Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ZBYCH,

by uniknąc długiego spania w nowym domu sypialnię mam od wschodu, daje napedy elektryczne do rolet bo obecnie mam ręczne podciąganie więc wstawać się nie chce.

ale jak zaradzisz długiemu spaniu jeśli nie masz sterowania tylko taśma lub korba jak u Aleksandryty?

A tak:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Naped2.jpg

Zamiast tradycyjnego, ręcznego zwijacza, montujemy elektryczny napęd z programatorem :D . Koszt automatu 300 zł.

Gdzie coś takiego mozna kupić ?

Rozumiem, że wstawia się to w miejsce obecnie istniejącego "ręcznego" rozwiązania.

Piwkoo - klopotow nie bedziesz mial jak nadproze wylejesz z wneka na kasete

czyli obrazowo ;)

naproze w czesci zewnetrznej podniesione o wyskokosc skrzynki i cofniete do srodka o jej grubosc pozniej obnizone do planowanej wyskosci okna. Tak jak literka L tyle tylko ze polozona na podstawie ;)

Juz kilku forumowiczow po zamontowaniu RKS ma problem z malo stabilnym gornym zamocowaniem okna (tego zamocowania pratycznie nie ma) a nie zawsze firma okniarska wpada na pomysl by np. poszerzenie ze wzmocnieniem dodac by calosc usztywnic lub chociazby katownik stalowy do oscieznicy przykrecic. To dodatkowe koszty i to nie male a by zdobyc klienta kazda zlotowka mniej od konkurencji daje wieksze szanse - a ze pozniej klopot? Okno, bez usztywnienia gora, mniej lub bardziej chodzi powodujac, ze wykonczenie sie niszczy, farba peka i tym podobne dolegliwosci :(

Piwkoo - lapiesz bardzo dobrze. Mowimy o roletach Integro. Mocowanie okna jest zgodnie ze sztuka - stabilne i trwale :). Z RKS jest niestety zawsze troche klopotu

Co do skrzynek - nie podam Ci dokladnych jej wymiarow gdyz nie ma tak naprawde czegos takiego jak "wymiar znormalizowany". Rozne moga miec w zaleznosci od producetna

A może trzeba na wyjściu pancerza rolety ze skrzynki zamontować listwę szczotkową zbierającą brud :D.

istnieje coś takiego czy sam wymyśliłeś?? :)

kurde, no, zniechęciłam się teraz do tych rolet :( a już zostawiłam japę na skrynkę. załamka :(

To zależy o co pytasz :wink:. Taka listwa istnieje i znajduje zastosowanie w drzwiach. Aluminiowa listwa długości 2,5 m z szczotą o długości około 4 cm kosztuje około 80 zł (do nabycia w Castoramie). Są też metrowe.

Nie widziałem nigdzie takiej listwy zastosowanej do czyszczenia pancerza rolet, więc to wymyśliłem :D.

Nie zniechęcaj się! Rób rolety!

ZBYCH,

by uniknąc długiego spania w nowym domu sypialnię mam od wschodu, daje napedy elektryczne do rolet bo obecnie mam ręczne podciąganie więc wstawać się nie chce.

ale jak zaradzisz długiemu spaniu jeśli nie masz sterowania tylko taśma lub korba jak u Aleksandryty?

A tak:

http://www.zbychdom.republika.pl/rozne/Naped2.jpg

Zamiast tradycyjnego, ręcznego zwijacza, montujemy elektryczny napęd z programatorem :D . Koszt automatu 300 zł.

Gdzie coś takiego mozna kupić ?

Rozumiem, że wstawia się to w miejsce obecnie istniejącego "ręcznego" rozwiązania.

Tak, taki napęd wstawia się w miejsce zwijacza taśmy. Można go kupić np. w Allegro

Tu znajdziesz prostszą wersję. Zapytaj, może ma taką z zegarem.

• 4 weeks później...

Mam pytanie do posiadaczy, albo zorientowanych osob?

wykonawca odradza mi rolety, a do tej pory wszystko co mowil zgadzalo sie.

Twierdzi, ze nawet te wpuszczane maja prowadnice na wkrety przykrecane do muru i jak ktos chce to zwyczajnie wydlubie kawalek styropianu czy welny i je odkreci, a jak bedzie typ malo delikatny

to zwyczajnie podwazy i wyciagnie prowadnice z wkretami w 5min.

Zwlaszcza jak mur jest z lekkich-pustych "cieplych" cegiel.

Czy rzeczywiscie tak latwo zdemontowac zaluzje antywlamaniowe?

Wydaje mi się, że to prawda. Wczoraj zamontowano nam roletę. Zamówiliśmy tylko na drzwi tarasowe. Absolutnie nie łudzę się, że ona zabezpieczy mnie przed złodziejami, My mamy taką właśnie zintegrowaną ze skrzydłem okiennym i na pewno nie jest ona nie do sforsowania. No, ale z drugiej strony złodziej ma utrudnioną robotę, bo zanim dojdzie do okna to musi wcześniej z nią powalczyć. Ja ją zamontowałam przed letnimi upałami – zasłania słonko. No i nocą mogę zostawić otwarty taras, spuszczam roletę, ale tak, że zostają małe otworki, przez które wchodzi powietrze.

W 5 minut to może nie. Technicznie wygląda to tak: otwór okienny powiększony o szerokość skrzynki. Roleta jest zintegrowana z ramą okienną. Okno było montowane przed ociepleniem, na równo z murem. Cały system który jest przykręcony do ściany i do ramy okiennej będzie przykryty styropianem i tynkiem.

Oczywiscie zwykle rolety nie spelniaja funkcji antywlamaniowej poza ta, ze zlodzej aby dostac sie drzwi balkonowych i nawiercic otworki w celu wlamania musi najpierw podniesc/zdewastowac rolete a to narobi wystarczajaco duzo halasu i obudzi domownikow. Mi taka funkcja "antywlamaniowysci" wystarcza zupelnie.

D.

Oczywiscie zwykle rolety nie spelniaja funkcji antywlamaniowej poza ta, ze zlodzej aby dostac sie drzwi balkonowych i nawiercic otworki w celu wlamania musi najpierw podniesc/zdewastowac rolete a to narobi wystarczajaco duzo halasu i obudzi domownikow. Mi taka funkcja "antywlamaniowysci" wystarcza zupelnie.

D.

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi, ale chodzi mi konkretnie o zdjecie prowadnic w tak dziecinnie prosty sposob to znaczy drucik stalowy podnosnik sam. za 30zl i ....wyjete cicho i w mniej niz 5 min.

Decyzje musze podjac na odleglosc i tu moj klpot.

Cicho szybki p2-p4 tez sie nie da zbic.

Rolety nawet za 2000zl/m2 jak da sie tak latwo wyciagnac ze sciany to.... .

Prosze o opinie mozliwie glownie na temat zdejmowania prowadnic.

Dziekuje.

Wyciagniecie prowadnic to m.in kwestia systemu rolet. Ja tak jak Asiulek mam rolety montowane do okna (tzw. SKSy) a prowadnice sa przykrecane do ramy okna (drewno). Dodatkowo na prowadnice zachodzi tynk. Zareczam ze nie da sie zdemontowac prowadnic krocej niz w godzine nie czyniac przy tym halasu budzacego domownikow.

D.