Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jestem użytkownikiem obu systemów zarówno PC jak i kabli ale w sumie popieram zabieg moderatorów.

minusem może być brak lubianych i oczekiwanych "wojenek" ;)

plusem przejrzystość informacji dla nowych forumowiczów.

w sytuacji idealnej chciałbym mieć te dwa tematy w jednym wątku ale praktyka pokazuje tylko chaos spowodowany zwalczającymi się "opcjami" .

dlatego ujednolicenie tematu uważam za słuszny wybieg.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nie jedyny paradoks. Energia elektryczna jest wykorzystana w wentylatorach zainstalowanych w centralach wentylacyjnych z odzyskiem ciepła, czy układach GWC. Jakie COP jest tam osiągane ? Czy domy z takimi instalacjami mają być w tym wątku także pomijane ?

HenoK - kogo jak kogo, ale Ciebie bym o takie herezje nie podejrzewał

tytuł jest "Ogrzewający" a nie wentylujący

sam kiedyś mówiłeś / pisałeś że WM a w szczególności GWC nie służy do niczego innego jak wentylacja , że GWC np nie da się chłodzić / klimatyzować - więc gdzie tu mowa o ogrzewaniu

zadzwiające jest jedno - wszyscy wiedzą że jest źle - nikt z tym nic nie robi

wspomniałeś że jest to jeden z najstarszych i najdłuższych watków na FM

czy zwróciłeś uwagę ze ostatnie 1500 (z 1700) stron tj 30 000 postów zostało wyprodukowane w ciagu ostatnich 36 miesiecy?? = 10 000 rocznie

gdy pojawiłem się na FM w 2010 roku ten wątek miał 7 lat i 100 stron czyli 2000 wpisów

- a jak już ktoś podwinie rękawy i czyści tą stajnie augiasza to wy sie czepiacie pie.... tytulu zamiast docenic wlozony trud , od kilku dni siedzam każda wolna chwile nad czytaniem strony po stronie, wpisu po wpisie i kasowaniu wszystkiego co nie ma zwiazku z tematem - a wierzcie mi jest tego duzo

pewnie nie wiesz ... bo 2 lata temu to chyba ukrywałeś się z pewnego powodu i na FM nie zaglądałeś - ale ten wątek miał 2 lata temu zmieniona nazwe - Ogrzewający Elektrycznością - Wątek Towarzysko-rozrywkowy!!!!

od 2 lat jest tu jedna wielka zadyma , jeden wielki syf! w 2010/2011 zniknął z FM jeden z pierwszych cenionych tu "prądowców" , po nim znikneli kolejni , wymienic?

- ProStaś,

- BrygadaRR

- kurt76

- LoboM

- pyton79

to Ci bardziej znani, a co najmniej 2-3x tyle bylo tu osob na które się napotkałem/przypomniałem sobie czytając kolejne strony wątku

powód zniknięcia / nie udzialania się tutaj - zawsze taki sam!

masz racje - dużo się zmieniło przez te 11 lat - TY jak widać od dawna zapomniałeś o tym wątku i niczym stary ojciec zostawiłeś już swoje dorosłe dzieci by decydowały o swoim losie - nie uważasz że niewielkie masz prawo po 11 latach tu zabierać głoś? - przez ostatnie 4 lata gdy przybyło tu 30 000 postów ile należało do Ciebie?!! zero ? chyba już dawno przepreśliłeś ten wątek

wątek ten jest dla tych którzy wybierają izolacje ponad wszystko, i tanią instalacje grzewczą - nią będzie zawsze grzanie prądem z COP=1

masz racje, wiekszość z Was ma rację

wiekszość prądowców wspomagać się będzie PC/ panelePV lub solary a już napewno wszyscy budujący obecnie i w przyszłości

nikt tego nie neguje - tyle ze będą to tanie klimatyzatory z funkcja grzania a nie PC za 16 tys w zwyż warte z cała instalacją 35tys w zwyż (razme z CWU)

wątek ten więc nie jest dla osób które PC wybierają do swoich domów jako główne urządzenie grzewcze

temat zmiany tytułu wątku uważam za zamkniety i niepodlegający dyskusji

wszelkie uwagi i ewentualne glosy niezadowolenia prosze kierowac do Redakcji w watkach

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225881-Kiedy-porz%C4%85dek-na-forum/page4

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230910-Forum-Muratora-uwagi

Pozdrawiam

R&K

Edytowane przez R&K
literowka

Czytam ostanie posty i nie wierzę własnym oczom, w końcu zapanuje tutaj porządek.... osobiście byłem załamany jak R&K napisał: TO MÓJ OSTATNI POST NA FM i link dziennika Arizony nie aktywny - dosłownie zamarłem....pomyślałem tylko o przyszłych budujących, którzy nie mieliby tyle szczęścia podpatrzyć WIELU dobrych rozwiązań....sam czytając FM zostałem oświecony, jakie systemy grzewcze w ogóle istnieją....żebym nie był stronniczy mimo wszystko również wielkie brawa należą się min.Pyxis'owi czy Arturo72 bo również Oni wnoszą dużo dobrego w tematy....ale tak jak ktoś napisał, że za dużo jest przekrzykiwania, więc jestem jak najbardziej ZA oddzielnymi tematami.

Pozdrawiam.

Hanss

Edytowane przez Hanss

Bez pokrycia powiadasz... a katalizator usuniecia dziennika pamietasz? nie żebym się znęcał ;)

pisz na temat!

napisales

"Nie ma nic za darmo - jesli tani system grzewczy to droga izolacja. Choć jak zawsze jest wyjątek. Kable grzewcze nim nie są."

pytalem o kable

rozwin mysl , powiedziales A = Kable grzewcze nim nie są

powiedz B = dlaczego , bo itp

zadne katalizatory mnie teraz nie interesuja - chcesz do tego wracac? naprawde?zastanow sie 2x ...

mała podpowiedz - musisz nauczyc sie rozrózniac izolacje od instalacji - jesli tego nie potrafisz = t nie jest miejsce , watek dla Ciebie

i jeszcze w temacie wątku- nawet na starcie budowy domu warto wziąć pod uwagę ewentualną przeprowadzkę w przyszłości czyli w miare szybką sprzedaż ukochanego domu- a z takim systemem grzewczym jak w tytule- moze sie to okazać męczarnią (choćby z powodu nieufności i jednoznacznego postrzegania prądu jako najdroższego medium)