Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klan Irlandczykow - Polska mafia w Irlandii ;)

kotecek

Recommended Posts

Tak nieraz się zastanawiam jak to będzie jak to my wrócimy do PL? Nie baliście sie wracać? Człowiek po kilku latach w IRL odwykł już trochę od życia "od pierwszego do pierwszego" Nie ma tego "pienięznego" stresu....ale z drugiej strony człowiek tęskni.Tęskni za Świetami ze śniegiem ,za bliskimi itd,itd.Ehh....mam tylko nadzieję że uda nam sie kiedyś szczęśliwie wrócić.A wtedy to już nigdy nie wsiądę do samolotu.....bo panicznie boję się latać.

Pozdrawiam wszystkich budujących :)

• Odpowiedzi 295
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście, że się baliśmy!! Trudniej jest chyba wrócić niż wyjechać. Właściwie to temat rzeka... nas przedewszystkim przekonało dobro naszego dziecka. W Polsce ma ono mnóstwo cioć, wujków do tego babcie, dziadki... rozumiecie. Poprostu są na tym świecie rzeczy, których nie można kupić.

Wszystkim z Krainy Deszczowcow: przejazdem, przelotem, na stale, juz po albo dopiero z zamiarem :wink: ...

Wesolych Swiat Bozego Narodzenia!! Spelnienia marzen, spokoju i zdrowia.

http://farm5.static.flickr.com/4070/4205848569_3a793296c8.jpg

By to budowanie na odleglosc owocne i bezstresowe bylo!

Maja

• 3 weeks później...

WITAJCIE

może i my dołączymy :)

Z muratora korzystam od 2 lat, a dopiero teraz znalazlam ten temat.

Ja -Agnieszka i mój mąż Mariusz jesteśmy w IRL od ponad 3 lat, mąż dłużej.

W polsce nasz domek juz zaczyna byc wykanczany w srodku - etap podlogi; panele i kafele :) Niedlugo domek bedzie gotowy nas przyjać, więc planujemy w lato zwijac sie z irlandii.

Budowę prowadzi moj tata i tesc, cudowna pomoc, wszystko zawsze 100% zalatwione i dopilnowane, ekipy, prace, rozliczenia, hurtownie, palenie w piecu itp. Kawał dobrej roboty i ogromna ofiarnosc.

Moze pokaze wam nasz dom, jesli moge...?

http://images50.fotosik.pl/205/d903f999810843eamed.jpg

http://images47.fotosik.pl/205/02bc2902a57d72ddmed.jpg

jeszcze troszke pracy jest ale najwazniejsze juz gotowe.

pozdrawiam wszystkich z zimowej Irlandii :)

oj pogoda juz niefajna.bee i feee :)

ja tam wole ze wieje i leje :wink: .....nie lubie odsniezac :lol: :lol:

Tfu! Tfu!

Musze zjesc wlasne slowa :evil: :evil: :evil:

Nasz podjazd dzisiaj:

http://farm5.static.flickr.com/4060/4253115063_f80b2080c0.jpg

Oraz kandydat na skrobanke :lol: :lol: :

http://farm5.static.flickr.com/4033/4253114495_73d7627798.jpg

Witaj roszki !! Pieknie dom sie prezentuje. My tez planujemy to lato juz w naszym domu na Kaszubach :lol: :lol: ale na jesien wracamy do Irlandii :wink:

My podobnie oddalismy wszystko zwiazane z budowa w rece rodziny, a dokladniej Kuzyna :lol: Pomoc niesamowita!! Bez Niego nigdy bysmy nie byli tak daleko z budowa ja jestesmy teraz!

Pozdrowienia,

Maja

:D :D standardowe pytania

Wróciliśmy rok temu. Póki co to jesteśmy zadowoleni ale brakuje tego własnego gniazdka :)

Jeżeli chodzi o przestawienie się to myślałam, że będzie gorzej. Wszystko trudniej wyglądało jak przyjeżdżało się tylko na krótkie wizyty. Jednak jak się wróci już tak na dobre to nie jest tak źle. Ogólnie my nie żałujemy... owszem jest trudniej finansowo ale inne rzeczy "niematerialne" to wynagradzają :)

Ale zawsze też powtarzam, że każdy ma inną sytuację. U nas tak wyszło bo mamy super rodzinę i ciężko było bez niej w Irlandii.

No ale mimo wszystko tęsknie też troszkę za Zieloną Wyspą .... taki już los emigranta :) pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

Szybkie pytanie do budujących na odległość: Chodzi mi o zwrot podatku,tzn czy my którzy pracujemy,płacimy podatki w IRL a budujemy sobie chałupkę w PL mozemy starać sie o zwrot podatku w PL .Chodzi mi konkretnie o zakup materiałów budowlanych? czy ktoś przerabiał już ten temat?

Z góry dzięki za jakieś porady

Pozdrawiam

Witam

Szybkie pytanie do budujących na odległość: Chodzi mi o zwrot podatku,tzn czy my którzy pracujemy,płacimy podatki w IRL a budujemy sobie chałupkę w PL mozemy starać sie o zwrot podatku w PL .Chodzi mi konkretnie o zakup materiałów budowlanych? czy ktoś przerabiał już ten temat?

Z góry dzięki za jakieś porady

Pozdrawiam

juz odpowiadam :-)

A wiec my wlasnie mamy wszystkie nasze faktury z 1,5 roku budowy u ksiegowej ktora wszystko fachowo rozpisuje.

Otóż MOŻNA starać się o zwrot podatku, nawet jak nie ma sie dochodow w PL. W skarbówce powiedzieli nam 2 lata temu ZYCZLIWI ludzie, ze nie mamy takiego prawa, wiec sporo stracilismy.

dopiero przypadkowo pewniem pan w hurtowni nas o tym poinformowal. Wrócilismy fo tego samego urzedu no i okazalo sie ze mamy racje i zwrot nam sie nalezy. Dostalismy niezbedne dokumenty do wypelnienia.

Po zlozeniu poapierów wraz z kopiami faktur czeka sie na zwrot pieniazkow do 6 m-cy.

My mamy nadzieje odzyskac troche kaski, budowa juz prawie skonczona wiec kazde pieniadze na wykonczenie sa na wage złota :)))

Nie bedzie za pozno, na rozliczenie sie masz chyba 6 lat o ile dobrze pamietam :)

Z dokumentow to musisz miec oczywiscie pozwolenie na budowe, numer konta-oczywiscie polskiego, swoje dane + NIP, pesel itp. oraz ksera kazdej jednej faktury.

Najlepiesz znajdz DOBRA ksiegowa, powinna ci wszystko powiedziec i doradzic, a ze skarbowki trzeba pobrac dokumenty na krotych sie rozlliczysz.

aha, pamietaj ze nie mozesz skladac dokumentow czesciej niz raz na 3 lub 6 lat,nie pamietam dokladnie, czyli najlepiej nazbieraj ich ile mozesz. my czekalismy az bedzie duzo, a raczej czekalismy do koncowki budowy.

to tyle z tego co pamietam.

ja czekam az ksiegowa rozliczy nasze faktury, zobaczymy jak sie nasza sprawa potoczy.

Tobie zycze powodzenia i duuuzo kasy ze zwrotu.

potwierdzam! zwrot się należy.

Roszki, nieźle was ktoś w tej skarbówce poinformował. :-?

ja dałam radę sama wszystko rozliczyć, nie jest to aż takie skomplikowane jak się wydaje tylko dodam że przyda się jeszcze lista PKWiU (polska klasyfikacja wyrobów i usług) , to podstawa. Te numery często sprawiają problemy i czasem panie w skarbówce mają inne zdanie co do poszczególnych produktów, ale nic to wszystko się da przejść :) warto się koło tego zakręcić bo kaskę można ładną odzyskać! zbiera się tego trochę w przeciągu budowy, zwłaszcza że vat na beton tez wzrósł a tego zawsze idzie dużo i drogo.

WITAM wszystkich emigrantów,

mam prośbę do osób które juz wróciły do Polski.

Ja z mężem być może już w marcu będziemy wracać i chciałam prosić o rady co trzeba załatwić przed wyjazdem, co z rozliczeniem w Revenue, przeniesieniem socjala, oraz jak można odzyskać np PRSI.

PROSZE napiszcie jak załatwiliscie formalności i jakie, żeby nam coś nie umknęło ważnego.

Z góry dziękuję.

potwierdzam! zwrot się należy.

Roszki, nieźle was ktoś w tej skarbówce poinformował. :-?

ja dałam radę sama wszystko rozliczyć, nie jest to aż takie skomplikowane jak się wydaje tylko dodam że przyda się jeszcze lista PKWiU (polska klasyfikacja wyrobów i usług) , to podstawa. Te numery często sprawiają problemy i czasem panie w skarbówce mają inne zdanie co do poszczególnych produktów, ale nic to wszystko się da przejść :) warto się koło tego zakręcić bo kaskę można ładną odzyskać! zbiera się tego trochę w przeciągu budowy, zwłaszcza że vat na beton tez wzrósł a tego zawsze idzie dużo i drogo.

hmmm...nie wiedzialam...nawet jak sie nie jest zameldowanym tez mozna?

Maja

WITAM wszystkich emigrantów,

mam prośbę do osób które juz wróciły do Polski.

Ja z mężem być może już w marcu będziemy wracać i chciałam prosić o rady co trzeba załatwić przed wyjazdem, co z rozliczeniem w Revenue, przeniesieniem socjala, oraz jak można odzyskać np PRSI.

PROSZE napiszcie jak załatwiliscie formalności i jakie, żeby nam coś nie umknęło ważnego.

Z góry dziękuję.

Roszki, tutaj znajdzesz troche informacji:

http://www.citizensinformation.ie/categories/moving-country/moving-abroad/leaving-ireland/leaving_ireland_and_your_social_security_entitlements

http://www.citizensinformation.ie/categories/moving-country/moving-abroad/leaving-ireland/moving-abroad-from-ireland

PRSI - tego raczej nie zworca Ci po to ubezpieczenie spoleczne.

Wydaje mi sie ze mozesz odzyskac podatek dochdowy, ale najlepiej skontaktuj sie z Revenue.

Co jest napisane na stronie to to, ze w przeciagu 4 tygodni od dostania P45 powinnas zlozyc P50, by odzyskac podatek dochodowy:

http://www.revenue.ie/en/personal/tax-refunds.html

Powodzenia!!

Maja

• 2 months później...