Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja już trzeci sezon korzystam z markiz zewnętrznych Fakro. Zewnętrzne osłony okienne w kontekście ochrony przed upałem sprawdzają się w moim doświadczeniu znakomicie. I nie ma tu znaczenia czy są to rolety czy takie markizy (z tą różnicą, że markizy są przezierne i do pokoju przedostaje się całkiem sporo światła).

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja już trzeci sezon korzystam z markiz zewnętrznych Fakro. Zewnętrzne osłony okienne w kontekście ochrony przed upałem sprawdzają się w moim doświadczeniu znakomicie. I nie ma tu znaczenia czy są to rolety czy takie markizy (z tą różnicą, że markizy są przezierne i do pokoju przedostaje się całkiem sporo światła).

możliwości osłony przed słońcem jest wiele ale wielu klientom wydaje się że jedynym rozwiązaniem są rolety bo jeszcze żyją ze świadomością (niesłlusznie) że spełniają rolę antywłamaniową

możliwości osłony przed słońcem jest wiele ale wielu klientom wydaje się że jedynym rozwiązaniem są rolety bo jeszcze żyją ze świadomością (niesłlusznie) że spełniają rolę antywłamaniową

Hm.. a przypadkiem nie utrudniają włamywaczowi wejścia przez okno? Ja 24 lata temu zamontowałem okna firmy na R z roletami zewnętrznymi, których profile były wypełnione sztywną pianką. Trzy czy cztery razy, ktoś próbował je podnieść (miałem okna w kamienicy przy samym chodniku) i udawało się to tylko z 10-15cm.

Żaden zamek w drzwiach nie gwarantuje, że włamywacz go nie pokona, więc po co ludzie montują zamykane drzwi, nawet z kilkoma zamkami? ;)

A może po prostu cena i cechy ?

Sam nie tak dawno miałem podobny dylemat. Wymagania najskuteczniejsza ochrona przed nagrzewaniem , wytrzymałość (mam dużego psa który sobie biega po ogrodzie) , sterowanie pilotem.

Przy wycenach wyszło że żaluzje / markizy są o około 50% droższe od rolet ...

Popatrzyłem na wady / zalety wszystkich rozwiązać i plusy i minusy dla mnie i ... wybrałem rolety.

• 11 months później...
Właśnie borykam się z problemem czy montować rolety w moim domu. Trudno podsumować jednoznacznie ten wątek. Wydaje się jednak, że rolety to bardziej kosztowny bajer niż niezbędny dodatek w domu. Jest wiele innych, mniej kosztownych sposobów, żeby poradzić sobie ze Słońcem. Jak Wy sądzicie?

Dla mnie to była podstawa, z rzeczy później nie do nadrobienia. Schowane w elewacji, sterowane elektrycznie- trzeba zatem je założyć przed tynkami i elektryką, bo potem ciężko. Nie warto tylko kupić badziewia, bo tylko człowiek będzie się wkurzał.

Mają właściwie jeden minus, trzeba za nie zapłacić ;)

Klima - można mieć chłód i naturalne światło jednocześnie.

Ilość światła załatwi okap, firanki/zasłony/rolety wewnętrzne (odciążają też nieco klimę - ale też jej nie zastąpią).

Klimatyzacja będzie znacznie bardziej skuteczna i ekonomiczna właśnie w połączeniu z roletami.

Osłony wewnętrzne są dużo mniej skuteczne niż wewnętrzne.

Pod kątem ochrony przed słońcem lepsze od rolet są żaluzje fasadowe ...ale miało być taniej niż rolety :no:

Klimatyzacja będzie znacznie bardziej skuteczna i ekonomiczna właśnie w połączeniu z roletami.

Osłony wewnętrzne są dużo mniej skuteczne niż wewnętrzne.

Pod kątem ochrony przed słońcem lepsze od rolet są żaluzje fasadowe ...ale miało być taniej niż rolety :no:

Jak ktoś lubi mieć w domu ciemno jak w norze to niech se kupi rolety. Klima i tyle.

Klimatyzacja jest wystarczająco skuteczna. Rolety kosztują tyle, co ze trzy klimy i prąd do chłodzenia na dwadzieścia lar.

Masz tylko jeden pokój w domu czy co?

Multisplit to nie tania zabawka a pojedynczy klimatyzator nie ochłodzi całek chałupy. Zdaje się, że nie zasłoni też okien na noc i nie chroni przed chłodem w okresie zimowych.

Jego coroczne odgrzybianie nie jest też za darmo...

I żeby nie było pisze to użytkownik klimatyzacji :lol2:

Masz tylko jeden pokój w domu czy co?

Mam tylko jedno okno od południa - w otwartej strefie dziennej. I tam mam jedyną klimę.

Multisplit to nie tania zabawka a pojedynczy klimatyzator nie ochłodzi całek chałupy.

Mam inne doświadczenia. Z dwóch mieszkań i obecnie z domu. Jedna klima ogarnia wszystko.

Wykres temperatury i wilgotności w sypialni, w której jest nawiew. Czujnik był umieszczony w najdalszym od drzwi rogu pokoju. Klima jest w salonie - oddalona od sypialni korytarzem (klima nie dmucha w kierunku korytarza). Punkt w którym jest czujnik jest najdalej oddalonym punktem od klimy punktem w domu. Klima działała między 15:00 a 17:00 a wykres wygląda tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=432016

Czujnik trochę zawyża temperaturę przez grzejąc się ESP - ale to nie zmienia skuteczności działania klimy nawet w oddalonym pomieszczeniu i "pod prąd" wentylacji.

Zdaje się, że nie zasłoni też okien na noc i nie chroni przed chłodem w okresie zimowych.

Energooszczędnośc rolet to mit. może poza natynkowymi, których wszyscy unikają. Inne robią większy mostek skrzynką, niż poprawiają U okna.

A klima owszem - również ogrzeje. I to szybko i wygodnie co szczególnie istotne przy podłogówce w okresach przejściowych.

Jego coroczne odgrzybianie nie jest też za darmo...

Za mniej niż stówkę od myfriendów + trochę zabawy zmontowałem ozonator. Koszt odgrzybiania to kilka groszy na prąd. Tyle, że odgrzybianie nie załatwia sprawy. Syf zostaje. Trzeba dorzucić g4 i co kilka lat umyć porządnie (a bez g4 co roku).

Nie rolety a żaluzje fasadowe - większy komfort... jeśłi już mam wydać na rolety to wolę dołożyć trochę do żaluzji.

Mogą być jeszcze okiennice: otwierane tradycyjnie lub przesuwne, sterowane elektrycznie - mało popularne, więc chyba nie ma za wielu instalatorów.

Z zewnątrz można jeszcze postawić żagiel czy większy parasol i też osłoni, ale trudniej z precyzyjnym sterowaniem. Plus roślinność, na zimę zrzuca liście to i wpuści więcej słońca.

Edytowane przez maaszak