2:

Całkiem możliwe, bo jakieś ograniczenie ruchu powietrza taka moskitiera jednak daje.. Natomiast w przypadku rolet przeprowadzono badania m.in. na POlitechnice Rzeszowskiej, gdzie udokumentowano, że zastosowanie rolety spowodowało, że na szybie od wnętrza pomieszczenia temperatura była o 2-3 stopnie wyższa niż tam, gdzie rolety nie było.

Czy chodziło o roletę wewnętrzną? Bo by się to mogło zgadzać.

Masz linka do tych badań? Bo nie mogłem znaleść.

Czy chodziło o roletę wewnętrzną? Bo by się to mogło zgadzać.

Masz linka do tych badań? Bo nie mogłem znaleść.

Nie, nie.. chodzi zdecydowanie o rolety zewnętrzne. Tu masz link do wyników badań: http://www.jacker.pl/termorolety-przeprowadzone-badania-naukowe . Mam nadzieję, że nikt mnie o kryptoreklamę nie posądzi.. :-)

Nie, nie.. chodzi zdecydowanie o rolety zewnętrzne. Tu masz link do wyników badań: http://www.jacker.pl/termorolety-przeprowadzone-badania-naukowe . Mam nadzieję, że nikt mnie o kryptoreklamę nie posądzi.. :-)

Przeczytałem badania, lecz nie widzę tam nigdzie tego, co napisałeś.

Przeczytałem badania, lecz nie widzę tam nigdzie tego, co napisałeś.

Informacja o różnicach w temperaturze szyby od wnętrza pochodzi bowiem od tego, który te badania zlecił. Ale wystarczy na jednym oknie opuścić roletę, a na drugim nie, nakleić zwykłą kartkę i zmierzyć jej temperaturę. Przy temperaturze zewnętrznej ok. 0 stopni, i wewnętrznej ok. 20 stopni - temperatura na szybie wewnętrznej wynosi w granicach 14-16 stopni w zależności od pakietu. Przy zamkniętej rolecie ta temperatura jest wyższa. To fizyka, ale i doświadczenie. pzdr

Lekko rozbawila mnie zwlaszcza ta karteczka :)

Czyżby kolejny forumowicz o pogodnym usposobieniu?

Proponowalbym wziac pirometr w dlon i organileptycznie sprawdzic ..

.. ale zanim to zrobisz pogadaj z kimś kto ma pojęcie o detektorach, długościach fal, współczynnikach emisyjności itp. .. Mnie nie pytaj, bo ja się na tym nie znam.. :-)