Hipka1719516346 27.12.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 (edytowane) a opłat 36,15 zł za miesiąc (sam podaję co miesiąc odczyt) zainteresuj się licznikiem przedpłatowym, tam jest dużo taniej; tak, jak pisał gawel, za 360pln to jest miesiąc grzania prądem w gratisie przy ciepłej pompie to min trzy Edytowane 27 Grudnia 2018 przez Hipka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.12.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Rewelacyjne ceny macie ... U mnie G12w - 0,7zł (I taryfa) i 0,32 (II taryfa). Ceny oczywiście brutto. Jakiego masz dostawcę ? Jesteś z pod Torunia ja z pod Bydgoszczy a to chyba obszar enei Mi w G12W wychodzi 66 i 27gr. Zmieniałeś dostawcę(opłaty stałe liczę osobno)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.12.2018 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Jakiego masz dostawcę ? Jesteś z pod Torunia ja z pod Bydgoszczy a to chyba obszar enei Mi w G12W wychodzi 66 i 27gr. Zmieniałeś dostawcę(opłaty stałe liczę osobno)? Energa. Ceny z faktury (cena prądu + przesył + VAT). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 27.12.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 To umnie 66 i27 (kWh+opłata jakościowa+zmienna sieciowa +Vat) Tyle że niema okienka dziennego Weekendy-święta i 21-6 Tania taryfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.12.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Moja ostatnia faktura Edytowane 27 Grudnia 2018 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.12.2018 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 masz opłaty stałe 17 zł/miesiąc czyli ok 200 zł rocznie to chyba nie jest źle. Mam podobnie ale ciut mniej bo moc przyłączeniowa mniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.12.2018 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 masz opłaty stałe 17 zł/miesiąc czyli ok 200 zł rocznie to chyba nie jest źle. Mam podobnie ale ciut mniej bo moc przyłączeniowa mniejsza Ponad 61 zł dodatkowych opłat. Policz dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.12.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Ponad 61 zł dodatkowych opłat. Policz dokładnie. A to nie za 2 miesiące? Jaki to wystawca rachunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.12.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Za 2 miesiące.Na górze faktury podany jest okres rozliczeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 27.12.2018 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Ponad 61 zł dodatkowych opłat. Policz dokładnie. 17 zł brutto za 1 miesiąc natomiast dystrybucja zwiększa koszty każdego kw i jest uzależniona od ich ilości. więc nie jest to oplata stała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipka1719516346 28.12.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 17 zł brutto za 1 miesiąc natomiast dystrybucja zwiększa koszty każdego kw i jest uzależniona od ich ilości. więc nie jest to oplata stała czy mając ciepłą pompę, z racji zużywania 1/3 ilości kWh, można powiedzieć, że robimy dystrybucję w bambuko? czy są jakieś konsekwencje, jak ktoś się tego dopatrzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.12.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 czy mając ciepłą pompę, z racji zużywania 1/3 ilości kWh, można powiedzieć, że robimy dystrybucję w bambuko? czy są jakieś konsekwencje, jak ktoś się tego dopatrzy? nie bo płacisz za każdy 1 kwh energii+dystrybucja w zestawie. Nie można 1 bez 2 i 2 bez 1 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.12.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 BTW Ja miałem przez 3,5 roku oddzielne umowy na prąd Fortum i dystrybucje PGE dystrybucja ale na obydwu fakturach ilości kwh zużytych były takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipka1719516346 28.12.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 nie bo płacisz za każdy 1 kwh energii+dystrybucja w zestawie. Nie można 1 bez 2 i 2 bez 1 . tak, ale w przypadku grzania prądem jest to jasne: 1kWh zużytego prądu to /prawie/ 1kWh wyprodukowanego ciepła. w przypadku ciepłej pompy 1kWh zużytego prądu powoduje wyprodukowanie /prawie/ 3kWh ciepła, więc Twój ZE jest stratny na 2kWh, bo ich od nich nie kupujesz a wyciągasz spod ziemi czy z powietrza. Przy sprawności pompy dążącej do nieskończoności opłata za przesył maleje do zera, stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.12.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 tak, ale w przypadku grzania prądem jest to jasne: 1kWh zużytego prądu to /prawie/ 1kWh wyprodukowanego ciepła. w przypadku ciepłej pompy 1kWh zużytego prądu powoduje wyprodukowanie /prawie/ 3kWh ciepła, więc Twój ZE jest stratny na 2kWh, bo ich od nich nie kupujesz a wyciągasz spod ziemi czy z powietrza. Przy sprawności pompy dążącej do nieskończoności opłata za przesył maleje do zera, stąd moje pytanie. kWh sprzedana to kWh sprzedana. Dystrybutor nie ma wglądu jak wykorzystujesz energię, czy zużywa ją czajnik, grzałka, PC czy klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.12.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 kWh sprzedana to kWh sprzedana. Dystrybutor nie ma wglądu jak wykorzystujesz energię, czy zużywa ją czajnik, grzałka, PC czy klimatyzator. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 29.12.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 kWh sprzedana to kWh sprzedana. Dystrybutor nie ma wglądu jak wykorzystujesz energię, czy zużywa ją czajnik, grzałka, PC czy klimatyzator. Niektóre liczniki liczą zużycie energii czynnej oraz biernej (o ile tak się to fachowo nazywa), więc chyba jakieś tam ogólny wgląd jest w to jakich urządzeń używasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.12.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Niektóre liczniki liczą zużycie energii czynnej oraz biernej (o ile tak się to fachowo nazywa), więc chyba jakieś tam ogólny wgląd jest w to jakich urządzeń używasz. Przy jakim przydziale mocy lub jakiej mocy urządzenia mogą generować takie zużycie? Bo raczej nikłe szanse że to się w domu jednorodzinnym wydarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 29.12.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Niektóre liczniki liczą zużycie energii czynnej oraz biernej (o ile tak się to fachowo nazywa), więc chyba jakieś tam ogólny wgląd jest w to jakich urządzeń używasz. biernej pojemnościowej oraz indukcyjnej przewaga występowania mocy pojemnościowej wynika z nasycenia sprzętu domowego z przetwornicami impulsowymi komputer, tv, oświetlenie led. Lodówka, pralka, suszarka, pompa ciepła, klimatyzator z sterowanymi inwerterowymi przetwornicami napięcia. -telewizor LCD : czuwanie 5,4 W/10 VAr ; praca 44W/27 VAr (ale już plazma podczas pracy ma cos 0,97) -zegarek przy kuchence gazowej 0,2 W/12,6 VAr są tacy co dostali faktury za nią ( i to nie firmy ani samorządy) https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15862141#15862141 mimo, że generalnie bez przekroczenia określonego progu nie naliczają odbiorcom indywidualnym , co nie znaczy ,że tego nie doczekamy bo 'oni' http://gramwzielone.pl/trendy/33775/energa-kompensacja-mocy-biernej-da-ogromne-oszczednosci się tym interesują Urządzenia kompensujące sporo kosztują https://ever.eu/c/pl/kompensacja-mocy-biernej Przy jakim przydziale mocy lub jakiej mocy urządzenia mogą generować takie zużycie? Bo raczej nikłe szanse że to się w domu jednorodzinnym wydarzy. więc jak widać to nie zależy od mocy tylko od rodzaju urządzeń Mam licznik dwukierunkowy od początku maja , naliczył do dziś -bierna indukcyjna 81 kVArh -bierna pojemnościowa 1545 kVArh (plazma daje czadu i ledy ) na liczniku mam jeszcze dwie pozycje z 'kwarchami' ale nie jest na nim opisane czy to pobrane czy oddane i jaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 30.12.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Dawno tu nie zaglądałem. Nie wiem dlaczego co niektórzy tak "jeżdżą" po Asolcie. Mi wyliczył 33 kWh z groszem na m2 na rok i się zgadza, a nawet trochę mniej jest. Może chodzi o wykonanie wszystkich założeń podanych do obliczeń albo samo wykonawstwo ? Czytałem wcześniej że ktoś ma 10k na ogrzewanie 147 m2 ? Masakra, no chyba że dom stoi na Syberii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts