Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jak kiedyś napisałem - jestem gotowy do próby

Możemy nagrać z niej film :)

Jeśli mój sposób sie nie powiedzie przed kamerą sie do błędu przyznam.

Póki co brak reakcji na moja deklarację.

I jeszcze.

Ż uwagi na to ze najczęściej włamanie zaczyna sie od drzwi tarasowych do pokazu poprosze o przygotowanie rolety o minimalnej dla tarasów szerokości 180 cm (balkon dwuskrzydłowe najbardziej rozpowszechniony)

Edytowane przez jareko

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

taki research akurat zrobiłam. chodzi mi o to, czy jest to realny problem, czy też kilka przypadków włamań dokonanych przez tę sama szajkę i odpowiednio nagłośnionych przez media.

Wiemy np., że niemal co piąte włamanie odbywa się przez otwarte/uchylone okno. A azotem? Promil? Pół promila?

Wiemy np., że niemal co piąte włamanie odbywa się przez otwarte/uchylone okno. A azotem? Promil? Pół promila?

Jaka część tych uchylonych/otwartych okien była zasłonięta roletami zewnętrznymi?

Jaki % zamkniętych reklamowanych tu rolet jest otwierany ciekłym azotem?

Myślałem, że dyskutujemy nie o zamykaniu okien, a o skuteczności reklamowanej rolety.

• 5 weeks później...

Przyznam, że nie słyszałem o tym, aby kiedykolwiek dokonano włamania przy użyciu ciekłego azotu.. czy ktokolwiek o tym słyszał? Czy znajdę gdzieś jakiś opis takiego przypadku w internecie albo w jakimś wydawnictwie?

Tak samo nie słyszałeś o jednym ze sposobów forsowania KAŻDYCH okien tych antywłamaniowych takze.

Proste skuteczne ciche ale nikt nie zamieści filmu czy zdjęć by reklamę kolejnym zlodziejom robić

Nie ma w dzisiejszych czasach sposobu na 100% zabezpieczenie się przed włamaniem tak samo jak nie ma systemu w 100% zabwzpieczajacego auto przed kradzieżą

Moja rzucona rękawica w sprawie rolet w dalszym ciągu leży i brak odważnego by ja podjął.

Zresztą po co ? Bo znow wszystko tu podane okaże się sciema ?

Dzięki roletom tego lata w ogóle nie odczuwałem gorąca i opcję chłodzenia w PC włączyłem tylko na dwa dni (fakt, że lato było dosyć słabe). Dla mnie to był jeden z powodów zamontowania rolet. W sypialniach też fajnie się sprawdzają jak chce się dłużej pospać. Mam też cichą nadzieję, że coś tam zimą ochronią okna przed zimnym wiatrem, jednak tutaj zysk jest pomijalny i zupełnie nie było to powodem ich montażu.

Tak jak kiedyś napisałem - jestem gotowy do próby

Możemy nagrać z niej film :)

Jeśli mój sposób sie nie powiedzie przed kamerą sie do błędu przyznam.

Póki co brak reakcji na moja deklarację.

I jeszcze.

Ż uwagi na to ze najczęściej włamanie zaczyna sie od drzwi tarasowych do pokazu poprosze o przygotowanie rolety o minimalnej dla tarasów szerokości 180 cm (balkon dwuskrzydłowe najbardziej rozpowszechniony)

A zastanawiałem się... gdzie tu jest haczyk. Oczywistym jest, że im większa powierzchnia tym łatwiej się włamać. Tylko czy na każdym tarasie powinna być roleta przeciwwłamaniowa? Chyba nie to jest przesłaniem.. Roleta przedstawiona na filmie ma zasłaniać normalnych wymiarów okno.

Badanie miałoby się odbyć zgodnie z normą? Tj. przy wykorzystaniu narzędzi i w czasie jaki podaje norma tzw. 1627 (łom, 2 śrubokręty, mały młotek, wybijaki, mechaniczna wiertarka)? Czy przyjedzie Pan ciężarówką i na łańcuch przyczepi roletę do haka? Tak to i ja bym był pewien swego :)

• 8 months później...

Mamy problem z roletami.

Zdecydowaliśmy się na rolety trochę za późno, mamy parterowy dom, z oknami o wys. 120 cm - otwory okienny, z lanymi nadprożami.

Nie ma zostawionej wnęki na rolety podtynkowe, ocieplenie będzie 15 cm, nie będziemy zwiększać do 20cm żeby schować te podtynkowe.

Czy zdecydowalibyście się na rolety adaptacyjne, które zabiorą ze światła okna ok 17 - 18 cm.

Czy montując te rolety, które są montowane do okna, nie "rozszczelni" mi to okien, bo mamy went. mech.

Rolety nie chcemy ze względów bezpieczeństwa, tylko ze względów pogodowych.

Macie jakieś doświadczenie z roletami adaptacyjnymi ?