Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klan Irlandczykow - Polska mafia w Irlandii ;)

kotecek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 295
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wzieliscie zwykla pozyczke gotowkowa, czy jakas inna ? W jakim banku, na jaki procent i jaki okres jesli mozna wiedziec ?

Wzielismy re-mortgage na obecnym domu, bo tak bylo latwiej, ale rozwazalismy tez on-line presonal loan z AIB. Dostalismy czek z banku = gotowka na koncie :lol: . 3.2% i 15 lat

Zalezy nam na czasie: w 2 miesiace mamy SSO, w trzy bedzie - SSZ, do konca jesieni w planie sa wszystkie instalacje i wykonczenie przez zime, by na przyszla wiosne dom byl gotowy. Jak masz czas to lepiej przeanalizuj swoje plusy i minusy wchodzenia w kredyt. Nam nie przeszkadzalo ... :wink:

Pozdrowienia,

Maja

• 2 months później...

Witam wszystkich krajanow na Zielonej Wyspie. Ja tu taka swiezynka na forum, ale dopiero zaczynamy budowac dom w Polsce, wiec wczesniej nawet mi do glowy nie przyszlo zeby zagladnac na muratora.

Troche o nas:

Jestesmy juz w Irlandii 5 lat, przyjechalismy z zona (wtedy jeszcze dziewczyna) zaraz po studiach. Mieszkamy w Swords to jest polnocny Dublin, jakies 5 minut jazdy samochodem od lotniska, wiec bardzo "poreczna" lokalizacja.

W Polsce mieszkamy w Ustroniu - slicznej miejscowosci w Beskidzie Slaskim i tam tez zaczynamy sie budowac. Tzn narazie jest kupiony projekt, zona dostala 20arow dzialki wiec poczatek jest dobry. Architekt zalatwia wszelkiej masci pozwolenia, mapki itp, a moj tato (z wyksztalcenia budowlaniec - ma uprawnienia kierownika budowy, wiec nadzor jest zapewniony - przynajmniej o to nie musimy sie martwic).

Bardzo juz tesknimy za Polska, ale coz z wyliczen wynika, ze jeszcze musimy tu byc z 3 lata. ARGHHHH.

To tyle narazie nie chce zanudzac.

Witam wszystkich krajanow na Zielonej Wyspie. Ja tu taka swiezynka na forum, ale dopiero zaczynamy budowac dom w Polsce, wiec wczesniej nawet mi do glowy nie przyszlo zeby zagladnac na muratora.

Troche o nas:

Jestesmy juz w Irlandii 5 lat, przyjechalismy z zona (wtedy jeszcze dziewczyna) zaraz po studiach. Mieszkamy w Swords to jest polnocny Dublin, jakies 5 minut jazdy samochodem od lotniska, wiec bardzo "poreczna" lokalizacja.

W Polsce mieszkamy w Ustroniu - slicznej miejscowosci w Beskidzie Slaskim i tam tez zaczynamy sie budowac. Tzn narazie jest kupiony projekt, zona dostala 20arow dzialki wiec poczatek jest dobry. Architekt zalatwia wszelkiej masci pozwolenia, mapki itp, a moj tato (z wyksztalcenia budowlaniec - ma uprawnienia kierownika budowy, wiec nadzor jest zapewniony - przynajmniej o to nie musimy sie martwic).

Bardzo juz tesknimy za Polska, ale coz z wyliczen wynika, ze jeszcze musimy tu byc z 3 lata. ARGHHHH.

To tyle narazie nie chce zanudzac.

Zapowiada sie optymistycznie :) Ja tez przyjechałam do Dublina z chlopakiem, który teraz jest moim mężem a od 4 dni ojcem naszego dzidziusia :) Mieszkamy w Newbridge koło Dublina a budujemy się 30 km od Krakowa. Niesamowita przygoda! Rok temy wzięliśmy po 6 tygodni urlopu i w maju pojechaliśmy budować nasz DOM :lol: Całe dnie spędzaliśmy z majstrami na budowie i wspominam ten czas jak najwspanialsze wakacje! A jak sie teraz teskni za domkiem... :wink: Zeby go wykończyć (mamy stan surowy zamknięty) potrzebujemy conajmniej jeszcze 2 lata. Teraz mamy córeczkę i ja nie pracuję, więc dochód tez się zmniejszył. Ale to nie ważne, bo już wiemy, dla kogo stawiamy ten dom :lol: :lol: :lol:

Tak wiec gratuluje decyzji i życze powodzenia!!! I koniecznie załóż dziennik budowy!!! :) Po prostu musisz. zobaczycie kiedyś jaka to fajna pamiątka. Tylko nie umieszczaj zdjec na Fotosiku bo Ci je po roku wykasują jak nie zapłacisz. Polecam Imageshack.

• 2 weeks później...
diesello

WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi

PostWysłany: Sob, 29 Sierpień 2009 11:57 Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A i ja witam również z Dublina. Ja troszkę inaczej niż wiekszość tutaj, nie buduję nowego domu, a remontuję"klocka" z lat 80-tych, tak na miarę własnych możiwości w danej chwili, tzn. bez kredytów. A czasami te kalkulacje co do remontu przerażają, ale takie są realia.

Witam Diesello.

Ciągnij póki się da bez kredytów, a kalkulacje zawsze się nie sprawdzają w praktyce niestety. Powodzenia w remoncie "klocka", a tak naprawdę najważniejsze ze masz swój kat w Polsce i czy to jest klocek czy trójkącik wszystko jedno.

Pozdrowienia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Na kredytach to nie znam się za bardzo.....:roll:.....jako że nigdy nie bralismy pod uwagę tego,żeby kredyt wziąć.....

"Uciekliśmy" z Polski nie tylko po to,żeby wybudować własny kąt,ale też po to,żeby nie brać kredytu na budowę tego kącika.......posiedzimy tu owszem pewnie dłużej,ale do Polski wrócimy z czystym kontem.....żadnego balastu....żadnego myślenia o tym,że co miesiąc trzeba ratę spłacać :o:roll:....

Niektórym może się nie spodobać to,co piszę,ale nie po to wyjechaliśmy za granicę ciężko pracować,żeby kredyt w Polsce (czy tutaj) brać......po co dodatkowo przepłacać :roll:....no chyba,że komuś się bardzo spieszy,ale i tak biorąc kredyt,zawsze się traci......

• 4 weeks później...

Witam, poczytuję forum od ponad roku, i nadszedł czas by się ujawnić, a wszystko to za sprawą faktu, że dostaliśmy upragnione PnB!!! I na wiosne ruszamy z budową!

Jesteśmy z mężem na Wyspie od 3 lat. Wyjechaliśmy by nieco przyoszczędzić, by zobaczyć jak to jest żyć w innym kraju, dodatkowo marzyłam o zrobieniu studiów na anglojęzycznej uczelni. Wiele planów udało nam się zrealizować, ale przed nami największe wyzwanie - budowa naszego wymarzonego domu, naszej stodoły - jak go pieszczotliwie nazywamy.

Uciekliśmy" z Polski nie tylko po to,żeby wybudować własny kąt,ale też po to,żeby nie brać kredytu na budowę tego kącika.......posiedzimy tu owszem pewnie dłużej,ale do Polski wrócimy z czystym kontem.....żadnego balastu....żadnego myślenia o tym,że co miesiąc trzeba ratę spłacać :o:roll:....

Jakbym siebie czytała. Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami.

I tak oto Coming Out dokonał się! Pozdrawiam!

I ja jestem z Wami... Z naszą budową mamy zamiar ruszyć na wiosnę 2010. Polska biurokracja nas nieźle przeraża, ale mamy nadzieję, ze będzie dobrze...

Nasza przygoda z Irlandią zaczęła się 2,5 miesiąca po ślubie, kiedy to mój mężusiek zdecydował wyjechać za chlebem. Ja zostałam w Polsce- byłam w 2-gim miesiącu ciąży. Kiedy urodziła się Dominika i już ją "trochę odchowaliśmy" (miała 7 m-cy) postanowiłam dołączyć do Irka. Ponad rok później urodził się Victor- pierwsze miesiące jego życia były dla nas koszmarne, ale nie poddawaliśmy się w dążeniu do spełniania swych marzeń... Teraz jest już dobrze- na szczęście. Żyjemy skromnie, żeby codziennie odłożyć jakieś euro na budowę naszego domu...

A ja spytam tak cichutko : można się przyłączyć do klanu irlandczyków?

Jakoś tak się złożyło że człek tez wylądował tutaj ....no i tak już piąty rok mija.

Budowa oczywiście w PL w toku.

Pozdrawiam z Mallow.To tak mała mieścina na PD obok Cork.Ale spotkać mnie można w całej IRL -driver

:D

Jakoś tak się złożyło że człek tez wylądował tutaj ....no i tak już piąty rok mija.

Pozdrawiam z Mallow.To tak mała mieścina na PD obok Cork.Ale spotkać mnie można w całej IRL -driver

Witaj w klanie popatrz ten sam domek budujemy z tego samego kraju :D

Hmmm...świat jest mały (czytaj :forum jest małe) :D Która część IRL ?

Pozdrawiam salsomaniaczko :D

Hmmm...świat jest mały (czytaj :forum jest małe) :D Która część IRL ?

Pozdrawiam salsomaniaczko :D

Witam salsoamaniaka :D niedaleko Waterford również pozdrawiam.