asolt 21.06.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Wykonałem je, wyciągnąłem wnioski, nie utajniłem, ale dla Ciebie nie chce mi się szukać pliku. Policzysz, czy nie wiesz jak? Wiem jak bo to nie problem, problemem jest uzyskanie wiarygodnych danych do obliczen, a w szczegolnosci poziom wzrostu cen wody w ciagu powiedzmy 20 lat oraz ewentualne zmiany klimatu (zmiany poziomu opadów w twojej miejscowosci) Podaj mi te dane (wiarygodne) to policzę. Jezeli ich nie posiadasz to twoje wczesniejsze obliczenia mozna było sobie darowac, bo ich dokladnosc była na poziomie zgaduj zgaduli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.06.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Nie potrzeba robić prognoz. Dla ułatwienia - policz ile wody potrzebuje w ciągu roku 60 m2 trawy i 4 skrzynki warzywne (łącznie 8 m2 - skrzynki). Pomnóż przez cenę wody (mam podlicznik na ogród). Uzyskana kwota pozwoli zaprzestać dalszych obliczeń. Jak chcesz sobie poanalizować inny plik xls ode mnie, to proszę: LINK. Uwagi mile widziane. Z mojej strony EOT. Szkoda klawiatury. Edytowane 21 Czerwca 2017 przez budowlany_laik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.06.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Pomnóż przez cenę wody (mam podlicznik na ogród). Uzyskana kwota pozwoli zaprzestać dalszych obliczeń. Albo czytasz najpierw coś w ten deseń i deszczówka staje się bezcenna jak studnia sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 21.06.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Albo czytasz najpierw coś w ten deseń i deszczówka staje się bezcenna jak studnia sucha. kto podlewa trawnik w godz. 8-22 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.06.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Albo czytasz najpierw coś w ten deseń i deszczówka staje się bezcenna jak studnia sucha. Jak studnia sucha to po deszczówce też nie ma śladu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 21.06.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Jak studnia sucha to po deszczówce też nie ma śladu... Niestety natura daje w nadmiarze od siebie wtedy kiedy niekoniecznie nam potrzeba Słońca najwięcej podczas upałów, a szkoda, że nie zimą, a wody najwięcej jak leje i podlewać nie trzeba, a wszelkie zbiorniki szybko zostają opróżnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.06.2017 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2017 Albo czytasz najpierw coś w ten deseń i deszczówka staje się bezcenna jak studnia sucha. Dokładnie jak napisał hektor80, trawnik podlewa się przed godz. 5, 6 rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 23.06.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Kończy mi się umowa na prąd i przymierzam się do zmiany dostawcy, znalazłem ofertę 19gr brutto w taniej g12w, tylko że umowa na 3 lata. Na co zwrócić szczególną uwagę przy zmianie sprzedawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.06.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 Dokładnie jak napisał hektor80, trawnik podlewa się przed godz. 5, 6 rano. dużo znasz takich co tak robią?? kolega który podlewa, robi to zawsze wieczorem.... takich osób musi być całkiem sporo, bo ciśnienie wody jest zauważalnie niższe wieczorem niż przez resztę dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 23.06.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 A co stoi na przeszkodzie? Oczywiście w spaniu o godz. 5 rano pomaga sterownik Dużo przykładów nie znam, gdyż mieszkam na osiedlu gdzie raczej nikt nie podlewa trawy. Podlewanie wieczorem powoduje utrzymanie wilgoci przez noc, gdy niższa temperatura i brak słońca - czyli ewentualność wystąpienia chorób trawy. I, jak to było w wątku o trawach, możliwość wzrostu grzybków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.06.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2017 nie wiem czy to trawnik, czy kwiaty czy jeszcze coś innego....ale podlewajątakie są fakty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 29.06.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2017 Jak jest duzo do podlewania to studnia najlepsza sie wydaje bo deszczówka ciezka do magazynowania... bo jej nie ma jak potrzebna a studnia jest zawsze, jesli macie wode w miare wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Nalanie wody ze studni do basenu kosztuje mnie 2 złote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 30.06.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 Dzisiaj taka pogoda ze za darmo basen by napełnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.06.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 mów za siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 30.06.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2017 No przecie za siebie, nie wiem gdzie nie pada ale tu leje od wieczora :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.07.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Historia rodzinna;-)7 lat temu jak rodzina się dowiedziała, że będę ogrzewał dom kablami elektrycznymi. Zaczęła się istna krucjata. Tata z krzyżem, chodził za mną, żebym się nawrócił. Ostrzegał, że on do rachunków za prąd nie będzie się durzucał...Mineło 7 lat, kWh jest tańsza niż w czasie kiedy się budowałem, a już na pewno nie kosztuje 1zł, jak to wróżbita Arturo pisał. Tata jest w połowie budowy domu, o 10m2 większego niż mój. System grzewczy Kable Devi, sterowniki Devi Touch, całkowity koszt <6000zł, (dla Arturo, czas rozłożenia kabli, tzw robocizny 9h Mama+Tata, ja im to spiąłem ze sterownikami), do tego w salonie klimatyzacja Fujitsu, bojler Galmet Smart 140litrów. W tym samym czasie kuzynka zainstalowała pompę ciepła w analogicznym domu, koszt ~70tyś. (Nie wiem czemu nie zrobili tego sami, przecież się da;-) )Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.07.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 To prawie identyko jak u mnie...Na początku lamenty rodzinne...Kilka lat później rodzice zaczęli budowę ale jak to uparty ojciec że kotłownia musi być...( Matka była za takim rozwiązaniem jak u nas...)Dwa lata temu zainstalowałem im bojler elektryczny bo już przestało im się podobać palenie " na wodę"...W tym sezonie jak się nic nie zmieni to będzie zainstalowany bufor z grzałkami bo już im się przestała kotłownia podobać...( W całym spektrum tego znaczenia, ci co mają kotłownie na wszystko wiedzą o co chodzi...)Tak więc najpierw pomacać temat a dopiero potem jakieś osądy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.07.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Tata jest w połowie budowy domu, o 10m2 większego niż mój. System grzewczy Kable Devi, sterowniki Devi Touch, całkowity koszt <6000zł Daj namiary na sprzedawcę. Ile obwodów, że tak tanio wychodzi ze sterownikami po >350 zł/szt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 02.07.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 (edytowane) Też mam Devi na starych sterownikach jeszcze... mega polecam A kable mam dzieki Lobo_M, tak do konca mnie przekonał i strzał w 10 PS to juz 7 lat temu? Edytowane 2 Lipca 2017 przez Tomi78__ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts