Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

sezon grzewczy 2016/17---------- sezon grzewczy 2017/2018

zakończony 15.05.2017,------------rozpoczęty 21.09 2017

wrzesień ---------------------- - 86 kWh

październik -641kWh ------------ 394 kWh

listopad -755 kWh --------- - 680 kWh

grudzień -965 kWh --------- - 876 kWh

styczeń -1200 kWh

luty - 943 kWh

marzec -680 kWh

kwiecień - .530 kWh

maj -166 kWh

Razem sezon 5880 kWh

Bufor z grzałkami taryfa G12W PGE 104 m kw powierzchni ogrzewanej

zapotrzebowanie jednostkowe wyniosło 56,5 kWh/m2 rok -obliczeniowe w projekcie 48 kWh/m2 rok,

temperatura w domu ustawiona na 21 st C

Edytowane przez kalizbi
  • Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fortum wyglada w ten sposób ze opłaty dystrybucyjne sa na poziomie danch stawek operatorów na danym terenie. W moim przypadku opłata za energie w G12 jest drozsza w Fortum niż w ENEA. Jednak fortum ma teraz jakąś promocje - za energię w II taryfie przez 6 miesięcy płaci się 0pln :o .Czy jest jakis hak ?

Tak aby przejść musisz być w G11

Bufor z grzałkami taryfa G12W PGE 104 m kw powierzchni ogrzewanej

zapotrzebowanie jednostkowe wyniosło 56,5 kWh/m2 rok -obliczeniowe w projekcie 48 kWh/m2 rok,

temperatura w domu ustawiona na 21 st C

Zapotrzebowanie obliczeniowe było liczone dla 20 st C? Stąd może ta różnica 8 kWh/m2/rok.

• 2 weeks później...
Witam

Dokładnie wyliczone całkowite koszty brutto 1kWh dla G13, dostępnej na całym obszarze Taurona od 1.I.2018 wynoszą;

I. 25,289 gr

II. 47,908 gr - szczyt przedpołudniowy

III. 76,052 gr - szczyt popołudniowy

...

Pratchawiec

Dostałem rozliczenie za ostatnie 6 mieś. i prognozę na kolejne 6. Ceny są takie jak wyliczyłem kilka postów wyżej i nie zgadzają się z Twoimi.

Tauron obszar Krakowski.

Dobre, czyli jak zwykle.

Mało tego, nikt nie będzie mógł nagrzać CWU w okienku dziennym, a chyba inaczej niż prądem Ci użytkownicy wody nie grzeją, no nie?

Wszystko zależy od konstrukcji instalacji centralnego ogrzewania. Osoby posiadające bufor ciepła, który jest w stanie ogrzać dom w czasie godzin 6-22 to idealna oferta. Ceny w granicach 0,17-0,20 gr za kWh prądu są zbliżone do wartości uzyskanych ze spalania węgla.

Mam w tej chwili taryfę G12w w PGE zmienioną rok temu w celu ogrzewania CWU w okresie poza zimowym. W tym roku do instalacji CO dołączam bufor i jeżeli w PGE nie będzie jakichś haczyków (na tą chwilę nie znalazłem) to zmieniam na taryfę G12as i ruszam z grzaniem prądem.

"Z takiej propozycji od 1 lutego mają skorzystać klienci PGE Obrót będący konsumentami, którzy przyjmą ofertę w czasie jej obowiązywania, będą rozliczani w taryfie G12as oraz w taryfie G12as PGE Dystrybucja i nie korzystają z liczników przedpłatowych"
Ceny w granicach 0,17-0,20 gr za kWh prądu są zbliżone do wartości uzyskanych ze spalania węgla.

Mam w tej chwili taryfę G12w w PGE

Dystrybucja 0,0689

Prąd 0,2034

Stawka jakościowa 0,0125

Razem 0,2848 netto czyli 35gr brutto.

Coś pokręciłeś z ceną prądu.

A co do G12as to pamiętaj, że cena obniżona dotyczy tylko nadwyżki zużycia względem roku poprzedzającego przejście na tę taryfę. Czyli w praktyce ma szansę opłacić się w porównaniu z G12(w) tylko tym, co w poprzednim roku mieli całe zużycie mniejsze, niż w następnych latach będą mieli w dzień.

Tutaj wątek o tej taryfie

Edytowane przez Kaizen
A co zrobisz za rok, kiedy ta taryfa już nic Ci nie da?

bez przesady. w cenniku Tauron jest wyraźnie napisane, że każdego roku zużyciem odniesienia jest to zużycie z ostatniego roku bez aktywnej taryfy G12as. czly gdyby teraz przejść na G12as, to w 2018 w taniej możemy rozliczyć nadwyżkę w stosunku do 2017, w 2019 też nadwyżkę w stosunku do 2017, w 2020 też nadwyżkę w stosunku do 2017 itd. ale generalnie i tak bez sensu ta taryfa. starego domu tym nie nagrzejemy, a w nowym na ogrzewanie nie idzie za dużo, więc lepiej mieć też tani prąd bytowy (G12W). jedyny sens, to nowe domy z kopciuchami. w mojej okolicy jest takich wiele, ale oni nie przejdą na grzanie prądem czy PC i jest to sprawa mentalności a nie kosztów.

Dystrybucja 0,0689

Prąd 0,2034

Stawka jakościowa 0,0125

Razem 0,2848 netto czyli 35gr brutto.

Coś pokręciłeś z ceną prądu.

A co do G12as to pamiętaj, że cena obniżona dotyczy tylko nadwyżki zużycia względem roku poprzedzającego przejście na tę taryfę. Czyli w praktyce ma szansę opłacić się w porównaniu z G12(w) tylko tym, co w poprzednim roku mieli całe zużycie mniejsze, niż w następnych latach będą mieli w dzień.

Tutaj wątek o tej taryfie

Na stronie PGE dotarłem do cen związanych z dystrybucją, ze sprzedażą już nie. Moje info ze stron informacyjnych.

Możesz podać link do informacji, które masz dotyczące cen sprzedaży prądu?

Na stronie PGE dotarłem do cen związanych z dystrybucją, ze sprzedażą już nie. Moje info ze stron informacyjnych.

Możesz podać link do informacji, które masz dotyczące cen sprzedaży prądu?

Mam w tej chwili taryfę G12w w PGE zmienioną rok temu

Popatrz na fakturę. To, że za chwilę odrobinę się zmienią nie robi istotnej różnicy.

To jest z ustawy:

"Niższa cena prądu obowiązuje w odniesieniu do wolumenu energii elektrycznej, przewyższającego ilość energii elektrycznej, zużytej w analogicznym okresie poprzedzającego roku. W przypadku Klientów z nowym Punktem Poboru Energii przyjmuje się, że zużycie energii elektrycznej w analogicznym okresie poprzedzającego roku, wynosi 0 kWh."

Dogadujemy się z sąsiadem i na jeden rok podpinamy się do jego prądu. Po roku przechodzimy na G12as i sąsiad podpina się do naszego, a po roku sam przechodzi na G12as.

"Niższa cena prądu obowiązuje w odniesieniu do wolumenu energii elektrycznej, przewyższającego ilość energii elektrycznej, zużytej w analogicznym okresie poprzedzającego roku. W przypadku Klientów z nowym Punktem Poboru Energii przyjmuje się, że zużycie energii elektrycznej w analogicznym okresie poprzedzającego roku, wynosi 0 kWh."

Normalnie jak w tej scence...

Przewróć kartkę a tam... Wrzucałem już linka kilka postów wyżej.

Ale widać pisanie jest łatwiejsze, niż czytanie.

A Ty coś się z choinki urwał. Jak cytujesz co całe posty. Nabijasz posty? Już chyba nie musisz.

Zapoznaj się z netykietą.

I przewróć wreszcie tę kartkę i przeczytaj następny punkt.

Edytowane przez Kaizen
Znam.

Twoje zachowanie temu przeczy.

Nie, nie będę cytował całych postów, bo to niezgodne z netykietą. Cytuję tylko to, do czego się bezpośrednio odnoszę. Chce ktoś przeczytać całość - klika w te białe strzałki na niebieskim tle przy nicku.

.

Ale uświadom mnie może coś przegapiłem.

Staram się. Ale jak nie czytasz, co podrzucam - to nie ma szans powodzenia.

Poklikaj w te linki, co dałem. Bo tylko udowadniasz swoją indolencję pisząc przed przeczytaniem.