qubic 20.11.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 jestem użytkownikiem obu systemów zarówno PC jak i kabli ale w sumie popieram zabieg moderatorów. minusem może być brak lubianych i oczekiwanych "wojenek" plusem przejrzystość informacji dla nowych forumowiczów. w sytuacji idealnej chciałbym mieć te dwa tematy w jednym wątku ale praktyka pokazuje tylko chaos spowodowany zwalczającymi się "opcjami" . dlatego ujednolicenie tematu uważam za słuszny wybieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 20.11.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Czytam i widzę, że niektórym trzeba jak "krowie na rowie" wytłumaczyć czym jest grzanie prądem.. Dawaj ! Czekam z niecierpliwością . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.11.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) To nie jedyny paradoks. Energia elektryczna jest wykorzystana w wentylatorach zainstalowanych w centralach wentylacyjnych z odzyskiem ciepła, czy układach GWC. Jakie COP jest tam osiągane ? Czy domy z takimi instalacjami mają być w tym wątku także pomijane ? HenoK - kogo jak kogo, ale Ciebie bym o takie herezje nie podejrzewał tytuł jest "Ogrzewający" a nie wentylujący sam kiedyś mówiłeś / pisałeś że WM a w szczególności GWC nie służy do niczego innego jak wentylacja , że GWC np nie da się chłodzić / klimatyzować - więc gdzie tu mowa o ogrzewaniu zadzwiające jest jedno - wszyscy wiedzą że jest źle - nikt z tym nic nie robi wspomniałeś że jest to jeden z najstarszych i najdłuższych watków na FM czy zwróciłeś uwagę ze ostatnie 1500 (z 1700) stron tj 30 000 postów zostało wyprodukowane w ciagu ostatnich 36 miesiecy?? = 10 000 rocznie gdy pojawiłem się na FM w 2010 roku ten wątek miał 7 lat i 100 stron czyli 2000 wpisów - a jak już ktoś podwinie rękawy i czyści tą stajnie augiasza to wy sie czepiacie pie.... tytulu zamiast docenic wlozony trud , od kilku dni siedzam każda wolna chwile nad czytaniem strony po stronie, wpisu po wpisie i kasowaniu wszystkiego co nie ma zwiazku z tematem - a wierzcie mi jest tego duzo pewnie nie wiesz ... bo 2 lata temu to chyba ukrywałeś się z pewnego powodu i na FM nie zaglądałeś - ale ten wątek miał 2 lata temu zmieniona nazwe - Ogrzewający Elektrycznością - Wątek Towarzysko-rozrywkowy!!!! od 2 lat jest tu jedna wielka zadyma , jeden wielki syf! w 2010/2011 zniknął z FM jeden z pierwszych cenionych tu "prądowców" , po nim znikneli kolejni , wymienic? - ProStaś, - BrygadaRR - kurt76 - LoboM - pyton79 to Ci bardziej znani, a co najmniej 2-3x tyle bylo tu osob na które się napotkałem/przypomniałem sobie czytając kolejne strony wątku powód zniknięcia / nie udzialania się tutaj - zawsze taki sam! masz racje - dużo się zmieniło przez te 11 lat - TY jak widać od dawna zapomniałeś o tym wątku i niczym stary ojciec zostawiłeś już swoje dorosłe dzieci by decydowały o swoim losie - nie uważasz że niewielkie masz prawo po 11 latach tu zabierać głoś? - przez ostatnie 4 lata gdy przybyło tu 30 000 postów ile należało do Ciebie?!! zero ? chyba już dawno przepreśliłeś ten wątek wątek ten jest dla tych którzy wybierają izolacje ponad wszystko, i tanią instalacje grzewczą - nią będzie zawsze grzanie prądem z COP=1 masz racje, wiekszość z Was ma rację wiekszość prądowców wspomagać się będzie PC/ panelePV lub solary a już napewno wszyscy budujący obecnie i w przyszłości nikt tego nie neguje - tyle ze będą to tanie klimatyzatory z funkcja grzania a nie PC za 16 tys w zwyż warte z cała instalacją 35tys w zwyż (razme z CWU) wątek ten więc nie jest dla osób które PC wybierają do swoich domów jako główne urządzenie grzewcze temat zmiany tytułu wątku uważam za zamkniety i niepodlegający dyskusji wszelkie uwagi i ewentualne glosy niezadowolenia prosze kierowac do Redakcji w watkach http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225881-Kiedy-porz%C4%85dek-na-forum/page4 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230910-Forum-Muratora-uwagi Pozdrawiam R&K Edytowane 20 Listopada 2014 przez R&K literowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 20.11.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Zgoda.. bo tylko dlatego że do wodnej podłogi mozna podłączyć inne źródło ciepła Przewagą bufora nad kablami jest ciagle grzanie, bez okresow akumulacji czy nadrabiania strat. Jest ciagłe promieniowanie ,ktorego brak (podczas drogiej taryfy) co niektórym doskwiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 20.11.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 wątek ten jest dla tych którzy wybierają izolacje ponad wszystko, i tanią instalacje grzewczą - nią będzie zawsze grzanie prądem z COP=1 Niech qubic się pochwali ile dał za swoją Julke z COP>1 to sądzę,że wyedytujesz swój post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.11.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 posadzka też jest buforemukład wodny powoduje że posadzka jest grzana tam gdzie w danej chwili jest to nie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 R&K - ty naprawdę spodziewałes się wdzięczności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 20.11.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 wątek ten jest dla tych którzy wybierają izolacje ponad wszystko, i tanią instalacje grzewczą - nią będzie zawsze grzanie prądem z COP=1 Nie ma nic za darmo - jesli tani system grzewczy to droga izolacja. Choć jak zawsze jest wyjątek. Kable grzewcze nim nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.11.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 prosze rozwin swoja mysl - latwo rzucac hasla bez pokrycia - powiedzialo sie A , pasuje powiedziec B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.11.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 R&K - ty naprawdę spodziewałes się wdzięczności? oczywiscie ze nie ot nasza Polska wlasnie wyznaje zasade - nie pomagasz - to nie przeszkadzaj tu natomiast jest zupelnie odwrotnie robisz cos - to Ci "pomozemy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 20.11.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) Czytam ostanie posty i nie wierzę własnym oczom, w końcu zapanuje tutaj porządek.... osobiście byłem załamany jak R&K napisał: TO MÓJ OSTATNI POST NA FM i link dziennika Arizony nie aktywny - dosłownie zamarłem....pomyślałem tylko o przyszłych budujących, którzy nie mieliby tyle szczęścia podpatrzyć WIELU dobrych rozwiązań....sam czytając FM zostałem oświecony, jakie systemy grzewcze w ogóle istnieją....żebym nie był stronniczy mimo wszystko również wielkie brawa należą się min.Pyxis'owi czy Arturo72 bo również Oni wnoszą dużo dobrego w tematy....ale tak jak ktoś napisał, że za dużo jest przekrzykiwania, więc jestem jak najbardziej ZA oddzielnymi tematami. Pozdrawiam.Hanss Edytowane 20 Listopada 2014 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.11.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 R&K - ty naprawdę spodziewałeś się wdzięczności? A ja jestem wdzięczny. Decyzje o rodzaju ogrzewania podjąłem dzięki Lobo i Kurtowi. Ale oni już to zaglądają sporadycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 20.11.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 A ja jestem wdzięczny. Decyzje o rodzaju ogrzewania podjąłem dzięki Lobo i Kurtowi. Ale oni już to zaglądają sporadycznie. A Ja ogrzewanie dzięki R&K, a nawet i płytę fundamentową dzięki R&K i Arturo72. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 20.11.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 prosze rozwin swoja mysl - latwo rzucac hasla bez pokrycia - powiedzialo sie A , pasuje powiedziec B Bez pokrycia powiadasz... a katalizator usuniecia dziennika pamietasz? nie żebym się znęcał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.11.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Bez pokrycia powiadasz... a katalizator usuniecia dziennika pamietasz? nie żebym się znęcał pisz na temat! napisales "Nie ma nic za darmo - jesli tani system grzewczy to droga izolacja. Choć jak zawsze jest wyjątek. Kable grzewcze nim nie są." pytalem o kable rozwin mysl , powiedziales A = Kable grzewcze nim nie są powiedz B = dlaczego , bo itp zadne katalizatory mnie teraz nie interesuja - chcesz do tego wracac? naprawde?zastanow sie 2x ... mała podpowiedz - musisz nauczyc sie rozrózniac izolacje od instalacji - jesli tego nie potrafisz = t nie jest miejsce , watek dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 20.11.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 i jeszcze w temacie wątku- nawet na starcie budowy domu warto wziąć pod uwagę ewentualną przeprowadzkę w przyszłości czyli w miare szybką sprzedaż ukochanego domu- a z takim systemem grzewczym jak w tytule- moze sie to okazać męczarnią (choćby z powodu nieufności i jednoznacznego postrzegania prądu jako najdroższego medium) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.11.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 faktycznie - najlepszym przykladem jest bitter - ktory bez problemu sprzedał dom z wodna elektrczna podłogówkaja swoj 2 dom na sprzedac rowniez planuje z COP=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 jak w tytule- moze sie to okazać męczarnią (choćby z powodu nieufności i jednoznacznego postrzegania prądu jako najdroższego medium) a nie jest tak, że kupujący po prostu prosi o rachunki z ostatniego roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 20.11.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 spytaj kolegi moderatora dlaczego w domu budowanym na sprzedaz nie wladuje/wladowal kabli grzewczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.11.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 faktycznie - najlepszym przykladem jest bitter - ktory bez problemu sprzedał dom z wodna elektrczna podłogówka Ciekawe czy z kablami też by mu tak łatwo poszło. Ja bym kupił dom z wodną podłogówką zasilaną kotłem elektrycznym, ale z kablami na pewno nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts