Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wykonałem je, wyciągnąłem wnioski, nie utajniłem, ale dla Ciebie nie chce mi się szukać pliku.

Policzysz, czy nie wiesz jak?

Wiem jak bo to nie problem, problemem jest uzyskanie wiarygodnych danych do obliczen, a w szczegolnosci poziom wzrostu cen wody w ciagu powiedzmy 20 lat oraz ewentualne zmiany klimatu (zmiany poziomu opadów w twojej miejscowosci) Podaj mi te dane (wiarygodne) to policzę. Jezeli ich nie posiadasz to twoje wczesniejsze obliczenia mozna było sobie darowac, bo ich dokladnosc była na poziomie zgaduj zgaduli.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie potrzeba robić prognoz.

Dla ułatwienia - policz ile wody potrzebuje w ciągu roku 60 m2 trawy i 4 skrzynki warzywne (łącznie 8 m2 - skrzynki). Pomnóż przez cenę wody (mam podlicznik na ogród). Uzyskana kwota pozwoli zaprzestać dalszych obliczeń.

Jak chcesz sobie poanalizować inny plik xls ode mnie, to proszę: LINK. Uwagi mile widziane.

Z mojej strony EOT. Szkoda klawiatury.

Edytowane przez budowlany_laik

Jak studnia sucha to po deszczówce też nie ma śladu...

Niestety natura daje w nadmiarze od siebie wtedy kiedy niekoniecznie nam potrzeba :p

Słońca najwięcej podczas upałów, a szkoda, że nie zimą, a wody najwięcej jak leje i podlewać nie trzeba, a wszelkie zbiorniki szybko zostają opróżnione.

A co stoi na przeszkodzie? Oczywiście w spaniu o godz. 5 rano pomaga sterownik :)

Dużo przykładów nie znam, gdyż mieszkam na osiedlu gdzie raczej nikt nie podlewa trawy.

Podlewanie wieczorem powoduje utrzymanie wilgoci przez noc, gdy niższa temperatura i brak słońca - czyli ewentualność wystąpienia chorób trawy. I, jak to było w wątku o trawach, możliwość wzrostu grzybków.

Historia rodzinna;-)

7 lat temu jak rodzina się dowiedziała, że będę ogrzewał dom kablami elektrycznymi. Zaczęła się istna krucjata. Tata z krzyżem, chodził za mną, żebym się nawrócił. Ostrzegał, że on do rachunków za prąd nie będzie się durzucał...

Mineło 7 lat, kWh jest tańsza niż w czasie kiedy się budowałem, a już na pewno nie kosztuje 1zł, jak to wróżbita Arturo pisał.

Tata jest w połowie budowy domu, o 10m2 większego niż mój. System grzewczy Kable Devi, sterowniki Devi Touch, całkowity koszt <6000zł, (dla Arturo, czas rozłożenia kabli, tzw robocizny 9h Mama+Tata, ja im to spiąłem ze sterownikami), do tego w salonie klimatyzacja Fujitsu, bojler Galmet Smart 140litrów.

W tym samym czasie kuzynka zainstalowała pompę ciepła w analogicznym domu, koszt ~70tyś. (Nie wiem czemu nie zrobili tego sami, przecież się da;-) )

Pozdrawiam

To prawie identyko jak u mnie...

Na początku lamenty rodzinne...

Kilka lat później rodzice zaczęli budowę ale jak to uparty ojciec że kotłownia musi być...( Matka była za takim rozwiązaniem jak u nas...)

Dwa lata temu zainstalowałem im bojler elektryczny bo już przestało im się podobać palenie " na wodę"...

W tym sezonie jak się nic nie zmieni to będzie zainstalowany bufor z grzałkami bo już im się przestała kotłownia podobać...( W całym spektrum tego znaczenia, ci co mają kotłownie na wszystko wiedzą o co chodzi...)

Tak więc najpierw pomacać temat a dopiero potem jakieś osądy ...