rrober1975 19.12.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Tak nieraz się zastanawiam jak to będzie jak to my wrócimy do PL? Nie baliście sie wracać? Człowiek po kilku latach w IRL odwykł już trochę od życia "od pierwszego do pierwszego" Nie ma tego "pienięznego" stresu....ale z drugiej strony człowiek tęskni.Tęskni za Świetami ze śniegiem ,za bliskimi itd,itd.Ehh....mam tylko nadzieję że uda nam sie kiedyś szczęśliwie wrócić.A wtedy to już nigdy nie wsiądę do samolotu.....bo panicznie boję się latać. Pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salome80 19.12.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 Oczywiście, że się baliśmy!! Trudniej jest chyba wrócić niż wyjechać. Właściwie to temat rzeka... nas przedewszystkim przekonało dobro naszego dziecka. W Polsce ma ono mnóstwo cioć, wujków do tego babcie, dziadki... rozumiecie. Poprostu są na tym świecie rzeczy, których nie można kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 22.12.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Wszystkim z Krainy Deszczowcow: przejazdem, przelotem, na stale, juz po albo dopiero z zamiarem ... Wesolych Swiat Bozego Narodzenia!! Spelnienia marzen, spokoju i zdrowia. http://farm5.static.flickr.com/4070/4205848569_3a793296c8.jpg By to budowanie na odleglosc owocne i bezstresowe bylo! Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki 06.01.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 WITAJCIE może i my dołączymy Z muratora korzystam od 2 lat, a dopiero teraz znalazlam ten temat. Ja -Agnieszka i mój mąż Mariusz jesteśmy w IRL od ponad 3 lat, mąż dłużej. W polsce nasz domek juz zaczyna byc wykanczany w srodku - etap podlogi; panele i kafele Niedlugo domek bedzie gotowy nas przyjać, więc planujemy w lato zwijac sie z irlandii. Budowę prowadzi moj tata i tesc, cudowna pomoc, wszystko zawsze 100% zalatwione i dopilnowane, ekipy, prace, rozliczenia, hurtownie, palenie w piecu itp. Kawał dobrej roboty i ogromna ofiarnosc. Moze pokaze wam nasz dom, jesli moge...? http://images50.fotosik.pl/205/d903f999810843eamed.jpg http://images47.fotosik.pl/205/02bc2902a57d72ddmed.jpg jeszcze troszke pracy jest ale najwazniejsze juz gotowe. pozdrawiam wszystkich z zimowej Irlandii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 07.01.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 oj pogoda juz niefajna.bee i feee ja tam wole ze wieje i leje .....nie lubie odsniezac Tfu! Tfu! Musze zjesc wlasne slowa Nasz podjazd dzisiaj: http://farm5.static.flickr.com/4060/4253115063_f80b2080c0.jpg Oraz kandydat na skrobanke : http://farm5.static.flickr.com/4033/4253114495_73d7627798.jpg Witaj roszki !! Pieknie dom sie prezentuje. My tez planujemy to lato juz w naszym domu na Kaszubach ale na jesien wracamy do Irlandii My podobnie oddalismy wszystko zwiazane z budowa w rece rodziny, a dokladniej Kuzyna Pomoc niesamowita!! Bez Niego nigdy bysmy nie byli tak daleko z budowa ja jestesmy teraz! Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salome80 08.01.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Roszki super domek, jest do czego wracać Gdzie mieszkacie w Irlandii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki 08.01.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 dzieki Salome Mieszkamy w Celbridge - jakies 20km od Dublina, takie miasteczko male, ale strasznie przyjemne ciesze sie ze domek ci sie podoba, chociaz pracy przy nim jeszcze sporo, trzeba dopieścić co nie co. a ty gdzie mieszkasz? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salome80 11.01.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Ja juz w Polsce Budowe dopiero zaczynamy, także super się macie, że możecie wrócić do gotowego domku A mieszkaliśmy w Galway. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki 11.01.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 a jak w polsce sie mieszka?dawno wrociliscie?czy rzeczywiscie tak ciezko jest przestawic sie z zycia w IRL na nasza polska rzeczywistosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salome80 12.01.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 standardowe pytania Wróciliśmy rok temu. Póki co to jesteśmy zadowoleni ale brakuje tego własnego gniazdka Jeżeli chodzi o przestawienie się to myślałam, że będzie gorzej. Wszystko trudniej wyglądało jak przyjeżdżało się tylko na krótkie wizyty. Jednak jak się wróci już tak na dobre to nie jest tak źle. Ogólnie my nie żałujemy... owszem jest trudniej finansowo ale inne rzeczy "niematerialne" to wynagradzają Ale zawsze też powtarzam, że każdy ma inną sytuację. U nas tak wyszło bo mamy super rodzinę i ciężko było bez niej w Irlandii. No ale mimo wszystko tęsknie też troszkę za Zieloną Wyspą .... taki już los emigranta pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 24.01.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witam Szybkie pytanie do budujących na odległość: Chodzi mi o zwrot podatku,tzn czy my którzy pracujemy,płacimy podatki w IRL a budujemy sobie chałupkę w PL mozemy starać sie o zwrot podatku w PL .Chodzi mi konkretnie o zakup materiałów budowlanych? czy ktoś przerabiał już ten temat? Z góry dzięki za jakieś poradyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki 24.01.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witam Szybkie pytanie do budujących na odległość: Chodzi mi o zwrot podatku,tzn czy my którzy pracujemy,płacimy podatki w IRL a budujemy sobie chałupkę w PL mozemy starać sie o zwrot podatku w PL .Chodzi mi konkretnie o zakup materiałów budowlanych? czy ktoś przerabiał już ten temat? Z góry dzięki za jakieś porady Pozdrawiam juz odpowiadam A wiec my wlasnie mamy wszystkie nasze faktury z 1,5 roku budowy u ksiegowej ktora wszystko fachowo rozpisuje. Otóż MOŻNA starać się o zwrot podatku, nawet jak nie ma sie dochodow w PL. W skarbówce powiedzieli nam 2 lata temu ZYCZLIWI ludzie, ze nie mamy takiego prawa, wiec sporo stracilismy. dopiero przypadkowo pewniem pan w hurtowni nas o tym poinformowal. Wrócilismy fo tego samego urzedu no i okazalo sie ze mamy racje i zwrot nam sie nalezy. Dostalismy niezbedne dokumenty do wypelnienia. Po zlozeniu poapierów wraz z kopiami faktur czeka sie na zwrot pieniazkow do 6 m-cy. My mamy nadzieje odzyskac troche kaski, budowa juz prawie skonczona wiec kazde pieniadze na wykonczenie sa na wage złota )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 24.01.2010 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Hej Dzięki ogromne za szybką odpowiedz.Spytam jeszcze raz dla pewnosci : trzeba mieć wszystkie faktury,pozwolenie na budowę ?.Coś jeszcze jest potrzebne? Ja dopiero będę w PL z końcem marca -czy wtedy nie będzie za późno na załatwianie tego typu rzeczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki 24.01.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Nie bedzie za pozno, na rozliczenie sie masz chyba 6 lat o ile dobrze pamietam Z dokumentow to musisz miec oczywiscie pozwolenie na budowe, numer konta-oczywiscie polskiego, swoje dane + NIP, pesel itp. oraz ksera kazdej jednej faktury. Najlepiesz znajdz DOBRA ksiegowa, powinna ci wszystko powiedziec i doradzic, a ze skarbowki trzeba pobrac dokumenty na krotych sie rozlliczysz. aha, pamietaj ze nie mozesz skladac dokumentow czesciej niz raz na 3 lub 6 lat,nie pamietam dokladnie, czyli najlepiej nazbieraj ich ile mozesz. my czekalismy az bedzie duzo, a raczej czekalismy do koncowki budowy. to tyle z tego co pamietam. ja czekam az ksiegowa rozliczy nasze faktury, zobaczymy jak sie nasza sprawa potoczy. Tobie zycze powodzenia i duuuzo kasy ze zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrober1975 24.01.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 OGROMNE DZIĘKI Rozjaśniło mi się i to mocno w mojej głowie... Mam nadzieję ze Wam również uda się odzyskać pieniążki z urzędu Pozdrawiam Rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 24.01.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 potwierdzam! zwrot się należy. Roszki, nieźle was ktoś w tej skarbówce poinformował. ja dałam radę sama wszystko rozliczyć, nie jest to aż takie skomplikowane jak się wydaje tylko dodam że przyda się jeszcze lista PKWiU (polska klasyfikacja wyrobów i usług) , to podstawa. Te numery często sprawiają problemy i czasem panie w skarbówce mają inne zdanie co do poszczególnych produktów, ale nic to wszystko się da przejść warto się koło tego zakręcić bo kaskę można ładną odzyskać! zbiera się tego trochę w przeciągu budowy, zwłaszcza że vat na beton tez wzrósł a tego zawsze idzie dużo i drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki 29.01.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 WITAM wszystkich emigrantów, mam prośbę do osób które juz wróciły do Polski.Ja z mężem być może już w marcu będziemy wracać i chciałam prosić o rady co trzeba załatwić przed wyjazdem, co z rozliczeniem w Revenue, przeniesieniem socjala, oraz jak można odzyskać np PRSI. PROSZE napiszcie jak załatwiliscie formalności i jakie, żeby nam coś nie umknęło ważnego. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 29.01.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 potwierdzam! zwrot się należy. Roszki, nieźle was ktoś w tej skarbówce poinformował. ja dałam radę sama wszystko rozliczyć, nie jest to aż takie skomplikowane jak się wydaje tylko dodam że przyda się jeszcze lista PKWiU (polska klasyfikacja wyrobów i usług) , to podstawa. Te numery często sprawiają problemy i czasem panie w skarbówce mają inne zdanie co do poszczególnych produktów, ale nic to wszystko się da przejść warto się koło tego zakręcić bo kaskę można ładną odzyskać! zbiera się tego trochę w przeciągu budowy, zwłaszcza że vat na beton tez wzrósł a tego zawsze idzie dużo i drogo. hmmm...nie wiedzialam...nawet jak sie nie jest zameldowanym tez mozna? Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 29.01.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 WITAM wszystkich emigrantów, mam prośbę do osób które juz wróciły do Polski. Ja z mężem być może już w marcu będziemy wracać i chciałam prosić o rady co trzeba załatwić przed wyjazdem, co z rozliczeniem w Revenue, przeniesieniem socjala, oraz jak można odzyskać np PRSI. PROSZE napiszcie jak załatwiliscie formalności i jakie, żeby nam coś nie umknęło ważnego. Z góry dziękuję. Roszki, tutaj znajdzesz troche informacji: http://www.citizensinformation.ie/categories/moving-country/moving-abroad/leaving-ireland/leaving_ireland_and_your_social_security_entitlements http://www.citizensinformation.ie/categories/moving-country/moving-abroad/leaving-ireland/moving-abroad-from-ireland PRSI - tego raczej nie zworca Ci po to ubezpieczenie spoleczne. Wydaje mi sie ze mozesz odzyskac podatek dochdowy, ale najlepiej skontaktuj sie z Revenue. Co jest napisane na stronie to to, ze w przeciagu 4 tygodni od dostania P45 powinnas zlozyc P50, by odzyskac podatek dochodowy: http://www.revenue.ie/en/personal/tax-refunds.html Powodzenia!! Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Myszk 30.03.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Jaki ten internet mały!Pozdrawiam z Maynooth.Tez wracamy w tym roku raczej pod koniec.Juz dom prawie czeka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts