Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Butle w różnych cenach kupowane więc trudno policzyć prąd też trudno przeliczyć bo G12W a proporcji nie znam.

Tak na pałę to gaz z butli to 35-40 gr/kWh ale marna sprawność zrównuje a nawet przebija drogą taryfe.

Więc finansowo powinno wyjść na plus bo sporo też idzie w taniej taryfie.

Latem faktycznie powinno być ok. Zimą wsumie też bo brak bytowych pokryje tańsza kWh z CO.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Butle w różnych cenach kupowane więc trudno policzyć prąd też trudno przeliczyć bo G12W a proporcji nie znam.

Tak na pałę to gaz z butli to 35-40 gr/kWh ale marna sprawność zrównuje a nawet przebija drogą taryfe.

Więc finansowo powinno wyjść na plus bo sporo też idzie w taniej taryfie.

Latem faktycznie powinno być ok. Zimą wsumie też bo brak bytowych pokryje tańsza kWh z CO.

Liczy się komfort i nowoczesność. Nie warto tak grosz do grosza porównywać. Wspominałeś, że planujesz zainwestować w PC (klimę). W ślad za tym OEP będzie rzadziej używana na czym stracisz nie tylko Ty, ale straci również górnictwo oraz przemysł chemiczny.

Liczy się komfort i nowoczesność. Nie warto tak grosz do grosza porównywać. Wspominałeś, że planujesz zainwestować w PC (klimę). W ślad za tym OEP będzie rzadziej używana na czym stracisz nie tylko Ty, ale straci również górnictwo oraz przemysł chemiczny.

Liczę bo tak mam i to lubie:) Komfort na plus i koszty też na plus. Dzisiaj co miesięczne spisanie licznika raczej nie spowodowało opadnięcia kopary gotowanie i pieczenie na prądzie jest ok. 222kWh 42kWh droga 180tania(17,5kWh CWU)

A co do klimy to raczej wyjdze taniej jak groch bo w okresie początku i końca sezonu sprawność marna. Sporo CWU wtedy jeszcze leci z PV i solara. A kocioł swoje musi wziąć na niewygaśnięcie. CO w tym okresie jest symboliczne a węgla idzie sporo.

Pozatymv klima ma kiedyś współgrać z grzałką do podłogówki i docelowo PV pokrywające ok 50% potrzeb Bytowe CO+CWU+Bytowe.

Edytowane przez kulibob
. Wspominałeś, że planujesz zainwestować w PC (klimę). W ślad za tym OEP będzie rzadziej używana na czym stracisz nie tylko Ty, ale straci również górnictwo oraz przemysł chemiczny.

Górnictwo w Donbasie ?

Górnictwo w Donbasie ?

Ja swój piec wywiozłem na złom. Od 29.11.2018 mam gaz. Jak by tego było mało do świąt BN zainstalowałem 4 klimy, każda 3,5 kW. W klimy nie będę już inwestował, a w "prawdziwą" PC PW. W marcu kupiłem złom PC z zamiarem wykorzystania tylko hydroboksu. Ale z czystej ciekawości poskręcałem wszystko "do kupy" i złom ruszył, tak jak by był sprawną PC. Zdaję sobie sprawę, że może się "rozsypać" w każdej chwili, ale elementy hydroboksu będą do wykorzystania, jak w planie "A". Mam znajomego f-gazowca, więc w razie czego pomoże. PC to inwerter z przed 10 lat, więc nie jest A++++ i sterowanie ma uboższe i sterownik nie jest taki ładny, bo pożółkły, czujnik przepływu jest tylko klapkowy. Więc brakuje trochę bajerów montowanych w najnowszych PC. Ale... Cena była za złom.., a nie jak za używaną, ale sprawną z gwarancją rozruchową 7 dni.

Uwaga dot. OEP była adresowana do Kolegi @kuliboob. On się przymierza do zakupu klimy.

• 4 weeks później...

Napiszę w tym wątku bo tu są odpowiedni czytelnicy :)

Walczę podobnie jak budowlany_laik o zbicie temperatury w domu zanim przyjdą upały.

Dobre 2 tygodnie temu wyłączyłem CO bo szło z pogodówki, skoro w dzień bywało 8-10 , a w nocy 2-3 stopnie.

Od weekendu dorzuciłem na poddaszu przenośny klimatyzator 2.5 kW (strasznie to głośne ale taki mi się został) na poddaszu i przez 2-3 godziny zbijam temperaturę w sypialniach od południa zrzucając ciepłe do łazienki (tam jest otwarte okno), czyli ogrzewanie z COP 2.5 jest :p

Utrzymuje temperaturę do 22 stopni, a zwykle o tej porze było minimum 24.5 (tyle zostawało po zimie).

Na parterze w salonie jest split, ale on na razie nie musi zbytnio pracować.

Chłodzenie w godzinach 10-13 tak aby nie dopuścić do przegrzania. Widzę już, że to zda egzamin.

Na tą chwilę dorzucenie PV 2.5 kWp załatwia koszt chłodzenia, a i pozwala za darmo dogrzewać w okresach przejściowych, co generalnie daje obniżenie ilości energii potrzebnej do ogrzania domu z sieci o dobre 70% względem ogrzewania gazowego.

Od tygodnia zbijam temperaturę. Roletami bypasem i GWC. Doszedłem do 21-21,5* ale to już pewien dyskomfort powróciłem do rekuperatora i wyłączyłem GGWC i temperatura zaczyna rosnąć.

Znowu odpaliłem GGWC i będę mocniej dmuchał w nocy. jak utrzymam 21-21,5*C aby mieć zapas na armagedon. Przydałabyś się klima 2,5kW ale sknera jestem co roku chce założyć ale w ty mroku chyba znowu wąż się zaciska ,ale jak wspomnę zeszły rok..........

Wykres z tygodnia

wyk.jpg

Edytowane przez kulibob

A ile pompujesz m3/h, że tak szybko zbija temperaturę?

Ja zasłaniam rolety od wschodu, by-pass w reku (70 m3/h) uruchamia się powyżej 22*C temperatury wewnętrznej, a GGWC powyżej 21*C zewnętrznej (także aktualnie wyłączony). Może coś tu zmienić?

Na razie zwiększyłem dmuch na 120 m3/h. Chyba przestawię by-pass by załączał od 21*C.

Mam 22,3*C wewnątrz teraz.

ok 200m3/h(w niektórych miejscach domu wyczuwalny ruch powietrza. bypas cały czas włączony. GGWC od 20*C pompka na minimum a za chłodnicą ok14*C rolety zależnie od nasłonecznienia ale zawsze jak świeci.

Tylko baba marudzi że chłodno więc to co robię trochę zależy od dnia (bypas/GGWC/rolety)

Staam się trzymać te 21-22*C

Teraz parter 21,3 petro 21,6 dzień deszczowy i 17*C to od rana lecę przez reku i na 120m3 aby babę zadowolić:)

Moja buda bardziej dziurawa więc też bardziej traci przez ściany i dach

Zmieniam konfigurację filtrów na lato z f3+f7 na f3+f5 aby móc te 400-450m3 wydusić w nocy szczycie sezonu

W stosunku od zeszłego roku odpadło wiele bytowych bo miałem kuchenkę i piekarnik gazowy.

Starm się gotować też energo oszczednie wolnowar w nocy lub na nadwyżkach ze słońca lub szybkowar więc też zyski bkytowe spadają lub są przekierowane na noc jak jest chłodniej.

Edytowane przez kulibob
Hej koledzy z elektryczną podłogówką macie panele czy płytki?

W sypialniach deski lite przyklejone. W innych pomieszczeniach płytki.

Lita deska na podłogówce? Podobno się nie da :p

Kto twierdzi, że się nie da?

Grzeje normalnie. A przy prądzie nawet lepiej od kafli, bo zwiększa bezwładność (czyli tak, jakbyś miał grubszą wylewkę).

Dosyć często wrzucany wykres/schemat doboru grubości wylewki (jest też na 23 stronie wspomnianego kompendium Devi)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=395752

w ćwiartce "rodzaj posadzki" upraszcza wybór uzależniając go tylko od okładziny wierzchniej, a pomijając parametry samej wylewki. A przecież tak naprawdę chodzi o średnią lambdę tego, co jest między kablem/rurą a powietrzem. Czyli im niższa lambda takiego pakietu, tym cieńsza wylewka nam wystarczy.

• 1 month później...

Podsumowaniem sezon w końcu

Z ciekawostek

Założyłem klime i mam wszystko w powazaniu

Rachunkami i walka o kWh już dawno przestałem się przejmować

Z ciekawostek

Jaki model? Jaka cena?

Teraz czas na elektromobilność, może by Jasiek złożył jakąś konwersję :)

Z ciekawostek

Dołączam się do przedmówcy. Podaj parę szczegółów i może fotek.

W tym roku u mnie zdecydowanie nie mam potrzeby dodatkowego schładzania (dbam o to, ale też lato chłodniejsze) - dobiłem maks. do 24*C, a to jeszcze jest dla mnie OK.

Z ciekawostek

Również założyłem "klimę" (Midea Mission Extreme 3,5 kW; koszt z montażem 3 tyś zł) - w domu w zimie było ciepło jak nigdy dotąd, a rachunek "śmiesznie" niski :)

Jeszcze trochę czasu i temat zamieni się w kto grzeje tylko pradem z cop=1. Sam R&K dodał do tematu z cop=1. A tu taka odmiana.

Idziemy do przodu :)

Edytowane przez klaudiusz_x