Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pamiętaj ze nie możemy byc mega racjonalni w konfrontacji z osoba mającą 80 lat. Kociol wegolwy JUZ jest, instalacja wodna tez.

No i pomieszczeń jest 6 (serio). Kazda przerobka grzenikow = dodatkowy koszt a co z CWU?. Klima halasuje i tego nie da sie obejsc.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

4 dni bez słońca i na poddaszu przestało być komfortowo. Co z tego, że 23.5 stopnia, jak podłoga znacznie ostygła i nikt kapci zakładać nie zamierza, więc podłogówka ruszyła (a dokładnie zmusiłem ją, bo nie wyłączam na lato, podbiłem sterownik do 24).
W tej chwili w salonie temp. powietrza 25oC a temperatura podłogi 23oC. Temperatura podłogi spadła około 2 stopnie przez ostatnie 2 tygodnie. Pewnie w tym samym tempie stygną ściany i cała reszta domu. W domu nie zawsze są odsłonięte rolety. Jeżeli przyjdą jeszcze słoneczne dni to pewnie temperatura się utrzyma. Nie ma co się martwić ogrzewania ustawione na 22oC. Edytowane przez APZ
U nas w domu ciągle bardzo ciepło. odczytam wieczorem czujniki. zaczyna się chłód więc powinny się pojawiać spadki. Myślę jednak że sezon grzewczy jeszcze przez dłuższy czas się u nas nie zacznie :)

Mazowieckie zachodnie od paru dni temperatura w nocy koło 5 stopni dziś o trzeciej rano w domu 22,7.

W sterowniku ustawiłem 22 więc pewnie niedługo się włączy. Dodatkowo żona nie pomaga bo mocno wietrzy a wszystko przez kota który nigdy nie wychodził na dwór i przechodzi szybką naukę życia na wsi :)

Mieszkamy dopiero od 01.09.2016 więc przed nami pierwszy prawdziwy sezon.

Kupiłem dziś podlicznik trzyfazy do pieca Elterm szkoda tylko że będzie liczył razem z CWU ale średnio zużycie energii na wodę (zasobnik 300l temperatura 45) to 7-10 kWh doba.

Mazowieckie zachodnie od paru dni temperatura w nocy koło 5 stopni dziś o trzeciej rano w domu 22,7.

W sterowniku ustawiłem 22 więc pewnie niedługo się włączy. Dodatkowo żona nie pomaga bo mocno wietrzy a wszystko przez kota który nigdy nie wychodził na dwór i przechodzi szybką naukę życia na wsi :)

Mieszkamy dopiero od 01.09.2016 więc przed nami pierwszy prawdziwy sezon.

Kupiłem dziś podlicznik trzyfazy do pieca Elterm szkoda tylko że będzie liczył razem z CWU ale średnio zużycie energii na wodę (zasobnik 300l temperatura 45) to 7-10 kWh doba.

Masz zużycie CWU 7-10 kWh na dzień. A ile osób masz w domu i jak działa cyrkulacja?

Co do wietrzenia to nawyk otwartych drzwi zostaje z lata, niby ciepło przez okno ( przyjemne promyczki ) to wychodzi się na taras a tam zimno.

Cyrkulacja wyłączona nie potrzebnie wydana kasa. Najdalej jest do kuchni 8metrow, łazienki 6 i 5.

Trzy osoby na stałe w weekend pięć.

Edytowane przez kwasniak
Jak wy to robicie? U mnie średnio 5-6 kWh dziennie bez cyrkulacji przy dwóch dorosłych i dwóch dziewczynkach. Baniak mam 300L... zupełnie niepotrzebnie, bo trzymam w nim 42stC i jeszcze mi ciepłej wody nie brakło.
To dlatego takie małe zużycie jak na tyle osób i taki duży baniak ( straty). U mnie tyle idzie na 2/3 osoby z cyrkulacją włączoną 3 godziny na dobę.

To pokazuje jak wazne jest prawidłowe sterowanie cyrkulacją, ponadto przydałoby sie doizolowac dodatkowo zasobnik cwu.

Edytowane przez asolt
Jak wy to robicie? U mnie średnio 5-6 kWh dziennie bez cyrkulacji przy dwóch dorosłych i dwóch dziewczynkach. Baniak mam 300L... zupełnie niepotrzebnie, bo trzymam w nim 42stC i jeszcze mi ciepłej wody nie brakło.

Jak napisałem mieszkamy dopiero od 01.09.2016 i dużo wody szło na sprzątanie po budowie więc pewnie i zużycie wody i prądu większe, zbiornik mam ocieplony pianą poliuretanową ale stoi koło okna. Muszę trochę po eksperymentować z temperaturą CWU zobaczę w weekend.

Gość Arturo72

A się kapiemy ?

Ile l wody daje zużycie 5-6kWh i ile l wody przypada na osobę na dobę ?

Czyż nie ok.150l czyli ok.37l na osobę na dobę ?

We wiaderkach się kapiecie czy wogole nie mieszkacie w tym domu ?

Edytowane przez Arturo72
A się kapiemy ?

Ile l wody daje zużycie 5-6kWh i ile l wody przypada na osobę na dobę ?

Czyż nie ok.150l czyli ok.37l na osobę na dobę ?

We wiaderkach się kapiecie czy wogole nie mieszkacie w tym domu ?

37 litrów o temp. 42 stopnie to będzie dobre 50 litrów ciepłej wody. Spokojnie starczy na dwa prysznice/os/dobę.

U mnie na 2 osoby dorosłe (prysznic) i dwójkę małych (wanna) schodzi 0.7-1 m3 gazu na dobę średnio (przez 12 miesięcy).

37 litrów o temp. 42 stopnie to będzie dobre 50 litrów ciepłej wody. Spokojnie starczy na dwa prysznice/os/dobę.

U mnie na 2 osoby dorosłe (prysznic) i dwójkę małych (wanna) schodzi 0.7-1 m3 gazu na dobę średnio (przez 12 miesięcy).

U mnie 120L zbiornik woda z czujnika podaje 44'C 5 osób 2+3 (dzieciaki małe do lat 6) wystarcza wody spokojnie na nas wszystkich głównie prysznic a dzieciak czasem kąpiel ale nie po szyję :) Ty grzanie już odpalałeś czy jeszcze nie? U mnie na razie niecentralnie czasem dogrzałem łazienkę przed kąpielą do 27'C.